Veckobrev Solgläntan

Eleven i centrum

Veckobrev Solgläntan

Vecka: 46

Hej!

 

Veckorna bara susar iväg och snart är vi inne i december månad det går fort nu, bara 5 veckor kvar till jul. Snön lyser med sin frånvaro det växlar mellan minus grader, plusgrader och regn. Nåja snön kommer när den kommer men den är efterlängtad. Det blir så mycket ljusare och renare.

I veckan har vi firat Thea som fyllt 2 år och Alvar 3 år - hipp hipp hurra!!

 Tisdag så jobbade röda och gula gruppen inne med känslan GLAD .
Röda gruppen fick höra en bok om känslan GLAD vi pratade om vad som hände i boken, och diskuterade ang. GLAD. Hur känns det i kroppen när man är glad? Hur ser man att någon är GLAD och frågade blir du GLAD av? Sedan fick de rita sig själv när man är GLAD .
Gula gruppen jobbade med med Blue -Bot, programmering -att få den att gå till olika känslor som var markerade på banan.

 

På Torsdag så bytte vi grupperna och jobbade med samma känsla -GLAD

 

Förskolan ska sträva efter att varje barn

 

utvecklar sin skapande förmåga och sin förmåga att förmedla upplevelser,tankar och erfarenheter i många uttrycksformer som lek, bild ,rörelse, sång och musik dans och drama

Lpfö 98/10

 

 

Onsdag var gröna gruppen inne och gjorde tavlor.

Veckans tecken: mössa, overall, vantar och stövlar

 

Nästa vecka, v 47, på förskolan:


Måndag: Utomhus- och inomhusaktiviteter


Tisdag: Tematid 9.00 - 10.30


Onsdag: Tematid 9.00 - 10.30


Torsdag: Tematid 9.00 - 10.30


Fredag: Utomhus- och inomhusaktiviteter

 

Obs! Den 7 Jan. - 19 håller förskolan stängt pga. planeringsdag.

 

// Personalen på HF-Solgläntan

 

 

Vecka: 45

Hej!

 

November har anlänt med riktigt höstväder, snön smälte bort och isen lade sig som en skridskobana utanför. Nu är även den borta och sanden i sandlådan är mjuk igen. Mörkret påverkar många och både barn och vuxna känner sig trötta. Vi som trodde att sommarens värme och sol skulle ladda upp oss i ett helt år. 
Nu önskar vi att snön kommer tillbaka så att även ljuset återvänder. 
Under veckan har vi målat Olof från Frost på fönstret för att hoppas att han kanske kan fixa lite snö till oss =).

 

Vi har tagit en promenad med hela gruppen till Jägmästarparken där vi kunde gunga och åka rutschkana. De stora barnen hjälpte de små i rutschkanan och med att ge fart i gungorna. Barnen var aktiva när de gick upp och ner i trappan till rutschkanan eller när de lekte i skogen. Det svåra var bara att kunna avsluta leken när vi skulle gå tillbaka. JAG VILL var ganska starkt för några barn. De VILL stanna. Det fick oss att spontant prata och reflektera kring olika dilemman och hur det skulle kunna bli om alla JAG VILL fick bestämma. ”Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att fungera enskilt och i grupp, att hantera konflikter och förstå rättigheter och skyldigheter samt ta ansvar för gemensamma regler” (Lpfö 98, rev 2016).

 

Vi har även pratat om farsdag och tillverkat pyssel med barnen.

 

Veckans nya TAKK-tecken är: Nu, Sluta, Kompis och Snäll. Vi försöker även att bygga hela meningar med tecken som förstärkning så som ”nu var du snäll” eller ”nu slutar samlingen” etc. Vi ser att många av barnen kan teckna de rätta orden och verkar tycka det är roligt med tecken och nya tecken. Språket förstärks och vi förstår varandra lättare när vi kombinerar talat språk med tecken.

 

Nästa vecka, v 46, på förskolan:


Måndag: Utomhus- och inomhusaktiviteter


Tisdag: Tematid 9.00 - 10.30


Onsdag: Tematid 9.00 - 10.30


Torsdag: Tematid 9.00 - 10.30


Fredag: Utomhus- och inomhusaktiviteter

 

// Personalen på HF-Solgläntan

 

Vecka: 45

Hej!

 

Trick or treat, bus eller godis? Halloween inföll under veckan och vi har pratat med barnen om olika traditioner och om hur olika det kan vara i olika länder. Många av barnen har berättat om den Amerikanska halloween, om hur barn klär ut sig och knackar dörr. Här på förskolan har vi tillverkat spöken, mumier, skelettgubbar och andra halloween saker. Till helgen är det Alla helgons dag och ljus tänds på gravarna. Två helt olika traditioner under samma vecka. 
”Förskolan ska ta hänsyn till att barn lever i olika livsmiljöer och att barn med de egna erfarenheterna som grund söker förstå och skapa sammanhang och mening. Det svenska samhällets internationalisering ställer höga krav på människors förmåga att leva med och förstå de värden som som ligger i en kulturell mångfald. Förskolan är en social och kulturell mötesplats som kan stärka denna förmåga och förbereda barnen för ett liv i ett alltmer internationaliserat samhälle” (Lpfö -98, rev 2016)

Utomhusvistelsen under veckan har låtit oss uppleva både regn, snö och is på gården. Det var riktigt halt under torsdagen när det regnade på isen och barnen har hjälpt till att sanda gården.

 

Vi har fortsatt med våra TAKKtecken och under vecka 43 och 44 har vi jobbat med tecken för känslor så som glad, arg, ledsen och sur.

 

Nästa vecka, v 46, på förskolan:

Måndag: Utomhus- och inomhusaktiviteter


Tisdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter 


Onsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter 


Torsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter


Fredag: Utomhus- och inomhusaktiviteter

 


 // Personalen på Hf-Solgläntan

Vecka: 43

Hej!

 

Första snön har lagt sig med ett tunt täcke på gården ,det blir så mycket ljusare och vintern är på gång. Hoppas på ännu mera snö och att den får stanna kvar, så att vi får ta fram våra vinterleksaker från ute förrådet.

 I veckan som varit, så var röda och gula gruppen till skogen. Där väntade en färdig brasa med glöd(Tackar för det ”Pette”).Vi grillade korv och barnen drack varm oboy.

 På Onsdag så fick röda gruppen ett uppdrag att göra ett självporträtt och gula gjorde på Torsdag.


Det har tittat på sig själva i spegeln; hur ser jag ut, vad har jag för ögonfärg, hårfärg osv. Genom att titta på sig själva i spegeln och på ett foto för att sedan rita av sig själva föddes det naturliga tillfällen till samtal mellan barnen. Samtalen grundade sig i jämförelser om hur de såg ut ex. Du har bruna ögon och brunt hår, och jag har bruna ögon och ljust hår. Din hud är mer rosa än min.

 

"Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin identitet och känner trygghet i den" (Lpfö 98/10 s. 9)

 

För oss blev det tydligt att barnen utvecklade sin identitet i skapandet av självporträtten samtidigt som de i samspelet med kamraterna uttryckte en förståelse för sig själva och sitt utseende. Tankar och reflektioner om att alla såg olika ut var en naturlig del av processen.

 

Vi firade Tindra som fyllt 5 år hipp hipp hurra!

 

Nästa vecka 44 så har skolan höstlov och vi kommer att ha lite mindre barn här på förskolan.Vi kommer att göra olika aktiviteter efter barnens önskemål samt pyssla lite inför halloween veckan som kommer.

 

Rensa gärna ut hyllorna inför lovet

 

Nästa vecka, v 44, på förskolan:


Måndag: Utomhus- och inomhusaktiviteter 


Tisdag: Utomhus-och inomhusaktiviteter (vi gör halloween pyssel)


Onsdag: Utomhus och inomhusaktiviteter (vi gör halloween pyssel)


Torsdag: Utomhus och inomhusaktiviteter (vi gör halloween pyssel)


Fredag: Utomhus- och inomhusaktiviteter

 

// Personalen på Hf-Solgläntan

 

Vecka: 42

Hej!

 

Ännu en skön o varm höstvecka lider mot sitt slut o nu kommer nog kylan krypande till nästa vecka.

 

Denna veckan har det varit många förkylda barn och vi vill påminna om att det är främst barnets allmäntillstånd som avgör om barnet ska vara hemma. Vi har aktiva dagar här med utevistelse varje dag. Hoppas att ni kurerar er i helgen till en ny vecka.

 

Röda och gula gruppen har fortsatt att jobba med programmering/ skapande.

 

Gröna gruppen har varit på promenad till Aktivitetsplatsen.

 

Det har pärlats mycket denna veckan och det blir fina mönster, vår prao elev har varit mycket delaktig i detta skapande.

 

På Onsdag fm. kommer vi ta en gruppbild utomhus på hela barngruppen som ni alla kommer att få del av.

 

Nästa vecka, v 42, på förskolan:


Måndag: Utomhus- och inomhusaktiviteter


Tisdag: Tematid - Röda och Gula gruppen går till skogen kl 9.00

Onsdag: Tematid - Röda gruppen arbetar med skapande 


Torsdag: Tematid - Gula gruppen arbetar med skapande


Fredag: Utomhus- och inomhusaktiviteter

 

// Personalen på Hf-Solgläntan

 

Vecka: 41

Hej! 
En vecka här hos oss går riktigt fort, det är måndag och så plötsligt redan fredag igen. Ibland undrar vi vart tiden tog vägen. Vi kan iallafall se att löven trillat av träden och att vintern närmar sig med stormsteg. Vecka 44 är det höstlov och vi vill få in era tider för den veckan nu och som ni märkt så har vi börjat fråga hur det ser ut så att vi kan planera för verksamheten och beställa rätt mängd med mat.

 

Arbetet i de olika grupperna fortskrider. Gula och röda gruppen gick till skogen i tisdags. Där delade vi in oss i respektive grupp för att göra olika uppdrag, den här gången var det matematikuppdrag som att räkna visst antal, hitta olika former och storlekar. Vi övade också på lägesorden först och sist, under och överst, neråt och uppåt, bakom och framför etc. Vi plockade även med oss löv i olika former och storlekar för att använda oss av till skapande verksamhet. I läroplanen för förskolan (Lpfö98, rev 2016) står det att arbetslaget ska utmana barns nyfikenhet och begynnande förståelse för språk och kommunikation samt för matematik, naturvetenskap och teknik. 

Gröna gruppen hade ett innepass på onsdag förmiddag där de prövade på att måla med flaskfärg och pensel.

 

Torsdag förmiddag hade röda och gula gruppen olika uppdrag igen, ena gruppen arbetade med skapande av löv och den andra gruppen arbetade med programmering både manuellt och med vår blue-bot robot. Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att urskilja teknik i vardagen och utforska hur enkel teknik fungerar (Lpfö98, rev 2016).

 

Nästa vecka får vi Julia som praoelev från 9:an

 

Nästa vecka, v 42, på förskolan:


Måndag: Utomhus- och inomhusaktiviteter


Tisdag: Tematid - Röda och Gula gruppen går till skogen kl 9.00 


Onsdag: Tematid - Gröna gruppen går till skogen kl 9.00 


Torsdag: Tematid - Röda och Gula gruppen arbetar med skapande/ programmering
 Fredag: Utomhus- och inomhusaktiviteter

 

// Personalen på Hf-Solgläntan

 

Vecka: 40

Hej!

 


Löven har sakta dalat ner mot marken och vindarna blåser kallt. Det är en svår tid med kläder, att veta vad och hur mycket det behövs för att inte frysa ute. Hjälp era barn med att lägga de kläder som ni vill att de ska ha ute under dagen på den nedre hyllan i hallen. Extra utkläder så som extra mössa och vantar i korgen ovanför. Inomhuskläder i väska inne i toaletten.

 

På Tisdag var röda och gula gruppen i skogen. Onsdag var gröna gruppen .

 

Vi har haft ett föräldramöte denna vecka där vi berättade kort om våran verksamhet. Vi visade ett bildspel med både bilder och filmer från en vanlig dag på förskolan från öppning 6.30 till stängning 17.00.

 

Stort Tack till er som kom och visade eran delaktighet och feedback till oss, det uppskattas och vi är glada för att vi kan föra en dialog med er vårdnadshavare.
”Föräldrarna ska ha möjlighet att inom ramen för de nationella målen vara med och påverka verksamheten. Att förskolan är tydlig i fråga om mål och innehåll är därför en förutsättning för barnens och föräldrarnas möjligheter till inflytande(LPFÖ98)”

 

Ni föräldrar som inte kunde närvara, så finns detta i pappersform vid föräldrahörnan i hallen samt rullande på skärmen på väggen så -ta gärna del av det.

Nästa vecka har vi en prao elev från årskurs 9 .

 

Höstlovet för skolan närmar sig och vi vill påminna om att deltidsbarnen är då lediga och att ni tänker på att meddela oss om ni har ändringar i era barns tider så fort ni kan, så lägger vi våra arbetstider efter det, och dels för att kunna beställa rätt antal portioner mat .

 

Nästa vecka, v 41, på förskolan:


Måndag: Utomhus- och inomhusaktiviteter


Tisdag: Tematid - Röda och Gula gruppen går till skogen kl 9.00


Onsdag: Tematid - Gröna gruppen skapar i målarrummet


Torsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter


Fredag: Utomhus- och inomhusaktiviteter

 

// Personalen på Hf-Solgläntan

 

 

Vecka: 39

Hej!

 

I veckan har vi startat upp med ”veckans” tecken igen (TAKK), precis som vi haft innan. Denna veckan har vi övat på att teckna hej och god morgon. Fråga era barn, de kan redan många tecken. Vi tecknar även vilken dag det är, alltså måndag, tisdag, onsdag, torsdag eller fredag. 
I förskolans läroplan står det att förskollärarens ansvar är att ge barnen stimulans och utmaningar i sin språk- och kommunikationsutveckling (Lpfö-98, rev 2016). Enligt språkforskningen hjälper tecken alla barn i deras språkutveckling. Det underlättar barnets språkförståelse och ger ökade möjligheter att själv kunna uttrycka sig (Specialpedagogiska skolmyndigheten, 2017).

 

Under veckan som passerat har gula och röda gruppen varit i skogen och på biblioteket. Vi har introducerat ”gå-kompisar”, som innebär att barnen går med samma kompis när vi går någonstans. Barnen gick alltså med samma kompis både till skogen och till biblioteket. På ställena delade vi sedan upp oss i andra grupperingar eller val av kompisar. 
Gröna gruppen har målat med fingerfärg under en av dagarna. Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin skapande förmåga (Lpfö-98, rev 2016).

 

Höstlovet närmar sig, vecka 44 har skolorna lov, och det innebär att de barn som omfattas av allmän förskola är lediga. Är det någon annan som tänk ta ledigt? Meddela oss om detta i god tid. Meddela även ändrad vistelsetid så vi vet och kan planera efter detta.

 

Nästa vecka, v 40, på förskolan:


Måndag: Utomhus- och inomhusaktiviteter

Tisdag: Tematid - Röda och Gula gruppen går till skogen kl 9.00


Onsdag: Tematid - Gröna gruppen går till idrottsplanen kl 9.00


Torsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter


Fredag: Utomhus- och inomhusaktiviteter

 

Föräldramöte på onsdag, den 3 oktober, klockan 18.00-19.30 VÄLKOMNA!

// Personalen på Hf-Solgläntan

Vecka: 38

Hej!

 

Hösten är som en färgarena, löven skiftar från grönt till gult till orange och rött. Vi har uppmärksammat rönnen på gården som lyser riktigt rött nu. Få se hur länge löven får stanna kvar innan de dalar ner till marken. Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förståelse för naturvetenskap och samband i naturen, liksom sitt kunnande om växter, djur samt enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen (Lpfö-98, rev 2016).
Det är härliga dagar att vistas ute men stundtals riktigt blött. Barnen leker aktivt med sand och vatten, de gör kakor och geggamoja. Det serveras fika och soppa av kreationerna och vi blir ganska smutsiga, ett tecken på att det arbetas hårt. Vi är ute i alla väder och barnen behöver kläder därefter. Alla barn behöver galonbyxor eller utomhuskläder som tål vatten, stövlar och mössa samt vantar. Vantarna behöver tåla vatten eller ha flera att byta mellan.

 

Gula och röda gruppen gick till skogen i tisdags. Där delade vi in oss och hade olika uppdrag, den ena gruppen arbetade med sagor och målade trollstenar som vi lämnade kvar i skogen och den andra gruppen arbetade med hammare och tryckte växter på tyg. Nästa vecka blir det tvärtom, så att båda grupperna får göra båda aktiviteterna. Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sim förmåga att fungera enskilt och i grupp (Lpfö-98, rev 2016).

 

Gröna gruppen gick till idrottsplatsen på onsdagen och på torsdagen gick båda grupperna till Ica för att inhandla ett dammsugarmunstycke och en termos.

 

 

Nästa vecka, v 39, på förskolan:


Måndag: Utomhus- och inomhusaktiviteter


Tisdag: Tematid - Röda och Gula gruppen går till skogen kl 9.00 


Onsdag: Tematid - Gröna gruppen arbetar inne på förmiddagen


Torsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter


Fredag: Utomhus- och inomhusaktiviteter

 

 

Föräldramöte den 3 oktober kl 18.00

Vi kommer inte att bli fotograferade av en fotograf i år men funderar på att ta en egen gruppbild åt er om ni önskar.

 

// Personalen på Hf-Solgläntan

 

Vecka: 37

 

Hej!

 


Tiden går fort och vi är redan inne i mitten av September. Vädret bjuder på både sol och varma dagar så som regn och rusk andra dagar. Träden skiftar färg och vår rönn på gården lyser alldeles rött nu. Luften är frisk och skön.

 

Under en av samlingarna i veckan delade vi in barnen i grupper, röd, gul och grön. Åsa och Isak har gröna gruppen och A-K och Jenny har röda och gula gruppen. Barnen har fått prickar där de sitter i samlingen och på sin låda i hallen så de själva kan se vilken grupp de tillhör. Röda och gula gruppen kommer arbeta mycket tillsammans och med samma uppdrag men även delade ibland.
Röda och gula gruppen var till skogen i tisdags där de klättrade på stenar och spanande på svampar. Det fanns mycket svamp i skogen och vi reflekterade över att det finns ätbara och giftiga svampar. Ingen fick plocka någon svamp för oss. Inte ens röra vid dem. Vi lät dem vara ifred. 
Vi går till skogen även nästa vecka där barnen får olika aktiviteter och uppdrag att genomföra.

 

På torsdagen var grupp röd och gul på teater på folkets hus, Veras kontor. En teater på meänkieli med inslag av finska och svenska ord. 
”Språk och lärande hänger oupplösligt samman liksom språk och identitetsutveckling. Förskolan ska lägga stor vikt vid att stimulera varje barns språkutveckling. Barn med utländsk bakgrund som utvecklar sitt modersmål får bättre möjligheter att lära sig svenska och även utveckla kunskaper inom andra områden” (Lpfö 98, rev 20216).

 Tänk på att märka kläder med rätt namn, mössor, handskar och skor. Även nappar kan märkas.

 

 

Nästa vecka, v 38, på förskolan:


Måndag: Utomhus- och inomhusaktiviteter


Tisdag: Röda och gula gruppen går till skogen 


Onsdag: Gröna gruppen, går till Idrottsplatsen


Torsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter


Fredag: Utomhus- och inomhusaktiviteter

 

// Personalen på Hf-Solgläntan

 

Vecka: 36

Hej!

 

Hösten känns så väl på morgonen då det är riktigt kyligt ute, medan eftermiddagarna bjuder på skön sol och värme. Kläder efter väder behövs. Det vill säga både mössa, vantar och ute-byxor, stövlar, galonkläder och någonting när det känns varmt ute.

 

Vi har, under en tid nu, observerat trafiken utanför på Krookskavägen. Det går fort när bilarna kör förbi, det är få som kör 30km/h och det känns mindre roligt. Vi gjorde ett yttrande redan 2014 och sedan sänktes hastigheten till 30km/h. Men nu har hastigheten tyvärr stigit. Vi kommer att skriva ett nytt brev till miljö-och byggnadsnämnden/trafiknämnden där vi yrkar på någon typ av farthinder sätts upp. Vi funderade på att göra en namnsamling från er föräldrar och från grannar som vi bifogar brevet. Kanske ger det mer effekt om vi är många som bidrar. Vi har även tipsat polisen om att ta hastighetskontroll utanför oss. 


Vi önskar, när ni lämnar och hämtar barnen, att ni parkerar på vår parkering kring idrottsgatan istället. Vi vill att det ska kännas tryggt och säkert för både oss och er.

 

Nästa vecka, v 37, på förskolan:

Måndag: Utomhus- och inomhusaktiviteter


Tisdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter

Onsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter 


Torsdag: Teater på Folkets Hus 8.30 - Ella, Kasper, Tindra, Eddie, Eemeli, 
 Molly, Alice, Agnes, Maia, Sally, Nellie och Ronja

Fredag: Utomhus- och inomhusaktiviteter

 

 

Vi har satt datumet för höstens föräldramöte. Det blir den 3 oktober klockan 18.00 - 19.30.

 

// Personalen på Hf-Solgläntan

Vecka: 35

Hej!

 

Augusti har liksom susat förbi och vi träder in i september månad redan. Under augusti månad har fokus legat på att få ihop gruppen efter sommarledigheten, hitta tillbaka till våra rutiner och samtidigt skapa nya lösningar som passar till den grupp som går på Hf-Solgläntan just nu. Vi har arbetat med att göra några nya miljöer inomhus som kan locka till lek och lärande och vi ser att barnen leker i både nya som gamla konstellationer.

Vi har samlingar efter frukost och barn som tidigare varit på ”lilla”-samlingen är nu på den ”stora”-samlingen. Vi tänker förresten försöka ta bort begreppen ”lilla”- samlingen, ”lilla”- gruppen och ”stora”- samlingen, ”stora”- gruppen eftersom barnen ibland associerar sig med de begreppen. Det har inte varit vår tanke utan snarare att det varit lätt att veta, både för oss och för barnen, vilken grupp de tillhör vid vissa sammanhang. 
De nya grupperna (som vi ännu inte introducerat för barnen) kommer benämnas som röda gruppen, gula gruppen och gröna gruppen. Gruppindelning kommer senare. Vi kommer arbeta i grupperna precis som tidigare, under tisdagar, onsdagar och torsdagar mellan 9.00-10.30.

 

I veckan har Ellen och Eemeli börjat hos oss, så nu är vi 19 barn.

 

Vi har även introducerat en ny vikarie hos oss, Amanda. Hon arbetade under fredagen och kan komma att hoppa in även i fortsättningen när det behövs. Emelie är självklart också kvar som vikarie och vi brukar boka samma vikarier i största mån.

 

Nästa vecka, v 36, på förskolan:


Måndag: Utomhus- och inomhusaktiviteter


Tisdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter

Onsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter 


Torsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter


Fredag: Utomhus- och inomhusaktiviteter

 

Kallare dagar kommer och Hf-skola bjuder på en mössa till varje barn, använd den gärna flitigt och kom ihåg att skriva namn i dem så vi slipper förväxlingar på förskolan då alla har likadana. =)


 

// Personalen på Hf-Solgläntan

 

Vecka: 34

Hej!

 

I veckan som varit, så har vi varit i skogen med hela barngruppen där barnen har lekt och utforskat naturen, plockat lite blåbär som de sedan åt upp. Vi vuxna kollade av miljön kring vår ”skogsdunge” så att allt ser okej ut efter sommaren. Nått år var älgtornet förstört men nu såg det bra ut. Vi blir så glada när platsen får vara orörd. Vi kommer så småningom dela oss i grupper och göra olika aktiviteter med barnen och en grupp kommer gå till skogen regelbundet.

 

Vi har även varit till Jägmästarparken och på skolgården där barnen fått leka och klättra. Förskolan ska: sträva efter att varje barn ska utveckla sin motorik,koordinationsförmåga och kroppsuppfattning samt förståelse för vikten av att värna om sin hälsa och sitt välbefinnande.


 

Vi har firat Sally som fyllt 4 år i sommar. Grattis grattis! Vi firar fortfarande med att sjunga på olika språk, duka fram flagga och blomma på bordet, äta god frukt och barnet har även få välja en sak ur vår födelsedagsväska.

Vi har även inskolat ett nytt barn Elias, och nästa vecka så kommer det två till nya barn som vi ska inskola. Vi hälsar Eemeli och Ellen varmt välkomna till oss här på Solgläntan.

 

Vi jobbar på med innemiljön och det har blivit riktigt mysigt och fint, kom gärna in och kika. I veckan fick vi upp vår bokstavsorm på golvet i ritrummet och en stund efter hade vi några skrivsugna barn som jobbade med papper och penna och skrev bokstäver. Miljön kan göra stor skillnad.

 

Nästa vecka, v 35, på förskolan:


Måndag: Utomhus- och inomhusaktiviteter


Tisdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter


Onsdag: Utomhus-och inomhusaktiviteter


Torsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter


Fredag: Utomhus- och inomhusaktiviteter


 

// Personalen på Hf- Solgläntan

 

Vecka: 33

Hej!

Hösten börjar kännas i luften, det kan kännas något ruggigt på förmiddagen och utomhuskläder behövs. Ta med utomhusbyxor och jacka, regnkläder och stövlar samt mössa och vantar. Det är lättare att veta hur vi ska klä oss om vi har kläder att välja mellan.

Vi började vår vecka med en planeringsdag tillsammans med personalen från skolan och förskolan i Hedenäset. Då kunde vi diskutera gemensamma tankar och även få tid att planera vår egna verksamhet. Det är en viktig dag för oss där vi ser över mål- och fokusområden för kommande läsår, vi funderar kring vår pedagogiska miljö, vilket tema vi ska satsa på, hur grupperna ska se ut, vårt schema och massa massa mer. Tänk på att vi sätter vårt schema efter era behov och alla behöver därför lämna in ett schema med ert/era barns vistelsetider. Förekommer ändringar ska även det meddelas i god tid. Vi beställer även mat och planerar aktiviteter efter det antal barn vi har. I Friskolans dokument, se bifogad fil, står det att; De föräldrar som arbetar eller studerar erbjuds plats i förskola i den omfattning som arbete, studier inklusive restid eller barnets behov motiverar. Barn till arbetssökande föräldrar har rätt till förskoleverksamhet max 15 timmar i veckan.

 

Vi har arbetat med vår inomhusmiljö och skruvat upp hyllor och gjort om lite, det är en ständigt pågående process att hitta det bästa lösningarna på miljön eftersom barngruppen ständigt förändras och nya behov uppstår. Förskolan ska erbjuda barnen en trygg miljö som samtidigt utmanar och lockar till lek och aktivitet (Lpfö -98, rev 2016).

 

Vi har startat upp samlingarna och bokläsning i olika grupper. Några barn har bytt grupp och alla har nya platser både vid matborden och på samlingarna. Det är spännande och roligt för oss vuxna med en ny termin, vi hoppas verkligen att ni och era barn känner likadant som oss. Välkommen hösten!
Vi vill att leksaker stannar hemma, det gäller även utklädningskläder och tiaror/kronor/ansiktsmasker. De barn som behöver sin snutte/nalle/tutte som tröst eller när de sover får givetvis ha dem med sig. Vi låter dessa stanna på hyllan och tar fram vid behov.

 


 // Personalen på Hf- Solgläntan

 

Vecka: 32

Hej o Välkomna till en ny termin!

 

Det har varit en varm o skön sommar och vi hoppas att ni alla kunnat njuta av er ledighet o flera av er har ännu några dagar kvar.

 

Vi har varit igång en dryg vecka nu o hunnit få en mjukstart och samtidigt storstädat huset efter sommarens renovering - kom gärna in o titta vad fint vi fått :)

 

Vi vill påminna er om att vi håller stängt på måndag den 13 Aug. för planering.

Ni som inte lämnat in barnens tider ännu gör gärna det - går bra på mejl eller sms.

 

Vi kommer att inskola tre nya barn i slutet av Aug.

// Personalen på Hf- Solgläntan

 

Vecka: 24

 

Vad fort tiden går. Ni håller redan i terminens sista veckobrev, även om förskolan håller öppet några veckor till. Vi stänger vecka 27.

Vårterminen som började i januari är redan slut och nu har vi hela sommaren framför oss. Vi hoppas att det fina vädret kommer tillbaka, myggen håller sig borta, vi hoppas på fiskelycka, goda jordgubbar, mycket glass och att sommaren blir fin.

 

Vi här på Solgläntans förskola vill säga TACK så mycket för den här terminen och ett särskilt TACK till de barn som slutar hos oss. I år släpper vi iväg fyra barn, som ska vidare till förskoleklassen TACK det har varit trevligt att lära känna er och utvecklas tillsammans med er. TACK för allt ni lärt oss. FORTSÄTT vara nyfikna. Välj intressanta vägar oftare än lätta och när ni lärt er läsa, LÄS så många ord ni bara kan. Överallt. Och kom ihåg att de ni inte kan, kan ni inte ÄN. 
 Vi tror på er och önskar er lycka till med ert fortsatta lärande.

 

Veckorna som vi har kvar innan vi stänger planerar vi spontant för, vi städar och fixar, vi leker och skrattar. Vi är inne och vi är ute.

Vi skriver i vår väggkalender i hallen om det är något speciellt. Tänk på att skydda barnen med solkräm om det blir varmt, keps eller solhatt på huvudet och myggmedel om det behövs.

 

Måndag den 18 juni firar vi Noah som fyller 6 år. Grattis!

 

Torsdag den 21 juni firar vi midsommar tillsammans med barnen.

 

Vi öppnar igen måndagen den 30 juli. Ni når oss alltid på vår mailadress. Någon av oss kommer kika in på den då och då under sommarledigheten ifall det skulle vara något speciellt.

Förskolan håller stängt måndagen den 13 augusti för gemensam planering i Hedenäset.

 

// Personalen på Hf-Solgläntan

 

Vecka: 23

Kallt och nordliga vindar. En riktig storm kan man säga att vi upplevt under veckan, med både lite hagel och en tillstymmelse till regn. Nu väntar vi på att värmen ska hitta tillbaks till oss igen.

 

I veckan som varit, så promenerade vi en dag till Jägmästarparken där vi lekte, klättrade och gungade. De små klättrade upp och ner i rutschkanan och de lite äldre barnen utforskade även miljön runt lekplatsen. Det har blivit lummigt där det finns träd och buskar och många blommor blommar just nu.

 

Förskolan ska sträva efter att: Barn utvecklar sin motorik,koordinationsförmåga och kroppsuppfattning samt förståelse för vikten att värna om sin hälsa och sitt välbefinnande (Lpfö98, rev 2016).

 

Under fredagen skulle vi göra vår traditionsenliga skogspromenad till Isovaara toppstuga med de blivande 6-åringarna. Planerna ändrades dock när vi fick vetskap om att högstadiet och kommunhuset också planerat för färd dit. Vi valde att gå till Särkivaara istället. Vi bjöd även med våra 5-åringar så att vi skulle bli en större grupp. 
På Särkivaara lekte barnen med pinnar, kottar och byggde kojor. De hade uppdrag att klara av och vi gjorde upp eld med hjälp av tändstål. Vi hade inte tänkt göra eld med tanke på hur torrt det är ute nu, men vi hade lovat våra barn att försöka tända med tändstål så vi ville hålla vårt löfte. Vi grillade inget utan hade medhavd lunch så som köttbullar, morötter och polarklämmor. Barnen fick även kakor och saft.

 

Vi är inne i Juni månad. nu, och snart lider terminen mot sitt slut .Vi är tacksamma om ni föräldrar tänker på att tömma bort kläder från hyllorna och ta hem saker som extraväskan, galonisar stövlar m.m. Vi har nämligen storstädning innan en ny termin startar, samt lite reparationer.

 

Nästa vecka, v 24, på förskolan:


Måndag: Utomhus- och inomhusaktiviteter


Tisdag: Firar, snart semester ledigt


Onsdag: Utomhus-och inomhusaktiviteter


Torsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter


Fredag: Utomhus- och inomhusaktiviteter
 


 

// Personalen på Hf-Solgläntan

 

 

Vecka: 22

Hej!

 

Vilka härliga dagar vi har haft ute med sol och stundtals friska vindar. Vi har fått fram bilarna och båten som byggdes tillsammans med er föräldrar förra våren. I år valde vi bort fixarkvällen då det funnits så mycket på var och varannans agenda så här inför skolavslutningen. Vi ordnar kanske en fixarkväll eller något annat till hösten istället. Apropå skolavslutning så slutar den kommunala skolan den 15 juni och vi vill att ni meddelar oss om ert/era barn får ändrad vistelsetid den dagen.

På tisdagen anordnades det Bamselopp på idrottsplan tillsammans med Björkens förskola från Hedenäset. Barnen fick starta i olika omgångar och springa olika sträckor. Alla fick medalj, diplom, frukt och vatten. Syftet var att väcka lusten hos barnen att röra på sig och alla tog sig runt banan. TACK alla ni som kom och hejade på när barnen sprang/joggade/promenerade.

 

Vi tog oss ut på en promenad under onsdagen. Vi tänkte att vi skulle leka vid jägmästarparken. När vi kom dit så var det arbetare som fräste upp sanden och någon annan som klippte gräset. Vi promenerade vidare till hyreshusen i närheten i hopp om att se någon spännande plats att leka vid. Där gick vi bet, det fanns inga spännande lekplatser vid lägenheterna tyvärr. Vårt äventyr fick styras vidare mot skolgården istället där vi gungade, klättrade i lekställningen, spelade boll och balanserade på balansbanan. Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin motorik, koordinationsförmåga och kroppsuppfattning samt för vikten att värna om sin hälsa och sitt välbefinnande (Lpfö 98, rev 2016).

 

Nästa vecka, v 23, på förskolan:


Måndag: Utomhus- och inomhusaktiviteter


Tisdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter

Onsdag: Sveriges Nationaldag - förskolan är stängd


Torsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter


Fredag: Utomhus- och inomhusaktiviteter


Vi hittar på något kul för våra blivande förskoleklassare, vi går 8.30

// Personalen på Hf-Solgläntan

 

Vecka: 21

Hej!

 

Ibland går veckorna fortare än vanligt tycker vi vuxna iallafall, det är måndag och helt plötsligt blev det fredag igen. Det är alltid mycket som ska hinnas med innan terminen är slut.

 

Den stora gruppen var till skogen med uppdraget att iaktta marken, se hur naturen ändrat sig sen sist, lyssna på läten och spana efter spår i marken. Gemensamt reflekterade och diskuterade vi kring förändringen som skett. All snö var borta och veden hade tinat fram. Vi pratade om att göra en eld nästa gång och några försökte att ihärdigt snurra en pinne mot torrt gräs med förhoppningen om att få en gnista. 
Andra barn stod i älgtornet och fiskade upp diverse skogsmateriel med en lång pinne.

 


Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förståelse för naturvetenskap och samband i naturen, liksom sitt kunnande om växter, djur samt enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen (Lpfö98, rev 2016).

 

Vi har haft utvecklingssamtal tillsammans med er föräldrar under hela veckan. Det känns roligt för oss att få presentera vår verksamhet och barnens lärande för er och samtidigt höra era och era barns tankar och funderingar. Det är tillsammans med er föräldrar som vi kan göra det bästa för just ert barn. Ni är experter på era barn, glöm inte det!
Tack för att ni tar er tid att fylla i enkäterna efter samtalet. Era svar är viktiga för oss när vi utvärderar vår verksamhet.

 

Nästa vecka, v 22, på förskolan:


Måndag: Utomhus- och inomhusaktiviteter


Tisdag: Bamselopp på Idrottsplan kl 9.30 tillsammans med 
Björkens förskola. Alla som vill kan komma och heja på 
barnen!


Onsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter 


Torsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter


Fredag: Utomhus- och inomhusaktiviteter

 

// Personalen på HF-Solgläntan

 

Vecka: 20

Hej!

 

Vårvädret visar sin bästa sida och vi kan tro att det redan är sommar. Solen skiner för fullt och temperaturen stiger rejält. Vi smörjer in era barn med solkräm och är inne när det är som varmast ute (10.30-14.30). Vi försöker uppmana till att leka i skuggan och att dricka mycket vatten. Solhattar och långärmat (tunna sådana) är också bra.

 

Under veckan har många av barnen pratat om vattenflödet som har varit ovanligt högt. Flertalet barn har berättat hur vattnet stigit och att det nästan är översvämmat på olika ställen. Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar intresse och förståelse för naturens olika kretslopp och för hur människor, natur och samhälle påverkar varandra. Förskolan ska också sträva efter att varje barn utvecklar sin förståelse för naturvetenskap och samband i naturen (Lpfö98, rev 2016).

 

De största barnen har varit och hälsat på förskoleklassen Kristallen vid två tillfällen under veckan. Där har de fått vara med på samlingar, utforska miljön och träffa på både nya och gamla kompisar, mormödrar, farmödrar, mammor, syskon, kusiner och grannar mfl. Vi valde att även äta i matsalen och leka på skolgården efteråt. Miljön är stor och lekutrymmet sträcker sig över hela gården.

 

Lilla gruppen har fått måla på bubbelplast, ytterligare en ny teknik för dem. De målade på plasten och fick sedan trycka det på papper. Bubblorna på plasten blev prickar på pappret.

 

Nästa vecka, v 21, på förskolan:


Måndag: Utomhus- och inomhusaktiviteter, 2 personal planerar


Tisdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter


Onsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter 


Torsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter


Fredag: Utomhus- och inomhusaktiviteter, 2 personal planerar

 

 

Vi har hängt upp sommarschemat på era hyllor och vi skulle uppskatta om ni kunde fylla i dem snarast (men senast 31 maj) och lämna in till oss så att vi kan planera för slutet av den här terminen och början på nästa. De barn som börjar på kristallen efter sommaren (6-åringarna) kan skriva när de börjar där på fritids så att vi kan meddela det vidare.

 

Vi har även hängt upp lappen om utvecklingssamtal på ytterdörren. Vänligen boka in er snarast.

 

Vi kommer att ha Bamselopp för barnen den 29 maj kl 9.30 på Idrottsplanen i Övertorneå, tillsammans med barnen från Björkens förskola i Hedenäset. Ni som kan är hjärtligt välkomna att vara med och heja på era barn när de springer.

// Personalen på Hf- Solgläntan

 

 

 

Vecka: 19

Hej!

 

Äntligen har vårvärmen kommit till oss. Vi har passat på att vara ute mycket under hela veckan. Sandlådan som varit borta så länge under snön är populär där många olika aktiviter sker. Vi krattar och gör fint på gården.

 

Vi har varit i skogen med den stora gruppen och tittat till ”vår skogsplats”, fortfarande mycket snö på vissa ställen men det var härligt att se barnens lek i skogen.

Blivande förskoleklassbarn har varit och besökt Kristallen det var lite pirrigt men nöjda barn kom tillbaks.

 

Vi har firat Kasper som fyllt 5 år!

 

Utvecklingssamtalens tider får ni boka in, det sitter tider på dörren.

 

Njut av solen i helgen så ses vi med ny energi på måndag!

 

Nästa vecka, v 20, på förskolan:

Måndag: Utomhus- och inomhusaktiviteter


Tisdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter Sexåringarna går till Kristallen kl 8.45

Äter även lunchen där


Onsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter Ev. skogen för de äldre 


Torsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter Sexåringarna går till Kristallen kl 8.45

Äter även lunchen där.


Fredag: Utomhus- och inomhusaktiviteter

 


// Personalen på Solgläntan

 

Vecka: 18

Hej!

 

Vilket kallt och ruggigt väder vi har haft under veckan. Det behövs varmare kläder under utekläderna samt galonisar och stövlar.

 

Under veckan har vi fått fira både Ronja (3 år) och Ella (5 år). Stort grattis till er! Vi firar alltid genom att sjunga födelsedagssången på svenska, finska och engelska. Barnet får sedan välja en leksak ur kofferten vi har på förskolan. Vi sätter också en plastblomma på bordet där barnet äter och Sveriges flagga. Vi bjuder på lite andra frukter efter maten så som kiwi, melon, vindruvor.

 

Nästa vecka ska våra fyra 6-åringar på sitt första besök i förskoleklassen kristallen. Vi går klockan 8.45 eftersom vi ska vara där klockan 9.00. Vi kommer även besöka kristallen den 15 maj och den 17 maj. Tre besök blir det och sedan en överlämning. Ni kommer få hem ett papper att fylla i med barnet, och vi fyller i ett likadant här hos oss. Sedan diskuterar vi dessa på det kommande utvecklingssamtalet. Det vore bra att få tillbaka den så fort som möjligt. 
Förskolan ska sträva efter att nå ett förtroendefullt samarbete med förskoleklassen, skolan och fritidshemmet för att stödja barnens allsidiga utveckling och lärande i ett långsiktigt perspektiv (Lpfö 98, rev 16).

 Badet är avslutat för sexåringarna. Det har fallit bort några badtillfällen, speciellt för tjejernas grupp. Detta tar vi med oss i utvärderingen och funderar på hur vi ska göra nästa läsår.

 

Fredagen den 11 maj är det en klämdag och några av er har redan meddelat ert/era barns vistelsetider. Hur ser det ut för er andra? Kommer ert barn vara hos oss och vilken tid?

Nästa vecka, v 19, på förskolan


Måndag: Utomhus- och inomhusaktiviteter, 2 personal planerar


Tisdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter 


Sexåringarna går till kristallen klockan 8.45


Onsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter 


Torsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter


Fredag: Utomhus- och inomhusaktiviteter, 2 personal planerar

// Personalen på Hf- Solgläntan

 

Vecka: 17

Hej!

 

Nu smälter snön fort ute på gården, vem kunde tro det för bara en vecka sedan när vi hackade bort massor av is och snö? När gården nästan kändes hopplöst vintrig. 
Den här veckan har vi kunnat laga låtsas-mat och göra diverse blandningar av gräs, löv, snö och vatten. Galonbyxor och stövlar gäller fortfarande. Vi skulle även uppskatta om ni föräldrar kunde vända ut och in på era barns galonhandskar så att de hinner torka ordentligt när dagen är slut. Vi har inga att låna ut. Kolla även så galonbyxor är torra till nästkommande dag.

 

Det är Valborgsmässoafton på måndag. Visste ni att 30 april enligt keltisk tradition firas som vinterns sista dag? Och att valborgsmässoafton firas för sommarens ankomst?

 


Det låter iallafall härligt med sommarens ankomst. Och apropå sommaren så har vi inte satt något datum för vår gemensamma arbetskväll ännu. Ni vet, den vi brukar ha på våren, tillsammans med er föräldrar. En kväll där vi arbetar och har roligt tillsammmans med barnen, samt grillar middagen. Vi får återkomma med information kring det när vi själva vet bättre. Men just nu studerar vi gården, försöker hitta lösningar på vårt vattenproblem och all gegga som uppstår vid blötare dagar. Vi tänker till om hela utemiljön och hur vi skulle kunna utveckla den. Finns det något som ni föräldrar tänkt på kring vår utegård? Något ni tror barnen skulle vilja ha? Alla förslag tas emot tacksamt även om inte allt blir verklighet. Drömmar och visioner är bra att ha.

 

Utvecklingssamtal kommer erbjudas i Maj månad. Vi sätter upp en lista på dörren där vi vill att ni bokar in er på en tid som passar er. De som nyligen inskolat barn kommer erbjudas ett uppföljningssamtal till hösten. Mer info kommer. Arbetslaget ska föra fortlöpande samtal med barnens vårdnadshavare om barnens trivsel, utveckling och lärande både i och utanför förskolan, samt genomföra utvecklingssamtal (Lpfö 98, rev 2016).

 

Nästa vecka, v 18, på förskolan:


 

Vi lämnar veckan öppen för olika aktiviteter.

// Personalen på Hf-Solgläntan

 

Vecka:16

Hej!

 

Vattenpölar, sand, gegga, snö, is, skratt, prat, rop, gråt, skrik och sång är just nu stor del av vår vardag ute på förskolan.
Vi arbetar med att få bort vattnet som samlats på gården och vi skottar snö och hackar bort is. Barnen samarbetar och har det riktigt roligt tillsammans.

 

Vi pratar mycket om regler för vår utomhusmiljö för att det ska bli bra för oss alla att vara på gården. De äldre barnen har fått vara med och tänka till hur de vill att vi ska ta hand om vår gård för allas trevnad. Det kommer att sättas upp en lista på det som vi tillsammans kommit fram till så att vi alla kan påminna varandra om dessa regler och lättare för våra vikarier att hålla samma förhållningssätt.

 

Listan får vi utvärdera med barnen och säkert förändra med årstidens gång.

 

Det är ljusa kvällar ute och vi går mot sommaren. Kanske har barnen svårt att somna på kvällen?!. Vi har nämligen trötta barn på förskolan och märker att de behöver vila. Några orkar inte riktigt med på förmiddagen och vid lunchen är ögonen riktigt trötta. Avslappningen och vilan efter lunch är viktigt för att samla ny energi och orka hela dagen. Både för stora och för små. I läroplanen för förskolan kan man läsa att förskolan ska erbjuda barnen en i förhållande till deras ålder och vistelsetid väl avvägd dagsrytm och miljö. Såväl omvårdnad och omsorg som vila och andra aktiviteter ska vägas samman på ett balanserat sätt (Lpfö-98, rev 2016).

 

Vi personal har varit iväg på en inspirationskväll med Takk i Luleå och vi känner att vi är på rätt väg och att vi kan många tecken redan. Vi kommer att jobba vidare med detta och ska försöka att blir bättre på att synliggöra arbetet kring tecken för er föräldrar.

 

Nästa vecka, v 17, på förskolan:


Måndag: Utomhus- och inomhusaktiviteter

Tisdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter Bad för 6års-pojkarna. Vi går 8.30. 
Onsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter


Torsdag: Utomhus-och inomhuslek


Fredag: Utomhus och inomhuslek

 

Meddela oss gärna era barns tider på måndagen den 30/4 -Valborgsmässoafton. 

// Personalen på Hf-Solgläntan

 

 

Vecka: 15

 

Hej!

 

Äntligen så känner man att solen börjat värma lite mer och snösmältningen har kommit igång. Vattenpölarna blir bara större och större och är riktigt kul att leka i. Galonkläder och stövlar behövs. Våren är här.

 

Vi har skolat in Majken och Lukas under veckan och det går riktigt bra. De andra barnen har stor förståelse för att de nya tar lite mer av vår tid och att de får göra lite som de vill ännu. De accepterar att vi låter inskolningsbarnen få maten först eller gå från bordet innan de andra. Det är så roligt att våra ”gamla” barn förstår och respekterar detta, då det underlättar för oss. Förskolan ska sträva efter att att varje barn utvecklar förmåga att ta hänsyn till och leva sig in i andra människors situation samt vilja att hjälpa andra (Lpfö -98, rev 2016).

 

På onsdag nästa vecka (efter kl 16.00) kommer personalen åka på vidareutbildning i Luleå kring TAKK (Tecken som Alternativ och Kompletterande Kommunikation). Vikarier arbetar efter 16.00.


TAKK är en metod för att stödja kommunikation. Vi har påbörjat arbetet i höstas och som de flesta av er redan vet så försöker vi förstärka det talade språket med hjälp av att teckna. Det är enkla tecken som används men är inte detsamma som svenska teckenspråket. Det bygger däremot på dess tecken. 
Det är viktigt att veta att TAKK alltid stärker den talade språkutvecklingen och när en individ kan använda ett talat ord kommer han eller hon att göra det istället för att teckna. TAKK kan vara en väg till talat språk.

 

På torsdagen är det öppethus i Hedenäset för alla som vill komma. kl 17.00-19.00. Mer info finns att läsa på hemsidan under måndagen, vecka 16.

 

Nästa vecka, v 16 på förskolan:

Måndag: Utomhus- och inomhusaktiviteter


Tisdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter

Bad för 6års tjejerna

Onsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter

Torsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter

Fredag: Utomhus- och inomhusaktiviteter

 


// Personalen på Hf-Solgläntan

 

 

 

 

Vecka: 35

 

Hej!

September har anlänt och det märks tydligt på morgonen då det är fuktigt och kyligt ute. Barnen behöver ute-byxor och stövlar, mössa och vantar på förmiddagen, men kan springa med bara tröja och gympaskor på eftermiddagen.

Vi har skolat in Nellie under hela veckan och tagit hjälp av några av barnen som fått agera som mentorer för henne. Det har visat henne förskolan och berättat om hur det fungerar här. Barnen själva ”växer” med det uppdraget och får känna sig viktiga och stora.

 

Vi har även startat upp våra morgonsamlingar igen som vi har efter frukosten och även under den här terminen är barnen indelade i olika grupper. Vi ser dessa samlingar som en god start efter frukosten för att checka av vilka som är här och vilka barn som är lediga eller om någon blivit sjuk, vi kollar vad det är för veckodag och månad, vi sjunger sånger eller berättar sagor, vi löser ”kluringar” och samtalar om stort och smått. Varje enskilt barn får egen tid att prata eller att berätta något och vi andra tränar på att lyssna på den som pratar. 
Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att lyssna, reflektera och ge uttryck för egna uppfattningar och försöker förstå andras perspektiv (Lpfö 98, rev 2016)

 

Vi har alltid bokläsning innan maten och även här är barnen indelade i olika läsgrupper.

Under torsdagen var vi till Hanhivittikko. Vilken dag vi hade med strålande sol och skön temperatur i luften. Vi grillade hamburgare, gick på rundvandring, lekte bland träd och stenar, kollade in rökbastun och några av barnen tog även sin vila ute i den sköna luften.

 

Nästa vecka, v 36, på förskolan:


Vi leker inomhus och utomhus. Öppna för spontan planering.

Hur vill NI föräldrar ha det med fotograferingens vara eller icke vara på förskolan? Det är endast ett fåtal av er föräldrar som svarat på de vi skrev i veckobrevet för en tid sedan. För oss spelar det ingen som helst roll. Vi ställer upp på vilket som. Förfrågan kommer från er föräldrar. Säg till vad ni tycker, nu när ni har chans =).

 


// Personalen på Hf-Solgläntan

 

Vecka: 34

Hej!

 

Nu har sommarvindarna vänt och vi kan ana att hösten är i antågande. Tänk på att skicka med varma kläder till era barn. Det behövs fingervantar och mössa, regnbyxor och stövlar.

 

Den här veckan har vi firat ytterligare två barn som fyllt år under sommaren. Grattis till Sally, 3 år och Dagny som blivit 5 år. Hurra hurra!

 

Nästa vecka hälsar vi Nellie välkommen till oss. Hon kommer ha inskolning under hela veckan. 

Vi åker till Hanhinvittiko på Torsdag den 31 augusti, tillsammans med alla barn och pedagoger från Hedenäsets friskola. Bussen går vid 9-tiden (vi återkommer med exakt tid när vi vet) och hemresan är beräknad till 14.00. Vi äter lunch och mellanmål där och beräknas vara hemma kring 14.30. 
Vi kommer även att vara i Hanhivittikko under barnens sovtider och önskar att ni tar med barnets egen vagn (om ni har) eftersom vi bara har sittvagnar att erbjuda på förskolan. Är detta möjligt för er? Hör av er till oss så vi vet. 
Om det regnar ställs resan in.

 

Vi pedagoger har haft en givande inspirationskväll om TAKK (tecken som alternativ och kompletterande kommunikation) tillsammans med en specialpedagog från spsm (specialpedagogiska skolmyndigheten).
Kortfattat så handlar det om att använda tecken som stöd till talet, för att stötta alla barns utveckling av språk, tal och kommunikation. Att använda TAKK hindrar inte barn från att börja prata, snarare tvärtom, tecken ska få igång språkutvecklingen. Vi kommer att använda oss av några tecken så som äta, samling och kissa för att öva oss själva i att använda tecken. Vår förhoppning är att kunna bygga på dessa tecken och så småningom kunna hantera flera tecken.

Vi kommer berätta mer om detta arbete både på föräldramötet som kommer i höst (datum är inte satt än) och i veckobreven.

 

Nästa vecka, v 35, på förskolan:


Vi hjälps åt med Nellies inskolning, låter barnen vara vägledande i vårt arbetssätt och rutiner. Vi laddar även för en rolig dag i Hanhivittikko.  

// Personalen på Hf-Solgläntan

 

Vecka 33

Hej!

 

Nu är vi tillbaka till vardagen och några av rutinerna på förskolan. Nu är det dags att starta upp våra dagliga samlingar med sånger, rim och ramsor, rörelselekar, matematikuppdrag, språklekar och andra aktiviteter som som vi kommer på. 


Vi kommer, även denna termin, att ha två olika indelningar vid samlingen, en samling för de större barnen och en annan för de yngre.

 

Vi har arbetat med inomhusmiljön och försökt skapa rum i rum. Det är det stora rummet (barnens vilorum) som främst setts över. Vi har skapat en hörna för billek, en hörna för bygg- och konstruktionslekar och så ska vi skapa en hörna med plats för att leka med djur. 


”Barnen ska kunna växla mellan olika aktiviteter under dagen. Verksamheten ska ge utrymme för barnens egna planer, fantasi och kreativitet i lek och

lärande.” (Lpfö 98, rev 2016)

 

Vi har fräschat upp våra hemmasnickrade bilar på gården och skruvat fast lampor och varningstrianglar på dem. Vi skulle behöva hjälp med att såga av dem i nederkant så att de står stabilare på marken. Är det någon av Er föräldrar som vill hjälpa till? Det finns dessvärre spikar i dem och kanske inte helt lätt att fixa. Men vi tar tacksamt emot hjälp.

 

Nästa vecka, v 34, på förskolan:


Vi kommer igång med Alla ordinarie rutiner!

// Personalen på Hf-Solgläntan

 

 

Vecka 32

Hej och Välkomna tillbaka till förskolan igen!

Vi har varit igång i två veckor och det har sakta börjat droppa in barn efter deras ledighet. Nästa vecka kommer det fler barn och så ökar det successivt med barn vecka efter vecka. Totalt kommer vi att vara 17 barn den här terminen (1 inskolning med andra ord).

 

Vi personal har haft förmånen att få ha en heldag med utvärdering och planering tillsammans för att på så sätt kunna göra förskolan så bra som möjligt för era barn. ”Förskolans verksamhet ska präglas av en pedagogik där omvårdnad, omsorg, fostran och lärande bildar en helhet. Verksamheten ska genomföras så att den stimulerar och utmanar barnets utveckling och lärande.” (Lpfö 98, rev 2016).

 

Vi är ännu i ett planerings stadie när det gäller flera saker, så som vilket tema vi ska arbeta med, vilka fördjupningar som bör prioriteras, vilka gruppindelningar eller aktiviteter som vi ska satsa på, vår personaltillsättning och schema (vi sätter alltid vårt schema efter era behov så vi uppmanar alla Er föräldrar att snarast lämna in ert barns vistelsetider). 
När det gäller personalen så är inte allt spikat än, men Jenny är tillbaka och Siv gör sin sista dag på tisdag den 15 augusti. Åsa, Isak och Anna-Karin arbetar också men i vilket omfång är inte helt klart i skrivande stund.

 

Vi forsätter skriva veckobrev en gång i veckan. Tänk på att säga till om ni flyttat och bytt adress eller telefonnummer, samt emailadress. 
Vi firar era barn som fyllt år och först ut var Maia som firades. Hurra Maia 3 år! Er andra ”sommarbarn” firar vi när ni kommer tillbaka!

 

Det har även diskuterats fotografering på förskolan. Vill ni att Era barn ska bli fotograferade? Är det viktigt för just Er? Några tycker absolut att det ska vara så, som det alltid har varit och andra föräldrar är av motsatt karaktär. Säg till oss, vad tycker ni? Är det värt att boka en fotograf hit?

 

Nästa vecka, v 33, på förskolan:


Vi hälsar alla barn välkomna tillbaka och introducerar dem i våra rutiner här på förskolan. Vi leker både inom- och utomhus, går på promenad med mera. Tänk på att ta med extrakläder, regnkläder och stövlar till förskolan.  

// Personalen på Hf-Solgläntan

 

 

Vecka: 26

Hej,

 

Då led den sista veckan innan vi stänger för sommaren mot sitt slut.

 

Vi har haft en lugn vecka här, där vi bl.a har kikat förbi på biblioteket, lekt i Jägmästarparken och gått på promenad.

 

Till sist så vill vi önska er alla en riktigt skön sommar!

 

 

/ Personalen på Hf-Solgläntan

 

Vecka 25

 

Hej,

 

MIDSOMMAR det firar vi med vantar och vindoverall,

men vad gör det när vi har en vacker midsommarstång

och kransar i håret som vi tillverkat tillsammans.

Vi har jättefina rabarber så om ni blir sugna så är det bara att

hämta.

 

 

TREVLIG MIDSOMMAR till er alla

 

/ Personalen på Hf-Solgläntan

Vecka: 24

 

 

Hej,

 

Vi har njutit av det fina vädret hela veckan,att myggen inte har kommit

ännu gör ju inte det sämre precis. Vi har lekt utomhus med

dom nya leksakerna vi fått,nya lastbilar och traktorer,även

glassar har tillverkats i alla de smaker med sand och vatten.

 

På fredag firade vi Noah som fyller 5 år. Hipp,Hipp Hurra !!

Vi har avtackat Aila i köket då hon nu har gjort sin sista dag

hos oss,med att grilla hamburgare utomhus och en vacker blomma.

 

Vi har varit på promenad ner till idrottsplan där cirkusen håller

på att ställa upp tältet,där såg vi en massa djur.

Kameler,hästar,åsnor,hundar och kossor.

 

Vi kommer att göra en midsommarstång under kommande vecka,

så vi gör nog små utflykter för att samla in material bara vädret

tillåter.

 

//Personalen på Hf-Solgläntan

 

 

 

 

 

Hej,

 

Då kan vi äntligen få skriva att sommaren är här!!

Vi fick en kort vecka men vi har hunnit med mycket kul.

Barnen är så glada över deras nya saker på gården.

Vi har grävt landet och hittat stora feta maskar....

Några har städat lekstugan och gjort den fin igen och nu leks det där.

 

En del barn gör sin sista vecka nu innan sommarlovet, några slutar o andra kommer tillbaka i Aug.

 

Vi vill önska Linnea, Mohamed, Ester och Vannessa ett riktigt skönt sommarlov och stort lycka till på Kristallen i Aug.

 

Kommande veckor lägger vi inte ut nåt veckoschema dag för dag utan vi kommer att vara på förskolan, ibland gå iväg från gården och vi meddelar om vi hittar på nåt mer - tar lite sommar även för oss som är kvar tills vi stänger för semester.

 

Hietaniemi friskola har haft Årsmöte i Maj och en ny styrelse är tillsatt detta kan ni läsa på hemsidan hietaniemifriskola.se Ny Ordförande är Per Hietaniemi.

 

En glad nyhet vill vi också förmedla innan semestern - Jenny kommer tillbaka till oss i Aug. :)

 

Vi vill påminna er om att vi håller en dag stängt för planering i början på ht. Måndagen den 7 Aug.

 

/ Personalen på Hf-Solgläntan

 

Vecka: 22

HEJ,

 

Nu är vi redan inne i Juni månad. Det är sommar i kalendern men sommarvärmen har inte hunnit komma fram ännu.

 

Denna vecka har vi tränat sånger inför fixarkvällen och förberett på olika sätt.

 

Igår startade dagen med hagel o storm så vi tvivlade en stund på att det skulle bli nån fixarkväll men det vände o solen värmde oss när det målades o spikades mm. Vi är så tacksamma för att ni kom och gjorde vår gård så mycket finare.

 

Stort tack till Per H. vår nye ordförande som kom o hjälpte oss.

 

Barnen är nu ute och kör bil, åker båt och spelar….


 

 

Nästa vecka, v 23 på förskolan:

Måndag: Utomhus- och inomhusaktiviteter


Tisdag: Nationaldagen, stängt

Onsdag Utomhus- och inomhusaktiviteter

Torsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter

Fredag: Utomhus- och inomhusaktivitet (skolavslutning i skolan)

 

Ligger lappar om sommarschema i barnens hyllor som vi vill ha in senast 8 Juni.

/ Personalen på Hf-Solgläntan

Vecka: 21

HEJ,

 Ännu en vecka har passerat,dom stora barnen har varit till Hedenäset

och sprungit bamseloppet,spännande att åka buss,springa och äta ”borta”.

Vi närmar oss FIXARKVÄLLEN , för att kunna planera inköp av fika och

hamburgare så skulle vi vilja att ni anmäler om hur många ni blir senast den

30maj.

 

Det vore bra om ni har möjlighet att ta med er verktyg ,skruvdragare,såg,

skruvar.

 

OBS ! om det blir regn ställs kvällen in.

 

Måndagen den 5 juni är det en ”klämdag” igen,vi skulle behöva veta hur den dagen ser ut för er. Tisdagen den 6 juni har vi stängt.

 

 

 

Nästa vecka, v 22 på förskolan:

Måndag: Utomhus- och inomhusaktiviteter
 Anna-karin och Siv planerar


Tisdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter

Onsdag Utomhus- och inomhusaktiviteter

Torsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter

Fredag: Utomhus- och inomhusaktivitet 
 Åsa och Isak planerar

 

/ Personalen på Hf-Solgläntan

 

Vecka: 20

HEJ,

 Stor lycka bland våra barn då sandlådan och rutschkanan tinat fram.
Vi har plockat fram bord och bänkar, så mysigt lite sommarkänsla får man.


 

Vi kommer att åka till Hedenäset på Bamseloppet med den stora gruppen onsdagen den 24 maj kl. 8.00 (frukost för dessa barn 7.30 eller hemma)
vi åker buss dit.


 

Om det finns någon förälder som har möjlighet att åka med så är det uppskattat.


 

Vill oxå påminna om att torsdagen den 25 maj är en röd dag, har era barn 
”vanliga” tider på fredagen?


 

Har ni tittat på vår önskelista som vi har inför fixarkvällen torsdagen den 1 Juni, finns det något 
som ni har liggande i förråden som ni kan bidraga med.

Vi sätter upp bilder i hallen på sådant som vi tänkt göra så titta.

 

Vi ska börja gå och bada med våra 4 äldsta barn, vi meddelar dag o tid.

 

Nu är det torrt på gården från snö så ta gärna tennisskor.

 

 

 

Nästa vecka, v 21 på förskolan:

Måndag: Anna-karin och Siv planerar
 Utelek 


Tisdag: Utomhus- och inomhusaktivitet

Onsdag: Utomhus- och inomhusaktivitet Bamseloppet för stora gruppen se ovan.

Torsdag: Stängt

Fredag: Utelek på gården Åsa och Isak planerar

 

/ Personalen på Hf-Solgläntan

 

Vecka: 19

HEJ,

 

Ännu en vecka har gått som vi kan lägga bakom oss i väntan på den efterlängtade sommaren.

 

Vi har firat Kasper som fyllt 4 år med frukt och grädde som Aila i köket

ordnat till oss.

 

De äldre barnen har varit till IP under tors. fm. vi lekte lekar och sparkade boll.

Barnen trivs där så vi kommer att vara där en del framöver.

 

Sandlådan har äntligen kommit fram och det bakas och lagas mat för fullt

De tyckte att det var kul att få fram diskbänken/spisen igen.

 

Bilar och maskiner gräver o jobbar.

 

Torsdagen den 1 juni kommer vi att anordna en FIXAR KVÄLL ,

hoppas så många som möjligt kan vara med. Vi börjar kl. 17, vi bjuder på

hamburgare. Det finns en lista på anslagstavlan i hallen med olika ”grejer”

som vi skulle behöva till denna kväll.

 

Det kommer veckor framöver där det finns en del ”klämdagar” och skolan har lov, meddela gärna oss vilka tider era barn kommer att vara här dessa dagar.

 

Vi tar gärna emot barnmatsburkar med lock.

 

 

 

 

Nästa vecka, v 20 på förskolan:

Måndag: Utelek på gården Siv och Anna-Karin planerar


Tisdag: 6 åringarna besöker kristallen
 Lilla gruppen jobbar utomhus

Onsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter Stora gruppen till IP

Torsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter Barnen födda 11-12 jobbar inne på fm

Fredag: Utelek på gården Åsa och Isak planerar

 

/ Personalen på Hf-Solgläntan

 

Vecka: 18

HEJ,

 

Under veckan har dom blivande 6 åringarna besökt Kristallen, det gör dom även nästa vecka då äter dom lunch i skolans matsal.

 

Vi har sått tagetes som barnen sedan får ta med sig hem.

 

Vi har haft Erika Keisu hos oss som vikare, under nästa vecka kommer Emilia Aasa att vikariera några dagar.

I tisdags var stora gruppen på IP och spelade fotboll och lekte lekar mm.

 

Lilla gruppen tog en promenad där några av barnen fick visa var dom bor.

 

From vecka 19 börjar vi med utvecklingsamtalen.

 

Vi har firat Ronja som fyllt 2 år och Ella som fyllt 4 år, HIPP HIPP HURRA.

 

 

Nästa vecka, v 19 på förskolan:

Måndag: Utomhus- och inomhusaktiviteter

Tisdag: Mohamed,Vanessa,Ester,Linnea går till Kristallen 
med Åsa.

Utomhuslek med lilla gruppen.

Onsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter

Torsdag: Stora gruppen går till IP.
 Lilla gruppen jobbar på gården.

Fredag: Utomhus- och inomhusaktivitet

 

/ Personalen på Hf-Solgläntan

Vecka: 17

HEJ,

 

Maj månad och de har knappt börjat tina där ute,snö och snö blåst och tråkigt väder. nu vill vi ha sol och värme så att de känns som att sommarn är på G.

 

Den här veckan har de stora barnen varit på musikföreställningen ’’Mama Gumbo’’ på folkets hus hon bjöd in oss till hennes värld där hon uppmanade barnen att dela med sig av vad man har…. fanns mycket vi kan dela på bal. vänskap, kärlek men kanske även en bit mat. Den lilla gruppen har varit på utställning på biblioteket vilket var väldigt uppskattat av barnen både stora och små.

 

På stora samlingen har vi jobbat mycket med siffror på olika sätt denna vecka.

 

Vi kommer att erbjuda tider för utvecklingssamtal, lista på dörren kommer till veckan i hallen.

 

Vi vill också påminna om att lämna in scheman för barnens vistelsetider.

 

Idag äter vi mellis ute och tänder majbrasa.

 

Nästa vecka, v 18 på förskolan:

Måndag: Första Maj, stängt


Tisdag: Mohammed,Linnea,Ester och Vanessa går på besök till
 Kristallen

kl.9-10 med Åsa.
 Lilla gruppen planterar Tagetes.

Onsdag: Stora gruppen går till IP och har utomhusgympa Utomhus- och inomhusaktiviteter

Torsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter

Fredag: Utomhus- och inomhusaktivitet

 

/ Personalen på Hf-Solgläntan

Vecka: 16

HEJ,

 

Nu har ytterligare en vecka sprungit förbi,vi ser fram emot kommande vecka

då vi åter har alla barn på plats.

 

På måndag den 24 april går 4-5 åringarna på en musikföreställning vi går

klockan 9.

 

På tisdag den 25 april går lilla gruppen till biblioteket på utställningen

KAN SJÄLV! vi går klockan 9.

 

Information om sommarförskola v.27 - 30 finns på anslagstavlan för dom som har behov.

 

Info. till blivande förskoleklassbarn: Vi kommer att besöka Kristallen vid några tillfällen och även matsalen. Datumen är 2, 9, 16 Maj

Nästa vecka, v 17 på förskolan:

Måndag: 4-5 åringar musikförestelning, Utomhus- och inomhusaktiviteter, 


Tisdag: Lilla gruppen till biblioteket på ”Kan själv''

Utomhus- och inomhusaktiviteter

Onsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter

Torsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter

Fredag: Utomhus- och inomhusaktivitet 2 personal planerar

 

/ Personalen på Hf-Solgläntan

 

Vecka: 15

HEJ,

 

Nu är vi redan framme vid påsk, tiden går fort när man har roligt.

 

Under denna vecka har barnen bl.a annat gjort påskkycklingar och målat påskägg, som vi har dekorerat ut här inne på förskolan.

 

På natten till Torsdag så har påskharen varit på besök här och gömt ett påskägg som vi har fått söka fram

 

Sedan vill vi önska er en skön och rolig påskhelg och ett trevligt lov till er som är lediga under lovet.

 

Nästa vecka, v 16 på förskolan:

Måndag: Annandag påsk, stängt
Tisdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter

Onsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter

Torsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter

Fredag: Utomhus- och inomhusaktivitet

 

Vill påminna om sommarförskola som går att erhålla genom kommunen v. 27 - 30 då vi kommer att hålla stängt. Mer info kommer.

 

/ Personalen på Hf-Solgläntan

 

Vecka: 14

HEJ,

 

Påsken närmar sig med stormsteg, denna vecka har gått i vattnets tecken,stora vattenpölar på gården som barnen älskar att leka i.

 

Under veckan har det pysslats en del inför påsk. Vi har bl.a målat påskägg och tillverkat trådägg. Vi fortsätter med pysslandet nästa vecka.

Era barn har en otrolig fantasi och får ihop fina alster.

 

Tyvärr så går skidsäsongen mot sitt slut, så ta gärna hem skidorna ni som har dem här.

 

Några barn får påskledigt redan nu och vi önskar dem ett skönt lov med mycket skoj och även vila. :)

 

Nästa vecka, v 15 på förskolan:

Måndag: Utomhus- och inomhusaktiviteter, 2 personal planerar 


Tisdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter
, Lilla gruppen går på promenad

Onsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter

Torsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter

Fredag: Långfredag, Stängt

 

/ Personalen på Hf-Solgläntan

 

Vecka 13

 

HEJ

 

Dagarna går fort, vi är snart inne i April månad inte långt kvar till Påsk. Vilken härlig tid vi har .

 

Vi är ute 2 ggr per dag ibland 3 för de stora så extra kläder är bra att ta med sig.

 

Vi fortsätter med skidåkning även nästa vecka .

Finns fina spår bakom Idrottsplatsen som man kan åka på ännu.

 

På fredagar för den stora gruppen har vi infört fredagsmys under den tiden som lilla gruppen vilar ,då vi tittar på film.

 

Väldigt uppskattat av barnen.

 

 

Nästa vecka, v 14 på förskolan:

 

Måndag: Utomhus- och inomhusaktiviteter, 2 personal planerar

Tisdag: Skidor för den stora gruppen


Lilla gruppen jobbar med färg och is

 

Onsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter

 

Torsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter

 

Fredag: Utomhus- och inomhusaktivitet 2 personal planerar

 

 

/ Personalen på Hf-Solgläntan

 

Vecka: 12

HEJ,

Vi har haft en fantastisk vecka med alla slags väder,SOL,snö,kyla

och slask,vattenlekar är populärt så galonisar är önskvärt.

 

Stora gruppen har åkt skidor på IP och lilla gruppen har haft

utelek,vi har t ex målat med vattenfärg på snön vilket var väldigt uppskattat.

 

Vi har grillat korv till mellis och ätit ute sittandes på våran snö ”soffa”

som Anna-Karin tillsammans med barnen har skottat fram.

Måndag och tisdag har vi haft en prao elev hos oss från årskurs 6

som hette Nimo.

 

Vi har planer på att besöka snöparken ev.ons/tors

 

Möjligheten finns att Påskpyssla på Björkens Förskola den 4/4 mellan 15.00-17.30,för föräldrar med sina förskolebarn.

Inbjudan kommer senare.

 

Vecka 13 kommer vi att ha 2st prao från årskurs 8 Ibrar och Zabi heter dom.

 

Pia Nousiainen kommer att hoppa in hos oss som vikarie då och då.

 

 

Nästa vecka, v 13 på förskolan:

Måndag: Utomhus- och inomhusaktiviteter, 2 personal planerar

Tisdag: Stora gruppen åker skidor,Lilla gruppen utelek


Onsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter

Torsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter

Fredag: Utomhus- och inomhusaktivitet 2 personal planerar

 

//Personalen på HF- Solgläntan

Vecka: 11

HEJ,

Denna veckan har vi verkligen tagit vara på det sköna vårvädret som har börjat söka sig fram och varit mycket utomhus.

 

Utomhus har vi hunnit med massvis av olika aktiviteter och lekar. Det har åkts skidor, byggts snögubbar, det har varit full trafik i pulkbacken, det har lagats snösoppor och mycket mera.

 

Under tisdagen gick vi hela gruppen ner till idrottsplanen och åkte skidor eller promenerade runt spåren där, några av barnen testade även på att åka i backarna på elljusspåret.

 

Denna veckan har vi även fått en ny personal som kommer att arbeta i köket framöver, Aila.

 

På torsdagen har Anna-Karin kommit tillbaka från semestern.

Vi är utomhus mycket skicka gärna med extra kläder.

 

Nästa vecka, v 12 på förskolan:

Måndag: Utomhus- och inomhusaktiviteter, 2 personal planerar 


Tisdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter

Onsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter

Torsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter

Fredag: Utomhus- och inomhusaktivitet 2 personal planerar

 

// Personalen på Hf-Solgläntan

Vecka 10

 

HEJ,

Hoppas att ni alla haft ett skönt lov och fått vara ute mycket i solen!

 

Hört att många familjer varit sjuka i feber mm. men hoppas att ni bättrar på er.

 

Här på förskolan har vi haft det bra med en liten grupp barn, vi har njutit av finvädret - åkt skidor, promenerat, lekt ute.

 

Inne har vi hittat ”nya” leksaker i förråden som vi hunnit städa och har läst nya böcker vi hämtat från biblioteket.

 

Ta gärna med skidor nästa vecka alla ni som har. Vi åker med de stora på tisdag på IP men är det fina dagar så går vi kanske fler dagar o med alla. Sen kan de åka på gården - så bra motorikträning.

 

Vi behöver glasspinnar till lite mattelekar så ni som äter pinnglass o kan avvara så tar vi tacksamt emot :)

 

Anna- Karin fortsätter lapa sol o bada några dagar till så vi har Sebastian som vikarie även nästa vecka, sen blir Åsa borta ett par dagar o då jobbar han oxå.

 

 

Nästa vecka, v 11 på förskolan:

Måndag: Utomhus- och inomhusaktiviteter, 2 personal planerar

Tisdag: Den stora gruppen åker skidor på IP - vi går kl. 9

Onsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter

Torsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter

Fredag: Utomhus- och inomhusaktivitet 2 personal planerar

 

// Personalen på Hf-Solgläntan

 

Vecka 9

Hej,

Denna vecka har bjudit på mycket snö och en hel del

sol, vi känner att den bästa årstiden här verkligen är på gång. Vi är mycket ute i sköna vädret med barnen - vi plogar, åker glidare,madrass, gräver kojor, lagar snösoppor o mycket mer.

 

På Onsdagen var de äldsta barnen i Hedenäset på skidtävling (lite kort varsel men det gick ju bra)

 

På Torsdagen var vi på IP och det är så kul att se era barns glädje när de klarar av nya utmaningar!

 

Den yngre gruppen får lite mer utrymme på förskolan både inne o ute när de äldre är iväg och det är spännande att se hur de utvecklar sin lek och tar för sig på ett annat sätt.

 

Vi sjunger mycket just nu på förskolan som ni säkert hör hemma, på våra samlingar men även spontant under dagen, vi lyssnar mycket på barnsånger via Ipaden och sjunger med.

 

Nästa vecka tar flera familjer lite extra ledigt när det är sportlov och vi hoppas att ni får en skön vecka med aktiviteter men även vila.

 

Vi som är kvar på förskolan kommer också att göra lite extra med barnen så viktigt att de tider som ni lämnat in gäller eller meddela förändringar i tid för vi lämnar säkert förskolegården för andra aktiviteter vissa dagar.

 

Nästa vecka, v 10, på förskolan:

Måndag: Utomhus-ochinomhusaktiviteter 2 personal planerar


Tisdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter

Onsdag: Utomhus-ochinomhusaktiviteter

Torsdag: Utomhus-ochinomhusaktiviteter

Fredag: Utomhus-ochinomhusaktivitet 2 personal planerar

 

/ / Personalen på Hf-Solgläntan

 

Vecka: 8

 

HEJ,

Veckan som varit har vi varit på gympa med stora gruppen och de har även varit på IP och åkt skidor flera hade sitt premiäråk för denna säsong men det gick riktigt bra och flera barn åkte flera varv.

 

De yngre har fortsatt med känselsinnet och testa b.la play doh.

 

Vi har haft bra lek i smågrupper denna vecka och plockat fram lite nytt från våra ”gömmor”, det lockar gärna till nya lekar o konstellationer bland barnen.

 

V. 9 åker Anna-Karin på semester och kommer tillbaka i mitten på v.11 - Sebastian kommer att arbeta hennes tider.

 

På måndag får vi en praoelev från 4:an.

 

Påminner igen om att lämna in schema för v. 10 då skolan har sportlov.

 

Vi är ute mycket så tänk på att ta med extra handskar för när vårsolen tittar fram så blir vi snabbt blöta.

 

Nästa vecka, v 8, på förskolan:

Måndag: Utomhus- och inomhusaktiviteter, 2 personal planerar 


Tisdag: Utomhus- och inomhusaktiviter

Onsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter för de yngre

Stora gruppen åker skidor på IP- vi går kl. 9.00

Torsdag: Stora gruppen åker skidor på IP -vi går kl. 9.00

Fredag: Utomhus- och inomhusaktivitet 2 personal planerar

 

 

// Personalen på Hf-Solgläntan

 

Vecka: 7

Hej!

I Tisdags var de äldre barnen på gympa, de hade gjort en hinderbana och bowlat.

 

De yngre har fått uppleva hur det är att ta i snön inomhus - kall, blöt, sen har den tinat och vi kan se hur mycket smuts det finns i vit, fin snö.

 

På torsdag var två förskolestudenter på besök under fm. de gjorde en sk. fältstudie på hur barn leker och samspelar med varandra. Intressant att få vara en del i deras arb. och i samtalen med varandra lär vi.

 

Denna vecka har barnen byggt mycket med lego och vi ser hur de inspirerar varandra till byggen.

 

Det blöta vädret har börjat visat sig, så det är bra om ni tar med galonkläder och extra handskar.

 

Vi pratar mycket om att lyssna och respektera varandra och varandras saker i gruppen. Samtala gärna om detta även hemma.

 

På torsdag åker vi skidor med stora gruppen så ta med skidor mm. märkta o buntade. Meddela oss om ni inte har egna.

 

Nästa vecka, v 8, på förskolan:

Måndag: Utomhus- och inomhusaktiviteter, 2 personal planerar 


Tisdag: Utomhus- och inomhusaktiviter


Gympa för dom stora gruppen -vi går 8,30


I lilla gruppen så jobbar vi med olika material (hårt,mjukt,varmt,kallt)

Onsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter

Torsdag: Stora gruppen åker skidor på IP -vi går kl 9.00

Fredag: Utomhus- och inomhusaktivitet 2 personal planerar

 

// Personalen på Hf-Solgläntan

 

 

 

Vecka: 6

Redan Februari månad och vårsolen börjar visa sig allt mer, en härlig tid vi har framför oss.

 

Denna vecka har barnen i den stora gruppen varit på teatern Trolli Peikko som utspelade sig både på svenska, finska och meänkieli.

 

Vi har även startat med pyssel inför Alla hjärtans dag där både de små som stora klipp och klistrat ihop massvis med pyssel .

 

Siv har arbetat sin första vecka i barngruppen och Victoria har gjort sin första vecka i köket

 

Nästa vecka tänkte vi börja åka lite skidor på gården för de som vill, så ta gärna med glöm inte att märka skidor och stavar med barnens namn

 

 

 

 

Nästa vecka, v 7, på förskolan:

Måndag: Utomhus- och inomhusaktiviteter, 2 personal planerar 


Tisdag: Utomhus- och inomhusaktiviter


Gympa för den stora gruppen -vi går 8,30


I lilla gruppen så jobbar vi med olika material (hårt,mjukt,varmt,kallt)

Onsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter

Torsdag: Utomhus- ochinomhusaktiviteter

Fredag: Utomhus- och inomhusaktivitet 2 personal planerar


// Personalen på Hf-Solgläntan

 

 

 

 

 

 

Vecka 5

Hej!

I veckan har vi firat Molly som fyllt 3 år Hipp Hipp Hurra !!!

Vi har också ”skolat in” Isak (personal) som är någorlunda ny här i huset. Det är mycket som en ny personal måste ta till sig. Hur vi tänker på Hf-Solgläntan, förhållningssätt, regler, rutiner, temaarbete, dokumentationer, barnen och så mycket mera. Detta för att barnen ska känna sig trygga och att inte förändringen blir så stor för dem. 


Sen så prövar barnen alltid ny personal mer än oss ordinarie, det hör som till. =)
Vi tror dock på att om vi är konsekventa och hålla samma ”tänk” mellan oss ska det underlätta prövningarna.
Era barn är också väldigt duktiga på att veta hur det ska fungera här på förskolan och vad som gäller. De är experter på skola in ny personal och nya barn.

 

Nu när detta veckobrev skrivs så har även jag, Jenny, gjort min sista dag här på Hf-Solgläntan på ”ett tag”. Jag skriver på ”ett tag” eftersom jag bara är tjänstledig och det är obestämt hur framtiden ska se ut i dagsläget. Vem vet om jag är tillbaka snabbare än snabbast. 


Jag vill iallafall passa på att TACKA er alla så hjärtligt för de här åren, barn och föräldrar som dagligen förgyllt mitt arbete. De är ni som är viktigast i vårt arbete som pedagoger. Utan er så hade inte mitt arbete funnits. 


Tack för alla skratt och reflektioner vi tillsammans haft. Ni ska veta att jag bär med en del av er alla i mitt bagage från Solgläntan. Det är med stolthet (jag är så stolt över hur era barn utvecklas i sitt lärande dagligen och att jag fått vara del av den) jag går vidare för nya utmaningar.

 

Vi har gjort en ny gruppindelning bland barnen. I den stora gruppen går nu:
Mohammed,Linnea,Ester,Kasper,Milla,Vanessa,Noah,Isak,Dagny,Ella,Eddie och Tindra. De pedagoger som arbetar med dem på tematiden är Åsa och Isak. 
Lilla gruppen har Anna-Karin och Siv under sin tematid. 


Siv hoppar in efter Jenny i barngruppen tills de hittar en förskollärare. 
Viktoria Svahn kommer börja arbeta i köket på Sivs timmar. Detta känns som en bra lösning eftersom barnen är väl förtrogna med Siv. Viktoria har de också träffat tidigare.

 

Nästa vecka, v 6, på förskolan:

Måndag: Utomhus- och inomhusaktiviteter,

Teater: Trolli Peikko på Silvertallen Kl.8,45 för 
 Mohammed,Linnea,Ester,Kasper, Milla,Vanessa,Noah,Isak,Dagny,Ella,Eddie 
 och Tindra. Vi äter frukost 7,45.


Tisdag: Utomhus- och inomhusaktiviter
 Gympa för dom stora gruppen


Onsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter 


Torsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter


Fredag: Utomhus- och inomhusaktivitet


// Personalen på Hf-Solgläntan

 

Vecka 4

Hej

Denna vecka har vi varit ute i snöstorm, många - grader o även +.

Barnen har väldigt bra lek utomhus - de åker madrass, glidare i backen och bygger sina hus, lagar mat o drar omkring på vår lille kille som inte går ännu.

Bra motorikträning att pulsa runt i snön. Vi märker redan att vi går mot ljusare tider o det känns gott.

 

De stora barnen har varit på gymnastik, där tog vi fram bollar av olika slag.

De yngre har målat med färger.

 

Vi har ändrat i vår innemiljö bl.a. ändrat matborden för att få en tystare matsituation. Vi har många barn till alla måltider och det blir väldigt hög ljudvolym som tröttar våra öron.

 

Vi är mycket ute så tänk på att era barn har kläder efter väder - gärna extra handskar på hyllan.

Många barn har nappar så vänligen märk dessa så de inte blandas.

 

Vi har fall av springmask på förskolan så vi vill upplysa er om att vara extra noga med hygien, klipp gärna barnens naglar.

 

Vi har firat Linnea som fyllt 6 år.

 

Nästa vecka, v 4, på förskolan:


 

Måndag: Utomhus- och inomhusaktiviteter, 2 personal planerar


Tisdag: Gympa för stora gruppen -Vi går 8.30 


Utomhus- och inomhusaktiviteter

Onsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter 


Torsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter

Fredag: Utomhus- och inomhusaktiviteter, 2 personal planerar// Personalen på Hf-Solgläntan

Vecka 51

Hej!

 

Det fjärde ljuset brinner, luckorna på julkalendern nästan tagit slut (här på förskolan har den sista redan blivit öppnad faktiskt) och julen står bokstavligt talat framför oss. Imorgon är det julafton. Tänka sig - Redan!


December månad liksom susade förbi i en rasande takt. Vi har ivrigt räknat ner dagarna med att öppna luckor, förbereda och genomföra luciafirande, vi har gjort julpyssel, tittat på julfilmer, ätit julmat och haft julfest med tomte.

 

TACK Tomten, du var toppen! Vi är oerhört tacksamma över att vi har Er föräldrar som ställer upp på både det ena eller det andra för att göra det så bra som möjligt här på förskolan.
I år fick barnen en kudde som julklapp. Vi valde att sy kuddar i formerna kvadrat, rektangel, triangel och cirkel vilka representerar och knyter an till de former som barnen under terminens gång arbetat med på olika sätt.

 

TACK Alla för den här terminen. Den har gått otroligt fort och vi som arbetar med era barn dagligen har sett att de utvecklas minst lika fort som tiden susar förbi oss. Vi har en otrolig förmån som får arbeta tillsammans med era lysande stjärnor. Era barn sprider massor av glädje och skratt. De ger oss vuxna utmaningar och nya tankenötter att knäcka och hitta lösningar på. Vi har världens bästa arbete där vi tillsammans med barnen skapar rum för lärande och utveckling.

 

Vi vill önska Er alla en riktigt GOD JUL och ett GOTT NYTT ÅR. 


Förskolan håller stängt under några av mellandagarna då vi inte har några barn på förskolan. Vi sätter alltid schema och personal efter era behov och önskemål. Det är därför viktigt att meddelar oss i god tid om ni behöver ändra vistelsetider eller om barnen blir lediga. Ni når oss alltid på vår mailadress eller ring/smsa direkt till någon av oss personal. Vi finns för er och era barn!

 

// Personalen på Hf-Solgläntan

 

Vecka 50

Hej!

 

Nu är vi på väg mot sista veckan, sista luckorna öppnas och luciafest avklarad.

Så vill vi Tacka för att ni kom till barnens luciafest.

Nästa vecka på onsdag ordnar vi Julfest för barnen,

Alla barn är välkomna kl. 9.00 - 11.15

Tänk på att tömma barnens hyllor innan julledigheten. Ta även hem barnens

väskor med extra så ni kan kolla igenom dem och fylla på.

 

Nästa vecka, v 51, på förskolan:

Måndag: Utomhus- och inomhusaktiviteter, 2 personal planerar


Tisdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter


Onsdag: Julfest med barnen


Torsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter

Fredag: Utomhus- och inomhusaktiviteter

 

Ni som inte har lämnat in lappen om inkomstförfrågan, måste göra det omgående.

 

// Personalen på Hf-Solgläntan

 

Vecka 49

Hej!

 

Oj vad tiden rusar. Andra advent går mot tredje och vi räknar ner dagarna till jul. Vi öppnar luckor i vår kalender varje dag. Idag hade barnen matematikuppdrag som skulle lösas. I den stora gruppen gällde de att se längd och placera sig i storleksordning. Samarbete och kommunikation på samma gång. I den lilla gruppen fick barnen uppdraget att titta på former och placera klossar på likadana former som klossen i sig var.

 

Vi är igång med övningen inför luciafesten. Vi håller tummarna för bra väder så att vi kan vara utomhus. Minus 15 är vår gräns för att vara inne istället.


Många av barnen sjunger redan alla sånger utan problem och det är så härligt att se och den entusiasm som barnen förmedlar genom sången.

Nästa vecka, v 50, på förskolan:

Måndag: Utomhus- och inomhusaktiviteter, 2 personal planerar


Tisdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter 


Onsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter 


16.30 Luciafest - Välkomna!


Torsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter

Fredag: Utomhus- och inomhusaktiviteter

 

Tomtefrågan löste sig även i år och vi har nu en tomte till barnens julfest. Tack!

 

Vi vill gärna att barnen lämnar leksaker hemma. Vi vet att det är lättare sagt än gjort då de helt obemärkt kan slinka ner något i fickan. Men om vi pratar om det tillsammans, både ni därhemma och vi på förskolan så kanske det minskar. Det har uppstått en hel del konflikter kring leksakerna och det är lätt hänt att de går sönder eller försvinner hos oss.

 

// Personalen på Hf-Solgläntan

 

Vecka 48

Hej!

Nu har december kommit och juletiden startat. Det är ofta mycket som ska hinnas med innan var och en kan njuta av julefrid. 


Här på Hf-Solgläntan har vi startat upp julkalendern med diverse uppdrag. Den första luckan innehöll reflektioner kring tomten, vem han är och hur han ser ut. Var han bor och vad han gör.


Den andra luckan innehöll sagostund med jultema. Sagostunden gjordes i de olika grupperna. En saga för de små och en annan för de stora.

 

Onsdagen den 14 december håller vi luciaföreställning utomhus för er föräldrar klockan 16.30. De barn som är kvar här gör vi iordning med kläder som ni tar med. Tänk på att kolla så att ljuskronor och tärnljus har batterier och fungerar. De barn som slutat tidigare kommer till oss färdigklädda. 


Tänk även på att luciakläder, tärnkläder, tomtekläder, pepparkakskläder, stjärngossekläder måste vara lite större så att de kan få in en fleecedress eller ylledress (varma kläder) under. 


De kan hända att några av barnen hellre vill i famnen hos er än stå med oss och uppträda. Det är helt okej. Luciafesten är till för alla och barnet kan vara lika delaktig i famnen hos er föräldrar som i luciatåget. 
Är det kallare än minus 15 är vi inomhus.

 

Nästa vecka, v 49, på förskolan:

Måndag: Utomhus- och inomhusaktiviteter, 2 personal planerar


Tisdag: Gympa för stora gruppen 


Onsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter 


Torsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter


Fredag: Mohamed, Linnea, Vanessa & Ester på besök i förskoleklassen.

 

I veckan som passerade har våra fyra äldsta varit på sitt första besök i förskoleklassen i Hedenäset. Nästa fredag blir det andra besöket.

 

Är det någon som vill vara tomte hos oss den 21 december vid kl 9.00 (eller kanske kring 10-tiden)? Eller känner ni någon som kan? Kanske förra årets tomte är tillgänglig? Vi ska ha en liten julfest för barnen med paketutdelning.

 // Personalen på Hf-Solgläntan

 

Vecka 47

Hej!

 

Nu går veckorna fort fram till jul. Det är redan första advent på söndag. Vi har tänt våra stjärnor och ljusstakar. Julgranen utomhus är på plats. Barnen har pratat om stjärnor sen vi tände vår stjärna på förskolan och det är så roligt att de är observanta på förändringar som sker. Vi på Hf-Solgläntan är i fullgång med planeringen för hela december månad med allt vad det innebär av pyssel, julkalender, lucia och julfest. Barnen har fått börja öva på några vintersånger och luciasånger. De är fantastiska på att sjunga och vara delaktiga i samlingarna.

 

Vi kommer även ha en adventskalender på förskolan där barnen får en aktivitet att utföra dagligen. Aktiviteterna ser olika ut, ibland kommer det att vara samarbetsövningar, olika lekar, sånger, pyssel, öva till lucia mm.


Vi kommer också berätta för barnen om olika kulturer och traditioner. Varför vi firar lucia och varför vi firar jul.
Vi kommer eventuellt att följa julkalendern som visas på svt (beror ju på hur julkalendern i år är och barnens intresse kring den).

 

Vi lämnar ut en lapp om barnens vistelsetid kring jul och nyår redan nu som vi vill att ni fyller i och lämnar in till oss senast 1 december. Detta för att vi ska kunna planera för verksamheten, personaltillsättningen och maten. Observera att förskolan håller stängt den 5 januari för planering.

 

Nästa vecka, v 48, på förskolan:


Måndag: Utomhus- och inomhusaktiviteter, 2 personal planerar


Tisdag: Tematid 9.00-10.30. Stora gruppen har idrott. Obs, ombyte behövs. 
 Mohamed, Linnea, Vanessa, Ester, Isak, Noah, Dagny, Milla, Kasper & Ella


Onsdag: Tematid 9.00-10.30. 


Torsdag: Tematid 9.00-10.30. 


Fredag: Utomhus- och inomhusaktiviteter. 


Mohamed, Linnea, Vanessa & Ester på besök i förskoleklass i Hedenäset. Vi återkommer med tid.

 

I veckan som passerade har vi firat Eddie som fyllt 3 år. Stort grattis till dig!
Vi har också haft gymnastik och utomhusaktiviteter. 

Tack alla Ni som dök upp på föräldramötet igår kväll. Dela gärna informationen med de som inte var närvarande. Vi ska försöka dela med oss av minnesanteckningar till er som inte kunde närvara.


 

// Personalen på Hf-Solgläntan

 

Vecka 46

Hej!

 

Denna vecka har vi äntligen börjat med idrott i C-hallen för den stora gruppen, barnen tyckte det var roligt och det gick riktigt bra. Tänk på att vi använder halksockar eller är barfota.

 

Vi har varit mycket ute och lekt i snön det har varit bra snö att bygga med. Vi har haft många diskussioner om snöbollskastning vilket ni gärna får prata om hemma - vi har sagt att man inte får kasta på varandra här hos oss.

 

De äldre har gjort tavlor av naturmaterial som vi samlat i skogen de sitter i hallen så ni kan titta på med era barn.

 

Julsånger sjungs dagligen och vi övar inför uppträdande för er föräldrar.

Ester har fyllt 5 år så hon har blivit firad.

 

Nästa vecka måndag planerar vi på em så då finns det vikarier här.

 

Nästa vecka v.47 på förskolan:

 

Måndag: Utomhus och inomhus aktiviteter

 

Tisdag: Tematid 9 - 10.30

Stora gruppen idrott

 

Onsdag: Tematid 9 - 10.30

 

Torsdag: Tematid 9 -10.30

 

Fredag: Utomhus o inomhusaktiviteter

 

 

 

Föräldramöte 24 Nov. kl.17.30 Se separat inbjudan

 

 

//Personalen på Hf- Solgläntan

 

Vecka 45

Hej!

 

Härliga vinter. Äntligen kom den med kyla och lite snö. Under veckan har utomhus aktiviteterna dominerat. Barnen säger att de vill ut. 


Madrasserna är populära, liksom pulkorna och glidarna. 


Vi har pratat mycket om var det är bäst att gå upp på kullen, och var de ska åka ner så att det inte blir krockar och på-åkningar.

 

Vi har haft vikarier i huset under hela veckan. Både Sanna och Isak har jobbat. Isak är ny för oss och barnen. Han har snabbt satt sig in i arbetet med barnen, våra regler och rutiner. Han kommer förhoppningsvis att bli en återkommande vikarie för oss om han bara är tillgänglig. 


Vi uppskattar att det är samma personer som kommer till oss när vi behöver vikarie hjälp. Det skapar ett lugn och en trygghet för barnen när de känner igen personen. Det blir också betydligt lugnare när vikarien är väl insatt i de rutiner och arbetssätt vi har på förskolan.

 

Sjukdomar kommer lite med jämna mellanrum. Ibland är det förkylning, höstblåsor, ögoninfektioner, magsjuka etc. Vi försöker alltid kolla på allmäntillståndet (orkar barnet vistas på förskolan? Hur äter barnet? Orkar barnet delta i aktiviteter? etc). 


Nu har magsjuka snurrat i huset. Vi vill därför påminna er om följande:


Barnet kan återgå till förskolan när det ätit normalt och inte kräkts eller haft diarré under 48h.


Vid feber gäller alltid en feberfri dag (utan febernedsättande medicin i kroppen). 


Ögoninfektion - Barn som har röda och lite kladdiga ögon behöver inte vara hemma från förskolan om de mår bra för övrigt. Barn med allergibesvär i ögonen behöver inte heller vara hemma. Men om barnets öga klibbar ihop och du måste torka var ur ögonen flera gånger per dag har barnet en kraftig ögoninflammation. Även om barnet mår bra i övrigt bör det vara hemma från förskolan dels för att det smittar, dels för att barnets öga måste tvättas flera gånger om dagen. 


Barnet kan gå tillbaka till barngruppen när den kraftiga inflammationen har läkt och ögat inte är varigt längre.

 

Nästa vecka, v 46, på förskolan:

Måndag: Utomhus-ochinomhusaktiviteter,2personal planerar


Tisdag: Tematid 9.00-10.30. 


Stora gruppen har idrott kl 9.00. (Vi går 8.30) Ta med ombyte och handduk.

Varken tvål eller schampoo behövs. 


Mohammed, Linnea, Vanessa, Ester, Isak, Noah, Dagny, Milla, Kasper och

Ella.


Onsdag: Tematid9.00-10.30


Torsdag: Tematid 9.00-10.30


Fredag: Utomhus-ochinomhusaktiviteter,2 personal planerar

Vi kommer hålla ett föräldramöte (troligtvis på torsdagen den 24 november) här på Hf-Solgläntan. Mer information kommer i en separat inbjudan. Lägg gärna datumet på minnet redan nu.


Information om Lucia återkommer vi med.

 

Visst vet Ni föräldrar att ni alltid kan prata med oss om ni har frågor och funderingar? Vi finns här för Er och Era barn. Inga frågor eller åsikter är fel eller dumma. 


Vi svarar så gott vi kan eller tar ärenden vidare om vi inte har svar direkt. =)

// Personalen på Hf-Solgläntan

 

Vecka 44

Hej!

 

Då har äntligen den efterlängtade snön anlänt och genast så kändes det mycket varmare ute?!


Vi har kunnat göra den första snögubben och kramat snöbollar. Vi har tagit fram fågelmaten och väntar ivrigt på att fåglarna ska anlända.

 

Det märks att det har varit höstlov och många barn har varit lediga. Vi har lekt lite mer inomhus, spelat spel, skruvat upp hyllor, bytt ut lite leksaker mot andra som legat i förrådet. Vi har även försökt hinna göra en del dokumentation och färdigställa kontorsarbete som blivit liggande.

 

Nästa vecka är det en vanlig vecka och alla barn är tillbaka igen.

 

Nästa vecka, v 45, på förskolan:

Måndag: Utomhus- och inomhusaktiviteter, 2 personal planerar


Tisdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter 


Onsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter 


Torsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter

Fredag: Teater i Hedenäset för stora gruppen. Bussen går 8.45


Mohamed, Linnea, Vanessa, Ester, Isak, Noah, Dagny, Milla, Kasper & Ella

 

 

// Personalen på Hf-Solgläntan

 

 

Vecka 43

Hej!

 

Österrikets nationaldag, Nallens dag, Tjeckiens nationaldag, Turkiets nationaldag, Sommartid som slutar, Halloween och Höstlov. Nog finns det många saker som man kan uppmärksamma om man vill. Just halloween är ett omdiskuterat ämne bland människor. Fira eller inte fira? 


Här på förskolan har vi låtit de barn som velat göra en halloween/pumpalykta och målat teckningar med halloweentema göra det.

 

Vi har även firat Tindra som fyllt 3 år. Hurra hurra!

 

Den här veckan har även erbjudit skogsutflykt, promenad, sortera skräp, dans för 5-åringarna i Hedenäset och utelek på schemat varvat med samlingar, mat, avslappning/sovstund.

 

Nästa vecka är det höstlov och de barn som omfattas av allmän förskola är lediga. Några andra av er har också tagit ledigt och vi lämnar därmed veckan öppen för spontana aktiviteter efter barnens önskemål.

Nästa vecka, v 44, på förskolan:

Måndag: Utomhus- och inomhusaktiviteter, 2 personal planerar


Tisdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter


Onsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter


Torsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter


Fredag: Utomhus- och inomhusaktiviteter, 2 personal planerar


// Personalen på Hf-Solgläntan

 

Vecka 42

Hej!

Nu har vi städat på gården, plockat bort utemöblerna, träborden, grävskoporna och stubbarna. Vi har förberett oss för vintern och snön. 
För visst vore de trevligt om den föll snart och marken kunde få lysa lite vit?

 

Höstlovet närmar sig, vecka 44 har skolorna lov, och det innebär att de barn som omfattas av allmän förskola är lediga.
Är det någon annan som tänkt ta ledigt? Tänk på att meddela oss detta i god tid. Meddela även ändrad vistelsetid så vi vet och kan planera efter detta.

 

I veckan har vi firat Milla som fyllt 4 år. Hurra hurra hurra!

 

Onsdagen bjöd på skogstur för de stora barnen där de bland annat arbetade med uppdragskort. Hämta en pinne lika lång som din arm. Hämta tre stenar. Etc. 
Vi får in mycket matematik på ett enkelt sätt genom leken och samtalen i vardagen. Uppdragskorten är ett sätt.

Lilla gruppen har fortsatt med att pröva på olika tekniker att skapa konst. Under veckan har de fått lägga pärlor och paljetter i lim. Nu ska konstverken torka. Det kommer antagligen ta flera dagar med tanke på mängden lim som användes.

Nästa vecka, v 43, på förskolan:

Måndag: Utomhus- och inomhusaktiviteter, 2 personal planerar


Tisdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter - Tematid 9.00-10.30


Onsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter - Tematid 9.00-10.30


Torsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter - Tematid 9.00-10.30


Fredag: Utomhus- och inomhusaktiviteter, 2 personal planerar. 


Teater i Hedenäset för några barn. Vi återkommer med info om detta.

 

//Personalen på Hf-Solgläntan

Vecka 41

Hej!

Hösten gör sig rejält påmind där ute. Det är riktigt kallt och ruggigt. Varma kläder behövs. Gärna flera lager eller en overall som värmer. Yllestrumpor, flera par handskar och varm mössa. Gympaskorna får stanna hemma.

 

Under veckans utepass har det grävts en hel del i sandlådan och bakats kakor. Barnen reflekterade över att gårdagens kakor fanns kvar. De hade fryst under natten och gick att bära på utan att de föll sönder.


Vi har även lekt lekar tillsammans, från liten till stor.

 

Under tematiden har de stora barnen besökt skogen och vid ett annat pass har de målat en stor gemensam kamratteckning. Det var en upplevelse att få påbörja en teckning och sedan efter några minuter stoppa just där de var, mitt i skapandet, för att sedan byta plats för att fortsätta på kompisens teckning. Det är inte alltid så lätt att acceptera att någon annan fortsätter att måla på just min teckning med en annan tanke än vad jag själv startade upp den med. 
Lilla gruppen har varit i närmiljön och promenerat. Tittat var sporthall, skola, bibliotek, silvertallen etc ligger.

 

Vi har börjat höra fula ord här på solgläntan, svordomar på både svenska och på finska. Det kommer från både pojkar och flickor. Vi påpekar att barnen inte får säga så vid varje tillfälle som vi hör dem säga det. Svårigheten blir när vi inte hör. Vår regel är att inga sådana ord får förekomma. Det är inte okej. Prata gärna med era barn hemma om det så att vi tillsammans kan påverka.

 

Nästa vecka, v 42, på förskolan:

Måndag: Utomhus- och inomhusaktiviteter, 2 personal planerar


Tisdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter

Onsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter 


Torsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter


Fredag: Utomhus- och inomhusaktiviteter, 2 personal planerar

 

// Personalen på Hf-Solgläntan

 

Vecka 40

Hej!

 

Fredag och vi vänder snart blad i almanackan igen - så fort veckorna går!

 

Denna vecka har vi skrapat ihop den första frosten till barnens stora förtjusning, och mer kommer nog snart.

 

Vi har inskolat Tindra i gruppen denna v.

Fotografering för gruppen och enskilda/syskon hade vi under Onsdagen, det flöt väldigt lugnt och alla fick en bild som vi hoppas ni blir nöjda med.

 

På Torsdagen var de äldre barnen på baksidan och arbetade i trädgårdslandet, vi tog upp fina morötter, rödbetor och potatis trots lite frusen jordskorpa.

(se fb -sidan)

 

Hf skola -Björkens förskola uppmärksammades i NSD som en del av er kanske läst med anledning av detta så bifogar vi ett brev från rektor.

 

Nästa vecka v. 41 på förskolan:

 

Måndag:Utomhus o inomhusaktiviteter , 2 personal planerar

 

Tisdag:St. gruppen till skogen där vi bl.a gör kamratövningar vi går kl.9.

 

Onsdag:Tematid för de yngre, st. gruppen är ute på gården

 

Torsdag:St. gruppen målar inne.

 

Fredag: Utomhus o inomhusaktiviteter , 2 personal planerar

 

//Personalen på Solgläntan

 

Vecka 39

 

Hej!

En vecka till försvann och september månad är plötsligt slut. Tiden liksom rusar iväg ibland.

 

Stora gruppen gick till skogen under tisdagen för fortsatt arbete kring kamrat- och samarbetsövningar. De har även arbetat med geometriska figurer så som cirkel, kvadrat, rektangel och triangel. 


Stora gruppen hade även ett innepass under en förmiddag för att skapa med färg.

 

Lilla gruppen gick till biblioteket under en av dagarna för att låna böcker och uppleva miljön i biblioteket. Vi promenerade runt sporthallen för att komma till biblioteket och några av de små tyckte att det var långt att gå. Deras ben är korta och stegen blir många.


Väl inne på biblioteket så läste vi böcker, smakade på böcker, ritade på böcker (hjälp, det får man nog inte göra). Vi ritade, byggde pussel, klättrade på hästarna som finns där inne. Men framförallt så lånade vi en massa nya böcker som både de stora och de små kan läsa och skapa sig nya upplevelser av.

Nästa vecka, v 40, på förskolan:

Måndag: Utomhus- och inomhusaktiviteter, 2 personal planerar


Tisdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter 


Onsdag: Fotografering kl 8.30. Vi äter frukost 7.45.

Alla barn bör 
ha kommit senast 8.15. 


Torsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter

Fredag: Utomhus- och inomhusaktiviteter

 

Nästa vecka hälsar vi Tindra välkommen till oss. Hon har inskolning under hela veckan. // Personalen på Hf-Solgläntan

Vecka 38

Hej!

Hösten är en färgklick ute. Det är orange, rött, brunt och olika nyanser. Vi har särskilt uppmärksammat vår rönn på gården som gått från grönt till orange till rött och nu under denna vecka tappat sina löv. Några barn har även hjälpt till med att kratta upp rönnens löv och fört dem till komposten. 

Inne har den lilla gruppen arbetat med färg och olika tekniker att måla. De har kört med bilar på papper och de har rullat en kula genom färgen. Några barn får fundera länge innan de kommer på hur de ska göra medan andra är snabbare. Barnen studerar varandra och prövar oftast att göra likadant som den andre. 
Konstverken finns att skåda på anslagstavlorna i ”matrummet”.


 

Den stora gruppen har varit ett något längre pass i skogen och genomfört diverse kamrat- och samarbetsövningar, lekt lekar och även ätit lunch.

 

Under veckan som gått har Solgläntan fått uppmärksamhet på Facebook kring användandet av aktivitetsparken. Det har diskuterats huruvida det är lämpligt eller inte, hur försäkringar täcker, att man ska vara minst 140 cm lång osv. 
Vi har gjort ett medvetet val att gå dit, vetat vad som gäller, låtit barnen testa olika saker på deras nivå, inspirerat dem till att uppleva en ny miljö, visat att träning är bra för kroppen, pratat och diskuterat rörelse och motion. Vi har hela tiden haft uppsikt kring de barn som varit där och upplevt situationen som positiv.

Men av veckans diskussion vänder vi oss till er, vad tycker ni föräldrar egentligen? Aktivitetspark eller inte? Skogen?


Vi ser alla miljöer som olika platser för utveckling och lärande. Platser där barnen kan lära sig nytt eller fördjupad kunskap. Ett sätt att uppleva, utforska och utvecklas. 


 

Vi tycker det är bra att saker och ting ifrågasätts, diskuteras och analyseras. Det är bra att stanna upp och tänka kring vad gör vi och varför? Och för vem? Detta för lärandet till en djupare nivå. 


Det vi uppskattar allra mest är dock att ni tar det med oss direkt. Fråga oss, prata med oss, lyft frågor och funderingar med oss. Vi finns här för era barn!

 

Nästa vecka, v 39, på förskolan:

Måndag: Utomhus- och inomhusaktiviteter, 2 personal planerar


Tisdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter 


Stora gruppen går till skogen, kl 9.00 (ev grillning av lunch)


Onsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter 


Torsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter


Fredag: Utomhus- och inomhusaktiviteter

 

Tisdagar, onsdagar och torsdagar mellan kl 9.00 - 10.30 har vi tematid i respektive grupp, lilla gruppen och stora gruppen. Under tematiden arbetar vi med olika saker som alla knyts an till ett prioriterat mål. Denna termin arbetar vi mot matematik som prioriterat mål.

 

Tänk på att det börjar bli kallt ute. Varma kläder behövs.

 

Vi glömde meddela att Siv är bortrest till på torsdag. Vi har Viktoria Svahn från

Hedenäset hos oss istället.

 


 // Personalen på Hf-Solgläntan

 

Vecka 37

Hej!

 

Hösten fortsätter med sina vackra dagar och vi försöker att ta vara på den och vara ute så mycket som möjligt med barnen. De förundras av alla vackra färger som löven har - de gör spontant olika alster utav dem eller fyller höstsoppan i sandlådan med bär o löv.

 

De äldre barnen har varit på en musikföreställning där de fick höra om dinosaurie - mycket uppskattat. De har även varit till aktivitetsparken och skogen där vi går, springer, hoppar, klättrar mm. ni förstår ju att detta är perfekta platser för att träna deras motorik på.

Igår fick de vara inne i grupp o arbeta med olika former som vi benämner vid namn.

 

De yngre har varit till Jägmästarparken och lekt, även där blir motoriken tränad på ett naturligt och roligt sätt.

Vi har fortsatt med att få in alla i dagliga rutiner efter sommaren och de nyinskolade.

 

Samlingarna har verkligen utvecklats denna höst och de sjunger av glädje som aldrig förr så kul att jobba med era barn!

 

 

Nästa vecka v. 38 , på förskolan:

 

Måndag: Utomhus- och inomhusaktiviteter, 2 personal planerar

Tisdag:Stora gruppen till skogen där vi äter lunch om vädret är bra,vi går kl 9.00

Onsdag:Utomhus- och inomhusaktiviteter

Torsdag:Utomhus- och inomhusaktiviteter

Fredag:Utomhus- och inomhusaktiviteter, 2 personal planerar

 

//Personalen på Solgläntan

 

Vecka 36

Hej!

September månad har anlänt och sensommaren är liksom över. Men solen har lyst och det har varit otroligt härliga dagar under hela veckan. Det är lite kyligt när vi går ut vid nio tiden men redan en dryg timme senare känns det härligt i luften.
Tänk på att vädret växlar under den här årstiden och utebyxor, vindjacka, vantar och mössa är bra att ha med. 

Vi har haft en vecka där vi varit mestadels ”hemma” på förskolan med alla grupper eftersom vi har nya barn i huset. Endast en av dagarna gick den stora gruppen iväg till aktivitetsparken och lekte. Då passade den lilla gruppen på att njuta av att ha hela förskolegården för oss själva. Vi passade även på att utforska baksidan där vi kunde plocka både röda och svarta vinbär. Vi mumsade på våra egenodlade morötter och kikade efter jordgubbar (som tyvärr var slut för säsongen).

 

 

Vi har även fokuserat på rutiner denna veckan och fått in nya rutiner kring maten då den kommer skickad till oss. Nu börjar vi få koll på läget. 
Vi har även glädjen att meddela att Siv blir kvar hos oss för att ta hand om bestyren kring maten, disk, dukning, plockade, förberedande av mellanmål, städning etc. Hon hoppar även in i barngruppen då och då.

 

Nästa vecka, v 37, på förskolan:Måndag: Utomhus- och inomhusaktiviteter, 2 personal planerar


Musikföreställning ”jagad av en T-Rex” kl 11.00 för stora gruppen

Tisdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter

Stora gruppen går iväg kl 9.00


Onsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter 


Stora gruppen går iväg kl 9.00


Torsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter


Fredag: Utomhus- och inomhusaktiviteter

 


// Personalen på Solgläntan

 

Vecka 35

Hej!

Visst är det härligt när hösten kommer, när kvällarna blir mörkare och rutinerna kommer tillbaka igen? Eller är det kanske bara vi här på förskolan som gillar rutiner och ordning och reda? =) 

Vi har haft fina dagar utomhus med både sol och regn. Barnen bakar massvis med bakverk av sand och lera. Nu är sanden perfekt eftersom fukten ligger kvar och bakverken blir stabila. Vi har tillsammans reflekterat över skillnaden på ”sommarsand” och ”höstsand”.


Rutschkanan används också flitigt.  

Under veckan har vi även fokuserat på våra dagsrutiner och regler som gäller, samlingar och inskolningar. Milla och Hjalmar har börjat hos oss under veckan och nu är vi 18 barn när alla är på plats.

 

I torsdags kom första leveransen av mat från Backens restaurang i Hedenäset. Det var lite lätt kaos innan vi fick koll på läget och allas magar var mätta. Men ur kaos föds idéer och inom en snar framtid kommer vi säkerligen hitta fungerande rutiner kring detta.

 

 

Nästa vecka, v 36, på förskolan:

Måndag: Utomhus- och inomhusaktiviteter, 2 personal planerar


Tisdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter,


 Stora gruppen går till skogen kl 9.00 


Onsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter 


Stora gruppen går till aktivitetsparken kl 9.00


Torsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter


Fredag: Utomhus- och inomhusaktiviteter, 2 personal planerar


// Personalen på Solgläntan

 

Vecka 34

Hej!

Den här veckan har Ronja skolats in här hos oss på Solgläntan. Det har gått hur bra som helst för henne och det är jätte roligt för oss alla när det kommer nya barn. 


De andra barnen är otroligt duktiga på att se och förstå att en inskolning är just en inskolning och att vi måste hjälpa det nya barnet in i verksamheten.


Nästa vecka hälsar vi även Milla och Hjalmar välkomna till oss. De börjar skolas in på tisdag.

 

Under veckan har de stora barnen gått iväg från gården vid två tillfällen. Ett tillfälle var de i skogen med olika uppdrag och den andra gången var de vid den nya aktivitetsparken och lekte. 


Vi gjorde en justering av grupperna och både Ella och Kasper är nu flyttade till den stora gruppen.

 

Nytt nästa vecka är att vi kommer att få maten levererad till oss från Backens restaurang i Hedenäset. Frukost och mellanmål ordnar vi själva medan lunchen kommer med mattransport till oss. Vi mjukstartar från och med torsdag. Det blir nytt för oss också men vi kan garantera att maten kommer vara god. De gånger vi själva ätit på Backens har vi ätit jätte gott.


Men nu är det än viktigare att ni föräldrar meddelar oss ert barns vistelsetid i god tid och om det ska vara specialkost. Vi kommer nämligen beställa maten fån Backens och måste kunna säga antalet portioner.

 

Nästa vecka, v 35, på förskolan:

Måndag: Utomhus- och inomhusaktiviteter, 2 personal planerar


Tisdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter


Onsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter 


Torsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter


Fredag: Utomhus- och inomhusaktiviteter, 2 personal planerar

 

 

//Personalen på Solgläntan

Vecka 33

Hej!

Hösten är på gång och barnen börjar komma tillbaka efter sin ledighet. Det är så roligt att träffa alla barnen igen. 


Sommaren gör mycket med barnen även om det bara är några veckor som de är borta. Barnen har vuxit både på längden och mognaden och våra allra minsta känns plötsligt stora. Tur är det eftersom nya ”småttisar" gör entre.

 

Nästa vecka hälsar vi Ronja välkommen till oss. Hon har inskolning under hela veckan.

Under veckan så har vi främst arbetat med att få ihop gruppen och hitta tillbaka till förskolans regler och rutiner. Vi har omorganiserat lite grann och gjort tydligare indelningar bland barnen både på samlingen och när vi kommer in för att läsa böcker.


I den lilla gruppen har vi: Kasper, Molly, Agnes, Alice, Sally, Ella, Eddie, Maia och Ronja (senare även Tindra och Hjalmar)


I den stora gruppen finns: Mohamed, Linnea, Vanessa, Ester, Isak, Noah och Dagny (Milla tillkommer senare). 


Åsa och Anna-Karin jobbar med de äldre barnen under tematiden (tisdag, onsdag och torsdag kl 9.00-10.30) och Jenny och Malin med de små.

 

Nästa vecka, v 34, på förskolan:

Måndag: Utomhus- och inomhusaktiviteter, 2 personal planerar


Tisdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter,


 Stora gruppen går till skogen kl 9.00 


Onsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter 


Stora gruppen går till aktivitetsparken kl 9.00


Torsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter


Fredag: Utomhus- och inomhusaktiviteter, 2 personal planerar


// Personalen på Solgläntan

 

Vecka 32

 

Hej och Välkomna tillbaka efter en förhoppningsvis skön ledighet. Vi hoppas att så många som möjligt fått tid till att vila och samla nya krafter inför hösten. 
Å på tal om höst, tänk vad fort sommarvädret vände, vindarna blev kallare och kvällarna något mörkare och kyligare.

 

Vi på solgläntan har varit igång i två veckor och det har sakta börjat droppa in barn efter deras ledighet. Nästa vecka kommer de än fler och veckan därpå borde de flesta vara på plats. Vi har 15 barn just nu men kommer skola in barn under hösten så vi blir fler. Personalen som arbetar är Jenny, Malin, Åsa och Anna-Karin. 
I köket har vi fortfarande Siv som vikarie.

 

Vi kommer även i år ha barnen indelade i olika grupper under dagen och vi kommer även hålla ett föräldramöte under höstterminen. 
Annars fortsätter allt som vanligt faktiskt. Vi skriver veckobrev en gång i veckan och om det är någon som bytt e-mailadress så är det bra om ni meddelar oss detta. Tänk också på att säga till om ni ändrat adress eller telefonnummer.

 

Under veckan som passerat har vi fått fira Sally, Dagny och Maia som alla haft sina födelsedagar under sommaren. Stort grattis till er!

 

Nästa vecka, v 33, på förskolan:

Måndag: Utomhus- och inomhusaktiviteter, Jenny, Malin, Åsa och

Anna-
Karin är i Hedenäset. Amelie, Siv och någon till arbetar.


Tisdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter 


Onsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter 


Torsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter Jenny, Malin, Åsa är i 


Hedenäset. Anna-Karin, Amelie och någon till arbetar.


Fredag: Utomhus- och inomhusaktiviteter Jenny, Malin, Åsa är i 


Hedenäset. Anna-Karin, Amelie och någon till arbetar.

 

Tänk på att det är varierande väder och barnen behöver kläder efter det. Även regnkläder, mössa och stövlar. Ta även med en väska med extrakläder som blir kvar här.


 

// Personalen på Solgläntan

 

Vecka 23

Hej!

Vad fort tiden går. Det är helt otroligt! Det känns som om man inte hänger med riktigt. Vårterminen som började i januari är redan slut och nu har vi hela sommaren framför oss.


Vi hoppas att det fina vädret kommer tillbaka, myggen håller sig borta, vi hoppas på fiskelycka, goda jordgubbar, mycket glass och att sommaren blir fin.

 

Vi här på Solgläntans förskola vill säga TACK så mycket för den här terminen och ett särskilt TACK till de barn som slutar hos oss. I år släpper vi iväg fem barn, fyra som ska vidare till förskoleklassen och ett barn som flyttar till annan ort.

Det känns alltid lite vemodigt när förändringarnas vind blåser eftersom något nytt är att vänta. Några barn har lätt att möta nytt medan andra känner oro inför detta (precis som vi vuxna gör). Sommaren är lång och mycket hinner hända. Vi tror att förändring är nyttigt, det innebär samtidigt utveckling och lärande. =)

 

Veckorna som vi har kvar innan vi stänger planerar vi spontant för och skriver i vår väggkalender i hallen om det är något speciellt. Tänk på att skydda barnen med solkräm om det blir varmt, keps eller solhatt på huvudet, myggmedel om/när mygginvasionen kommer.

 

Tisdag den 14 juni är det vikarier i huset då ordinarie personal arbetar med

kvalitetsarbetet.

Torsdag den 16 juni kör vi avslutningen för Isak B, Eskil, Elisabeth och Vilmer. Vi går till Isovaara toppstuga kl 8.30 (vi håller tummarna för bra väder) =)

Fredagen den 17 juni firar vi Noah som fyller 4 år. Grattis!

Torsdag den 23 juni firar vi midsommar tillsammans med barnen.

Fredag den 1 juli är sista dagen innan sommarstängt. Vi öppnar igen måndagen den 1 augusti.

 

// Personalen på Solgläntan

 

Vecka 22

Hej!

Solen lyser, blommorna blommar, myggen är tillbaka, barnen har spring i benen, och det är semestrar som hägrar… Nog är det ganska nära nu. Terminen är faktiskt påväg mot sitt slut och personal och barn börjar droppa av för ledighet.

Skolans avslutning är på fredag den 10 juni och vi vill att ni meddelar oss om ert/era barn får ändrad vistelsetid den dagen.

 

Vi njuter av vädret utomhus tillsammans. Vi har besökt fotbollsplanen och spelat fotboll, lekt i sanden och skrattat mycket tillsammans. Idag fredag har vi även deltagit i Radioaktiv, en friskvårdssatsning med syfte att få så många som möjligt att röra på sig samtidigt.

 

Nästa vecka, v 23, på förskolan:

Måndag: Sveriges Nationaldag - Förskolan stängd


Tisdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter 


Onsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter 


Torsdag: Vi går till Isovaara toppstuga med 6-åringarna. Vi går 8.30. Isak B, Eskil, Elisabeth och Vilmer


Fredag: Utomhus- och inomhusaktiviteter

 

Vi är tacksamma om ni föräldrar tänker på att tömma bort saker som barnen inte behöver här. Tänk på att ta hem väskor med extrakläder också. Vi har nämligen lite storstädning framför oss innan vi kan semestra. =)

Vi har delat ut en sommarpresent till barnen redan nu då några tar semester. Vi skickar även hem barnens Tagetes som de odlat. Nu får ni sköta om blommorna hemma och hoppas att de blommar rikligt.

Nästa vecka kommer terminens sista veckobrev.

 


// Personalen på Solgläntan

Vecka 21

Hej!

Vilken härlig vecka det har varit! Solen skiner och vi tillbringar stor tid utomhus med att gräva i sandlådorna, spela fotboll, leta maskar och andra insekter. Vi staplar däcken på hög, leker tafatt, gungar gungbräda och njuter av försommaren.

 

Stort TACK till alla Er som kom på vår fixarkväll på förskolan. Ni är otroligt duktiga på ställa upp och komma och det är vi tacksamma över. Vilka underbara föräldrar ni är!
Gården ser genast lite roligare ut. Vi fortsätter att fixa på egen hand nu och hoppas att gräset får fart och vi kan ta bort alla ”avspärrningar” på gården tills att höstterminen startar igen.

 

Vi har fått en ny 5-åring till oss. Han heter Mohamed och har haft inskolning under veckan. Han kan inte svenska än men kommer garanterat lära sig ett och annat ord snabbt. Vi får tillsammans hjälpa honom att förstå hur det fungerar på vår förskola. Kroppsspråk är också ett språk och hitintills har det fungerat bra.

 

Nu när vi tillbringar stor del av dagen utomhus i solen så är det bra om era barn är insmorda med solskyddsfaktor redan på morgonen. Vi bättrar sedan på den under dagen. En keps eller solhatt är också bra att ha.

 

Nästa vecka, v 22, på förskolan:

Måndag: Utomhus- och inomhusaktiviteter, 2 personal planerar


Tisdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter 


Onsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter 


Torsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter

Fredag: Utomhus- och inomhusaktiviteter

 

Vi vill påminna er om att lämna in schemalappen för semestern omgående så vi kan fortsätta planera inför tiden fram till semesterstängt. 


Vi håller stängt vecka 27, 28, 29 och 30.

 

Vi har fått en ny rektor. Karl Göran Lehto. Han börjar efter semester. =)

 

// Personalen på Solgläntan

 

 

Vecka 20

Hej!

 

En vecka går otroligt fort och det är bara tre veckor kvar till skolavslutningen. Det har börjat grönska smått där ute och kvällarna är ljusa. Många av oss, både barn, föräldrar och fröknar längtar efter semester och ledighet.

 

Veckans stora händelse var bussresan till Hedenäset med firandet av förskolans dag. Förskolans egen födelsedag!


Den firade vi med att springa bamselopp tillsammans med barnen från Björkens förskola, dansa/värma upp tillsammans med den stora apan och festa loss på frukt och festis. Jätte trevligt arrangemang! Tack Björken!

 

Vi har firat Vanessa som fyllt 5 år. Grattis Grattis!

 

Eskil, Elisabeth, Isak B och Vilmer har gjort sitt sista besök i förskoleklassen. Nästa gång de ska dit är när de börjar där själva. =)


De har fungerat jätte bra. Varje gång har de fått sitta på en stor samling med namnupprop och sedan fri lek. Vi har även passat på att besöka matsalen under alla dessa gånger så att de känner sig bekanta med miljön och hur det fungerar med att både ta en bricka och bära maten själva.

 

Nästa vecka, v 21, på förskolan:


Måndag: Utomhus- och inomhusaktiviteter, 2 personal planerar

Tisdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter 


Onsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter 


Torsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter


Fredag: Utomhus- och inomhusaktiviteter

 

Vi har delat ut en lapp till er med schema för många veckor framöver. Detta för att veta hur många barn som kommer. Om ni inte har exakta tider än är det okej, bara markera att barnet kommer. Vi behöver få in underlag för att gå vidare i planering för både inköp och personaltillsättning. Lappen ska in senast 27 maj.

 

Nästa vecka hälsar vi Mohamed välkommen till oss. Han kommer ha inskolning under hela veckan.

 

Fixarkvällen blir på tisdag den 24 maj. Kl 17-19 (eller så länge ni själva vill =)).
Alla idéer är välkomna. Kommer vi inte på något att göra så kan vi alltid umgås och ha trevligt tillsammans. Vi bjuder på hamburgare så vi orkar med en stund.

 

// Personalen på Solgläntan

 

 

Vecka 19

Hej!

 

Återigen har en vecka passerat och det är dags för ett nytt veckobrev. Den här veckan har snurrat på jätte fort tycker vi fröknar. Det är mycket som ska hinnas med och många tankar att strukturera upp så här innan en terminavslutning.

 

Barnen har varit till skogen med uppdraget att iaktta marken, se hur naturen ändrat sig sen sist, lyssna på läten och spana efter djur. Vi stannade länge vid en myrstack och studerade och reflekterade myrornas ihärdiga arbete. Det gick undan ska ni veta. Oj, vad de kryllade i den =)


Måntro om myror stressar eller de bara är så effektiva? =)

 

Vi har haft utvecklingssamtal tillsammans med er föräldrar under hela den här veckan (precis som förra och den dessförinnan). Det känns roligt för oss att få presentera vår verksamhet för er och höra era och era barns tankar och funderingar. Det är tillsammans med er föräldrar som vi kan göra det bästa för just ert barn. Ni är experterna på era barn, glöm inte de!
Tack för att Ni tar er tid att fylla i enkäterna efter samtalen. Era svar är viktiga för oss när vi utvärderar vår verksamhet.

 

Vi har firat Kasper som fyllt 3 år. Hipp hipp hurra!

 

Vi har även hunnit med ett besök i förskoleklassen.

 

Nästa vecka, v 20, på förskolan:

Måndag: Besök i förskoleklassen. Vi går 8.40. Eskil, Elisabeth, Vilmer & Isak B


Tisdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter 


Onsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter 


Torsdag: Vi firar Förskolansdag med Bamselopp i Hedenäset. 


Vi åker 8.15 och äter frukost 7.30.


Fredag: Utomhus- och inomhusaktiviteter

 

Ta med stövlar till förskolan och mössa. I skogen är det blött ännu och vissa dagar behövs mössa också.

 

// Personalen på Solgläntan

 

Vecka 18

Hej!

 

Veckans brev kommer redan idag då vi har en helgdag framför oss imorgon. Det är klämdag på fredag och förskolan håller också stängt.

 

Det har tinat upp snabbt ute på vår gård och aktiviteterna i sandlådan har kommit igång rejält. Det åks rutchkana, bakas kakor, grävs gropar och vi i personalen går omkring och observerar leken och försöker tänka kring vår utegård och hur vi ska bygga upp och utveckla den. Visst kommer ni på arbetskvällen den 24 maj?! Så kan vi hjälpas åt att tänka vidare kring Solgläntans utomhusmiljö.


Kom gärna redan nu med förslag åt oss, vad vill ni ska finnas med på vår gård. Allt kommer inte hända direkt men visioner är bra att ha.

 

Molly är tillbaka hos oss igen och vi hälsar henne hjärtligt välkommen.

 

Idag kommer vi fira Ella som fyller 3 år. Grattis grattis!
Spännande att se vad hon väljer från födelsedagsväskan. (Vi har en väska fylld med olika leksaker, spel, böcker etc. som barnet får välja bland).

 

Nästa vecka, v 19, på förskolan:

Måndag: Besök i förskoleklassen. Vi går 8.40. Eskil, Elisabeth, Vilmer & Isak B


Tisdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter 


Onsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter 


Torsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter


Fredag: Utomhus- och inomhusaktiviteter

 

Fredag den 20 maj kl 18.00 är det årsmöte för Hietaniemifriskoleförening på skolan i Hedenäset. Ni är välkomna att delta om ni vill.

 


// Personalen på Solgläntan

 

Vecka 17

Hej!

Vad härligt det är att höra allt fågelkvitter igen. Efter en lång och kall vinter så tror jag att många av oss har längtat efter just sol, värme och fågelsång. 
Nu har vi valborgsmässoafton framför oss och vi på Solgläntan tjuvstartar med att tända vår grill så att de barn som är kvar till mellanmål idag kan få i sig en korvbit. 
Visste ni förresten att 30 april enligt keltisk tradition firas som vinterns sista dag? Och att valborgsmässoafton firas för sommarens ankomst?

 

Vi följer barnens planteringar dagligen och ser att några plantor har vuxit mycket och andra lite eller knappt någonting alls. Barnen är försiktiga med sina plantor och intresset stort. Det är ingen som glömt att kolla sin eller hålla reda på om den ska ha vatten eller inte. Även de allra minsta barnen har stor koll på plantorna. Vi håller fast vid teorin som barnen hade att sol, vatten, jord och mycket kärlek behövs för att få plantorna att växa. Hitintills har det fungerat =)

 

Under veckan har vi även hunnit på besök i förskoleklassen och i matsalen, lekt massvis ute på gården spelat spel, ritat och målat, diskuterat och reflekterat tillsammans, kramats, sagt ifrån, bytt blöjor, ätit mat…och… u name it, en ganska vanlig vecka ändå.

 

Nästa vecka, v 18, på förskolan:

Måndag: Utomhus- och inomhusaktiviteter, 2 personal planerar


Tisdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter


Onsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter 


Torsdag: Kristihimmelfärdsdag - Förskolan stängd


Fredag: Utomhus- och inomhusaktiviteter

 

Utvecklingssamtalen har startat och vi ber er som inte bokat upp er på en tid att snarast göra detta.

 


// Personalen på Solgläntan

 

Vecka 16

Hej!

 

Härliga aprilväder va?! Som bjuder oss på ömsom sol och ömsom regn eller snö. Barnen finner sig i alla väder och håller sig sysselsatta med diverse aktiviteter oavsett väder. Många lekar handlar om att laga mat och blanda geggamoja i olika kastruller, hinkar och formar. Några barn har flitigt gett sig ut på insektsjakt där snön smält bort.

 

Måndagen bjöd på besök i förskoleklass för våra fyra äldsta barn. De fick träffa sina nya fröknar och presentera sig för kompisarna. De fick se sig runt i lokalerna och leka med de grejer och material som förskoleklassen erbjuder. En del saker var samma som vi har här och en del var nytt och spännande att testa på. Det som var intressant att se var att nästan alla barn från de olika förskolorna hängde ihop i den egna gruppen. Vi ser framemot nästa besök på måndag så får vi se om någon kan hitta en nya kompis att leka med.
Besöket i matsalen var uppskattat och våra barn fick känna sig stora när de skulle ta mat själv och bära en bricka.

 

På tisdagen var den stora gruppen tillbaka till skogen med uppdraget att observera och reflektera över hur det ser ut i skogen just nu. Många av barnen, precis som vi, sjönk rejält i snön. Det är både mer och djupare snö i skogen än man kan tro.

 

Lappen om utvecklingssamtal är uppsatt på dörren och de första samtalen startar redan nästa vecka. Boka in er på en tid och har ni syskon bokar ni två tider efter varandra.

 

Vi har barn som är pälsdjursallergiker. Det vore bra om ni som har djur hemma har detta i åtanke innan ni skickar era barn till förskolan. Myset med djuret kanske kan få vänta tills ni kommit hem. Vi är medvetna att hår kommer finnas på barnens kläder och helt allergifritt kan vi aldrig åstadkomma.

 

Fredagen den 6 maj är en klämdag (5 maj är kristi himmelsfärdsdagen). Hur ser ert/era barns vistelsetid ut då? Meddela oss så vi kan planera in både mat och personal för dagen.

 Nästa vecka, v 17, på förskolan:


Måndag: Besök i förskoleklassen. Vi går 8.40. Eskil, Elisabeth, Vilmer & Isak B


Tisdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter 


Onsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter 


Torsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter


Fredag: Utomhus- och inomhusaktiviteter

 

Den 24 maj tänkte vi ha en fixarkväll tillsammans med er föräldrar här på gården,

kl 17.00-19.00. Vi tänkte bland annat kratta, fixa med landet på baksidan, måla nån hage, kanske ta bort några träd, gärna bygga ett enkelt ute kök till barnen etc.…. har ni fler idéer om vår utomhusgård så tar vi gärna emot dem (alla idéer välkomnas, stora som små, dyra som fixa själv lösningar)…
Vi bjuder på något att grilla så man kan komma direkt från sitt jobb hit. Mer information om detta kommer framöver.

 

// Personalen på Solgläntan

 

Vecka 15

Hej!

 

Snön smälter undan otroligt fort. Vem kan tro att vi alldeles nyss hade fullt med snö och is på gården?!


Den snabba snösmältningen påminner oss om att tiden går fort och att våren snart är här med all sin styrka. Och sedan kommer sommaren och värmen. =)


Vi har mycket vi vill hinna med innan terminen får ta slut. Nu först kommer vi erbjuda utvecklingssamtal till er föräldrar. En lista kommer sättas upp på dörren där vi vill att ni bokar in er på en tid som passar er. Vi försöker hålla samtalen på dagtid i största mån. 
Vi kommer även planera in en arbetskväll med er föräldrar ute på gården där vi tillsammans hjälps åt att göra vårfint. 


Ni kommer även få två stycken enkäter att fylla i (Ja vi vet. Två?! En från oss själva och en från Skolinspektionen).

 

Besöken i förskoleklass börjar på måndag för våra fyra äldsta barn. Vi kommer gå på besök under fyra måndagar och vi kommer även äta vår lunch där. Apropå det papper ni fått hem som ni ska fylla i om överlämning till förskoleklass så vill vi förtydliga; ni fyller i er del och barnets del. Vi fyller i vår del och barnets del (så vi kan jämföra svaren och se likheter och skillnader på miljöns betydelse). Sedan diskuterar vi svaren tillsammans under utvecklingssamtalet innan vi skriver under.

 

Vi har även avslutat badet för den här gången. Vi valde fyra tillfällen bad för att barnen ska få träffa de andra förskoleklass barnen och för att fräscha upp sin vattenvana igen. De märks en tydlig mognad hos barnen och alla har gjort otroliga framsteg sedan sist vi badade tillsammans.

 

Nästa vecka, v 15, på förskolan:


Måndag: Besök i förskoleklassem. Vi går 8.40. Eskil, Elisabeth, Vilmer & Isak B


Tisdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter 


Onsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter 


Torsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter 


Fredag: Utomhus- och inomhusaktiviteter

 

//Personalen på Solgläntan

 

 

Vecka 14

Hej!

Nu är det riktigt roligt att vara ute på gården igen. Vädret är inte någon höjdare tycker vi vuxna men barnen verkar stormtrivas i pölarna och i snöblasket. 
Vi hackar både snö och is från gården, skapar små rännor där vattnet kan åka vidare och sopar bort högar av sand som uppstått efter vinterns sandande.


Kläderna är blöta, hallen luktar ”skunk” av allt det blöta och vinterns gamla lukter som kommer upp nu när det tinar ute och vi gräver i all gegga.


Det är bara att gilla läget, gräva vidare för snart är snön ett minne blott hoppas vi. Vi längtar efter solen igen.

 

Vi har även sått blommor här på förskolan. Tagetes. Nu återstår det att se om det kommer börja växa. Vi ska följa processen från frö till planta och barnen har ansvar för att själva sköta om sin planta. Några av barnen berättade att fröet behöver sol, vatten, jord och mycket kärlek för att växa. Vi får se om det stämmer. =)

 

Några har även varit på musikföreställning i Folkets Hus med fäbod- och vallmusik som tema. De fick uppleva en audiovisuell föreställning där tekniken gjorde att även barnens röster spelades in och användes som bakgrundsmusik. Barnen fick även lyssna på instrument som näverlur och mungiga.

 

Nästa vecka, v 15, på förskolan:


Måndag: Utomhus- och inomhusaktiviteter, 2 personal planerar


Tisdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter 


Onsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter 


Torsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter 


Fredag: Utomhus- och inomhusaktiviteter

 

//Personalen på Solgläntan

 

 

Vecka 13

Hej!

Ni är många som tagit påsklov. Vi hoppas ni har vilat upp er rejält, varit ute och hållit er friska så ni har nya krafter inför veckan som kommer.


Vi har varit få barn som huserat här på förskolan, men även lite personal. Vi försöker att själva anpassa vår ledighet efter barnens behov och passar på att ta ledigt när vi märker att många av er tagit ledigt. Det är därför vi är lite noga med att alltid ha ett så korrekt schema på era barn som möjligt. Vi beställer och beräknar mat, lagar specialkost utifrån det underlag vi fått in.

 

Det har blivit promenader i vår närmiljö under veckan. En tur gick genom samhället för att se vilka affärer och hus som finns där. Det blev ett och annat besök i någon butik och samtal med butiksinnehavare. 


En annan dag gick promenaden till återvinningsstationen för att sortera diverse skräp. Även de små är bra på att veta vilket skräp som hör hemma i vilken behållare. 
Promenaden fortsatte via skateboardrampen och in mot skogen för att se hur det ser ut där nu när det börjat tina.

 

Gården är jätte blöt. Det samlas mycket vatten där snön smälter bort. Barnen tycker givetvis det är skojigt att få utforska vattnet.
Skicka med galonbyxor, stövlar, galonvantar och gärna fler par vantar eftersom vi är ute minst två pass om dagen.

 

Nästa vecka, v 14, på förskolan:

Måndag: Utomhus- och inomhusaktiviteter, 2 personal planerar


Tisdag: Bad kl 9.40. Vi går 9.00. Eskil, Elisabeth, Isak B & Vilmer
 


Onsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter 


Torsdag: Musikföreställning. Vi går 9.00.

Eskil, Elisabeth, Vilmer, Isak B, Linnea, Vanessa och Ester 


Fredag: Utomhus- och inomhusaktiviteter

 

Vi vill redan nu informera er om att Lisbeth inte kommer vara kvar hos oss efter sommaren. Hon känner att det är tid för någonting nytt och väljer att både flytta vidare från oss på Solgläntan och från Övertorneå.

 

// Personalen på Solgläntan

 

Vecka 12

Hej!

Nu är påsken här och vi har erbjudit påskpyssel för de barn som viljat pyssla. Vi har även målat ett påskägg på fönstret och pyntat med påskris utomhus.
Barnen har pratat om påskägg, påskmat, påskharar och traditioner kring påsk.

 

Vi har också lekt ute, badat med de äldsta, tittat på skidtävlingen nere på idrottsplan, lekt vid skateboardrampen och varit tillsammans och haft roligt.

Nästa vecka, v 13, på förskolan:

Måndag: Annandag påsk, förskolan stängd.


Tisdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter 


Onsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter 


Torsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter

Fredag: Utomhus- och inomhusaktiviteter

 

I år blir det fyra besök i förskoleklass för Eskil, Elisabeth, Isak B och Vilmer. Datumen för det är följande 18 april, 25 april, 9 maj och 16 maj.

Vi kommer gå med dem och även försöka se till så vi kan äta med dem i matsalen. Det är även nya rutiner kring överlämningen i år som kommer ske skriftligt med vår underskrift och er som vårdnadshavare. Det blir ett formulär som fylls i. Mer information om detta kommer.

 


Glad Påsk!

 

// Personalen på Solgläntan

 

Vecka 11

Hej!

 

Då var det fredag igen och veckan har gått mot sitt slut. Vi har två lediga dagar framför oss att njuta av. Vi hoppas på härligt vårväder med mycket sol. 
Vintern börjar redan gå mot vår och påsken är i antågande. Den ligger tidigt i år. 

På lördag är det Earth Hour, jordens timme, där vi uppmuntrar er att släcka lamporna och teven under en timme för att visa delaktighet att vi bryr oss om jorden. Vi har pratat med barnen om detta (studera gärna dokumentationen som finns i hallen) och barnen har fått göra en egen jordglob.

 

Vi har lekt mycket ute på gården under veckan. Det är jätte roligt att leka med snöblasket, takdroppet och vattnet från stuprännorna som finns. Det bakas kakor och bjuds på geggig snöblandning (och fast vi sagt att inte dricka på riktigt så åker det i munnen på en del barn). Tänk på att ta med extra kläder, extra allt skulle vi vilja säga. Galonbyxor, fodrade stövlar, eller stövlar och yllestrumpor, galonvantar, flera par

vantar. Vi går ut två gånger per dag och ibland är det svårt att hinna få barnens kläder torra för eftermiddagens bus på gården.

 

Nästa vecka, v 11, på förskolan:

Vi erbjuder påskpyssel under hela veckan för de som vill pyssla

Måndag: Utomhus- och inomhusaktiviteter, 2 personal planerar


Tisdag: Bad kl 9.40. Vi går 9.00. Eskil, Elisabeth, Isak B & Vilmer
 


Onsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter 


Torsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter


Fredag: Långfredag. Förskolan stängd

 

// Personalen på Solgläntan

 

 

Vecka 10

Hej!

Vad roligt att så många av er hann med att sakna veckans brev. Det är ett tecken för oss att ni är många som läser det och är med på våra rutiner här på förskolan. Är det fredag så är de…å då kommer veckans brev (oftast iallafall). =)

 

Under veckan som passerade var det skidtävlingen i Hedenäset som hade extra fokus för de större barnen. Det är en upplevelse att få åka buss, se ut genom fönstret efter vägen, få en nummerlapp, se de andra barnen, värma upp tillsammans med Snurre Sprätt och äta mat i restaurangen Backen. Själva skidtävlingen var en liten del av hela sammanhanget.


Alla barnen kom i mål och vi tror att det kändes bra att få en medalj runt halsen för den prestation som gjorts.

 

Nu tycker vi att vårsolen kan titta fram och värma oss med sina strålar. Tänk på att solglasögon är skönt för ögonen då solens strålar mot vit snö kan kännas i ögonen. Extra vantar behövs också, barnen blir fort blöta om händerna.

 

Nästa vecka, v 11, på förskolan:

Måndag: Utomhus- och inomhusaktiviteter, 2 personal planerar


Tisdag: Bad kl 9.00. Vi går 8.30. Eskil, Elisabeth, Isak B & Vilmer


Obs! Frukost 7.45 för alla barn!


Onsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter 


Torsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter


Fredag: Utomhus- och inomhusaktiviteter

 

Påsken kommer fort i år, redan nästa vecka, vecka 12 infaller både skärtorsdagen och långfredagen. Påsklovet är vecka 13. Hur ser det ut för ert/era barn? Blir det vanliga tider eller är det någon som extra ledigt? 
Meddela oss så vi vet!

// Personalen på Solgläntan

Vecka 9

 

Hej!

Så var vi inne på slutet av sportlovsveckan. Tiden går jätte fort och snart är det ju påsk?!

 Det har varit lite barn på förskolan under veckan och barnen har fått större utrymme att själva bestämma över sina aktiviteter. Vi har bland annat haft ipaden som pedagogiskt hjälpmedel till att läsa böcker med. Utbildningsradion, har ett program som heter Lässugen där kändisar läser högt ur välkända böcker. Vi har även tittat på något enstaka avsnitt från Mattelandet eller Bokstavslandet (också från utbildningsradions hemsida). 


Vi har varit till biblioteket och lånat nya böcker att läsa ur här på förskolan. 
Vi fick även med oss bilder att färglägga på olika fantasivärldar. Det var många små fält att fylla i, nästan som de populära Mandalas som var och varannan sitter och färglägger nuförtiden.

Vi har firat tre födelsedagsbarn. Alice och Agnes som fyllt 2 år och Maja som fyllt 4 år. Hurra hurra till er!

 

Nästa vecka, v 10, på förskolan:

Måndag: Utomhus- och inomhusaktiviteter, 2 personal planerar


Tisdag: Stora gruppen åker skidor. Vi går kl 9.00. 


Onsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter 


Torsdag: Barnens vasalopp i Hedenäset kl 9.00. Bussen går 8.15


Eskil, Elisabeth, Vilmer, Isak B, Linnea, Vanessa, Ester, Isak M, Maja, Noah

& Dagny

Fredag: Utomhus- och inomhusaktiviteter

 

// Personalen på Solgläntan

 

Vecka 8

 

Hej!

I södra Sverige pratas det om att våren har kommit och att de första vårblommorna setts i backen. Snödroppar och krokus. 
Vi har snö. Å det i mängd och parti. Det vräker ner. Vi skottar snö, hackar is vid grindarna, bygger snökojor, skottar bort snö från taken, leker snölekar och gräver vägar och olika gångar i snön.


Vi önskar lite sol så skulle våren kännas mycket närmare oss också.

 

Under veckan så gjorde barnen ett tappert försök att åka skidor på idrottsplatsen. Det hade fallit massor av snö och pistmaskinen gått sönder så barnen fick göra spåren själva. Tungt.


Ett varv åstadkom de flesta ändå och vi bestämde oss för att inte åka mer skidor den här veckan utan vänta tills pistmaskinen är lagad. Nu finns spåren på plats igen.

 

Daniel Särkijärvi har besökt oss och haft en föreställning på meänkieli och svenska. En teaterapa utan dess like. Vi ska se om vi kan bjuda in honom fler gånger.

 

Nästa vecka är det sportlov, då är deltidsbarnen (som omfattas av allmän förskola) lediga. Några andra barn har också tagit ledigt så det blir något färre barn och personal på förskolan.

 

Nästa vecka, v 9, på förskolan:


Vi lämnar veckan ”öppen” för olika aktiviteter beroende på barnens vilja och väder. Lämna gärna kvar skidorna här.

Måndag: Utomhus- och inomhusaktiviteter, 2 personal planerar


Tisdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter 


Onsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter 


Torsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter


Fredag: Utomhus- och inomhusaktiviteter

 

Isak har blivit 4 år! Grattis grattis!

 


// Personalen på Solgläntan

 

Vecka 7

Hej!

Å se det snöar…det är väl roligt?! Hurra?!


Eller hur känner ni det? Börjar ni föräldrar vara trötta på snön som fullkomligt vräker ner var och varannan dag?


Vi tror att barnen gillar det, det blir liksom mer aktivitet på gården och plogarna åker fram. Hinkar och spadar används också flitigt.

Vi har nu fått skidspår på gården så vi kan öva varje utevistelse om så barnen vill. Å ni kan gärna komma och åka med era barn här på gården under helgen.

 

När vi ändå pratar skidor, så måste vi ge stort beröm till barnen i den stora gruppen som åkt skidor nästan varje dag nere på idrottsplatsen. De går enkelt och utan protester. Alla barn har åkt minst två varv och några barn ännu fler. Några av barnen kan både sätta på och ta bort skidorna själva. Nu laddar vi för skidtävling i Hedenäset den 10 mars.


Lilla gruppen har varit på promenad och lämnat tillbaka böcker under en av dagarna, lekt på gården och även dem varit ner till idrottsplatsen och promenerat runt löparbanan samt hejat på våra duktiga skidåkare.

 

Vi har Johanna som praktikant från barn- och fritidsprogrammet under vecka 7 och 8.

 

Nästa vecka, v 8, på förskolan:

Måndag: Utomhus- och inomhusaktiviteter, 2 personal planerar


Tisdag: Stora gruppen åker skidor. Vi går kl 9.00

Onsdag: Stora gruppen åker skidor. Vi går kl 9.00


Torsdag: Daniel Särkijärvi kommer på besök kl 9.00. Han kommer ha en föreställning på meänkieli och leka lekar med med barnen. Vi är två grupper.


Fredag: Utomhus- och inomhusaktiviteter

 

I veckan som passerade har vi även firat Elisabeth som fyllt år. Grattis till dig!

Det är sportlov från skolan vecka 9 och vill vill gärna veta era barns tider redan nu (om någon ska ledigt eller ändrar sina tider den veckan) så vi kan planera efter det.


 

// Personalen på Solgläntan

 

Vecka 6

 

Hej!

 

Dagarna går fort och ytterligare en vecka har passerat. 
Februari är ofta den månad som kallas för VABruari då många barn är sjuka. Det märks även hos oss då många är förkylda just nu. Vi har även nåt fall av magsjuka. 
Hoppas att alla får vara friska till nästa vecka.

 

Under veckan som gått har vi i personalen (Malin, Åsa och Jenny) haft fortbildning i HLR (hjärt- och lungräddning). Vi har även fortbildat oss i seriesamtal och sociala berättelser, att lära oss hur man kan ritprata med barn för att förstärka och förtydliga det man vill ha sagt. 
Två intressanta moment att få ta del av.  

Under veckan har barnen tillbringat mer tid ute och en av dagarna var vi ner till idrottsplatsen och prövade på skidor. Det var full fart i spåren även om det kommit en hel del snö på dem. De som inte åkte skidor promenerade runt banan och hejade på skidåkarna.

 

Nästa vecka, v 7, på förskolan:

Måndag: Utomhus- och inomhusaktiviteter, 2 personal planerar


Tisdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter 


Onsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter 


Torsdag: Stora gruppen åker skidor. Vi går 9.00.
Eskil, Elisabeth, Vilmer, Isak B,

Linnea, Vanessa, Ester, Isak M, Maja, Dagny & Noah


Fredag: Utomhus- och inomhusaktiviteter

 

Tänk på att lämna in publiceringstillståndet till oss så fort som möjligt så vi kan komma igång med vår facebook sida.

 


 // Personalen på Solgläntan

 

 

Vecka 5

 

Hej!

Veckorna går fort och vi är redan inne i februari månad. Kylan har släppt sitt grepp om oss och vissa dagar har även solen kommit fram. Det är härligt! 
Nu är det dags att ta med skidorna till förskolan!
Vi uppskattar om ni kollat igenom utrustningen hemma så allting passar. Bunta även ihop dem med något så vi lättare kan hålla ordning på vems stavar som hör ihop med vems skidor. Namna eller märk gärna utrustningen. 
Vi kommer gå ner till idrottsplatsen och åka men har önskat skidspår på vår egna förskolegård. Vi får se hur det blir med det!

 

Några barn har varit på en musikföreställning som handlade om ett kungabarn som inte kunde leka. En saga med många välkända sånger som barnen kunde sjunga med i.

 

Vi har delat ut nya lappar om publiceringstillstånd som vi vill att ni skriver under och lämnar in så fort som möjligt. Detta för att lappen förnyats från sist och det är nödvändigt för oss att veta vilka barn som är godkända för publicering. Vi tänker skapa en facebook sida som ni föräldrar kan följa och gilla. Det är ett bra sätt att visa vår verksamhet och nå ut till många. Tanken är inte att namnge något barn utan mer visa på saker vi gör. 
Vi har en ny hemsida sen ett tag tillbaka, www.hietaniemifriskola.se, där vi publicerar våra veckobrev, lägger in matsedeln och nu finns det även ett litet bildspel som rullar. Gå gärna in på sidan och kika hur det ser ut.

 

Nästa vecka, v 6, på förskolan:

Måndag: Utomhus- och inomhusaktiviteter, 2 personal planerar


Tisdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter 


Onsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter 


Torsdag: Stora gruppen åker skidor. Vi går kl 9.00


Eskil, Elisabeth, Vilmer, Isak B, Linnea, Vanessa, Ester, Isak M, Maja, Dagny & Noah
Fredag: Utomhus- och inomhusaktiviteter

/ Personalen på Solgläntan

 

Vecka 4

 

Hej!

 

Vi har börjat med att intervjua barnen för att fråga dem om vad de tycker och tänker om miljöerna på förskolan. Hur de känner sig i respektive rum på förskolan. Vi visar bilder på varje rum och frågar dem hur de känner sig i just det rummet och varför? 
Barnen får tänka över sina svar och fundera på frågan varför. Varför känner jag mig glad här? Eller ledsen här? Och vad kan de bero på?
 Detta för att få en kartläggning över och kunna upptäcka sådant som vi kanske inte ser samt att få en bild av våra egna miljöer och hur vi kan förändra dessa. 

Några av barnens tankar har gett oss inspiration till att arbeta med inomhusmiljön på förskolan under veckan. Vi har skruvat lite här och där faktiskt och försökt tänka till. Vi har bland annat gjort en mysigare läshörna på kontoret och satt upp tavellister där böckerna kommer mer till sin rätt och lockar till läsning. 


Miljön är faktiskt viktig och vi strävar efter att tillsammans med barnen skapa miljöer som lockar till lek och lärande, nyfikenhet och utforskande, upptäckande och analyserande, glädje och skratt.

 

Vi har äntligen kunnat vara ute igen. Det har varit stor aktivitet på gården med mycket grävande och skottande av snö. Vi har även varit ute och kikat på skidspåren och konstaterat att det är dags att börja se över barnens utrustning så att alla saker finns och passar och fungerar när skidåkningen drar igång. Vi startar vecka 6.

 

 

Nästa vecka, v 5, på förskolan:


Måndag: Utomhus- och inomhusaktiviteter, 2 personal planerar


Tisdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter 


Onsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter 


Torsdag: Teater i trähallen - Dagny, Maja, Noah, Isak M, Ester, Vanessa, Linnea,

Vi går 9.00 Isak B, Vilmer, Eskil & Elisabeth. 
 


Fredag: Utomhus- och inomhusaktiviteter

 

Eskil har fyllt 6 år. Stort Grattis till dig! 


Molly blir 2 år under helgen. Grattis Molly!

 

// Personalen på Solgläntan

 

 

 

Vecka 3

Hej!

Kylan vill inte släppa taget om oss och vi tillbringar dagarna på förskolan inomhus med lek, aktivitet, pyssel och samling. 
Under tisdagen var Eskil, Elisabeth, Isak, Linnea, Vanessa, Ester, Isak M, Maja, Noah och Dagny på årets första musikföreställning som handlade om Vattenmannen och Speed. Det var en uppskattad föreställning som med enkla medel fångade barnens intresse.

 

Vi fortsätter med våra grupper, lilla- och storagruppen, där vi arbetar med vårt tema. I veckan har barnen fått rita och berätta om sina upplevelser från musikföreställningen och även prövat på fingerfärg.


Nästa vecka hoppas vi att vi kan vara ute mer. Då har vi planerat att uppta våra skogspromenader och även kolla hur skidspåret ser ut. I februari har vi tänkt åka lite skidor.

 

 

Nästa vecka, v 4, på förskolan:


Måndag: Utomhus- och inomhusaktiviteter, 2 personal planerar


Tisdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter 


Onsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter 


Torsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter 


Fredag: Utomhus- och inomhusaktiviteter

 

Linnea har blivit 5 år, vi firade henne med paket och med frukttårta här på förskolan. Stort grattis Linnea!

 

// Personalen på Solgläntan

 

 

 

Vecka 2

 

Hej på er alla!

 

Välkomna tillbaka till verksamheten och vardagen efter alla helgdagar som vi haft. Det är skönt att vara ledig och hitta på andra saker, men vi tror att många tycker det är ganska skönt att få komma tillbaka till sina vardagliga rutiner igen. Det är nämligen ganska lätt att bli dagblind och glömma bort klockan när man är ledig. Tur är det! För det är nog det ledighet är till för, slippa alla måsten och vara just ledig.

 

Vi är igång igen och har planerat för en termin med fokus på tema språk och kommunikation där vi medvetet vill arbeta för att förstärka och utveckla barnens språk och identitet. Vi har planerat för skidåkning, olika gruppaktiviteter, pyssel, lek både inomhus och utomhus, bad för de äldsta barnen under viss period, skogen, utflykter, fixarkväll tillsammans med er föräldrar, individuella utvecklingssamtal och överlämningssamtal till förskoleklassen för de som berörs. Vi har pratat om förskolans inomhus- och utomhusmiljö och försöker ändra och förbättra den så gott vi kan. Om ni föräldrar har idéer hur vi kan utveckla och göra förskolan ännu bättre så får ni gärna komma med era synpunkter. Ni kanske kommer på en rolig aktivitet som vi kan göra med barnen, ett utflyktsmål, en ny sång eller så.

 

Den här terminen kommer Anna-Karin Aasa arbeta 25h/vecka hos oss och vi har även fått in en instegsjobbare som heter Tijen. Hon är grundskollärare från Turkiet och är här som praktikant för att lära sig språket och arbeta i barngruppen. 
Vi kommer även få en praoelev från gymnasiet till oss under vecka 7 och 8. Hon kommer även besöka oss under tre måndagsförmiddagar med start nästa vecka.

 

Nästa vecka, v 3, på förskolan:


Måndag: Utomhus- och inomhusaktiviteter, 2 personal planerar


Tisdag: Musikföreställning för alla 3-5 åringar kl 10.00. Vi går 9.30 


Onsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter 


Torsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter (Malin, Åsa och Jenny är på möte från

klockan 12.00. Vikarier är insatta) 


Fredag: Utomhus- och inomhusaktiviteter

 

 

// Personalen på Solgläntan