Veckobrev Solgläntan

Eleven i centrum

IMG_0175
DSC_0494
DSC_0827
IMG_4104 (1)
20180525_093411

Veckobrev Solgläntan


Vecka: 37

Hej!
Nu har vi inskolat våra fem nya barn och vi är så stolta o tacksamma över våra ”gamla barn” som varit så förstående och så hjälpsamma när de små ska bli trygga och bli en del av vår grupp. Vi fortsätter även framöver med att de ska känna sig trygga o bekväma hos oss.


Vi har bestämt tillsammans med barnen att teckningar o annat alster som tillverkas på förskolan får stanna här och kommer att skickas hem emellanåt. Bra om ni vuxna hjälper oss med detta så blir det lättare för barnen.
Tanken är bla. att barnen ska få vara med o plocka ut till sin pärm/mapp här på förskolan.


Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla
förståelse för demokratiska principer och förmåga att samarbeta o fatta beslut i enlighet med dem. (Lpfö-18)


Barnen har kul ute nu med vattenpölar och den blöta sanden gör det lätt att bygga och baka kakor mm. Flera av barnen har målat våra förråd med vatten och några upptäckte att det blev bråttom att måla när solen sken för då torkade vattnet så fort.
Under veckan firade vi två födelsedagar, Hjalmar som fyllt 4 år i sommar, Frans 2 år.


Förra helgen var vi fröknar på utbildning i Äventyrspedagogik, vi ser fram emot att kunna erbjuda barnen detta koncept så småningom men ännu behövs det mer kunskap och tid till förberedande arbete.


Nästa vecka, v 38, på förskolan:


Måndag: Utomhus- och inomhusaktiviteter


Tisdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter 


Onsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter 


Torsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter


Fredag: Utomhus- och inomhusaktiviteter // Personalen på Solgläntan


Vecka: 36


Hej! September månad och älgjaktsmånaden har kommit igång, barnen pratar om älgjakten och berättar om jägarna som är ute i skogen och skjuter älg.
Det har kommit en hel del regn och blivit lite kyligare där ute.
Bra om ni tar med mössa, vantar och att de finns nån varmare tröja att sätta på under jackan samt utebyxor är bra att ha.
Tumvantar är lätt för barnen att ta på sig själva speciellt för de mindre barnen.
”Förskolan ska ge varje barn att utveckla”
självständighet och tillit till sin egen förmåga (Lpfö 18)


Nu har vi delat in barnen i grupper för samlingar och bokläsning och olika teman, barnen har färgade prickar på sin klädlåda i hallen så de själva vet vilken grupp de tillhör.
Röda gruppen: Molly, Alice, Agnes, Sally, Nellie, Ronja, Hjalmar
Gula gruppen: Elias, Lukas, Thea, Majken
Gröna gruppen:Anttoni, Ellen, Frans, Dahlia, Lucia, Emil och Alida


”Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla”förmågan att fungera enskilt och i grupp,samarbeta,hantera konflikter och förstå rättigheter och skyldigheter samt ta ansvar för gemensamma regler (Lpfö 18).


Nästa vecka på Solgläntan

:
Måndag: Utomhus- och inomhusaktiviteter


Tisdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter


Onsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter


Torsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter


Fredag: Utomhus- och inomhusaktiviteterVi fortsätter att skola in nya barn och nästa vecka, är det Emils tur att hälsas välkommen till oss på Hf-Solgläntan.


// Personalen på Hf-SolgläntanVecka: 35


Hej! Augusti övergår till september och vädret är växlande. Ibland regnigt och blött, ruggigt och lite kallt men också härliga varma dagar med massor av sol. Det var ”shorts värme” under två av dagarna och det är ibland lite svårt att veta vilka kläder som är bäst. Det är bra att ni har olika alternativ med till barnen så kan de justera efter temperatur.

 

Den här veckan har vi startat upp våra morgonsamlingar igen som vi har efter frukosten. Även denna termin är barnen uppdelade i olika grupper. Röd, gul och grön (vilka som är i vilken grupp är inte helt spikat ännu, men röda och gula gruppen har alltid morgonsamling tillsammans och den gröna gruppen har en egen samling). Vi ser dessa samlingar som en god start efter frukosten för att tillsammans checka av vilka som är här och vilka som är lediga eller om någon blivit sjuk, vi kollar vad det är för veckodag och månad, vi tecknar orden hej, god morgon och aktuell veckodag, vi sjunger sånger eller berättar sagor, vi löser ”kluringar” och samtalar om stort och smått. Varje enskilt barn får egen tid att prata eller att berätta något och vi andra tränar på att lyssna på den som pratar. Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla förmåga att lyssna på och reflektera över andras uppfattningar samt att reflektera och ge uttryck för egna uppfattningar (Lpfö -18).


Vi har även startat upp bokläsningen innan maten och även här är barnen indelade i olika läsgrupper. Nästa vecka, v 36, på förskolan:

Måndag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter
Tisdag:   Utomhus- och inomhusaktiviteter 
Onsdag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter
Torsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter
Fredag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter


Lucia har börjat hos oss under veckan och nu är det dags att hälsa Anttoni välkommen till oss, han har inskolning under hela nästa vecka.
Vi har även fått en praktikant till oss, Julia. Hon kommer praktisera hos oss under onsdagar och torsdagar (halva dagen) ett tag framöver. 


// Personalen på Hf-Solgläntan 


Vecka 34

Hej! 

Soliga och fina dagar varvas med tät dimma och kyla på morgonen. Daggen ligger över marken och träden börjar så smått skifta färg. Hösten är i antågande. 


Under veckan har vi skolat in både Dahlia och Frans hos oss. Det är i ett samarbete med oss, era barn och föräldrarna som de nya skolas in. När vi gör det tillsammans brukar det bli bäst. De äldre barnen försöker locka med sig dem i lek, visar runt på förskolan och förklarar eller visar gärna hur vår verksamhet fungerar. Barnen ”växer” i uppdraget att skola in andra barn och känner sig nog ganska stora.

Förskolan ska ge varje barn barn förutsättningar att utveckla förmåga att ta hänsyn till och leva sig in i andra människors situation samt vilja att hjälpa andra (Lpfö - 18). 


Vi har även firat några av de barn som fyllt år under sommaren. Hurra till Sally, Ellen och Lukas. Precis som tidigare fortätter vi att uppmärksamma barnen som fyllt år med flagga och blomma (av plast) på bordet, vi sjunger födelsedagssången på tre språk och barnet får välja present från kofferten.

 

Nästa vecka hälsar vi Lucia välkommen till oss. Hon har inskolning under hela veckan. 


Bra för er att veta är att på fredag förmiddagarna kommer Emelie och Isak arbeta hos eftersom vi har planering. Vi finns i huset och kommer självklart hoppa in i gruppen när det behövs, speciellt nu när vi har nya barn hos oss. Vi startar med första planeringen nu på fredag, den 30 augusti. Nästa vecka, v 35, på förskolan:


Måndag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter
Tisdag:    Utomhus- och inomhusaktiviteter 
Onsdag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter
Torsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter
Fredag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter


// Personalen på Hf-Solgläntan Vecka:33

Hej!
Vi vill välkomna alla barn och föräldrar tillbaka till förskolan efter semesteruppehållet, en del har kommit tillbaks andra njuter av de sista dagarna på semestern. Vi hoppas att ni alla har haft sköna dagar och hunnit ladda inför en ny termin.
Vi personal har haft förmånen att få två hela dagar till utvärdering, utbildning och planering för att på så sätt kunna göra förskolan så bra som möjligt för era barn. ”Utbildningen i förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Den ska vara rolig, trygg och lärorik för alla barn. Utbildningen ska utgå från en helhetssyn på barn och barnens behov, där omsorg, utveckling och lärande bildar en helhet” (Lpfö -18).


Vi är ännu i ett planeringsstadie gällande vissa saker, så om vilket projekt vi ska arbeta med, vilka fördjupningar som ska prioriteras eller vilka aktiviteter som vi ska satsa på när. Vi har något färre barn i början på terminen och har därför startat upp med att vara tre heltider i barngruppen (Jenny, Åsa och Anna-Karin). Isak arbetar i Hedenäset just nu men kommer tillbaka när vi skolat in fler barn och behovet hos oss ökar. Vi sätter alltid vårt schema efter era behov så vi uppmanar alla Er föräldrar att snarast lämna in ert/era barns vistelsetider. Ni kan även maila in tiderna på hf-solglantan@hfskola.com
Totalt blir vi 18 barn den här terminen, varav 6 nya barn. Vi skolar in två barn nästa vecka och sedan droppar de in under terminens gång.


Skolan börjar den 22/8 och så då är våra deltidsbarn välkomna tillbaka.

Nästa vecka, v 34, på förskolan:


Vi hälsar alla barn välkomna tillbaka och introducerar dem i våra rutiner här på förskolan. Vi hälsar Frans och Dahlia välkomna till oss, de har inskolning under hela veckan.

a
Tänk på att ta med extrakläder och kläder efter väder till förskolan. 
 // Personalen på Hf-Solgläntan


Torsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter


Fredag: Utomhus-ochinomhusaktiviteter


Vecka 8 och vecka 9 har Hassan hela dagar praktik hos oss. 
// Personalen på Hf-Solgläntan