Veckobrev Solgläntan

Eleven i centrum

DSC_0494
DSC_0827
IMG_4104 (1)
20180525_093411

Veckobrev Solgläntan

Vecka: 24


Vad fort tiden går. Ni håller redan i terminens sista veckobrev, även om förskolan håller öppet några veckor till. Vi stänger vecka 27. 

Vårterminen som började i januari är redan slut och nu har vi hela sommaren framför oss. Vi hoppas att det fina vädret kommer tillbaka, myggen håller sig borta, vi hoppas på fiskelycka, goda jordgubbar, mycket glass och att sommaren blir fin.


Vi här på Solgläntans förskola vill säga TACK så mycket för den här terminen och ett särskilt TACK till de barn som slutar hos oss. I år släpper vi iväg fem barn, som ska vidare till förskoleklassen TACK det har varit trevligt att lära känna er och utvecklas tillsammans med er. TACK för allt ni lärt oss. FORTSÄTT vara nyfikna. Välj intressanta vägar oftare än lätta och när ni lärt er läsa, LÄS så många ord ni bara kan. Överallt. Och kom ihåg att de ni inte kan, kan ni inte ÄN. 
 Vi tror på er och önskar er lycka till med ert fortsatta lärande.


Veckorna som vi har kvar innan vi stänger planerar vi spontant för, vi städar och fixar, vi leker och skrattar. Vi är inne och vi är ute. 

Vi skriver i vår väggkalender i hallen om det är något speciellt. Tänk på att skydda barnen med solkräm om det blir varmt, keps eller solhatt på huvudet och myggmedel om det behövs.


Vi välkomnar vår feriearbetare Mia Vedestig som kommer jobba med oss tre v.


Förskolan har stängt för utbildningsdagar 17 Juni, samt 12 och 13 Augusti


Torsdagen den 20 juni firar vi midsommar tillsammans med barnen.


Vi öppnar igen måndagen den 29 juli. Ni når oss alltid på vår mailadress. Någon av oss kommer kika in på den då och då under sommarledigheten ifall det skulle vara något speciellt. 
// Personalen på Hf-Solgläntan


Vecka: 23Solen lyser och värmen har kommit. Vi har fått fira Sveriges Nationaldag och på förskolan uppmärksammade vi det genom att tillverka flaggor samt att måla Sverigevimplar på fönsterrutan i målarrummet. I förskolans uppdrag ingår att överföra och utveckla ett kulturarv - värden, traditioner och historia, språk och kunskaper - från en generation till nästa. Förskolan ska också se till att olika kulturer synliggörs i utbildningen (Lpfö 98).


Vi har även varit i skogen och rensat pinnar och skräp som legat på marken. Vi gjorde en eld på eldplatsen och eldade upp skräpet vi samlat ihop. Barnen hjälpte ihärdigt till med att såga av för långa grenar och kvistar. Andra använde sig av grensax för att göra bitarna mindre. Vi hämtade även nytt vatten till våra grodyngel. De verkar trivas bäst i dikesvatten. Vi hoppas att de hinner utvecklas till färdiga grodor innan semestern.


Appropå semestrar så är faktiskt den här terminen på väg att ta slut och barn och personal droppar av på semestrar. Några slutar efter skolavslutningen nästa vecka redan. Tänk på att meddela oss om ert barn tar ledigt eller får ändrad tid den 12 juni när Övertorneå skola håller skolavslutning.


Vi är för övrigt tacksamma om ni tömmer bort kläder och väskor från hyllorna, ta med extraväskan, galonisar, stövlar med mera från förskolan. Vi behöver storstäda här på förskolan innan höstterminen startar.


Nästa vecka, v 24, på förskolan:


Måndag: Utomhus- och inomhusaktiviteter 
 6 års avslutning för Eddie, Eemeli, Ella, Kasper och Tindra, 
 Vi går till särkivaara och grillar, 8.30 - ca 13.30


Tisdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter 


Onsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter 


Torsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter


Fredag: Utomhus- och inomhusaktiviteter


Nästa vecka får ni terminens sista veckobrev.


Tänk på att förskolan är stängd måndagen den 17 juni på grund av utbildning.

 // Personalen på Hf-Solgläntan


Vecka: 22Regn och sol, friska vindar och doft av sommar. Träd som förvandlas till gröna mästerverk och fågelsång i massor. Det är en härlig årstid och det finns mycket att reflektera med barnen. Vi gick till skogen under veckan, första passet sen i höstas faktiskt, och studerade hur marken och träden ser ut nu. Vi funderade kring vad som hänt sedan sist vi besökte vår plats. Vi såg att träden vuxit och brett ut sig något och hamnade i diskussion om hur träd växer. Är det på bredden, längden, bara toppen som växer eller alltihop på samma gång? Vi såg även myror som frenetiskt jobbade i sin stack och började diskutera myrornas styrka och arbete. Vi såg att våra stenar som vi målat låg kvar där vi lämnat dem i höstas och vi kunde räkna hur många det fanns. Vi klättrade på stenar, hoppade mellan trädgrenar, klättrade i älgtornet, utforskade miljön på egna sätt och förundrades över små ting. Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla förmåga att utforska, beskriva med olika uttrycksformer, ställa frågor om och samtala om naturvetenskap och teknik samt förståelse för samband i naturen och för naturens olika kretslopp (Lpfö 18).


Vi har grodyngel på förskolan. De finns att beskåda på trappan ute. De har nu lämnat sin genomskinliga geléklump (grodrom) och simmar omkring. De har en svans och små ben håller på att utvecklas. Vi följer grodorna varje dag för att se hur de har det och hur de utvecklas. Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla förmåga att utforska, beskriva med olika uttrycksformer, ställa frågor om och samtala om naturvetenskap och teknik (Lpfö 18).


Nästa vecka, v 23, på förskolan:


Måndag: Utomhus- och inomhusaktiviteter


Tisdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter

Onsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter 


Torsdag: Sveriges Nationadag - Förskolan stängd

Fredag: Utomhus- och inomhusaktiviteter


Utvecklingssamtalen är klara med var och en som önskat samtal. Det är alltid lika kul att sitta tillsammans med er vårdnadshavare och få presentera verksamheten och samtala kring barnens utveckling och lärande. Det är tillsammans med er föräldrar som vi kan göra det bästa för just ert/era barn. Tack för att ni tar er tid att komma och att ni fyllt i enkäten efter samtalet. Era svar är viktiga för oss när vi utvärderar verksamheten. 

// Personalen på Hf-SolgläntanVecka: 21

Hej!


Återigen en vecka som passerat och det är dags för ett nytt veckobrev. Veckorna bara susar fram och de är bara tre veckor till skolavslutningen och semestern närmar sig. Det är mycket som ska hinnas med att strukturera upp så här innan en terminsavslutning.


Riktigt grönt och fint har det också blivit trots att värmen kom och for. Det har varit riktigt kalla nordliga vindar men förhoppningsvis så kommer värmen tillbaks.


I veckan så har vi varit till biblioteket med röda och gula gruppen för att avsluta vårt projekt med fjällräven. Vi har fått lyssna till boken ”fjällräven” under några tillfällen, sedan skapade vi en egen fjällräv i lera som nu ställts ut i en monter på biblioteket. Gå gärna dit och titta med era barn. Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla förmåga att skapa samt förmåga att uttrycka och kommunicera upplevelser, tankar och erfarenheter i olika uttrycksformer som bild, form, drama, rörelse, sång, musik och dans samt förmåga att utveckla intresse för berättelser, bilder och texter i olika medier, såväl digitala som andra, samt sin förmåga att använda sig av, tolka, ifrågasätta och samtala om dessa (Lpfö 18).


Stort TACK till er föräldrar /styrelsen /rektor som kom på fixarkvällen. Så kul att så många kunde ställa upp det är vi tacksamma för. Det blir mycket gjort när många händer hjälper till.


Torsdagen den 30 Maj Kristi himmels färds dag har vi stängt och Fredagen är en klämdag, vi vill påminna er föräldrar om ni har förändrade tider under denna vecka så meddela oss i tid.


Nästa vecka, v 22, på förskolan:


Måndag: Utomhus-och inomhusaktiviteter
Tisdag: Utomhus-och inomhusaktiviteter
Onsdag: Utomhus-och inomhusaktiviteter
Torsdag: Utomhus-och inomhusaktivitet 


Fredag: Utomhus- och inomhusaktiviteter


Vi påminner er igen, om sommarschemat som ska lämnas in senast den 31 Maj//Personalen på Hf-Solgläntan


Vecka: 20

Hej!


Nu är vi redan mer än halvvägs in i Maj månad, sommaren börjar närma sig. Precis som det varit på den senaste tiden har vi haft både regniga dagar och soliga dagar. Vilket har bäddat för många olika lekar och aktiviteter här på förskolan. Det har bakats geggamojja kakor, byggts sandslott, det har sparkats fotboll, åkts rutschkana och mycket mera.
Verksamheten ska ge utrymme för barnens egna planer, fantasi och kreativitet i lek och lärande i såväl inomhus som utomhusmiljö (Lpfö, 18).


Barnen som börjar i förskoleklass till hösten har varit och besökt sina respektive förskoleklasser i Hedenäset och på Kristallen. Detta var de sista besöken vi gör nu under våren.


På Torsdag var det Förskolansdag som vi firade genom att springa Bamseloppet nere på idrottsplatsen tillsammans med Björkens äventyrsförskola. I målgång fick alla varsin medalj och sedan ett diplom. Efteråt serverades det frukt och dryck.
Vi tackar alla som kom och hejade på barnen som sprang. Er närvaro betyder oftast mycket för barnen.


I veckan har vi börjat med utvecklingssamtalen som ni bokat in, dom kommer att fortsätta även under nästa vecka.


Nästa vecka på onsdag kommer vi att ha fixarkväll tillsammans här på gården, kl 17.00 - 19.00. Vi tänkte att vi städar upp på gården (krattar), umgås, grillar och snackar. Vi serverar hamburgare och dryck samt kaffe/te och fika. Lapp finns på dörren, där ni kan anmäla er! Ta med egen kratta! Alla barn välkomna, bara anmäl hur många ni blir så vi kan planera för mängden mat.Nästa vecka, v 21, på förskolan:


Måndag: Utomhus-och inomhusaktiviteter
Tisdag: Utomhus-och inomhusaktiviteter
Onsdag: Utomhus-och inomhusaktiviteter Fixarkväll kl 17.00 - 19.00


Torsdag: Utomhus-och inomhusaktivitet


Fredag: Utomhus- och inomhusaktiviteter


Vi påminner om sommarschemat som ska lämnas in senast den 31 Maj!//Personalen på Hf-Solgläntan


Vecka: 19 Ännu en vecka har gått som vi kan lägga bakom oss. Det skiftar verkligen i väder ena dagen snö nästa soligt o varmt - bra att ni tar med lite olika kläder att välja mellan. Den här veckan har det varit inskolningar till förskoleklass i både Hedenäset och Kristallen.

Förskolan ska samverka på ett förtroendefullt sätt med förskoleklassen,skolan och fritidshemmet för att stödja barnens utveckling och lärande i ett långsiktigt perspektiv (Lpfö-18)


Vi har alla varit på Idrottsplatsen och tränat inför kommande Bamselopp. Kom och heja på Björkens och Solgläntans förskolor när vi springer tillsammans för att fira förskolans dag.
Vi har öppnat upp rutschkanan och där övar vi turtagning och det är viktigt att vi följer de regler som vi tillsammans har bestämt (sitta på rumpan, en i taget...).


Vi har firat två 6-åringar denna vecka - Ella och Kasper hipp, hipp Hurra för er!


Nästa vecka börjar vi med utvecklingsamtalen som ni bokat in.


På Torsdag firar vi FÖRSKOLANS DAG med att springa Bamseloppet tillsammans med Björkens förskola och ni som kan är välkomna att heja på alla kämpande barn.


Nästa vecka, v 20, på förskolan:


Måndag: Utomhus-ochinomhusaktiviteter

Ella åker 7.30 till Hietaniemi friskola


Tisdag: Utomhus-och inomhusaktiviteter

Kasper, Eemeli, Tindra o Eddie går till Kristallen kl. 8.40 äter lunch i matsalen
 Onsdag: Utomhus-och inomhusaktiviteter


Torsdag: BAMSELOPPET PÅ IP kl. 9.30. Vi går från förskolan kl. 9 


Fredag: Utomhus- och inomhusaktiviteter


Den 22 Maj
kommer vi ha en fixarkväll på förskolan där vi grillar,umgås ,krattar städar upp på gården .Ta gärna med egna krattor, anmälan kommer upp på dörren nästa vecka ha en trevlig helg !//Personalen på Hf-SolgläntanVecka: 18 Hej, då har vi firat in våren med valborgsmässoeldar som barnen berättat att de varit på. En extra ledig dag mitt i veckan fick vi också.
Här på förskolan leker vi mycket ute nu. Det är så härligt när sandlådelekarna är tillbaka, barn och fröknar krattar o gör fint på gården, vi hittar småkryp och pratar om våren och ser hur allt börjar gro och växa igen.

Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla förmåga att utforska, beskriva med olika uttrycksformer, ställa frågor om och samtala om naturvetenskap och teknik. Lpfö 18 Tänk på att ta med kläder efter väder (idag fryser vi).


Vi har påbörjat inskolningen för förskoleklass i Hedenäset och fortsätter på måndag, på tisdag går de barn som ska börja på Kristallen på sitt första besök till deras lokaler.


Vi har firat Ronja som fyllt 4 år och Elias som fyllt 3 år Hipp hipp hurra för dem.


Bamseloppet blir den 16 Maj på Övertorneå IP - kom gärna ni som kan o heja på barnen! 


Vi lämnar ut semesterlistorna för barnens vistelsetid v. 25 - 34 nästa vecka. Fyll gärna i så fort ni vet men senast 31 Maj så kan vi planera för sommaren.
Vi håller förskolan stängd för utbildningsdagar för personalen den 17 Juni och
12 - 13 Aug.


Nästa vecka, v 19, på förskolan:


Måndag: Utomhus-ochinomhusaktiviteter Ella åker 7.30 till Hietaniemi friskola


Tisdag: Utomhus-och inomhusaktiviteter Kasper, Eemeli, Tindra o Eddie går till Kristallen kl. 8.40


Onsdag: Utomhus-och inomhusaktiviteter


Torsdag: Vi går till IP och tränar inför Bamseloppet 


Fredag: Utomhus- och inomhusaktiviteter//Personalen på Hf-SolgläntanVecka: 17Påsken har passerat för det här året och vårvädret med strålande sol och värme kom så fort. Vissa dagar är det riktigt varmt ute och vi har smort in kinderna med solkräm så att inte barnen ska bränna sig. Säg till om ni inte vill att vi smörjer ert/era barn, om ni vill ha egen solkräm med er så är det bara att ta med. Vi har apotekets solspray med faktor 30 som vi använder.


Anpassa även kläder efter vädret så att barnen har olika plagg att välja mellan. Både keps och mössa är bra, då kan vi välja vilket som passar bäst för stunden. Likaså mellan gympaskor och stövlar.


Under veckan var några till badet och en annan grupp gjorde besök på makerspace. Nu tar vi paus från de aktiviteterna resten av terminen, lägger mer tid att vara på gården, gå till skogen och hitta på andra saker tillsammans. De barn som börjar förskoleklass kommer att skolas in mot den nya verksamheten. Besök för berörda barn till förskoleklass i Hedenäset blir måndagen den 29 april, 6 maj och 13 maj. De barn som ska till förskoleklass Kristallen har besök 7 maj och 14 maj. Förskolan ska samverka på ett förtroendefullt sätt med förskoleklassen, skolan och fritidshemmet för att stödja barnens utveckling och lärande i ett långsiktigt perspektiv (Lpfö-18).


Nu är det snart dags att boka in ert utvecklingssamtal. Vi kommer sätta upp en lista på dörren där ni kan boka in den tid som passar er bäst. Om ni har syskon bokar ni gärna två tider efter varandra. Mer information kommer och vi säger till när listorna är klara. Vi hoppas att vi kommer kunna erbjuda er samtal under vecka 20 och 21. Arbetslaget ska föra fortlöpande samtal med barns vårdnadshavare om barnets trivsel, utveckling och lärande samt genomföra utvecklingssamtal (Lpfö-18).


Nästa vecka, v 18, på förskolan:


Måndag: Utomhus-och inomhusaktiviteter


Tisdag: Utomhus-och inomhusaktiviteter


Onsdag: 1 maj - Förskolan stängd 


Torsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter 


Fredag: Utomhus- och inomhusaktiviteter


Den 16 Maj blir det Bamseloppet tillsammans med Björkens förskola på IP i Övertorneå-mer info. kommer.//Personalen på Hf-Solgläntan


                                         

  Vecka: 16

Hej!


Vilket fantastiskt väder vi fick denna veckan, vare sig man varit ledig eller här på förskolan är det ju skönt med sol o vårvärme. Vi har varit ute mycket denna vecka lekt med vatten o gegga. Ätit ute ett par dagar, hamburgare o pannkaka - allt smakar så bra ute!


Gården börjar torka upp men ännu behöver barnen galonisar el. likvärdiga kläder.


Vill önska er alla en riktigt härlig Påskhelg!!Nästa vecka, v 16, på förskolan:


Måndag: Stängt


Tisdag: Bad för pojkarna födda -13 Utomhus- och inomhusaktiviteter 


Onsdag: Makerspace för Maia, Nellie o Sally. Utomhus- och inomhusaktiviteter 
Torsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter


Fredag: Utomhus- och inomhusaktiviteter


Inbjuder er till Öppet Hus i Hietaniemi friskola
25 April Kl. 17 - 19
Kom och se lektioner och deras lokaler.
Bjuder på fika. Personal och styrelse på plats


//Personalen på Hf-Solgläntan


   

                              Vecka: 15

Hej !
Nu är det fredag igen och nästa vecka redan påskvecka. De barn som omfattas av allmän förskola är lediga och flera av er andra har också valt att ta ledigt. Tänk på att vi sätter vårt schema och antal personal efter de vistelsetider ni angett och det är därför viktigt att ni meddelar om det blir någon förändring.


I veckan som varit så har vi påskpysslat, vi delade in barnen i 4 grupper och pysslande en förmiddag där det blev både påskharar, påsktuppar, påskägg, påskkycklingar samt en gemensam stor påskkyckling som vi hängt upp på dörren med en hälsning till er alla GLAD PÅSK !


Onsdagen var det dags för våran utedag som i år blev till Särkijärvi med bandvagn och skoteråkning på plats. Det var väldigt uppskattat av både barn och föräldrar . Vi hade vädret med oss, lite blåst men annars fint. Ett stort tack till alla inblandade, föräldrar, Övertorneå energi och Patrik, för att ni också kom och delade denna dag med oss.


Torsdagen var vi på våran sista sagostund på biblioteket för den här gången, där fick vi höra slutet om boken ”Fjällräven” som vi nu har följt vid 3 tillfällen. Vi har lärt oss om fjällräven vars dom finns och hur de lever, vilka faror som lurar dem och hur dom förökar sig. Vi fick avsluta våran Sagoläsning med att göra fjällrävar i lera som sedan ska torkas och eventuellt målas på förskolan för att slutligen ställas ut i en monter på biblioteket.


Inför ledigheten i påsk vill vi att hyllorna töms och väskorna tas hem. Passa på att kolla igenom väskornas innehåll och storlekar på kläderna innan ni tar tillbaka dem.


Ni får ni ha en bra PÅSK, och vi hoppas natuligtvis på bra väder och att ni njuter av ledigheten .Nästa vecka, v 16, på förskolan:


Måndag: Utomhus- och inomhusaktiviteter


Tisdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter 


Onsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter 


Torsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter


Fredag: Stängt


           Vecka:  14


April månad är här och vi har pratat med barnen om att den första april är en dag då vi får skoja om saker men på ett roligt sätt. Vi får inte vara dumma, men skoja och säga April, April denna dag. Aprilskämt, enligt wikipedia, är en typ av practical joke som tillämpas över stora delar av världen vilket innebär att man försöker lura varandra på olika sätt. I flera länder finns ramsor och uttryck som uttalas när man avslöjar att personen blivit lurad (https://sv.wikipedia.org/wiki/Aprilskämt).


Vi har också ställt om klockorna till sommartid och pratat med barnen kring detta fenomen.


Några barn har varit till makerspace och fått arbeta med programmering på olika sätt. De har bland annat programmerat en robot att gå mot ett bestämt mål via ipaden. De har även programmerat en så kallad robot mouse att söka sig till osten genom att trycka på knapparna på den. Robot mousen har samma funktion som vår blue-bot vi har på förskolan, det vill säga att den kan programmeras direkt på enheten eller via en ipad.  De har även fått pröva 3d skrivare och 3d pennor. Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla förmåga att upptäcka och utforska teknik i vardagen och förmåga att bygga, skapa och konstruera med hjälp av olika tekniker, material och redskap (Lpfö -18).
Under veckan har gula och röda gruppen fått lyssna till den andra delen av boken om fjällräven. Den här gången fick vi lära oss att fjällräven kan se vit eller blågrå ut i pälsen, att den gräver ner sig i snön under flera veckor och att den har många hot mot sig och har svårt att överleva. Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla förståelse för samband i naturen och för naturens olika kretslopp samt för hur människor, natur och samhälle påverkar varandra (Lpfö -18).

 

Nästa vecka, v 15, på förskolan:


Måndag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter


Tisdag:   Påskpyssel - badet uteblir    


Onsdag:  Utedag 8.30  14.00 (vi kommer kolla isar och dylikt innan).

Torsdag: Biblioteket för röda och gula gruppen. Vi går 8.45


Fredag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter                       

       

  //Personalen på Hf-Solgläntan

       

   Vecka:  13

         

Då var det fredag igen och veckan har gått mot sitt slut. Vi har två lediga dagar framför oss att njuta av. Vi hoppas på härligt vårväder med mycket sol. Vintern börjar faktiskt gå mot vår och sommartid börjar redan nu på söndag. Tänk på att solglasögon är skönt för barnens ögon då solens stålar mot vit snö känns extra ljust.


Under veckan som passerade har vi haft skidtävling i Hedenäset för de större barnen. Det är en upplevelse att få åka buss, se ut genom fönstret efter vägen, få en nummerlapp, se andra barn och vuxna samt att värma upp tillsammans med dem. Skidloppet är en liten del av hela sammanhanget men vi tror att det kändes bra för samtliga barn att få en medalj runt halsen för den prestation som gjorts. Vi tackar även Björkens personal för det fina arrangemanget kring skidloppet.


Sagostunderna på biblioteket för gula och röda gruppen har påbörjats och vi har fått lyssna på första delen i boken om fjällräven, nästa vecka återkommer vi för att ta del av fortsättningen.


Gröna gruppens barn arbetar intensivt med att ösa och hälla vatten som bildas på gården när snön smälter. De tar från stupröret till hinken och från hinken till spaden och från spaden vidare någon annanstans. Vatten fascinerar. Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla nyfikenhet, kreativitet och lust att leka och lära (Lpfö -18).


Nästa vecka, v 14, på förskolan:


Måndag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter


Tisdag:   Utomhus- och inomhusaktiviteter 
  Bad för flickorna födda 2013 vi går 8.30 
Onsdag: Makerspace kl 9.00 (Alice, Molly och Sally)


Torsdag: Sagostund på biblioteket kl 9.00 för röda och gula gruppen


Fredag: Utomhus- och inomhusaktiviteter                               

//Personalen på Hf-Solgläntan


           Vecka:  12

       

Hej!


Veckorna bara susar iväg och snart är vi inne i April månad. Aprilväder med mera blötsnö/regn och sol så som det brukar vara den här årstiden.


Veckan har bjudit på skidåkning, bad och några barn var på Makerspace,  vi kommer att fortsätta med att gå några gånger till under vårterminen, med några av barnen


Torsdagen var det Internationella Downssyndrom dagen som vi uppmärksammade här på förskolan, runt om i världen firas allas lika värde. Ett sätt att ”Rocka sockorna” är att ha olika strumpor på fötterna.


Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla


respekt och förståelse för alla människors lika värde och de mänskliga rättigheterna och


ett växande ansvar och intresse  för hållbar utveckling och att aktivt delta i samhället

- Lpfö 2018


Nästa vecka är det dags för årets Vasalopp som är i Hedenäset, vi åker 8.30 härifrån med buss och är tillbaks till lunch. Skidloppet startar 9,15 .


Vi kommer att gå till biblioteket 3 olika tillfällen nu närmaste veckorna med några barnen på sagostund, där Anna-Karin som jobbar där kommer att läsa en saga för barnen, sedan kommer hon att komma hit och återkoppla ang. sagorna.


Vi har pratat med barnen om gossedjur och leksaker som de tar med och kommit fram till att endast de barnen som sover på lilla vilan behöver sina snuttisar o gossedjur övriga får stanna hemma och vi ber er att vänligen respektera detta.
       Nästa vecka, v 13, på förskolan:


Måndag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter


Tisdag:   Utomhus- och inomhusaktiviteter 
  Bad för pojkarna födda 2013 vi går 8.30 
Onsdag:  Barnens Vasalopp i Hedenäset ,bussen går 8.30

Torsdag: Sagostund på biblioteket kl.9.00

Fredag: Utomhus- och inomhusaktivitet                               

//Personalen på Hf-Solgläntan     


Vecka 11

         

Snön fullkomligt vräker ner och enligt gammalt talesätt så behöver det snöa om våren ska komma,  ”ny snö äter gammal snö”, sägs det. Det hoppas och tror vi på för nu längtar vi efter våren. 
Under fredagens utelek bjöds det på köttfärssås och spagetti, glass och diverse maträtter. Barnen byggde upp ett utomhuskök med olika hinkar och snö för att kunna tillaga och servera god mat. Många av barnen var delaktiga i leken och de såg ut att ha det riktigt roligt tillsammans. Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla fantasi och föreställningsförmåga samt utveckla nyfikenhet, kreativitet och lust att leka och lära (Lpfö-18).


Under veckan har vi varit till badet med några, besökt makerspace med några andra och åkt skidor. Den 27 mars är det förresten skidtävling i Hedenäset, barnens vasalopp. Vi återkommer med mer info.


Den nya skrivhörnan som vi gjort är populär. Papper efter papper fylls med bokstäver och ord. Några kopierar ord som vi lagt fram, andra skriver bokstäverna och några skriver helt självständigt de ord eller namn som man vill. Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla självständighet och tillit till sin egen förmåga samt utveckla intresse för skriftspråk (Lpfö-18).

                                                       

Nästa vecka, v 12, på förskolan:


Måndag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter


Tisdag:   Utomhus- och inomhusaktiviteter 
   Bad för flickorna födda 2013 . Vi går 8.30 


Onsdag:  Skidor för de barn som har, övriga stannar på förskolan
      Tindra, Eddie och Kasper och går till Makerspace kl 8.45 


Torsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter


Fredag:  Utomhus- och inomhusaktivitet

er


Nästa vecka lägger vi ut ett schema på barnens hylla angående påsken. Vilka som kommer vara här eller vara lediga.

     

   //Personalen på Hf-Solgläntan    


Vecka 10

Hej!


Hoppas ni som varit lediga har haft ett skönt sportlov och fått njuta av skidåkning och massa andra roliga sportlovsaktiviteter. Denna vecka har det varit en lite mindre barngrupp på Solgläntan, vi var till biblioteket under veckan och lånade nya böcker, lekt ute, och varit på promenader.


Vi har också arbetat med inomhusmiljön, gjort lite nya ’’stationer’’ i lekrummen och bytt ut lite material.Vi har gjort en skrivhörna som barnen får sitta och bekanta sig med bokstäver och träna att få ihop ett ord med enkla bilder /texter som stöd.


Förskolan ska ansvara för att varje barn


• upplever att de är roligt och meningsfullt att lära sig nya saker


• får nya utmaningar som stimulerar lusten att erövra nya erfarenheter och kunskaper


• får förutsättningar för att utvecklas,leka och lära och samtidigt stimuleras att använda hela sin förmåga


Nästa vecka, v 11, på förskolan:


Måndag: Utomhus-ochinomhusaktiviteter


Tisdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter 


Bad för pojkarna födda 2013. Vi går 8.30 


Onsdag: Skidorfördebarnsomhar,övrigastannarpåförskolan


Eemeli och Ella går till Makerspace kl 8.45 


Torsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter


Fredag: Utomhus-ochinomhusaktivitet


Nästa vecka på Måndag och halva Tisdagen så är Anna-karin och Jenny på Föreläsning, vikarie Emelie och Jannica
//Personalen påHf-Solgläntan


Vecka:  9

         

Hej!


Takdropp och smältande snö ger rolig lek för barnen. De flyttar vatten från det ena stället till det andra. Hink efter hink fylls med vatten, kön är lång till stupröret och turtagningen fungerar bra. Barnen skapar nya sjöar, häller vatten i snön för att upptäcka vad som händer och hoppar i pölarna som finns. Under onsdagen hade de flesta barn bråttom ut och mindre bråttom in. I läroplanen för förskolan, Lpfö -18, står det att lek stimulerar både fantasi och inlevelse. Den kan också utmana och stimulera barnens motorik, kommunikation, samarbete och problemlösning. Därför är det viktigt att ge barnen tid, rum och ro att hitta på lekar, experimentera och uppleva (Lpfö -18).


Denna vecka har vi även åkt skidor på idrottsplanen och några av barnen åkte flera varv. Det är en fördel när spåren går runt eftersom start och mål blir diffust, ingen vet riktigt hur många varv eller hur fort någon åkt. Vi upplever att barnen åker efter sin förmåga istället för att tävla. Två av barnen hamnade även på villovägar, mitt på idrottsplan där snön var mjuk. Några meter in så började de få problem med att åka och skidorna och benen sjönk ner. Ett av barnen tog av sig skidorna och ålade sig tillbaka mot spåren. Väl framme hos pedagogen konstaterar barnet att hen måste tillbaka för att hjälpa kompisen. Tillsammans kom de ut på spåren igen. Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla förmåga att ta hänsyn till och leva sig in i andra människors situation samt vilja att hjälpa andra (Lpfö -18).


Vi har även firat Alice och Agnes som fyllt 5 år. Hurra hurra hurra!!


Nästa vecka är det sportlov och de barn som omfattas av allmän förskola är lediga. Vi lägger schema efter de vistelsetider ni anger och det är av största vikt att ni meddelar oss förändringar i god tid så att vi kan anpassa och lägga personal där den mest behövs.


 

Nästa vecka, v 10, på förskolan:
Vi lämnar veckan öppen för olika aktiviteter beroende på barnantal, deras önskemål, våra tankar och väder.
// Personalen på Hf-Solgläntan


Vecka 8

Hej!


Nu börjar vi redan närma oss slutet av Februari. En del har varit sjuka, som det ofta är vid den här tiden. Vi hoppas att det vänder nu när våren börjar närma sig, solen har tittat fram på gården mer och mer.


I veckan var det flickornas tur att bada. Vi har även varit ner till idrottsplatsen och åkt skidor. Gröna gruppen har provat på att måla på snö, med vattenfärg. ”Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla nyfikenhet, kreativitet och lust att leka och lära”. (Lpfö 18)


Två barn har besökt Makerspace, där fick de både se och prova på programmering, skapande och innovation. De fick bl.a. se hur det ser ut när man skapar en plastfigur med hjälp av en 3D skrivare. ”Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla förmåga att bygga, skapa och konstruera med hjälp av olika tekniker, material och redskap”. (Lpfö 18)


Nästa vecka, v 9, på förskolan:


Måndag: Utomhus-ochinomhusaktiviteter


Tisdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter 


Bad för pojkarna födda 2013. Vi går 8.30 


Onsdag: Skidorfördebarnsomhar,övrigastannarpåförskolan


Två barn födda 2013 går till Makerspace kl 8.45 


Torsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter


Fredag: Utomhus-ochinomhusaktiviteter


Vecka 8 och vecka 9 har Hassan hela dagar praktik hos oss. 
// Personalen på Hf-Solgläntan


Vecka:  7

       

Hej!

I veckan tittade solen fram och vi reflekterade tillsammans med barnen hur skönt den värmer. Frusna kinder känns inte lika frusna om man står i solen. ”Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla förmåga att lyssna på och reflektera över andras uppfattningar samt att reflektera och ge uttryck för egna uppfattningar” (Lpfö-18).Kylan har också släppt lite och det har varit väder för att åka skidor. Vi prövade spåren nere på idrottsplatsen och samtliga barn fick uppdraget att själva bära sin utrustning både fram och tillbaka. En utmaning för några och ett lätt uppdrag för andra. Själva skidåkandet var i stort sett problemfritt och några åkte ett varv och andra två.


I veckan har pojkarna badat och så har vi även uppmärksammat alla hjärtans dag på olika sätt. Vi har lärt oss teckna ordet för alla hjärtas dag och några av barnen har pysslat och skapat hjärtan av olika slag.


Vi uppskattar förresten om ni föräldrar hjälper era barn med att rensa bort saker på hyllorna som inte barnen behöver. Det kan vara teckningar, pyssel eller för mycket kläder. Ta även bort skorna från barnens overaller/täckbyxor och lämna dem på skoställen så slipper barnen få blöta strumpor. 
Vi tränar på att klä oss själva varje dag, från liten till stor. Några behöver mycket hjälp och andra nästan ingen. Vi ställer krav (du kan själv), ger tips och råd, hejar på, har ett klädschema för vilken ordning vad kommer och framförallt så försöker vi ge barnen tid att försöka själv. ”Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla självständighet och tillit till sin egen förmåga” (Lpfö-18)


Nästa vecka, v 8, på förskolan:


Måndag: Utomhus- och inomhusaktiviteter


Tisdag:   Utomhus- och inomhusaktiviteter 
    Bad för tjejerna födda 2013. Vi går 8.30

Onsdag:  Skidor för de barn som har, övriga stannar på förskolan
       

Två barn födda 2013 går till Makerspace kl 8.45 (Ee+T)

Torsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter


Fredag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter


Vecka 8 och vecka 9 har Hassan hela dagar praktik hos oss. 
     // Personalen på Hf-Solgläntan

 

   

        Vecka:  6

         

Hej,


Nu har vi kommit in i Februari månad och vi har haft kyla länge, men nu ser de ut som att de skall bli lite varmare, det vänder och dagarna blir ljusare, solen visar sig mer och mer, så småningom börjar den värma oss lite och våren är strax här. Trots den kalla kylan så har vi varit ute en liten stund ca 30 min i stort sett varje dag förutom då det var kring 25 grader och neråt.


Vi fick ställa in skidåkningen på grund av kyla som skulle ha varit på Onsdag denna vecka men vi tar nya tag och testar nästa vecka på Onsdag. Påminner igen om att testa allt o bunta ihop.


Pojkarnas tur att bada nästa vecka


Nästa vecka, v 7, på förskolan:


Måndag: Utomhus- och inomhusaktiviteter

 Tisdag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter
     (Bad för Eemeli och Kasper ca 8.30 )

Onsdag: Skidor för de barnen som har, övriga stannar på förskolan

Torsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter


Fredag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter

 


  // Personalen på Hf-Solgläntan


Vecka: 5


Hej, veckorna går fort och vi kan redan lägga v. 5 bakom oss.

Barnen tycker att det är skönt när solen börjar titta fram och vi behöver verkligen ljuset nu efter dessa mörka månader.


I tisdags var gula och röda gruppen på musikföreställning ”det bor en tiger i mina händer” Barnen fick följa med på ett sagoäventyr med lite massage övningar. Vi fick med oss en bok hem med samma saga och massageinstruktioner som vi läst flera ggr.


”Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla motorik,koordinationsförmåga och kroppsuppfattning samt förståelse för hur viktigt det är att ta hand om sin hälsa och sitt välbefinnande”(Lpfö 18)


Vi har bildat ett matråd på förskolan som består av Ella, Kasper, Tindra, Eemeli och Eddie. De har fått uppdrag att tycka till om veckans mat, sen ger vi lite återkoppling till Nord. V 7 ska vi få en önskevecka, så de har satt ihop en favorit matsedel.


Vi har firat Molly som fyllt 5år!!


Nästa vecka blir det premiär på skidorna för denna termin och vi påminner er om att låta barnen testa hemma så att allt passar.


Nästa vecka, v 5, på förskolan:


Måndag: Utomhus-ochinomhusaktiviteter


Tisdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter


Bad för Ella och Tindra 


Onsdag: Skidorfördebarnensomharövrigastannarpåförskolan

Torsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter


Fredag: Utomhus-ochinomhusaktiviteter// Personalen på Hf-Solgläntan


Vecka: 4

 

Hej!

Vinterkylan har bitit sig fast hos oss och det har varit kallt länge känns det som. Termometern har pendlat mellan minus 20 och 25 hela veckan. Vi har därför haft ett längre inomhuspass på förmiddagarna och gått ut en kortare stund. Tänk på att skicka med varma kläder till era barn när det är så kallt ute. Vår ambition är att komma ut en liten stund oavsett väder. Flertalet av barn har faktiskt önskat att gå ut fastän det är kallt. ”Barnen ska kunna växla mellan olika aktiviteter under dagen. Verksamheten ska ge utrymme för barnens egna planer, fantasi och kreativitet i lek och lärande såväl inomhus som utomhus”. (Lpfö-98, rev 2016).


Hassan, som går första året på gymnasiet, har påbörjat sin introduktion hos oss under tisdagen och kommer tillbaka nästa tisdag igen.


Vi har firat Majken som fyllt 2 år. Hurra hurra hurra! Barnen som fyller år firas med sång på tre olika språk, med flagga och blomma på bordet, med att välja present från vår resväska, att få bli extra uppmärksammade och att få sjunga en önskesång.


På onsdagar i februari kommer vi åka skidor med de barn som vill och har utrustning. Även i år kommer vi låta barnen bära sin utrustning själv ner till idrottsplatsen (beroende på ålder förstås). Se till att allting passar, att de är märkta med namn på och att de är ihopbuntade så att det går lätt att bära för barnen. De som inte vill eller kan åka blir kvar på förskolans gård istället.


Nästa vecka, v 5, på förskolan:


Måndag: Utomhus-ochinomhusaktiviteter


Tisdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter


Musikföreställning för gula och röda gruppen, kl 10.00. Badet uteblir tyvärr. 


Onsdag: Utomhus-ochinomhusaktiviteter


Torsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter


Fredag: Utomhus-ochinomhusaktiviteter


Vi har fått nya riktlinjer från vår matleverantör. Vi måste göra våra ändringar eller avboka maten senast 6.45 för att det ska räknas. Meddelas oss, räcker med sms, om ert/era barn är frånvarande. Ni kan maila eller smsa oavsett tid på dygnet. 
// Personalen på Hf-Solgläntan


Vecka:  3

         

Hej!


I veckan hade vi två prao elever från årskurs fem hos oss, Alma och Ella. Vi har även  introducerat nya läsgrupper för barnen efter utomhusleken. Gula gruppen läser i sin grupp på kontoret och röda gruppen läser inne i elefantrummet. Gröna gruppen läser eller sjunger inne i dockis. Nu har vi alltså tre läsgrupper och inte bara två som tidigare. Barnen går in utifrån i respektive grupp, gula gruppen går alltså in tillsammans i hallen och sedan vidare till sin läsning (precis som röda och gröna gruppen). Det gör att vi hinner läsa lite mer eftersom vi inte behöver invänta alla kompisar innan vi börjar. Vi turas om vilken av grupperna som går in först.Verksamheten ska genomföras så att den stimulerar och utmanar barnets utveckling och lärande. Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att lyssna, reflektera och ge uttryck för egna uppfattningar och försöker förstå andras perspektiv. 
(Lpfö 98, rev 2016)


Badet för barn födda 2013 har startat och nästa vecka är det tjejernas tur.


Under veckan lät vi även några följa med till biblioteket och låna nya böcker.


På tisdag förmiddag nästa vecka kommer en praoelev från gymnasiet till oss för introduktion. Han kommer att ha introduktion under tre tisdagsförmiddagar framöver innan han sedan (vecka 8 och 9) gör hela veckor.


Nästa vecka, v 4, på förskolan:


Måndag: Utomhus- och inomhusaktiviteter


Tisdag:   Utomhus- och inomhusaktiviteter
        Bad för tjejerna födda 2013. Vi går8.30  
Onsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter 


Torsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter


Fredag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter


 

// Personalen på Hf-Solgläntan

   

        Vecka: 2

         

Hej!

 

Välkomna tillbaka till oss på Hf-Solgläntan efter alla heldagar och röda dagar. Nu har vårterminen 2019 startat (visst låter det härligt med vår?!=)), och vi i personalen är taggade för en rolig och lärofylld termin tillsammans med era barn.    Vårterminen kommer hålla fortsatt fokus på språk- och kommunikation, med bildstöd och tecken (TAKK) som språkliga hjälpmedel. Vi har även planerat för bad, skidåkning, olika gruppaktiviteter i respektive grupp, pyssel, lek inomhus och utomhus, skogsturer, öppet hus, fixarkväll tillsammans med er föräldrar, utflykter, individuella utvecklingssamtal, överlämningssamtal till förskoleklassen för de  som berörs. Det är många pusselbitar som ska falla på plats och mycket vi vill uppnå denna termin. 
”Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten ska vara rolig, trygg och lärorik för alla barn som deltar. Förskolan ska stimulera barns utveckling och lärande samt erbjuda en trygg omsorg (Lpfö 98, rev 2016)”.


5-åringarna börjar med bad på tisdagar, vi går 8.30.  Killarna badar udda veckor och tjejerna jämna veckor. Vi har valt att dela in barnen så eftersom det alltid är många barn och få duschar i tjejernas omklädningsrum. Isak kommer bada med killarna och därmed kan de byta om i killarnas omklädningsrum och 
Jenny/Anna-karin kommer bada med tjejerna. Barnen behöver med sig badkläder och handduk, tvål/schampo och rena underkläder.Nästa vecka, v 3, på förskolan:


Måndag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter


Tisdag:   Bad för killarna. Vi går 8.30


Onsdag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter 


Torsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter


Fredag: Utomhus- och inomhusaktiviteterPå tisdag och onsdag har vi Alma som praoelev hos oss. Vi hoppas hon ska trivas!

 


// Personalen på Hf-Solgläntan


Vecka:  50

         

Julen är i antågande och det är lite mer än en vecka kvar till själva julafton. Vi räknar ner dagarna ivrigt tillsammans med era barn. Vi öppnar julkalender luckor varje dag och ser vad tomten gett för uppdrag. 
Under veckan har gula och röda gruppen haft i uppdrag att pyssla ljuslyktor till luciafesten (både is-lyktor och lyktor med socker på) och vi har varit till församlingshemmet på studiebesök. Vi har klätt granen, repeterat lucia sånger.  Gröna gruppen har fortsatt använda sig av ipaden och scannat qr-koder som både visat sånger, bokläsning och korta filmer.


Minusgraderna kom lagom till vår luciafest och vi funderade både en och två gånger hur vi skulle göra, om vi skulle vara inne eller ute. Vi valde att gå ut en stund den förmiddagen för att känna efter hur kallt det kändes. Barnen visade inga bekymmer över kylan och lekte på som vanligt. När vi kom in var de inte heller så kalla. Tillsammans fattade vi beslutet om att trotsa kylan och köra utomhus ändå. Det är vackert att ha lucia utomhus tycker vi eftersom ljusen från luciakronor, tärnljus och tomtelyktor gör det extra mysigt. En annan fördel är att barnen inte ser er så bra och ingen får ”scenskräck” på samma sätt. Vi kan även bjuda in många då gården är stor. Tusen tack till alla er som kom och delade stunden med oss, vi hoppas att ni höll er varma på barnens vackra sånger.


Under veckan har Nellie fyllt år och vi har firat henne. Hurra Hurra!


På torsdagen den 20 december har vi julfest för barnen på förskolan. Innehållet är hemligt för barnen eftersom det är en ”lucköppning” där innehållet ska avslöjas. Vi hoppas att vi kommer att ha trevligt, äta god mat, skratta mycket och få tomtebesök. Är det någon av era barn som är rädd för tomten? Säg gärna till oss innan så kan vi planera för detta.


Nästa vecka, v 51, på förskolan:


Måndag: Utomhus- och inomhusaktiviteter


Tisdag:   Utomhus- och inomhusaktiviteter  


Onsdag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter 


Torsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter


Fredag: Utomhus- och inomhusaktiviteter


Ps, Töm barnens hyllor till jul då vi vill städa dem. 
// Personalen på Hf-Solgläntan


Vecka:  49

       

Hej!


Nu har vi äntligen fått lite snö som troligtvis stannar kvar, det blir så mycket ljusare och barnen ser ut att trivas med snön. Vi har tagit fram våra madrasser som används flitigt i backen. Barnen lär sig turtagning och samspel tillsammans med varandra.

 Arbetslaget ska stimulera barnens samspel och hjälpa dem att bearbeta konflikter samt reda ut missförstånd, kompromissa och respektera varandra (Lpfö - 98, rev 2016)


I veckan så har vi har vi startat med våra julkalendrar, gröna gruppen har en Qr kod-gran som de scannar och har olika sånger/filmer varje dag fram till jul.


Röda, gula gruppen har en uppdragskalender, första dagen var det ett brev från tomten, han kommer att ha olika uppdrag åt barnen fram till jul. De olika uppdagen kan vara pyssel, studiebesök och massa annat spännande som tomten har hittat på .


I veckan var ett uppdrag, att göra ett studiebesök  på brandstationen där ”Rolle” berättade/visade kläderna som brandmännen har på sig, vi fick även gå in i garaget och se alla fordon. Sedan blev det en liten tur runt byn med brandbilen och vi släpptes av vid Solgläntan. Vi har även hjälpt tomten att hitta rätt dofter som han har tappat bort och sorterat dom ihop med bilder Dofterna var citron, kardemumma, polkagris, kaffebönor, vanilj och pepparkaka.


Vi ser även ett julkalenderavsnitt varje dag och i år bestämde vi oss för att följa Sunes jul. Den visades på Tv 1991 och efter några avsnitt kändes den inte riktigt tidsenlig och så spännande som vi önskat. Vi bytte till mysteriet på Greveholm och såg två avsnitt av den istället. Några barn tyckte dock att den var läskig. Vi bestämde oss för att samla oss till ett möte för att diskutera problemet med barnen. Tillsammans tog vi fram olika förslag om hur vi ska gå vidare. Ett förslag var att fortsätta med Sunes Jul, ett annat var att se Mysteriet på Greveholm och ett tredje förslag var att följa årets julkalender Lugna Gatan istället. Varje barn fick en röst att dela ut och resultatet blev att majoriteten vill se Lugna Gatan. Barnen vet att majoritetsbeslut gäller och vi följer därför årets julkalender från och med nu.

Förskollärare ska ansvara för att förskolan tillämpar ett demokratiskt arbetssätt där barnen aktivt deltar (Lpfö -98, rev 2016)

Nästa vecka på onsdag kl 16.30 så är det dags för Lucia, och som förut så tänkte vi ha det utomhus om vädret tillåter (om det nu inte blir för kallt, köldgräns -15 ) Det finns en lapp uppsatt på ytterdörren som ni kan ta del av, fråga gärna om ni undrar över något.

 

13 december åker gula och röda gruppen till Hedenäsets kyrka och är med när skolans Lucia sjunger där. Vi åker med buss kl.8.00 och det innebär att vi äter frukost 7.15. De som äter frukost på förskolan måste komma till senast kl.7.10 eller äta frukost hemma.


Nästa vecka, v 50, på förskolan:

Måndag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter


Tisdag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter  


Onsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter


Torsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter


Fredag: Utomhus- och inomhusaktiviteterOBS! Tänk på att vi följer barnens schematider som ni angett. Vi kan ha uppdrag planerade där vi går iväg från förskolan. Om ni kommer senare än angiven tid så meddela oss detta.

 


// Personalen på Hf-Solgläntan

         

 


Vecka:  48

         

Då var vi framme vid 1:a advent o vi får tända ljus o lysa upp i mörkret. Adventstiden är en väntans tid och vi brukar känna av det bland barnen på förskolan men det är oxå mycket spännande som händer för barnen. Vi kommer att öppna julkalender i de olika grupperna. De yngre har en Julgran med qr-koder på varje kula som de får scanna in. Fråga gärna era barn vad som fanns där…


I Läroplanen för förskolan (Lpfö 98, rev 2016) står det att kunna kommunicera, söka ny kunskap och kunna samarbeta är nödvändigt i ett samhälle präglat av ett stort informationsflöde och en snabb förändringstakt. Förskolan ska lägga grunden till att barnen på sikt kan tillägna sig de kunskaper som utgör den gemensamma referensram som alla i samhället behöver (Lpfö 98, rev 2016).


Gula o Röda gr. har kalender med olika uppdrag varje dag (alltifrån pyssel, utflykt, sång osv.)


Vi kommer även att titta på Julkalendern ”Sunes Jul”


I veckan som varit har vi fortsatt prata om känslor denna gång känslan Arg - hur gör jag när jag blir arg, kan jag göra något som gör att jag kan förhindra att bli så arg? osv. Vi har även använt oss av vår lilla blue-bot för programmering. Denna gång byggde vi banor och programmerade den att gå till en bild på känslan arg.


På tisdagen var vi på en musikföreställning på Folkets hus.


Påminner om Luciafesten den 12 Dec. kl. 16.30


Önskar er alla en fin 1:a adventNästa vecka, v 49, på förskolan:Måndag: Utomhus- och inomhusaktiviteter,


Tisdag:   Utomhus- och inomhusaktiviteter  


Onsdag:  Utomhus- och inomhusaktivteter                 

 Torsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter


Fredag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter// Personalen på Hf-Solgläntan


Vecka:  47

         

Hej!


Fredag igen och veckorna bara rusar iväg, tänk att det bara är fyra veckor kvar till jul. Vi på förskolan har börjat planera för december månad med julkalender, pyssel, lucia och julfest. 
Vi kan redan nu informera att vi kommer hålla en luciafest den 12 december klockan 16.30 utomhus. Vi återkommer med information när det närmar sig. Tänk på att barnen behöver större lucia-, tärna-, tomte eller pepparkakskläder än vanligt då de behöver få in något varmare under dem.


Vi lämnar ut en lapp om barnens vistelsetider kring jul och nyår som ni får fylla i och lämna in senast nästa fredag, den 7 december. Det är viktigt ni följer de tider ni anger eller meddelar oss ändringar snarast eftersom vi sätter personal och lagar mat efter de antal barn vi har.


Vi påminner igen om att den 7 januari 2019 har förskolan en utbildningsdag/planeringsdag för hela skolan och förskolan är stängd.


Under veckan har röda och gula gruppen arbetat med känslan ledsen på olika sätt. Vi har pratat om vad som gör oss ledsna och hur det känns. Vi har ritat hur vi ser ut när vi är ledsna. Vi har även gjort en värdegrundsövning där vi hade två äpplen, ett vart vi sa elaka och dumma saker till och ett äpplet som sa vi snälla fina saker till. Sedan diskuterade och reflekterade vi över hur det känns att säga både snälla och dumma saker. Vi delade äpplena mitt itu och fick se att det ena äpplet var alldeles brunt och fult inuti. Kunde de bero på våra fula ord till det? Liknelsen skulle visa på hur det kan kännas inuti oss människor när någon säger fula ord gentemot snälla. Det kanske inte syns utanpå men inuti, som för äpplet.


Förskolan ska sträva efter att stimulera barnens samspel och hjälpa dem  att bearbeta konflikter samt reda ut missförstånd, kompromissa och respektera varandra Lpfö 98/10


Nästa vecka, v 48, på förskolan:


Måndag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter, 2 personal planerar

 Tisdag:   Utomhus- och inomhusaktiviteter  


Onsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter 


Torsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter


Fredag: Utomhus- och inomhusaktiviteter// Personalen på Hf-Solgläntan


Vecka:  46

     

Hej!


Veckorna bara susar iväg och snart är vi inne i december månad det går fort nu, bara 5 veckor kvar till jul.  Snön lyser med sin frånvaro det växlar mellan minus grader, plusgrader och regn. Nåja snön kommer när den kommer men den är efterlängtad. Det blir så mycket ljusare och renare.

 

I veckan  har vi firat Thea som fyllt 2 år och Alvar 3 år - hipp hipp hurra!!
Tisdag så jobbade röda och gula gruppen inne med känslan GLAD .
Röda gruppen fick höra en bok om känslan GLAD vi pratade om vad som hände i boken, och diskuterade ang. GLAD. Hur känns det i kroppen när man är glad? Hur ser man att någon är GLAD och frågade blir du GLAD av? Sedan fick de rita sig själv när man är GLAD .
Gula gruppen jobbade med  med Blue -Bot, programmering -att få den att gå till olika känslor som var markerade på banan.


På Torsdag så bytte vi grupperna och jobbade med samma känsla -GLAD


 Förskolan ska  sträva efter att varje barn


utvecklar sin  skapande förmåga och sin förmåga att förmedla upplevelser,tankar och erfarenheter i många uttrycksformer som lek, bild ,rörelse, sång och musik dans och drama

                                                                                    Lpfö 98/10Onsdag var gröna gruppen inne och gjorde tavlor.

Veckans tecken: mössa, overall, vantar och stövlar


Nästa vecka, v 47, på förskolan:


Måndag: Utomhus- och inomhusaktiviteter


Tisdag:   Tematid 9.00 - 10.30


Onsdag: Tematid 9.00 - 10.30


Torsdag: Tematid 9.00 - 10.30


Fredag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter


Obs! Den 7 Jan. - 19 håller förskolan stängt pga. planeringsdag.

                                                                           


// Personalen på HF-SolgläntanVecka:  45

         

Hej!


November har anlänt med riktigt höstväder, snön smälte bort och isen lade sig som en skridskobana utanför. Nu är även den borta och sanden i sandlådan är mjuk igen. Mörkret påverkar många och både barn och vuxna känner sig trötta. Vi som trodde att sommarens värme och sol skulle ladda upp oss i ett helt år. 
Nu önskar vi att snön kommer tillbaka så att även ljuset återvänder. 
Under veckan har vi målat Olof från Frost på fönstret för att hoppas att han kanske kan fixa lite snö till oss =).


Vi har tagit en promenad med hela gruppen till Jägmästarparken där vi kunde gunga och åka rutschkana. De stora barnen hjälpte de små i rutschkanan och med att ge fart i gungorna. Barnen var aktiva när de gick upp och ner i trappan till rutschkanan eller när de lekte i skogen. Det svåra var bara att kunna avsluta leken när vi skulle gå tillbaka. JAG VILL var ganska starkt för några barn. De VILL stanna. Det fick oss att spontant prata och reflektera kring olika dilemman och hur det skulle kunna bli om alla JAG VILL fick bestämma. ”Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att fungera enskilt och i grupp, att hantera konflikter och förstå rättigheter och skyldigheter samt ta ansvar för gemensamma regler” (Lpfö 98, rev 2016).


Vi har även pratat om farsdag och tillverkat pyssel med barnen.


Veckans nya TAKK-tecken är: Nu, Sluta, Kompis och Snäll. Vi försöker även att bygga hela meningar med tecken som förstärkning så som ”nu var du snäll” eller ”nu slutar samlingen” etc. Vi ser att många av barnen kan teckna de rätta orden och verkar tycka det är roligt med tecken och nya tecken. Språket förstärks och vi förstår varandra lättare när vi kombinerar talat språk med tecken.


Nästa vecka, v 46, på förskolan:


Måndag: Utomhus- och inomhusaktiviteter


Tisdag:   Tematid 9.00 - 10.30


Onsdag: Tematid 9.00 - 10.30


Torsdag: Tematid 9.00 - 10.30


Fredag: Utomhus- och inomhusaktiviteter

 


// Personalen på HF-Solgläntan


           Vecka:  45

         

Hej!


Trick or treat, bus eller godis? Halloween inföll under veckan och vi har pratat med barnen om olika traditioner och om hur olika det kan vara i olika länder. Många av barnen har berättat om den Amerikanska halloween, om hur barn klär ut sig och knackar dörr.  Här på förskolan har vi tillverkat spöken, mumier, skelettgubbar och andra halloween saker. Till helgen är det Alla helgons dag och ljus tänds på gravarna. Två helt olika traditioner under samma vecka. 
”Förskolan ska ta hänsyn till att barn lever i olika livsmiljöer och att barn med de egna erfarenheterna som grund söker förstå och skapa sammanhang och mening. Det svenska samhällets internationalisering ställer höga krav på människors förmåga att leva med och förstå de värden som som ligger i en kulturell mångfald. Förskolan är en social och kulturell mötesplats som kan stärka denna förmåga och förbereda barnen för ett liv i ett alltmer internationaliserat samhälle” (Lpfö -98, rev 2016)

Utomhusvistelsen under veckan har låtit oss uppleva både regn, snö och is på gården. Det var riktigt halt under torsdagen när det regnade på isen och barnen har hjälpt till att sanda gården.


Vi har fortsatt med våra TAKKtecken och under vecka 43 och 44 har vi jobbat med tecken för känslor så som glad, arg, ledsen och sur.


Nästa vecka, v 46, på förskolan:

Måndag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter


Tisdag:   Utomhus- och inomhusaktiviteter  


Onsdag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter 


Torsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter


Fredag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter         // Personalen på Hf-Solgläntan

         

 

Vecka:  43

         

Hej!


Första snön har lagt sig med ett tunt täcke på gården ,det blir så mycket ljusare och vintern är på gång. Hoppas på ännu mera snö och att den får stanna kvar, så att vi får ta fram våra vinterleksaker från ute förrådet.
I veckan som varit, så var röda och gula gruppen till skogen. Där väntade en färdig brasa med glöd(Tackar för det ”Pette”).Vi grillade korv och barnen drack varm oboy.
På Onsdag så fick röda gruppen ett uppdrag att göra ett självporträtt och gula gjorde på Torsdag.


Det har tittat på sig själva i spegeln; hur ser jag ut, vad har jag för ögonfärg, hårfärg osv. Genom att titta på sig själva i spegeln och på ett foto för att sedan rita av sig själva föddes det naturliga tillfällen till samtal mellan barnen. Samtalen grundade sig i jämförelser om hur de såg ut ex. Du har bruna ögon och brunt hår, och jag har bruna ögon och ljust hår. Din hud är mer rosa än min.


"Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin identitet och känner trygghet i den" (Lpfö 98/10 s. 9)


För oss blev det tydligt att barnen utvecklade sin identitet i skapandet av självporträtten samtidigt som de i samspelet med kamraterna uttryckte en förståelse för sig själva och sitt utseende. Tankar och reflektioner om att alla såg olika ut var en naturlig del av processen.

                                                                                                   


Vi firade  Tindra  som fyllt 5 år hipp hipp hurra!


Nästa vecka 44 så har skolan höstlov och vi kommer att ha lite mindre barn här på förskolan.Vi kommer  att göra olika aktiviteter efter barnens önskemål samt pyssla lite inför halloween veckan som kommer.


Rensa gärna ut hyllorna inför lovet


Nästa vecka, v 44, på förskolan:


Måndag: Utomhus- och inomhusaktiviteter 


Tisdag:   Utomhus-och inomhusaktiviteter (vi gör halloween pyssel)


Onsdag: Utomhus och inomhusaktiviteter (vi gör halloween pyssel)


Torsdag: Utomhus och inomhusaktiviteter (vi gör halloween pyssel)


Fredag: Utomhus- och inomhusaktiviteter

 


// Personalen på Hf-Solgläntan


Vecka:  42

          

Hej!


Ännu en skön o varm höstvecka lider mot sitt slut o nu kommer nog kylan krypande till nästa vecka.


Denna veckan har det varit många förkylda barn och vi vill påminna om att det är främst barnets allmäntillstånd som avgör om barnet ska vara hemma. Vi har aktiva dagar här med utevistelse varje dag. Hoppas att ni kurerar er i helgen till en ny vecka.


Röda och gula gruppen har fortsatt att jobba med programmering/ skapande.


Gröna gruppen har varit på promenad till Aktivitetsplatsen.


Det har pärlats mycket denna veckan och det blir fina mönster, vår prao elev har varit mycket delaktig i detta skapande.


På Onsdag fm. kommer vi ta en gruppbild utomhus på hela barngruppen som ni alla kommer att få del av.


 Nästa vecka, v 42, på förskolan:


Måndag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter


Tisdag:  Tematid - Röda och Gula gruppen går till skogen kl 9.00

 Onsdag:  Tematid - Röda gruppen arbetar med skapande 


Torsdag: Tematid - Gula gruppen arbetar med skapande


Fredag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter

 


// Personalen på Hf-Solgläntan


Vecka:  41

     

Hej! 
En vecka här hos oss går riktigt fort, det är måndag och så plötsligt redan fredag igen. Ibland undrar vi vart tiden tog vägen. Vi kan iallafall se att löven trillat av träden och att vintern närmar sig med stormsteg. Vecka 44 är det höstlov och vi vill få in era tider för den veckan nu och som ni märkt så har vi börjat fråga hur det ser ut så att vi kan planera för verksamheten och beställa rätt mängd med mat.


Arbetet i de olika grupperna fortskrider. Gula och röda gruppen gick till skogen i tisdags. Där delade vi in oss i respektive grupp för att göra olika uppdrag, den här gången var det matematikuppdrag som att räkna visst antal, hitta olika former och storlekar. Vi övade också på lägesorden först och sist, under och överst, neråt och uppåt, bakom och framför etc. Vi plockade även med oss löv i olika former och storlekar för att använda oss av till skapande verksamhet. I läroplanen för förskolan (Lpfö98, rev 2016) står det att arbetslaget ska utmana barns nyfikenhet och begynnande förståelse för språk och kommunikation samt för matematik, naturvetenskap och teknik.
Gröna gruppen hade ett innepass på onsdag förmiddag där de prövade på att måla med flaskfärg och pensel.


Torsdag förmiddag hade röda och gula gruppen olika uppdrag igen, ena gruppen arbetade med skapande av löv och den andra gruppen arbetade med programmering både manuellt och med vår blue-bot robot. Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att urskilja teknik i vardagen och utforska hur enkel teknik fungerar (Lpfö98, rev 2016).


Nästa vecka får vi Julia som praoelev från 9:an


Nästa vecka, v 42, på förskolan:


Måndag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter


Tisdag:   Tematid - Röda och Gula gruppen går till skogen kl 9.00 


Onsdag:  Tematid - Gröna gruppen går till skogen kl 9.00 


Torsdag: Tematid - Röda och Gula gruppen arbetar med skapande/ programmering
 Fredag: Utomhus- och inomhusaktiviteter

 


// Personalen på Hf-Solgläntan


Vecka: 40

         

Hej!Löven har sakta dalat ner mot marken och vindarna blåser kallt. Det är en svår  tid med kläder, att veta vad och hur mycket det behövs för att inte frysa ute. Hjälp era barn med att lägga de kläder som ni vill att de ska ha ute under dagen på den nedre hyllan i hallen. Extra utkläder så som extra mössa och vantar i korgen ovanför. Inomhuskläder i väska inne i toaletten.


På Tisdag var röda och gula gruppen i skogen. Onsdag var gröna gruppen .


Vi har haft ett föräldramöte denna vecka där vi berättade kort om våran verksamhet. Vi visade ett bildspel med både bilder och filmer från en vanlig dag på förskolan från öppning 6.30 till stängning 17.00.


Stort Tack till er som kom och visade eran delaktighet och feedback till oss, det uppskattas och vi är glada för att vi kan föra en dialog med er vårdnadshavare.
”Föräldrarna ska ha möjlighet att inom ramen för de nationella målen vara med och påverka verksamheten. Att förskolan är tydlig i fråga om mål och innehåll är därför en förutsättning för barnens och föräldrarnas möjligheter till inflytande(LPFÖ98)”


Ni föräldrar som inte kunde närvara, så finns detta i pappersform vid föräldrahörnan i hallen samt rullande på skärmen på väggen så -ta gärna del av det.

Nästa vecka har vi en prao elev från årskurs 9 .


Höstlovet för skolan närmar sig och vi vill påminna om att deltidsbarnen är då lediga och att ni tänker på att meddela oss om ni har ändringar i era barns tider så fort ni kan, så lägger vi våra arbetstider efter det, och dels för att kunna beställa rätt antal portioner mat .


Nästa vecka, v 41, på förskolan:


Måndag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter


Tisdag:   Tematid - Röda och Gula gruppen går till skogen kl 9.00


Onsdag:  Tematid - Gröna gruppen skapar i målarrummet


Torsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter


Fredag: Utomhus- och inomhusaktiviteter


// Personalen på Hf-Solgläntan        

  Vecka:  39

         

Hej!


I veckan har vi startat upp med ”veckans” tecken igen (TAKK), precis som vi haft innan. Denna veckan har vi övat på att teckna hej och god morgon. Fråga era barn, de kan redan många tecken. Vi tecknar även vilken dag det är, alltså måndag, tisdag, onsdag, torsdag eller fredag. 
I förskolans läroplan står det att förskollärarens ansvar är att ge barnen stimulans och utmaningar i sin språk- och kommunikationsutveckling (Lpfö-98, rev 2016). Enligt språkforskningen hjälper tecken alla barn i deras språkutveckling. Det underlättar barnets språkförståelse och ger ökade möjligheter att själv kunna uttrycka sig (Specialpedagogiska skolmyndigheten, 2017).


Under veckan som passerat har gula och röda gruppen varit i skogen och på biblioteket. Vi har introducerat ”gå-kompisar”, som innebär att barnen går med samma kompis när vi går någonstans. Barnen gick alltså med samma kompis både till skogen och till biblioteket. På ställena delade vi sedan upp oss i andra grupperingar eller val av kompisar. 
Gröna gruppen har målat med fingerfärg under en av dagarna. Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin skapande förmåga (Lpfö-98, rev 2016).


Höstlovet närmar sig, vecka 44 har skolorna lov, och det innebär att de barn som omfattas av allmän förskola är lediga. Är det någon annan som tänk ta ledigt? Meddela oss om detta i god tid. Meddela även ändrad vistelsetid så vi vet och kan planera efter detta.


Nästa vecka, v 40, på förskolan:


Måndag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter

 Tisdag:  Tematid - Röda och Gula gruppen går till skogen kl 9.00


Onsdag:  Tematid - Gröna gruppen går till idrottsplanen kl 9.00


Torsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter


Fredag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter


Föräldramöte på onsdag, den 3 oktober, klockan 18.00-19.30 VÄLKOMNA!

 

// Personalen på Hf-Solgläntan

       

    Vecka:  38

Hej!


Hösten är som en färgarena, löven skiftar från grönt till gult till orange och rött. Vi har uppmärksammat rönnen på gården som lyser riktigt rött nu. Få se hur länge löven får stanna kvar innan de dalar ner till marken. Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förståelse för naturvetenskap och samband i naturen, liksom sitt kunnande om växter, djur samt enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen (Lpfö-98, rev 2016).
Det är härliga dagar att vistas ute men stundtals riktigt blött. Barnen leker aktivt med sand och vatten, de gör kakor och geggamoja. Det serveras fika och soppa av kreationerna och vi blir ganska smutsiga, ett tecken på att det arbetas hårt. Vi är ute i alla väder och barnen behöver kläder därefter. Alla barn behöver galonbyxor eller utomhuskläder som tål vatten, stövlar och mössa samt vantar. Vantarna behöver tåla vatten eller ha flera att byta mellan.


Gula och röda gruppen gick till skogen i tisdags. Där delade vi in oss och hade olika uppdrag, den ena gruppen arbetade med sagor och målade trollstenar som vi lämnade kvar i skogen och den andra gruppen arbetade med hammare och tryckte växter på tyg. Nästa vecka blir det tvärtom, så att båda grupperna får göra båda aktiviteterna. Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sim förmåga att fungera enskilt och i grupp (Lpfö-98, rev 2016).


Gröna gruppen gick till idrottsplatsen på onsdagen och på torsdagen gick båda grupperna till Ica för att inhandla ett dammsugarmunstycke och en termos.Nästa vecka, v 39, på förskolan:


Måndag: Utomhus- och inomhusaktiviteter


Tisdag:   Tematid - Röda och Gula gruppen går till skogen kl 9.00 


Onsdag:  Tematid - Gröna gruppen arbetar inne på förmiddagen


Torsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter


Fredag: Utomhus- och inomhusaktiviteterFöräldramöte den 3 oktober kl 18.00

 

Vi kommer inte att bli fotograferade av en fotograf i år men funderar på att ta en egen gruppbild åt er om ni önskar.

 


// Personalen på Hf-Solgläntan


Vecka:  37


       

Hej!Tiden går fort och vi är redan inne i mitten av September. Vädret bjuder på både sol och varma dagar så som regn och rusk andra dagar. Träden skiftar färg och vår rönn på gården lyser alldeles rött nu. Luften är frisk och skön.


Under en av samlingarna i veckan delade vi in barnen i grupper, röd, gul och grön.  Åsa och Isak har gröna gruppen och A-K och Jenny har röda och gula gruppen. Barnen har fått prickar där de sitter i samlingen och på sin låda i hallen så de själva kan se vilken grupp de tillhör. Röda och gula gruppen kommer arbeta mycket tillsammans och med samma uppdrag men även delade ibland.
Röda och gula gruppen var till skogen i tisdags där de klättrade på stenar och spanande på svampar. Det fanns mycket svamp i skogen och vi reflekterade över att det finns ätbara och giftiga svampar.  Ingen fick plocka någon svamp för oss.  Inte ens röra vid dem. Vi lät dem vara ifred. 
Vi går till skogen även nästa vecka där barnen får olika aktiviteter och uppdrag att genomföra. 


På torsdagen var grupp röd och gul på teater på folkets hus, Veras kontor. En teater på meänkieli med inslag av finska och svenska ord. 
”Språk och lärande hänger oupplösligt samman liksom språk och identitetsutveckling. Förskolan ska lägga stor vikt vid att stimulera varje barns språkutveckling. Barn med utländsk bakgrund som utvecklar sitt modersmål får bättre möjligheter att lära sig svenska och även utveckla kunskaper inom andra områden” (Lpfö 98, rev 20216).
Tänk på att märka kläder med rätt namn, mössor, handskar och skor. Även nappar kan märkas.Nästa vecka, v 38, på förskolan:


Måndag: Utomhus- och inomhusaktiviteter


Tisdag:   Röda och gula gruppen  går till skogen 


Onsdag:  Gröna gruppen, går till Idrottsplatsen


Torsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter


Fredag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter

 


// Personalen på Hf-Solgläntan


Vecka:  36

         

Hej!


Hösten känns så väl på morgonen då det är riktigt kyligt ute, medan eftermiddagarna bjuder på skön sol och värme. Kläder efter väder behövs. Det vill säga både mössa, vantar och ute-byxor, stövlar, galonkläder och någonting när det känns varmt ute.


Vi har, under en tid nu, observerat trafiken utanför på Krookskavägen. Det går fort när bilarna kör förbi, det är få som kör 30km/h och det känns mindre roligt. Vi gjorde ett yttrande redan 2014 och sedan sänktes hastigheten till 30km/h. Men nu har hastigheten tyvärr stigit. Vi kommer att skriva ett nytt brev till miljö-och byggnadsnämnden/trafiknämnden där vi yrkar på någon typ av farthinder sätts upp. Vi funderade på att göra en namnsamling från er föräldrar och från grannar som vi bifogar brevet. Kanske ger det mer effekt om vi är många som bidrar. Vi har även tipsat polisen om att ta hastighetskontroll utanför oss. 


Vi önskar, när ni lämnar och hämtar barnen, att ni parkerar på vår parkering kring idrottsgatan istället. Vi vill att det ska kännas tryggt och säkert för både oss och er.


Nästa vecka, v 37, på förskolan:

Måndag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter


Tisdag:   Utomhus- och inomhusaktiviteter

Onsdag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter 


Torsdag: Teater på Folkets Hus 8.30 -  Ella, Kasper, Tindra, Eddie, Eemeli, 
                       Molly, Alice, Agnes, Maia, Sally, Nellie och Ronja

 Fredag: Utomhus- och inomhusaktiviteterVi har satt datumet för höstens föräldramöte. Det blir den 3 oktober klockan 18.00 - 19.30.

 


// Personalen på Hf-Solgläntan

     

     Vecka:  35

         

Hej!


Augusti har liksom susat förbi och vi träder in i september månad redan.  Under augusti månad har fokus legat på att få ihop gruppen efter sommarledigheten, hitta tillbaka till våra rutiner och samtidigt skapa nya lösningar som passar till den grupp som går på Hf-Solgläntan just nu.  Vi har arbetat med att göra några nya miljöer inomhus som kan locka till lek och lärande och vi ser att barnen leker i både nya som gamla konstellationer.

Vi har samlingar efter frukost och barn som tidigare varit på ”lilla”-samlingen är nu på den ”stora”-samlingen. Vi tänker förresten försöka ta bort begreppen ”lilla”- samlingen, ”lilla”- gruppen och ”stora”- samlingen, ”stora”- gruppen eftersom barnen ibland associerar sig med de begreppen. Det har inte varit vår tanke utan snarare att det varit lätt att veta, både för oss och för barnen, vilken grupp de tillhör vid vissa sammanhang. 
De nya grupperna (som vi ännu inte introducerat för barnen) kommer benämnas som röda gruppen, gula gruppen och gröna gruppen. Gruppindelning kommer senare. Vi kommer arbeta i grupperna precis som tidigare, under tisdagar, onsdagar och torsdagar mellan 9.00-10.30.


I veckan har Ellen och Eemeli börjat hos oss, så nu är vi 19 barn.


Vi har även introducerat en ny vikarie hos oss, Amanda. Hon arbetade under fredagen och kan komma att hoppa in även i fortsättningen när det behövs. Emelie är självklart också kvar som vikarie och vi brukar boka samma vikarier i största mån.


Nästa vecka, v 36, på förskolan:


Måndag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter


Tisdag:   Utomhus- och inomhusaktiviteter 

 Onsdag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter 


Torsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter


Fredag: Utomhus- och inomhusaktiviteter


Kallare dagar kommer och Hf-skola bjuder på en mössa till varje barn, använd den gärna flitigt och kom ihåg att skriva namn i dem så vi slipper förväxlingar på förskolan då alla har likadana. =)// Personalen på Hf-Solgläntan


Vecka:  34

         

Hej!


I veckan som varit, så har vi varit i skogen med hela barngruppen där barnen har lekt och utforskat naturen, plockat lite blåbär som de sedan åt upp. Vi vuxna kollade av miljön kring vår ”skogsdunge” så att allt ser okej ut efter sommaren. Nått år var älgtornet förstört men nu såg det bra ut. Vi blir så glada när platsen får vara orörd. Vi kommer så småningom dela oss i grupper och göra olika aktiviteter med barnen och en grupp kommer gå till skogen regelbundet.


Vi har även varit till Jägmästarparken och på skolgården där barnen fått leka och klättra. Förskolan ska: sträva efter att varje barn ska utveckla sin motorik,koordinationsförmåga och kroppsuppfattning samt förståelse för vikten av att värna om sin hälsa och sitt välbefinnande.Vi har firat Sally som fyllt 4 år i sommar. Grattis grattis! Vi firar fortfarande med att sjunga på olika språk, duka fram flagga och blomma på bordet, äta god frukt och barnet har även få välja en sak ur vår födelsedagsväska.

Vi har även inskolat ett nytt barn  Elias, och nästa vecka så kommer det två till nya barn som vi ska inskola. Vi hälsar Eemeli och Ellen varmt välkomna till oss här på Solgläntan.


Vi jobbar på med innemiljön och det har blivit riktigt mysigt och fint, kom gärna in och kika. I veckan fick vi upp vår bokstavsorm på golvet i ritrummet och en stund efter hade vi några skrivsugna barn som jobbade med papper och penna och skrev bokstäver. Miljön kan göra stor skillnad.


Nästa vecka, v 35, på förskolan:


Måndag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter


Tisdag:   Utomhus- och inomhusaktiviteter


Onsdag:  Utomhus-och inomhusaktiviteter


Torsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter


Fredag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter// Personalen på Hf- Solgläntan


Vecka:  33

         

Hej!

Hösten börjar kännas i luften, det kan kännas något ruggigt på förmiddagen och utomhuskläder behövs. Ta med utomhusbyxor och jacka, regnkläder och stövlar samt mössa och vantar. Det är lättare att veta hur vi ska klä oss om vi har kläder att välja mellan.

 

Vi började vår vecka med en planeringsdag tillsammans med personalen från skolan och förskolan i Hedenäset. Då kunde vi diskutera gemensamma tankar och även få tid att planera vår egna verksamhet. Det är en viktig dag för oss där vi ser över mål- och fokusområden för kommande läsår, vi funderar kring vår pedagogiska miljö, vilket tema vi ska satsa på, hur grupperna ska se ut, vårt schema och massa massa mer. Tänk på att vi sätter vårt schema efter era behov och alla behöver därför lämna in ett schema med ert/era barns vistelsetider. Förekommer ändringar ska även det meddelas i god tid. Vi beställer även mat och planerar aktiviteter efter det antal barn vi har. I Friskolans dokument, se bifogad fil, står det att; De föräldrar som arbetar eller studerar erbjuds plats i förskola i den omfattning som arbete, studier inklusive restid eller barnets behov motiverar. Barn till arbetssökande föräldrar har rätt till förskoleverksamhet max 15 timmar i veckan.


Vi har arbetat med vår inomhusmiljö och skruvat upp hyllor och gjort om lite, det är en ständigt pågående process att hitta det bästa lösningarna på miljön eftersom barngruppen ständigt förändras och nya behov uppstår. Förskolan ska erbjuda barnen en trygg miljö som samtidigt utmanar och lockar till lek och aktivitet  (Lpfö -98, rev 2016).


Vi har startat upp samlingarna och bokläsning i olika grupper. Några barn har bytt grupp och alla har nya platser både vid matborden och på samlingarna. Det är spännande och roligt för oss vuxna med en ny termin, vi hoppas verkligen att ni och era barn känner likadant som oss. Välkommen hösten!
Vi vill att leksaker stannar hemma, det gäller även utklädningskläder och tiaror/kronor/ansiktsmasker. De barn som behöver sin snutte/nalle/tutte som tröst eller när de sover får givetvis ha dem med sig. Vi låter dessa stanna på hyllan och tar fram vid behov. // Personalen på Hf- Solgläntan


Vecka:  32

         

Hej o Välkomna till en ny termin!


Det har varit en varm o skön sommar och vi hoppas att ni alla kunnat njuta av er ledighet o flera av er har ännu några dagar kvar.


Vi har varit igång en dryg vecka nu o hunnit få en mjukstart och samtidigt storstädat huset efter sommarens renovering - kom gärna in o titta vad fint vi fått :)


Vi vill påminna er om att vi håller stängt på måndag den 13 Aug. för planering.

Ni som inte lämnat in barnens tider ännu gör gärna det - går bra på mejl eller sms.


Vi kommer att inskola tre nya barn i slutet av Aug.

 

// Personalen på Hf- Solgläntan


Vecka: 24


Vad fort tiden går. Ni håller redan i terminens sista veckobrev, även om förskolan håller öppet några veckor till. Vi stänger vecka 27.

Vårterminen som började i januari är redan slut och nu har vi hela sommaren framför oss. Vi hoppas att det fina vädret kommer tillbaka, myggen håller sig borta, vi hoppas på fiskelycka, goda jordgubbar, mycket glass och att sommaren blir fin.


Vi här på Solgläntans förskola vill säga TACK så mycket för den här terminen och ett särskilt TACK till de barn som slutar hos oss. I år släpper vi iväg fyra barn, som ska vidare till förskoleklassen TACK det har varit trevligt att lära känna er och utvecklas tillsammans med er. TACK för allt ni lärt oss. FORTSÄTT vara nyfikna. Välj intressanta vägar oftare än lätta och när ni lärt er läsa, LÄS så många ord ni bara kan. Överallt. Och kom ihåg att de ni inte kan, kan ni inte ÄN. 
 Vi tror på er och önskar er lycka till med ert fortsatta lärande.


Veckorna som vi har kvar innan vi stänger planerar vi spontant för, vi städar och fixar, vi leker och skrattar. Vi är inne och vi är ute.

Vi skriver i vår väggkalender i hallen om det är något speciellt. Tänk på att skydda barnen med solkräm om det blir varmt, keps eller solhatt på huvudet och myggmedel om det behövs.


Måndag den 18 juni firar vi Noah som fyller 6 år. Grattis!


Torsdag den 21 juni firar vi midsommar tillsammans med barnen.


Vi öppnar igen måndagen den 30 juli. Ni når oss alltid på vår mailadress. Någon av oss kommer kika in på den då och då under sommarledigheten ifall det skulle vara något speciellt.

Förskolan håller stängt måndagen den 13 augusti för gemensam planering i Hedenäset.


// Personalen på Hf-Solgläntan

       


    Vecka:  23

         

Kallt och nordliga vindar. En riktig storm kan man säga att vi upplevt under veckan, med både lite hagel och en tillstymmelse till regn. Nu väntar vi på att värmen ska hitta tillbaks till oss igen.


I veckan som varit, så promenerade vi en dag till Jägmästarparken där vi lekte, klättrade och gungade.  De små klättrade upp och ner i rutschkanan och de lite äldre barnen utforskade även miljön runt lekplatsen. Det har blivit lummigt där det finns träd och buskar och många blommor blommar just nu.


Förskolan ska sträva efter att: Barn utvecklar sin motorik,koordinationsförmåga och kroppsuppfattning samt förståelse för vikten att värna om sin hälsa och sitt välbefinnande (Lpfö98, rev 2016).


Under fredagen skulle vi göra vår traditionsenliga skogspromenad till Isovaara toppstuga med de blivande 6-åringarna. Planerna ändrades dock när vi fick vetskap om att högstadiet och kommunhuset också planerat för färd dit.  Vi valde att gå till Särkivaara istället. Vi bjöd även med våra 5-åringar så att vi skulle bli en större grupp. 
På Särkivaara lekte barnen med pinnar, kottar och byggde kojor. De hade uppdrag att klara av och vi gjorde upp eld med hjälp av tändstål. Vi hade inte tänkt göra eld med tanke på hur torrt det är ute nu, men vi hade lovat våra barn att försöka tända med tändstål så vi ville hålla vårt löfte. Vi grillade inget utan hade medhavd lunch så som köttbullar, morötter och polarklämmor. Barnen fick även kakor och saft.


Vi är inne i Juni månad. nu, och snart lider terminen mot sitt slut .Vi är tacksamma om ni föräldrar tänker på att tömma bort kläder från hyllorna och ta hem saker som extraväskan, galonisar stövlar m.m. Vi har nämligen storstädning innan en ny termin startar, samt lite reparationer.


Nästa vecka, v 24, på förskolan:


Måndag: Utomhus- och inomhusaktiviteter


Tisdag:   Firar, snart semester ledigt


Onsdag:  Utomhus-och inomhusaktiviteter


Torsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter


Fredag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter
       
               


  // Personalen på Hf-Solgläntan     Vecka:  22

         

Hej!


Vilka härliga dagar vi har haft ute med sol och stundtals friska vindar. Vi har fått fram bilarna och båten som byggdes tillsammans med er föräldrar förra våren. I år valde vi bort fixarkvällen då det funnits så mycket på var och varannans agenda så här inför skolavslutningen. Vi ordnar kanske en fixarkväll eller något annat till hösten istället. Apropå skolavslutning så slutar den kommunala skolan den 15 juni och vi vill att ni meddelar oss om ert/era barn får ändrad vistelsetid den dagen.

 

På tisdagen anordnades det Bamselopp på idrottsplan tillsammans med Björkens förskola från Hedenäset. Barnen fick starta i olika omgångar och springa olika sträckor. Alla fick medalj, diplom, frukt och vatten.  Syftet var att väcka lusten hos barnen att röra på sig och alla tog sig runt banan. TACK alla ni som kom och hejade på när barnen sprang/joggade/promenerade.


Vi tog oss ut på en promenad under onsdagen. Vi tänkte att vi skulle leka vid jägmästarparken. När vi kom dit så var det arbetare som fräste upp sanden och någon annan som klippte gräset. Vi promenerade vidare till hyreshusen i närheten i hopp om att se någon spännande plats att leka vid. Där gick vi bet, det fanns inga spännande lekplatser vid lägenheterna tyvärr. Vårt äventyr fick styras vidare mot skolgården istället där vi gungade, klättrade i lekställningen, spelade boll och balanserade på balansbanan.  Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin motorik, koordinationsförmåga och kroppsuppfattning samt för vikten att värna om sin hälsa och sitt välbefinnande (Lpfö 98, rev 2016).


Nästa vecka, v 23, på förskolan:


Måndag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter


Tisdag:   Utomhus- och inomhusaktiviteter

Onsdag: Sveriges Nationaldag - förskolan är stängd


Torsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter


Fredag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter


Vi hittar på något kul för våra blivande förskoleklassare, vi  går 8.30


               

  // Personalen på Hf-Solgläntan


           Vecka:  21

         

Hej!


Ibland går veckorna fortare än vanligt tycker vi vuxna iallafall, det är måndag och helt plötsligt blev det fredag igen. Det är alltid mycket som ska hinnas med innan terminen är slut.


Den stora gruppen var till skogen med uppdraget att iaktta marken, se hur naturen ändrat sig sen sist, lyssna på läten och spana efter spår i marken. Gemensamt reflekterade och diskuterade vi kring förändringen som skett. All snö var borta och veden hade tinat fram. Vi pratade om att göra en eld nästa gång och några försökte att ihärdigt snurra en pinne mot torrt gräs med förhoppningen om att få en gnista. 
Andra barn stod i älgtornet och fiskade upp diverse skogsmateriel med en lång pinne.Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förståelse för naturvetenskap och samband i naturen, liksom sitt kunnande om växter, djur samt enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen (Lpfö98, rev 2016).


Vi har haft utvecklingssamtal tillsammans med er föräldrar under hela veckan. Det känns roligt för oss att få presentera vår verksamhet och barnens lärande för er och samtidigt höra era och era barns tankar och funderingar. Det är tillsammans med er föräldrar som vi kan göra det bästa för just ert barn. Ni är experter på era barn, glöm inte det!
Tack för att ni tar er tid att fylla i enkäterna efter samtalet. Era svar är viktiga för oss när vi utvärderar vår verksamhet.


Nästa vecka, v 22, på förskolan:


Måndag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter


Tisdag:   Bamselopp på Idrottsplan kl 9.30 tillsammans med 
Björkens förskola. Alla som vill kan komma och heja på 
barnen!


Onsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter 


Torsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter


Fredag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter


// Personalen på HF-Solgläntan


Vecka:  20

         

Hej!


Vårvädret visar sin bästa sida och vi kan tro att det redan är sommar. Solen skiner för fullt och temperaturen stiger rejält. Vi smörjer in era barn med solkräm och är inne när det är som varmast ute (10.30-14.30). Vi försöker uppmana till att leka i skuggan och att dricka mycket vatten. Solhattar och långärmat (tunna sådana) är också bra.


Under veckan har många av barnen pratat om vattenflödet som har varit ovanligt högt. Flertalet barn har berättat hur vattnet stigit och att det nästan är översvämmat på olika ställen. Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar intresse och förståelse för naturens olika kretslopp och för hur människor, natur och samhälle påverkar varandra. Förskolan ska också sträva efter att varje barn utvecklar sin förståelse för naturvetenskap och samband i naturen (Lpfö98, rev 2016).


De största barnen har varit och hälsat på förskoleklassen Kristallen vid två tillfällen under veckan. Där har de fått vara med på samlingar, utforska miljön och träffa på både nya och gamla kompisar, mormödrar, farmödrar, mammor, syskon, kusiner och grannar mfl. Vi valde att även äta i matsalen och leka på skolgården efteråt. Miljön är stor och lekutrymmet sträcker sig över hela gården.


Lilla gruppen har fått måla på bubbelplast, ytterligare en ny teknik för dem. De målade på plasten och fick sedan trycka det på papper. Bubblorna på plasten blev prickar på pappret.


Nästa vecka, v 21, på förskolan:


Måndag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter, 2 personal planerar


Tisdag:   Utomhus- och inomhusaktiviteter           


Onsdag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter 


Torsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter


Fredag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter, 2 personal planerarVi har hängt upp sommarschemat på era hyllor och vi skulle uppskatta om ni kunde fylla i dem snarast (men senast 31 maj) och lämna in till oss så att vi kan planera för slutet av den här terminen och början på nästa. De barn som börjar på kristallen efter sommaren (6-åringarna) kan skriva när de börjar där på fritids så att vi kan meddela det vidare.


Vi har även hängt upp lappen om utvecklingssamtal på ytterdörren. Vänligen boka in er snarast.


Vi kommer att ha Bamselopp för barnen den 29 maj kl 9.30 på Idrottsplanen i Övertorneå, tillsammans med barnen från Björkens förskola i Hedenäset. Ni som kan är hjärtligt välkomna att vara med och heja på era barn när de springer.

 

// Personalen på Hf- Solgläntan       
Vecka:  19

       

Hej!


Äntligen har vårvärmen kommit till oss. Vi har passat på att vara ute mycket   under hela veckan. Sandlådan som varit borta så länge under snön är populär där  många olika aktiviter sker. Vi krattar och gör fint på gården.


Vi har varit i skogen med den stora gruppen och tittat till ”vår skogsplats”, fortfarande mycket snö på vissa ställen men det var härligt att se barnens lek i skogen.

Blivande förskoleklassbarn har varit och besökt Kristallen det var lite pirrigt men nöjda barn kom tillbaks.


Vi har firat Kasper som fyllt 5 år!


Utvecklingssamtalens tider får ni boka in, det sitter tider på dörren.


Njut av solen i helgen så ses vi med ny energi på måndag!


Nästa vecka, v 20, på förskolan:

Måndag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter


Tisdag:   Utomhus- och inomhusaktiviteter  Sexåringarna går till Kristallen kl 8.45

Äter även lunchen där


Onsdag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter  Ev. skogen för de äldre 


Torsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter  Sexåringarna går till Kristallen kl 8.45

Äter även lunchen där.


Fredag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter// Personalen på Solgläntan


Vecka:  18

     

Hej!


Vilket kallt och ruggigt väder vi har haft under veckan. Det behövs varmare kläder under utekläderna samt galonisar och stövlar.


Under veckan har vi fått fira både Ronja (3 år) och Ella (5 år). Stort grattis till er! Vi firar alltid genom att sjunga födelsedagssången på svenska, finska och engelska. Barnet får sedan välja en leksak ur kofferten vi har på förskolan. Vi sätter också en plastblomma på bordet där barnet äter och Sveriges flagga. Vi bjuder på lite andra frukter efter maten så som kiwi, melon, vindruvor.


Nästa vecka ska våra fyra 6-åringar på sitt första besök i förskoleklassen kristallen. Vi går klockan 8.45 eftersom vi ska vara där klockan 9.00. Vi kommer även besöka kristallen den 15 maj och den 17 maj. Tre besök blir det och sedan en överlämning. Ni kommer få hem ett papper att fylla i med barnet, och vi fyller i ett likadant här hos oss. Sedan diskuterar vi dessa på det kommande utvecklingssamtalet. Det vore bra att få tillbaka den så fort som möjligt. 
Förskolan ska sträva efter att nå ett förtroendefullt samarbete med förskoleklassen, skolan och fritidshemmet för att stödja barnens allsidiga utveckling och lärande i ett långsiktigt perspektiv (Lpfö 98, rev 16).
Badet är avslutat för sexåringarna. Det har fallit bort några badtillfällen, speciellt för tjejernas grupp. Detta tar vi med oss i utvärderingen och funderar på hur vi ska göra nästa läsår.


Fredagen den 11 maj är det en klämdag och några av er har redan meddelat ert/era barns vistelsetider. Hur ser det ut för er andra? Kommer ert barn vara hos oss och vilken tid?

Nästa vecka, v 19, på förskolan


Måndag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter, 2 personal planerar


Tisdag:   Utomhus- och inomhusaktiviteter  
       

Sexåringarna går till kristallen klockan 8.45


Onsdag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter 


Torsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter


Fredag: Utomhus- och inomhusaktiviteter, 2 personal planerar

// Personalen på Hf- Solgläntan     


Vecka:  17

         

Hej!


Nu smälter snön fort ute på gården, vem kunde tro det för bara en vecka sedan när vi hackade bort massor av is och snö? När gården nästan kändes hopplöst vintrig. 
Den här veckan har vi kunnat laga låtsas-mat och göra diverse blandningar av gräs, löv, snö och vatten. Galonbyxor och stövlar gäller fortfarande. Vi skulle även uppskatta om ni föräldrar kunde vända ut och in på era barns galonhandskar så att de hinner torka ordentligt när dagen är slut. Vi har inga att låna ut. Kolla även så galonbyxor är torra till nästkommande dag.


Det är Valborgsmässoafton på måndag. Visste ni att 30 april enligt keltisk tradition firas som vinterns sista dag? Och att valborgsmässoafton firas för sommarens ankomst?Det låter iallafall härligt med sommarens ankomst. Och apropå sommaren så har vi inte satt något datum för vår gemensamma arbetskväll ännu. Ni vet, den vi brukar ha på våren, tillsammans med er föräldrar. En kväll där vi arbetar och har roligt tillsammmans med barnen, samt grillar middagen. Vi får återkomma med information kring det när vi själva vet bättre. Men just nu studerar vi gården, försöker hitta lösningar på vårt vattenproblem och all gegga som uppstår vid blötare dagar. Vi tänker till om hela utemiljön och hur vi skulle kunna utveckla den. Finns det något som ni föräldrar tänkt på kring vår utegård? Något ni tror barnen skulle vilja ha? Alla förslag tas emot tacksamt även om inte allt blir verklighet. Drömmar och visioner är bra att ha.


Utvecklingssamtal kommer erbjudas i Maj månad. Vi sätter upp en lista på dörren där vi vill att ni bokar in er på en tid som passar er. De som nyligen inskolat barn kommer erbjudas ett uppföljningssamtal till hösten. Mer info kommer.  Arbetslaget ska föra fortlöpande samtal med barnens vårdnadshavare om barnens trivsel,  utveckling och lärande både i och utanför förskolan, samt genomföra utvecklingssamtal (Lpfö 98, rev 2016).


Nästa vecka, v 18, på förskolan:Vi lämnar veckan öppen för olika aktiviteter.

 

// Personalen på Hf-Solgläntan


       

     Vecka:16

         

Hej!


Vattenpölar, sand, gegga, snö, is, skratt, prat, rop, gråt, skrik och sång är just nu stor del av vår vardag ute på förskolan.
Vi arbetar med att få bort vattnet som samlats på gården och vi skottar snö och hackar bort is. Barnen samarbetar och har det riktigt roligt tillsammans.


Vi pratar mycket om regler för vår utomhusmiljö för att det ska bli bra för oss alla att vara på gården. De äldre barnen har fått vara med och tänka till hur de vill att vi ska ta hand om vår gård för allas trevnad. Det kommer att sättas upp en lista på det som vi tillsammans kommit fram till så att vi alla kan påminna varandra om dessa regler och lättare för våra vikarier att hålla samma förhållningssätt.


Listan får vi utvärdera med barnen och säkert förändra med årstidens gång.


Det är ljusa kvällar ute och vi går mot sommaren. Kanske har barnen svårt att somna på kvällen?!. Vi har nämligen trötta barn på förskolan och märker att de behöver vila. Några orkar inte riktigt med på förmiddagen och vid lunchen är ögonen riktigt trötta. Avslappningen och vilan efter lunch är viktigt för att samla ny energi och orka hela dagen. Både för stora och för små. I läroplanen för förskolan kan man läsa att förskolan ska erbjuda barnen en i förhållande till deras ålder och vistelsetid väl avvägd dagsrytm och miljö. Såväl omvårdnad och omsorg som vila och andra aktiviteter ska vägas samman på ett balanserat sätt (Lpfö-98, rev 2016).


Vi personal har varit iväg på en inspirationskväll med Takk i Luleå och vi känner att vi är på rätt väg och att vi kan många tecken redan. Vi kommer att jobba vidare med detta och ska försöka att blir bättre på att synliggöra arbetet kring tecken för er föräldrar.


Nästa vecka, v 17, på förskolan:


Måndag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter

 Tisdag:   Utomhus- och inomhusaktiviteter   Bad för 6års-pojkarna. Vi går 8.30. 
Onsdag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter


Torsdag: Utomhus-och inomhuslek


Fredag:  Utomhus och inomhuslek


Meddela oss gärna era barns tider på måndagen den 30/4 -Valborgsmässoafton.

 


   // Personalen på Hf-Solgläntan         Vecka:  15


Hej!


Äntligen så känner man att solen börjat värma lite mer och snösmältningen har kommit igång. Vattenpölarna blir bara större och större och är riktigt kul att leka i. Galonkläder och stövlar behövs. Våren är här.


Vi har skolat in Majken och Lukas under veckan och det går riktigt bra. De andra barnen har stor förståelse för att de nya tar lite mer av vår tid och att de får göra lite som de vill ännu. De accepterar att vi låter inskolningsbarnen få maten först eller gå från bordet innan de andra. Det är så roligt att våra ”gamla” barn förstår och respekterar detta, då det underlättar för oss. Förskolan ska sträva efter att att varje barn utvecklar förmåga att ta hänsyn till och leva sig in i andra människors situation samt vilja att hjälpa andra (Lpfö -98, rev 2016).


På onsdag nästa vecka (efter kl 16.00) kommer personalen åka på vidareutbildning i Luleå kring TAKK (Tecken som Alternativ och Kompletterande Kommunikation). Vikarier arbetar efter 16.00.


TAKK är en metod för att stödja kommunikation. Vi har påbörjat arbetet i höstas och som de flesta av er redan vet så försöker vi förstärka det talade språket med hjälp av att teckna. Det är enkla tecken som används men är inte detsamma som svenska teckenspråket. Det bygger däremot på dess tecken. 
Det är viktigt att veta att TAKK alltid stärker den talade språkutvecklingen och när en individ kan använda ett talat ord kommer han eller hon att göra det istället för att teckna. TAKK kan vara en väg till talat språk.


På torsdagen är det öppethus i Hedenäset för alla som vill komma. kl 17.00-19.00.  Mer info finns att läsa på hemsidan under måndagen, vecka 16.


Nästa vecka, v 16 på förskolan:

Måndag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter


Tisdag:    Utomhus- och inomhusaktiviteter

        Bad för 6års tjejerna

Onsdag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter 

Torsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter

Fredag:   Utomhus- och inomhusaktiviteter// Personalen på Hf-Solgläntan 

Vecka:  35


Hej!

         

September har anlänt och det märks tydligt på morgonen då det är fuktigt och kyligt ute. Barnen behöver ute-byxor och stövlar, mössa och vantar på förmiddagen, men kan springa med bara tröja och gympaskor på eftermiddagen.

Vi har skolat in Nellie under hela veckan och tagit hjälp av några av barnen som fått agera som mentorer för henne. Det har visat henne förskolan och berättat om hur det fungerar här. Barnen själva ”växer” med det uppdraget och får känna sig viktiga och stora.


Vi har även startat upp våra morgonsamlingar igen som vi har efter frukosten och även under den här terminen är barnen indelade i olika grupper. Vi ser dessa samlingar som en god start efter frukosten för att checka av vilka som är här och vilka barn som är lediga eller om någon blivit sjuk, vi kollar vad det är för veckodag och månad, vi sjunger sånger eller berättar sagor, vi löser ”kluringar” och samtalar om stort och smått. Varje enskilt barn får egen tid att prata eller att berätta något och vi andra tränar på att lyssna på den som pratar. 
Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att lyssna, reflektera och ge uttryck för egna uppfattningar och försöker förstå andras perspektiv (Lpfö 98, rev 2016)


Vi har alltid bokläsning innan maten och även här är barnen indelade i olika läsgrupper.

Under torsdagen var vi till Hanhivittikko. Vilken dag vi hade med strålande sol och skön temperatur i luften. Vi grillade hamburgare, gick på rundvandring, lekte bland träd och stenar, kollade in rökbastun och några av barnen tog även sin vila ute i den sköna luften.


Nästa vecka, v 36, på förskolan:


Vi leker inomhus och utomhus. Öppna för spontan planering.

Hur vill NI föräldrar ha det med fotograferingens vara eller icke vara på förskolan? Det är endast ett fåtal av er föräldrar som svarat på de vi skrev i veckobrevet för en tid sedan. För oss spelar det ingen som helst roll. Vi ställer upp på vilket som. Förfrågan kommer från er föräldrar. Säg till vad ni tycker, nu när ni har chans =).// Personalen på Hf-Solgläntan           


Vecka:  34

         

Hej!


Nu har sommarvindarna vänt och vi kan ana att hösten är i antågande. Tänk på att skicka med varma kläder till era barn. Det behövs fingervantar och mössa, regnbyxor och stövlar.


Den här veckan har vi firat ytterligare två barn som fyllt år under sommaren. Grattis till Sally, 3 år och Dagny som blivit 5 år. Hurra hurra!


Nästa vecka hälsar vi Nellie välkommen till oss. Hon kommer ha inskolning under hela veckan. 

Vi åker till Hanhinvittiko på Torsdag den 31 augusti, tillsammans med alla barn och pedagoger från Hedenäsets friskola. Bussen går vid 9-tiden (vi återkommer med exakt tid när vi vet) och hemresan är beräknad till 14.00. Vi äter lunch och mellanmål där och beräknas vara hemma kring 14.30. 
Vi kommer även att vara i Hanhivittikko under barnens sovtider och önskar att ni tar med barnets egen vagn (om ni har) eftersom vi bara har sittvagnar att erbjuda på förskolan. Är detta möjligt för er? Hör av er till oss så vi vet.  
Om det regnar ställs resan in.


Vi pedagoger har haft en givande inspirationskväll om TAKK (tecken som alternativ och kompletterande kommunikation) tillsammans med en specialpedagog från spsm (specialpedagogiska skolmyndigheten).
Kortfattat så handlar det om att använda tecken som stöd till talet, för att stötta alla barns utveckling av språk, tal och kommunikation. Att använda TAKK hindrar inte barn från att börja prata, snarare tvärtom, tecken ska få igång språkutvecklingen.  Vi kommer att använda oss av några tecken så som äta, samling och kissa för att öva oss själva i att använda tecken. Vår förhoppning är att kunna bygga på dessa tecken och så småningom kunna hantera flera tecken.

Vi kommer berätta mer om detta arbete både på föräldramötet som kommer i höst (datum är inte satt än) och i veckobreven.


Nästa vecka, v 35, på förskolan:


Vi hjälps åt med Nellies inskolning, låter barnen vara vägledande i vårt arbetssätt och rutiner. Vi laddar även för en rolig dag i Hanhivittikko. 
// Personalen på Hf-Solgläntan


Vecka 33

Hej!


Nu är vi tillbaka till vardagen och några av rutinerna på förskolan. Nu är det dags att starta upp våra dagliga samlingar med sånger, rim och ramsor, rörelselekar, matematikuppdrag, språklekar och andra aktiviteter som som vi kommer på. 


Vi kommer, även denna termin, att ha två olika indelningar vid samlingen, en samling för de större barnen och en annan för de yngre.


Vi har arbetat med inomhusmiljön och försökt skapa rum i rum. Det är det stora rummet (barnens vilorum) som främst setts över. Vi har skapat en hörna för billek, en hörna för bygg- och konstruktionslekar och så ska vi skapa en hörna med plats för att leka med djur. 


”Barnen ska kunna växla mellan olika aktiviteter under dagen. Verksamheten ska ge utrymme för barnens egna planer, fantasi och kreativitet i lek och

lärande.” (Lpfö 98, rev 2016)


Vi har fräschat upp våra hemmasnickrade bilar på gården och skruvat fast lampor och varningstrianglar på dem. Vi skulle behöva hjälp med att såga av dem i nederkant så att de står stabilare på marken. Är det någon av Er föräldrar som vill hjälpa till? Det finns dessvärre spikar i dem och kanske inte helt lätt att fixa. Men vi tar tacksamt emot hjälp.


Nästa vecka, v 34, på förskolan:


Vi kommer igång med Alla ordinarie rutiner!

 

// Personalen på Hf-SolgläntanVecka 32

Hej och Välkomna tillbaka till förskolan igen!

Vi har varit igång i två veckor och det har sakta börjat droppa in barn efter deras ledighet. Nästa vecka kommer det fler barn och så ökar det successivt med barn vecka efter vecka. Totalt kommer vi att vara 17 barn den här terminen (1 inskolning med andra ord).


Vi personal har haft förmånen att få ha en heldag med utvärdering och planering tillsammans för att på så sätt kunna göra förskolan så bra som möjligt för era barn. ”Förskolans verksamhet ska präglas av en pedagogik där omvårdnad, omsorg, fostran och lärande bildar en helhet. Verksamheten ska genomföras så att den stimulerar och utmanar barnets utveckling och lärande.” (Lpfö 98, rev 2016).


Vi är ännu i ett planerings stadie när det gäller flera saker, så som vilket tema vi ska arbeta med, vilka fördjupningar som bör prioriteras, vilka gruppindelningar eller aktiviteter som vi ska satsa på, vår personaltillsättning och schema (vi sätter alltid vårt schema efter era behov så vi uppmanar alla Er föräldrar att snarast lämna in ert barns vistelsetider). 
När det gäller personalen så är inte allt spikat än, men Jenny är tillbaka och Siv gör sin sista dag på tisdag den 15 augusti. Åsa, Isak och Anna-Karin arbetar också men i vilket omfång är inte helt klart i skrivande stund.


Vi forsätter skriva veckobrev en gång i veckan. Tänk på att säga till om ni flyttat och bytt adress eller telefonnummer, samt emailadress. 
Vi firar era barn som fyllt år och först ut var Maia som firades. Hurra Maia 3 år! Er andra ”sommarbarn” firar vi när ni kommer tillbaka!


Det har även diskuterats fotografering på förskolan. Vill ni att Era barn ska bli fotograferade? Är det viktigt för just Er? Några tycker absolut att det ska vara så, som det alltid har varit och andra föräldrar är av motsatt karaktär. Säg till oss, vad tycker ni? Är det värt att boka en fotograf hit?


Nästa vecka, v 33, på förskolan:


Vi hälsar alla barn välkomna tillbaka och introducerar dem i våra rutiner här på förskolan. Vi leker både inom- och utomhus, går på promenad med mera. Tänk på att ta med extrakläder, regnkläder och stövlar till förskolan. 
// Personalen på Hf-SolgläntanVecka:  26

         

Hej,


Då led den sista veckan innan vi stänger för sommaren mot sitt slut.


Vi har  haft en lugn vecka här, där vi bl.a har kikat förbi på biblioteket, lekt i Jägmästarparken och gått på promenad.


Till sist så vill vi önska er alla en riktigt skön sommar!/ Personalen på Hf-Solgläntan


Vecka 25


  Hej,


MIDSOMMAR det firar vi med vantar och vindoverall,

men vad gör det när vi har en vacker  midsommarstång

och kransar i håret som vi tillverkat tillsammans.

 

Vi har jättefina rabarber så om ni blir sugna så är det bara att

hämta.    TREVLIG MIDSOMMAR till er alla


/ Personalen på Hf-Solgläntan     

   

Vecka:  24


     


      Hej,


       Vi har njutit av det fina vädret hela veckan,att myggen inte har kommit

        ännu gör ju inte det sämre precis.  Vi har lekt utomhus med   

       dom nya leksakerna vi fått,nya lastbilar och traktorer,även

       glassar har tillverkats i alla de smaker med sand och vatten.


       På fredag firade vi  Noah som fyller 5 år. Hipp,Hipp Hurra !!

       Vi har avtackat Aila i köket då hon nu har gjort sin sista dag

       hos oss,med att grilla hamburgare utomhus och en vacker blomma.


      Vi har varit på promenad ner till idrottsplan där cirkusen håller

      på att ställa upp tältet,där såg vi en massa djur.

      Kameler,hästar,åsnor,hundar och kossor.


      Vi kommer att göra en midsommarstång under kommande vecka,

      så vi gör nog små utflykter för att samla in material bara vädret

      tillåter.


                           //Personalen på Hf-Solgläntan


Hej,


Då kan vi äntligen få skriva att sommaren är här!!

Vi fick en kort vecka men vi har hunnit med mycket kul.

Barnen är så glada över deras nya saker på gården.

Vi har grävt landet och hittat stora feta maskar....

Några har städat lekstugan och gjort den fin igen och nu leks det där.


En del barn gör sin sista vecka nu innan sommarlovet, några slutar o andra kommer tillbaka i Aug.


Vi vill önska Linnea, Mohamed, Ester och Vannessa ett riktigt skönt sommarlov och stort lycka till på Kristallen i Aug.


Kommande veckor lägger vi inte ut nåt veckoschema dag för dag utan vi kommer att vara på förskolan, ibland gå iväg från gården och vi meddelar om vi hittar på nåt mer - tar lite sommar även för oss som är kvar tills vi stänger för semester.


Hietaniemi friskola har haft Årsmöte i Maj och en ny styrelse är tillsatt detta kan ni läsa på hemsidan hietaniemifriskola.se Ny Ordförande är Per Hietaniemi.


En glad nyhet vill vi också förmedla innan semestern - Jenny kommer tillbaka till oss i Aug. :)


Vi vill påminna er om att vi håller en dag stängt för planering i början på ht. Måndagen den 7 Aug.


/ Personalen på Hf-Solgläntan


         Vecka:  22

         

HEJ,


Nu är vi redan inne i Juni månad. Det är sommar i kalendern men sommarvärmen har inte hunnit komma fram ännu.


Denna vecka har vi tränat sånger inför fixarkvällen och förberett på olika sätt.


Igår startade dagen med hagel o storm så vi tvivlade en stund på att det skulle bli nån fixarkväll men det vände o solen värmde oss när det målades o spikades mm.  Vi är så tacksamma för att ni kom och gjorde vår gård så mycket finare.


Stort tack till Per H. vår nye ordförande som kom o hjälpte oss.


Barnen är nu ute och kör bil, åker båt och spelar….
         Nästa vecka, v 23 på förskolan:

Måndag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter


Tisdag:   Nationaldagen, stängt

Onsdag  Utomhus- och inomhusaktiviteter

Torsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter

Fredag:  Utomhus- och inomhusaktivitet (skolavslutning i skolan)


Ligger lappar om sommarschema i barnens hyllor som vi vill ha in senast 8 Juni.

/ Personalen på Hf-Solgläntan   

 

  Vecka:  21

         

HEJ,
Ännu en vecka har passerat,dom stora barnen har varit till Hedenäset

och sprungit bamseloppet,spännande att åka buss,springa och äta ”borta”.

Vi närmar oss FIXARKVÄLLEN , för att kunna planera inköp av fika och

hamburgare så skulle vi vilja att ni anmäler om hur många ni blir senast den 

30maj.


Det vore bra om ni har möjlighet att ta med er verktyg ,skruvdragare,såg,

skruvar.


OBS ! om det blir regn ställs kvällen in.


Måndagen den 5 juni är det en ”klämdag” igen,vi skulle behöva veta hur den dagen ser ut för er. Tisdagen den 6 juni har vi stängt.
Nästa vecka, v 22 på förskolan:

Måndag: Utomhus- och inomhusaktiviteter
 Anna-karin och Siv planerar


Tisdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter

Onsdag Utomhus- och inomhusaktiviteter

Torsdag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter

Fredag:  Utomhus- och inomhusaktivitet 
  Åsa och Isak planerar


/ Personalen på Hf-Solgläntan


           Vecka:  20

         

HEJ,
Stor lycka bland våra barn då sandlådan och rutschkanan tinat fram.
Vi har plockat fram bord och bänkar, så mysigt lite sommarkänsla får man.Vi kommer att åka till Hedenäset på Bamseloppet med den stora gruppen onsdagen den 24 maj kl. 8.00 (frukost för dessa barn 7.30 eller hemma)
vi åker buss dit.Om det finns någon förälder som har möjlighet att åka med så är det uppskattat.Vill oxå påminna om att torsdagen den 25 maj är en röd dag, har era barn 
”vanliga” tider på fredagen?Har ni tittat på vår önskelista som vi har inför fixarkvällen torsdagen den 1 Juni, finns det något 
som ni har liggande i förråden som ni kan bidraga med.

Vi sätter upp bilder i hallen på sådant som vi tänkt göra så titta.


Vi ska börja gå och bada med våra 4 äldsta barn, vi meddelar dag o tid.


Nu är det torrt på gården från snö så ta gärna tennisskor.
         Nästa vecka, v 21 på förskolan:

Måndag: Anna-karin och Siv planerar
   Utelek 


Tisdag: Utomhus- och inomhusaktivitet

Onsdag: Utomhus- och inomhusaktivitet Bamseloppet för stora gruppen se ovan.

Torsdag: Stängt

Fredag: Utelek på gården  Åsa och Isak planerar


/ Personalen på Hf-Solgläntan


    Vecka:  19

         

HEJ,


Ännu en vecka har gått som vi kan lägga bakom oss i väntan på den efterlängtade sommaren.


Vi har firat Kasper som fyllt 4 år med frukt och grädde som Aila i köket

ordnat till oss.


De äldre barnen har varit till IP under tors. fm. vi lekte lekar och sparkade boll.

Barnen trivs där så vi kommer att vara där en del framöver.


Sandlådan har äntligen kommit fram och det bakas och lagas mat för fullt

De tyckte att det var kul att få fram diskbänken/spisen igen.


Bilar och maskiner gräver o jobbar.


Torsdagen den 1 juni kommer vi att anordna en FIXAR KVÄLL ,

hoppas så många som möjligt kan vara med. Vi börjar kl. 17, vi bjuder på

hamburgare. Det finns en lista på anslagstavlan i hallen med olika ”grejer”

som vi skulle behöva till denna kväll.


Det kommer veckor framöver där det finns en del ”klämdagar” och skolan har lov, meddela gärna oss vilka tider era barn kommer att vara här dessa dagar.


Vi tar gärna emot barnmatsburkar med lock.

Nästa vecka, v 20 på förskolan:

Måndag:  Utelek på gården Siv och Anna-Karin planerar


Tisdag:  6 åringarna besöker kristallen
 Lilla gruppen jobbar utomhus

Onsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter  Stora gruppen till IP

Torsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter Barnen födda 11-12 jobbar inne på fm

Fredag:  Utelek på gården  Åsa och Isak planerar


/ Personalen på Hf-Solgläntan


Vecka:  18

         

HEJ,


Under veckan har dom blivande 6 åringarna besökt Kristallen, det gör dom även nästa vecka då äter dom lunch i skolans matsal.


Vi har sått tagetes som barnen sedan får ta med sig hem.


Vi har haft Erika Keisu hos oss som vikare, under nästa vecka kommer Emilia Aasa att vikariera några dagar.

I tisdags var stora gruppen på IP och spelade fotboll och lekte lekar mm.


Lilla gruppen tog en promenad där några av  barnen fick visa var dom bor.


From vecka 19 börjar vi med utvecklingsamtalen.


Vi har firat Ronja som fyllt 2 år och Ella som fyllt 4 år, HIPP HIPP HURRA.Nästa vecka, v 19 på förskolan:

Måndag: Utomhus- och inomhusaktiviteter

 Tisdag:   Mohamed,Vanessa,Ester,Linnea går till Kristallen 
med Åsa.

Utomhuslek med lilla gruppen.

Onsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter

Torsdag:   Stora gruppen går till IP.
   Lilla gruppen jobbar på gården.

Fredag:    Utomhus- och inomhusaktivitet


/ Personalen på Hf-Solgläntan

       

   Vecka:  17

   

HEJ,


Maj månad och de har knappt börjat tina där ute,snö och snö blåst och tråkigt väder. nu vill vi ha sol och värme så att de känns som att sommarn är på G.


Den här veckan har de stora barnen varit på musikföreställningen ’’Mama Gumbo’’ på folkets hus hon bjöd in oss till hennes värld där hon uppmanade barnen att dela med sig av vad man har…. fanns mycket vi kan dela på bal. vänskap, kärlek men kanske även en bit mat.  Den lilla gruppen har varit på utställning på biblioteket vilket var väldigt uppskattat av barnen både stora och små.


På stora samlingen har vi jobbat mycket med siffror på olika sätt denna vecka.


Vi kommer att erbjuda tider för utvecklingssamtal, lista på dörren kommer till veckan i hallen.


Vi vill också påminna om att lämna in scheman för barnens vistelsetider.


Idag äter vi mellis ute och tänder majbrasa.


Nästa vecka, v 18 på förskolan:

Måndag:  Första Maj, stängt


Tisdag:   Mohammed,Linnea,Ester och Vanessa går på besök till
 Kristallen

kl.9-10 med Åsa.
  Lilla gruppen planterar Tagetes.

Onsdag:  Stora gruppen går till IP och har utomhusgympa   Utomhus- och inomhusaktiviteter

Torsdag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter

Fredag: Utomhus- och inomhusaktivitet


/ Personalen på Hf-Solgläntan

Vecka:  16

         

HEJ,


Nu har ytterligare en vecka sprungit förbi,vi ser fram emot kommande vecka

då vi åter har alla barn på plats.


På måndag den 24 april går 4-5 åringarna på en musikföreställning vi går

klockan 9.


På tisdag den 25 april går lilla gruppen till biblioteket på utställningen

KAN SJÄLV! vi går klockan 9.


Information om sommarförskola v.27 - 30 finns på anslagstavlan för dom som har behov.


Info. till blivande förskoleklassbarn: Vi kommer att besöka Kristallen vid några tillfällen och även matsalen.  Datumen är 2, 9, 16 Maj

 

Nästa vecka, v 17 på förskolan:

Måndag:  4-5 åringar musikförestelning, Utomhus- och inomhusaktiviteter,  


Tisdag:   Lilla gruppen till biblioteket på ”Kan själv''

Utomhus- och inomhusaktiviteter

Onsdag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter

Torsdag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter

Fredag:  Utomhus- och inomhusaktivitet 2 personal planerar


/ Personalen på Hf-Solgläntan

           


Vecka:  15

         

HEJ,


Nu är vi redan framme vid påsk, tiden går fort när man har roligt.


Under denna vecka har barnen bl.a annat gjort påskkycklingar och målat påskägg, som vi har dekorerat ut här inne på förskolan.


På natten till Torsdag så har påskharen varit på besök här och gömt ett påskägg som vi har fått söka fram


Sedan vill vi önska er en skön och rolig påskhelg och ett trevligt lov till er som är lediga under lovet.


Nästa vecka, v 16 på förskolan:

Måndag:   Annandag påsk, stängt
Tisdag:   Utomhus- och inomhusaktiviteter

Onsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter

Torsdag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter

Fredag:  Utomhus- och inomhusaktivitet


Vill påminna om sommarförskola som går att erhålla genom kommunen v. 27 - 30 då vi kommer att hålla stängt. Mer info kommer.


/ Personalen på Hf-Solgläntan

         


  Vecka:  14

         

HEJ,


Påsken närmar sig med stormsteg, denna vecka har gått i vattnets tecken,stora vattenpölar på gården som barnen älskar att leka i.


Under veckan har det pysslats en del inför påsk. Vi har bl.a målat påskägg och tillverkat trådägg. Vi fortsätter med pysslandet nästa vecka.

Era barn har en otrolig fantasi och får ihop fina alster.


Tyvärr så går skidsäsongen mot sitt slut, så ta gärna hem skidorna ni som har dem här.


Några barn får påskledigt redan nu och vi önskar dem ett skönt lov med mycket skoj och även vila. :)


Nästa vecka, v 15 på förskolan:

Måndag: Utomhus- och inomhusaktiviteter, 2 personal planerar 


Tisdag:   Utomhus- och inomhusaktiviteter
, Lilla gruppen går på promenad

Onsdag:   Utomhus- och inomhusaktiviteter

Torsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter

Fredag:   Långfredag, Stängt


/ Personalen på Hf-Solgläntan


         Vecka 13


HEJ


Dagarna går fort, vi är snart inne i April månad inte långt kvar till Påsk. Vilken härlig tid vi har .


Vi är ute 2 ggr per dag ibland 3 för de stora så extra kläder är bra att ta med sig.


Vi fortsätter med skidåkning även nästa vecka .

Finns fina spår bakom Idrottsplatsen som man kan åka på ännu.


På fredagar för den stora gruppen har vi infört fredagsmys under den tiden som  lilla gruppen vilar ,då vi tittar på film.


Väldigt uppskattat av barnen.Nästa vecka, v 14 på förskolan:


Måndag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter, 2 personal planerar

Tisdag:    Skidor för den stora gruppen


                Lilla gruppen jobbar med färg och is


Onsdag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter


Torsdag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter


Fredag:   Utomhus- och inomhusaktivitet 2 personal planerar/ Personalen på Hf-Solgläntan


           Vecka:  12

         

HEJ,

Vi har haft en fantastisk vecka med alla slags väder,SOL,snö,kyla

och slask,vattenlekar är populärt så galonisar är önskvärt.


Stora gruppen har åkt skidor på IP och lilla gruppen har haft

utelek,vi har t ex målat med vattenfärg på snön vilket var väldigt uppskattat.


Vi har grillat korv till mellis och ätit ute sittandes på våran snö ”soffa”

som Anna-Karin tillsammans med barnen har skottat fram.

Måndag och tisdag har vi haft en prao elev hos oss från årskurs 6

som hette Nimo.


Vi har planer på att besöka snöparken ev.ons/tors


Möjligheten finns att Påskpyssla på Björkens  Förskola den 4/4 mellan 15.00-17.30,för föräldrar med sina förskolebarn.

Inbjudan kommer senare.


Vecka 13 kommer vi att ha 2st prao från årskurs 8 Ibrar och Zabi heter dom.


Pia Nousiainen kommer att hoppa in hos oss som vikarie då och då.          Nästa vecka, v 13 på förskolan:

Måndag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter, 2 personal planerar

 Tisdag:   Stora gruppen åker skidor,Lilla gruppen utelek
           

Onsdag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter

Torsdag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter

Fredag:  Utomhus- och inomhusaktivitet 2 personal planerar


//Personalen på HF- Solgläntan

     

  Vecka:  11

         

HEJ,

Denna veckan har vi verkligen tagit vara på det sköna vårvädret som har börjat söka sig fram och varit mycket utomhus.


Utomhus har vi hunnit med massvis av olika aktiviteter och lekar. Det har åkts skidor, byggts snögubbar, det har varit full trafik i pulkbacken, det har lagats snösoppor och mycket mera.


Under tisdagen gick vi hela gruppen ner till idrottsplanen och åkte skidor eller promenerade runt spåren där, några av barnen testade även på att åka i backarna på elljusspåret.


Denna veckan har vi även fått en ny personal som kommer att arbeta i köket framöver, Aila.


På torsdagen har Anna-Karin kommit tillbaka från semestern.

Vi är utomhus mycket skicka gärna med extra kläder.


Nästa vecka, v 12 på förskolan:

Måndag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter, 2 personal planerar 


Tisdag:   Utomhus- och inomhusaktiviteter

Onsdag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter

Torsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter

Fredag:  Utomhus- och inomhusaktivitet 2 personal planerar


// Personalen på Hf-Solgläntan

   

   Vecka 10


HEJ,

Hoppas att ni alla haft ett skönt lov och fått vara ute mycket i solen!


Hört att många familjer varit sjuka i feber mm. men hoppas att ni bättrar på er.


Här på förskolan har vi haft det bra med en liten grupp barn, vi har njutit av finvädret - åkt skidor, promenerat, lekt ute.


Inne har vi hittat ”nya” leksaker  i förråden som vi hunnit städa och har läst nya böcker vi hämtat från biblioteket.


Ta gärna med skidor nästa vecka alla ni som har. Vi åker med de stora på tisdag på IP men är det fina dagar så går vi kanske fler dagar o med alla. Sen kan de åka på gården - så bra motorikträning.


Vi behöver glasspinnar till lite mattelekar så ni som äter pinnglass o kan avvara så tar vi tacksamt emot :)


Anna- Karin fortsätter lapa sol o bada några dagar till så vi har Sebastian som vikarie även nästa vecka, sen blir Åsa borta ett par dagar o då jobbar han oxå.Nästa vecka, v 11 på förskolan:

Måndag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter, 2 personal planerar

 Tisdag:   Den stora gruppen åker skidor på IP - vi går kl. 9

Onsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter

Torsdag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter

Fredag:  Utomhus- och inomhusaktivitet 2 personal planerar


// Personalen på Hf-Solgläntan


Vecka 9

Hej,

Denna vecka har bjudit på mycket snö och en hel del

      sol, vi känner att den bästa årstiden här verkligen är   på gång. Vi är mycket ute i             sköna vädret med barnen - vi plogar, åker glidare,madrass, gräver kojor, lagar     snösoppor o mycket mer.


På Onsdagen var de äldsta barnen i Hedenäset på skidtävling (lite kort varsel men det gick ju bra)


På Torsdagen var vi på IP och det är så kul att se era barns glädje när de klarar av nya utmaningar!


Den yngre gruppen får lite mer utrymme på förskolan både inne o ute när de äldre är iväg och det är spännande att se hur de utvecklar sin lek och tar för sig på ett annat sätt.


Vi sjunger mycket just nu på förskolan som ni säkert hör hemma, på våra samlingar men även spontant under dagen, vi lyssnar mycket på barnsånger via Ipaden och sjunger med.


Nästa vecka tar flera familjer lite extra ledigt när det är sportlov och vi hoppas att ni får en skön vecka med aktiviteter men även vila.


Vi som är kvar på förskolan kommer också att göra lite extra med barnen så viktigt att de tider som ni lämnat in gäller eller meddela förändringar i tid för vi lämnar säkert förskolegården för andra aktiviteter vissa dagar.


Nästa vecka, v 10, på förskolan:

Måndag: Utomhus-ochinomhusaktiviteter 2 personal planerar


Tisdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter

Onsdag: Utomhus-ochinomhusaktiviteter

Torsdag: Utomhus-ochinomhusaktiviteter

Fredag: Utomhus-ochinomhusaktivitet 2 personal planerar


/ / Personalen på Hf-Solgläntan


           Vecka:  8


HEJ,

Veckan som varit har vi varit på gympa med stora gruppen och de har även varit på IP och åkt skidor flera hade sitt premiäråk för denna säsong  men det gick riktigt bra och flera barn åkte flera varv.


De yngre har fortsatt med känselsinnet och testa b.la play doh.


Vi har haft bra lek i smågrupper denna vecka och plockat fram lite nytt från våra ”gömmor”, det lockar gärna till nya lekar o konstellationer  bland barnen.


V. 9 åker Anna-Karin på semester och kommer tillbaka i mitten på v.11 - Sebastian kommer att arbeta hennes tider.


På måndag får vi en praoelev från 4:an.


Påminner igen om att lämna in schema för v. 10 då skolan har sportlov.


Vi är ute mycket så tänk på att ta med extra handskar för när vårsolen tittar fram så blir vi snabbt blöta.


Nästa vecka, v 8, på förskolan:

Måndag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter, 2 personal planerar 


Tisdag:   Utomhus- och inomhusaktiviter

Onsdag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter för de yngre

                 Stora gruppen åker skidor på IP- vi går kl. 9.00

Torsdag:  Stora gruppen åker skidor på IP -vi går kl. 9.00

Fredag:  Utomhus- och inomhusaktivitet 2 personal planerar// Personalen på Hf-Solgläntan


           Vecka:  7

       

Hej!

I Tisdags var de äldre barnen på gympa, de hade gjort en hinderbana och bowlat.


De yngre har fått uppleva hur det är att ta i snön inomhus - kall, blöt, sen har den tinat och vi kan se hur mycket smuts det finns i vit, fin snö.


På torsdag var två förskolestudenter på besök under fm. de gjorde en sk. fältstudie på hur barn leker och samspelar med varandra. Intressant att få vara en del i deras arb. och i samtalen med varandra lär vi.


Denna vecka har barnen byggt mycket med lego och vi ser hur de inspirerar varandra till byggen.


Det blöta vädret har börjat visat sig, så det är bra om ni tar med galonkläder och extra handskar.


Vi pratar mycket om att lyssna och respektera varandra och varandras saker i gruppen. Samtala gärna om detta även hemma.


På torsdag åker vi skidor med stora gruppen så ta med skidor mm. märkta o buntade. Meddela oss om ni inte har egna. 


Nästa vecka, v 8, på förskolan:

Måndag: Utomhus- och inomhusaktiviteter, 2 personal planerar 


Tisdag:   Utomhus- och inomhusaktiviter
 

Gympa för dom stora gruppen -vi går 8,30
               

I lilla gruppen så jobbar vi med olika material (hårt,mjukt,varmt,kallt)

Onsdag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter

Torsdag:  Stora gruppen åker skidor på IP -vi går kl 9.00

Fredag: Utomhus- och inomhusaktivitet 2 personal planerar


// Personalen på Hf-Solgläntan
Vecka:  6

       

Redan Februari månad och vårsolen börjar visa sig allt mer, en härlig tid vi har framför oss.


Denna vecka har barnen i den stora gruppen varit på teatern Trolli Peikko som utspelade sig både på svenska, finska och meänkieli.


Vi har även startat med pyssel inför Alla hjärtans dag där både de små som stora  klipp och klistrat ihop massvis med pyssel .


Siv har arbetat sin första vecka i barngruppen och Victoria har gjort sin första vecka i köket


Nästa vecka tänkte vi börja åka lite skidor på gården för de som vill, så ta gärna med glöm inte att märka skidor och stavar med barnens namn

Nästa vecka, v 7, på förskolan:

Måndag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter, 2 personal planerar 


Tisdag:   Utomhus- och inomhusaktiviter
             

  Gympa för den stora gruppen -vi går 8,30
     

I lilla gruppen så jobbar vi med olika material  (hårt,mjukt,varmt,kallt)

Onsdag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter

Torsdag: Utomhus- ochinomhusaktiviteter

Fredag:  Utomhus- och inomhusaktivitet 2 personal planerar


// Personalen på Hf-SolgläntanVecka 5 

Hej!

I veckan har vi firat Molly som fyllt 3 år Hipp Hipp Hurra !!!

Vi har också ”skolat in” Isak (personal) som är någorlunda ny här i huset. Det är mycket som en ny personal måste ta till sig. Hur vi tänker på Hf-Solgläntan, förhållningssätt, regler, rutiner, temaarbete, dokumentationer, barnen och så mycket mera. Detta för att barnen ska känna sig trygga och att inte förändringen blir så stor för dem. 


Sen så prövar barnen alltid ny personal mer än oss ordinarie, det hör som till. =)
Vi tror dock på att om vi är konsekventa och hålla samma ”tänk” mellan oss ska det underlätta prövningarna.
Era barn är också väldigt duktiga på att veta hur det ska fungera här på förskolan och vad som gäller. De är experter på skola in ny personal och nya barn.


Nu när detta veckobrev skrivs så har även jag, Jenny, gjort min sista dag här på Hf-Solgläntan på ”ett tag”. Jag skriver på ”ett tag” eftersom jag bara är tjänstledig och det är obestämt hur framtiden ska se ut i dagsläget. Vem vet om jag är tillbaka snabbare än snabbast. 


Jag vill iallafall passa på att TACKA er alla så hjärtligt för de här åren, barn och föräldrar som dagligen förgyllt mitt arbete. De är ni som är viktigast i vårt arbete som pedagoger. Utan er så hade inte mitt arbete funnits. 


Tack för alla skratt och reflektioner vi tillsammans haft. Ni ska veta att jag bär med en del av er alla i mitt bagage från Solgläntan. Det är med stolthet (jag är så stolt över hur era barn utvecklas i sitt lärande dagligen och att jag fått vara del av den) jag går vidare för nya utmaningar.


Vi har gjort en ny gruppindelning bland barnen. I den stora gruppen går nu:
Mohammed,Linnea,Ester,Kasper,Milla,Vanessa,Noah,Isak,Dagny,Ella,Eddie och Tindra. De pedagoger som arbetar med dem på tematiden är Åsa och Isak. 
Lilla gruppen har Anna-Karin och Siv under sin tematid. 


Siv hoppar in efter Jenny i barngruppen tills de hittar en förskollärare. 
Viktoria Svahn kommer börja arbeta i köket på Sivs timmar. Detta  känns som en bra lösning eftersom barnen är väl förtrogna med Siv. Viktoria har de också träffat tidigare.


Nästa vecka, v 6, på förskolan:

Måndag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter,     

Teater: Trolli Peikko på Silvertallen Kl.8,45 för        
                      Mohammed,Linnea,Ester,Kasper, Milla,Vanessa,Noah,Isak,Dagny,Ella,Eddie 
                      och Tindra. Vi äter frukost 7,45.


Tisdag:   Utomhus- och inomhusaktiviter
    Gympa för dom stora gruppen


Onsdag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter 


Torsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter


Fredag:  Utomhus- och inomhusaktivitet


// Personalen på Hf-Solgläntan


Vecka 4

Hej

Denna vecka har vi varit ute i snöstorm, många - grader o även +.     

Barnen har väldigt bra lek utomhus - de åker madrass, glidare i backen och bygger sina hus, lagar mat o drar omkring på vår lille kille som inte går ännu.

Bra motorikträning att pulsa runt i snön. Vi märker redan att vi går mot ljusare tider o det känns gott.


De stora barnen har varit på gymnastik, där tog vi fram bollar av olika slag.

De yngre har målat med färger.


Vi har ändrat i vår innemiljö bl.a. ändrat matborden för att få en tystare matsituation. Vi har många barn till alla måltider och det blir väldigt hög ljudvolym som tröttar våra öron.


Vi är mycket ute så tänk på att era barn har kläder efter väder - gärna extra handskar på hyllan.

Många barn har nappar så vänligen märk dessa så de inte blandas.


Vi har fall av springmask på förskolan så vi vill upplysa er om att vara extra noga med hygien, klipp gärna barnens naglar.


Vi har firat Linnea som fyllt 6 år.


Nästa vecka, v 4, på förskolan:Måndag: Utomhus- och inomhusaktiviteter, 2 personal planerar


Tisdag:    Gympa för stora gruppen -Vi går 8.30 
           

       Utomhus- och inomhusaktiviteter

Onsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter 


Torsdag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter

Fredag: Utomhus- och inomhusaktiviteter, 2 personal planerar                                                                         

      // Personalen på Hf-Solgläntan

Vecka 51

Hej!


Det fjärde ljuset brinner, luckorna på julkalendern nästan tagit slut (här på förskolan har den sista redan blivit öppnad faktiskt) och julen står bokstavligt talat framför oss. Imorgon är det julafton. Tänka sig - Redan!


December månad liksom susade förbi i en rasande takt. Vi har ivrigt räknat ner dagarna med att öppna luckor, förbereda och genomföra luciafirande,  vi har gjort julpyssel, tittat på julfilmer, ätit julmat och haft julfest med tomte.


TACK Tomten, du var toppen! Vi är oerhört tacksamma över att vi har Er föräldrar som ställer upp på både det ena eller det andra för att göra det så bra som möjligt här på förskolan.
I år fick barnen en kudde som julklapp. Vi valde att sy kuddar i formerna kvadrat, rektangel, triangel och cirkel vilka representerar och knyter an till de former som barnen under terminens gång arbetat med på olika sätt.


TACK Alla för den här terminen. Den har gått otroligt fort och vi som arbetar med era barn dagligen har sett att de utvecklas minst lika fort som tiden susar förbi oss. Vi har en otrolig förmån som får arbeta tillsammans med era lysande stjärnor. Era barn sprider massor av glädje och skratt. De ger oss vuxna utmaningar och nya tankenötter att knäcka och hitta lösningar på. Vi har världens bästa arbete där vi tillsammans med barnen skapar rum för lärande och utveckling. 


Vi vill önska Er alla en riktigt GOD JUL och ett GOTT NYTT ÅR. 


Förskolan håller stängt under några av mellandagarna då vi inte har några barn på  förskolan. Vi sätter alltid schema och personal efter era behov och önskemål. Det är därför viktigt att meddelar oss i god tid om ni behöver ändra vistelsetider eller om barnen blir lediga. Ni når oss alltid på vår mailadress eller ring/smsa direkt till någon av oss personal.  Vi finns för er och era barn!


          // Personalen på Hf-Solgläntan


Vecka 50

Hej!


Nu är vi på väg mot sista veckan, sista luckorna öppnas och luciafest avklarad.

Så vill vi Tacka för att ni kom till barnens luciafest.

Nästa vecka på onsdag ordnar vi Julfest för barnen,

Alla barn är välkomna kl. 9.00 - 11.15

Tänk på att tömma barnens hyllor innan julledigheten. Ta även hem barnens

väskor med extra så ni kan kolla igenom dem och fylla på.


Nästa vecka, v 51, på förskolan:

Måndag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter, 2 personal planerar


Tisdag:    Utomhus- och inomhusaktiviteter


Onsdag:   Julfest med barnen


Torsdag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter

 Fredag:   Utomhus- och inomhusaktiviteter


Ni som inte har lämnat in lappen om inkomstförfrågan, måste göra det omgående.

     


// Personalen på Hf-Solgläntan


Vecka 49

Hej!


Oj vad tiden rusar. Andra advent går mot tredje och vi räknar ner dagarna till jul. Vi öppnar luckor i vår kalender varje dag. Idag hade barnen matematikuppdrag som skulle lösas. I den stora gruppen gällde de att se längd och placera sig i storleksordning. Samarbete och kommunikation på samma gång. I den lilla gruppen fick barnen uppdraget att titta på former och placera klossar på likadana former som klossen i sig var.


Vi är igång med övningen inför luciafesten. Vi håller tummarna för bra väder så att vi kan vara utomhus. Minus 15 är vår gräns för att vara inne istället.


Många av barnen sjunger redan alla sånger utan problem och det är så härligt att se och den entusiasm som barnen förmedlar genom sången.

Nästa vecka, v 50, på förskolan:

Måndag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter, 2 personal planerar


Tisdag:   Utomhus- och inomhusaktiviteter  


Onsdag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter 
               

                16.30 Luciafest - Välkomna!


Torsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter

 Fredag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter


Tomtefrågan löste sig även i år och vi har nu en tomte till barnens julfest. Tack!


Vi vill gärna att barnen lämnar leksaker hemma. Vi vet att det är lättare sagt än gjort då de helt obemärkt kan slinka ner något i fickan. Men om vi pratar om det tillsammans, både ni därhemma och vi på förskolan så kanske det minskar. Det har uppstått en hel del konflikter kring leksakerna och det är lätt hänt att de går sönder eller försvinner hos oss.


// Personalen på Hf-Solgläntan


Vecka 48

Hej!

Nu har december kommit och juletiden startat. Det är ofta mycket som ska hinnas med innan var och en kan njuta av julefrid. 


Här på Hf-Solgläntan har vi startat upp julkalendern med diverse uppdrag. Den första luckan innehöll reflektioner kring tomten, vem han är och hur han ser ut. Var han bor och vad han gör.


Den andra luckan innehöll sagostund med jultema. Sagostunden gjordes i de olika grupperna. En saga för de små och en annan för de stora.


Onsdagen den 14 december håller vi luciaföreställning utomhus för er föräldrar klockan 16.30. De barn som är kvar här gör vi iordning med kläder som ni tar med. Tänk på att kolla så att ljuskronor och tärnljus har batterier och fungerar. De barn som slutat tidigare kommer till oss färdigklädda. 


Tänk även på att luciakläder, tärnkläder, tomtekläder, pepparkakskläder, stjärngossekläder måste vara lite större så att de kan få in en fleecedress eller ylledress (varma kläder) under. 


De kan hända att några av barnen hellre vill i famnen hos er än stå med oss och uppträda. Det är helt okej. Luciafesten är till för alla och barnet kan vara lika delaktig i famnen hos er föräldrar som i luciatåget. 
Är det kallare än minus 15 är vi inomhus.


Nästa vecka, v 49, på förskolan:

Måndag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter, 2 personal planerar


Tisdag:   Gympa för stora gruppen  


Onsdag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter 


Torsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter


Fredag:  Mohamed, Linnea, Vanessa & Ester på besök i förskoleklassen.


I veckan som passerade har våra fyra äldsta varit på sitt första besök i förskoleklassen i Hedenäset. Nästa fredag blir det andra besöket.


Är det någon som vill vara tomte hos oss den 21 december vid kl 9.00 (eller kanske kring 10-tiden)? Eller känner ni någon som kan? Kanske förra årets tomte är tillgänglig? Vi ska ha en liten julfest för barnen med paketutdelning.
// Personalen på Hf-Solgläntan


Vecka 47

Hej!


Nu går veckorna fort fram till jul. Det är redan första advent på söndag. Vi har tänt våra stjärnor och ljusstakar. Julgranen utomhus är på plats. Barnen har pratat om stjärnor sen vi tände vår stjärna på förskolan och det är så roligt att de är observanta på förändringar som sker. Vi på Hf-Solgläntan är i fullgång med planeringen för hela december månad med allt vad det innebär av pyssel, julkalender, lucia och julfest. Barnen har fått börja öva på några vintersånger och luciasånger. De är fantastiska på att sjunga och vara delaktiga i samlingarna.


Vi kommer även ha en adventskalender på förskolan där barnen får en aktivitet att utföra dagligen. Aktiviteterna ser olika ut, ibland kommer det att vara samarbetsövningar, olika lekar, sånger, pyssel, öva till lucia mm.


Vi kommer också berätta för barnen om olika kulturer och traditioner. Varför vi firar lucia och varför vi firar jul.
Vi kommer eventuellt att följa julkalendern som visas på svt (beror ju på hur julkalendern i år är och barnens intresse kring den).


Vi lämnar ut en lapp om barnens vistelsetid kring jul och nyår redan nu som vi vill att ni fyller i och lämnar in till oss senast 1 december. Detta för att vi ska kunna planera för verksamheten, personaltillsättningen och maten. Observera att förskolan håller stängt den 5 januari för planering.


Nästa vecka, v 48, på förskolan:


Måndag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter, 2 personal planerar


Tisdag:   Tematid 9.00-10.30.  Stora gruppen har idrott. Obs, ombyte behövs. 
       Mohamed, Linnea, Vanessa, Ester, Isak, Noah, Dagny, Milla, Kasper & Ella


Onsdag:  Tematid 9.00-10.30. 


Torsdag: Tematid 9.00-10.30. 


Fredag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter. 
     

Mohamed, Linnea, Vanessa & Ester på besök i förskoleklass i Hedenäset. Vi återkommer med tid.


I veckan som passerade har vi firat Eddie som fyllt 3 år. Stort grattis till dig!
Vi har också haft gymnastik och utomhusaktiviteter.
Tack alla Ni som dök upp på föräldramötet igår kväll. Dela gärna informationen med de som inte var närvarande. Vi ska försöka dela med oss av minnesanteckningar till er som inte kunde närvara.// Personalen på  Hf-Solgläntan


Vecka 46

Hej!


Denna vecka har vi äntligen börjat med idrott i C-hallen för den stora gruppen, barnen tyckte det var roligt och det gick riktigt bra. Tänk på att vi använder halksockar eller är barfota.


Vi har varit mycket ute och lekt i snön det har varit bra snö att bygga med. Vi har haft många diskussioner om snöbollskastning vilket ni gärna får prata om hemma - vi har sagt att man inte får kasta på varandra här hos oss.


De äldre har gjort tavlor av naturmaterial som vi samlat i skogen de sitter i hallen så ni kan titta på med era barn.


Julsånger sjungs dagligen och vi övar inför uppträdande för er föräldrar.

Ester har fyllt 5 år så hon har blivit firad.


Nästa vecka måndag planerar vi på em så då finns det vikarier här.


Nästa vecka v.47 på förskolan:


Måndag: Utomhus och inomhus aktiviteter


Tisdag: Tematid 9 - 10.30

              Stora gruppen idrott


Onsdag: Tematid 9 - 10.30


Torsdag: Tematid 9 -10.30


Fredag: Utomhus o inomhusaktiviteter
Föräldramöte 24 Nov. kl.17.30      Se separat inbjudan//Personalen på Hf- Solgläntan


Vecka 45

Hej!


Härliga vinter. Äntligen kom den med kyla och lite snö. Under veckan har utomhus aktiviteterna dominerat. Barnen säger att de vill ut. 


Madrasserna är populära, liksom pulkorna och glidarna. 


Vi har pratat mycket om var det är bäst att gå upp på kullen, och var de ska åka ner så att det inte blir krockar och på-åkningar.


Vi har haft vikarier i huset under hela veckan. Både Sanna och Isak har jobbat. Isak är ny för oss och barnen. Han har snabbt satt sig in i arbetet med barnen, våra regler och rutiner. Han kommer förhoppningsvis att bli en återkommande vikarie för oss om han bara är tillgänglig. 


Vi uppskattar att det är samma personer som kommer till oss när vi behöver vikarie hjälp. Det skapar ett lugn och en trygghet för barnen när de känner igen personen. Det blir också betydligt lugnare när vikarien är väl insatt i de rutiner och arbetssätt vi har på förskolan.


Sjukdomar kommer lite med jämna mellanrum. Ibland är det förkylning, höstblåsor, ögoninfektioner, magsjuka etc. Vi försöker alltid kolla på allmäntillståndet (orkar barnet vistas på förskolan? Hur äter barnet? Orkar barnet delta i aktiviteter? etc). 


 

Nu har magsjuka snurrat i huset. Vi vill därför påminna er om följande:


Barnet kan återgå till förskolan när det ätit normalt och inte kräkts eller haft diarré under 48h.


 

Vid feber gäller alltid en feberfri dag (utan febernedsättande medicin i kroppen). 


 

Ögoninfektion - Barn som har röda och lite kladdiga ögon behöver inte vara hemma från förskolan om de mår bra för övrigt. Barn med allergibesvär i ögonen behöver inte heller vara hemma. Men om barnets öga klibbar ihop och du måste torka var ur ögonen flera gånger per dag har barnet en kraftig ögoninflammation. Även om barnet mår bra i övrigt bör det vara hemma från förskolan dels för att det smittar, dels för att barnets öga måste tvättas flera gånger om dagen. 


Barnet kan gå tillbaka till barngruppen när den kraftiga inflammationen har läkt och ögat inte är varigt längre.


Nästa vecka, v 46, på förskolan:

Måndag: Utomhus-ochinomhusaktiviteter,2personal planerar


Tisdag: Tematid 9.00-10.30. 


             Stora gruppen har idrott kl 9.00. (Vi går 8.30) Ta med ombyte och handduk.       

             Varken tvål eller schampoo behövs. 


             Mohammed, Linnea, Vanessa, Ester, Isak, Noah, Dagny, Milla, Kasper och   

             Ella.


Onsdag: Tematid9.00-10.30


Torsdag: Tematid 9.00-10.30


Fredag: Utomhus-ochinomhusaktiviteter,2 personal planerar

 

Vi kommer hålla ett föräldramöte (troligtvis på torsdagen den 24 november) här på Hf-Solgläntan. Mer information kommer i en separat inbjudan. Lägg gärna datumet på minnet redan nu.


Information om Lucia återkommer vi med.


Visst vet Ni föräldrar att ni alltid kan prata med oss om ni har frågor och funderingar? Vi finns här för Er och Era barn. Inga frågor eller åsikter är fel eller dumma. 


Vi svarar så gott vi kan eller tar ärenden vidare om vi inte har svar direkt. =)

 

 

                                                                    // Personalen på Hf-Solgläntan


Vecka 44

Hej!


Då har äntligen den efterlängtade snön anlänt och genast så kändes det mycket varmare ute?!


Vi har kunnat göra den första snögubben och kramat snöbollar. Vi har tagit fram fågelmaten och väntar ivrigt på att fåglarna ska anlända.


Det märks att det har varit höstlov och många barn har varit lediga. Vi har lekt lite mer inomhus, spelat spel, skruvat upp hyllor, bytt ut lite leksaker mot andra som legat i förrådet. Vi har även försökt hinna göra en del dokumentation och färdigställa kontorsarbete som blivit liggande.


Nästa vecka är det en vanlig vecka och alla barn är tillbaka igen.


Nästa vecka, v 45, på förskolan:

Måndag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter, 2 personal planerar


Tisdag:    Utomhus- och inomhusaktiviteter  


Onsdag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter 


Torsdag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter

 Fredag:   Teater i Hedenäset för stora gruppen. Bussen går 8.45
   

                Mohamed, Linnea, Vanessa, Ester, Isak, Noah, Dagny, Milla, Kasper & Ella    // Personalen på  Hf-SolgläntanVecka 43

Hej!


Österrikets nationaldag, Nallens dag, Tjeckiens nationaldag, Turkiets nationaldag, Sommartid som slutar, Halloween och Höstlov. Nog finns det många saker som man kan uppmärksamma om man vill. Just halloween är ett omdiskuterat ämne bland människor. Fira eller inte fira? 


Här på förskolan har vi låtit de barn som velat göra en halloween/pumpalykta och målat teckningar med halloweentema göra det.


Vi har även firat Tindra som fyllt 3 år. Hurra hurra!


Den här veckan har även erbjudit skogsutflykt, promenad, sortera skräp, dans för 5-åringarna i Hedenäset och utelek på schemat varvat med samlingar, mat, avslappning/sovstund.


Nästa vecka är det höstlov och de barn som omfattas av allmän förskola är lediga. Några andra av er har också tagit ledigt och vi lämnar därmed veckan öppen för spontana aktiviteter efter barnens önskemål.

Nästa vecka, v 44, på förskolan:

Måndag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter, 2 personal planerar


Tisdag:   Utomhus- och inomhusaktiviteter 


Onsdag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter


Torsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter


Fredag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter, 2 personal planerar


 

// Personalen på  Hf-Solgläntan


Vecka 42

Hej!

Nu har vi städat på gården, plockat bort utemöblerna, träborden, grävskoporna och stubbarna. Vi har förberett oss för vintern och snön. 
För visst vore de trevligt om den föll snart och marken kunde få lysa lite vit?


Höstlovet närmar sig, vecka 44 har skolorna lov, och det innebär att de barn som omfattas av allmän förskola är lediga.
Är det någon annan som tänkt ta ledigt? Tänk på att meddela oss detta i god tid. Meddela även ändrad vistelsetid så vi vet och kan planera efter detta.


I veckan har vi firat Milla som fyllt 4 år. Hurra hurra hurra!


Onsdagen bjöd på skogstur för de stora barnen där de bland annat arbetade med uppdragskort. Hämta en pinne lika lång som din arm. Hämta tre stenar. Etc. 
Vi får in mycket matematik på ett enkelt sätt genom leken och samtalen i vardagen. Uppdragskorten är ett sätt.

Lilla gruppen har fortsatt med att pröva på olika tekniker att skapa konst. Under veckan har de fått lägga pärlor och paljetter i lim. Nu ska konstverken torka. Det kommer antagligen ta flera dagar med tanke på mängden lim som användes.

 

Nästa vecka, v 43, på förskolan:

Måndag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter, 2 personal planerar


Tisdag:   Utomhus- och inomhusaktiviteter - Tematid 9.00-10.30


Onsdag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter - Tematid 9.00-10.30


Torsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter - Tematid 9.00-10.30


Fredag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter, 2 personal planerar. 
                   

               Teater i Hedenäset för några barn. Vi återkommer med info om detta.


//Personalen på Hf-Solgläntan

 

Vecka 41

Hej!

Hösten gör sig rejält påmind där ute. Det är riktigt kallt och ruggigt. Varma kläder behövs. Gärna flera lager eller en overall som värmer. Yllestrumpor, flera par handskar och varm mössa. Gympaskorna får stanna hemma.


Under veckans utepass har det grävts en hel del i sandlådan och bakats kakor. Barnen reflekterade över att gårdagens kakor fanns kvar. De hade fryst under natten och gick att bära på utan att de föll sönder.


Vi har även lekt lekar tillsammans, från liten till stor.


Under tematiden har de stora barnen besökt skogen och vid ett annat pass har de målat en stor gemensam kamratteckning.  Det var en upplevelse att få påbörja en teckning och sedan efter några minuter stoppa just där de var, mitt i skapandet, för att sedan byta plats för att fortsätta på kompisens teckning. Det är inte alltid så lätt att acceptera att någon annan fortsätter att måla på just min teckning med en annan tanke än vad jag själv startade upp den med. 
Lilla gruppen har varit i närmiljön och promenerat. Tittat var sporthall, skola, bibliotek, silvertallen etc ligger.


Vi har börjat höra fula ord här på solgläntan, svordomar på både svenska och på finska. Det kommer från både pojkar och flickor. Vi påpekar att barnen inte får säga så vid varje tillfälle som vi hör dem säga det. Svårigheten blir när vi inte hör. Vår regel är att inga sådana ord får förekomma. Det är inte okej. Prata gärna med era barn hemma om det så att vi tillsammans kan påverka.


Nästa vecka, v 42, på förskolan:

Måndag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter, 2 personal planerar


Tisdag:   Utomhus- och inomhusaktiviteter

 Onsdag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter 


Torsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter


Fredag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter, 2 personal planerar


// Personalen på Hf-Solgläntan


Vecka 40

Hej!


Fredag och vi vänder snart blad i almanackan igen - så fort veckorna går!


Denna vecka har vi skrapat ihop den första frosten till barnens stora förtjusning, och mer kommer nog snart.


Vi har inskolat Tindra i gruppen denna v.

Fotografering för gruppen och enskilda/syskon  hade vi under Onsdagen, det flöt väldigt lugnt och alla fick en bild som vi hoppas ni blir nöjda med.


På Torsdagen var de äldre barnen på baksidan och arbetade i trädgårdslandet, vi tog upp fina morötter, rödbetor och potatis trots lite frusen jordskorpa.

(se fb -sidan)


Hf skola -Björkens förskola uppmärksammades i NSD som en del av er kanske läst med anledning av detta så bifogar vi ett brev från rektor.


Nästa vecka v. 41 på förskolan:


Måndag:Utomhus o inomhusaktiviteter , 2 personal planerar


Tisdag:St. gruppen till skogen där vi bl.a gör kamratövningar vi går kl.9.


Onsdag:Tematid för de yngre, st. gruppen är ute på gården


Torsdag:St. gruppen målar inne.


Fredag: Utomhus o inomhusaktiviteter , 2 personal planerar


//Personalen på Solgläntan


Vecka 39


Hej!

En vecka till försvann och september månad är plötsligt slut. Tiden liksom rusar iväg ibland.


Stora gruppen gick till skogen under tisdagen för fortsatt arbete kring kamrat- och samarbetsövningar. De har även arbetat med geometriska figurer så som cirkel, kvadrat, rektangel och triangel. 


Stora gruppen hade även ett innepass under en förmiddag för att skapa med färg.


Lilla gruppen gick till biblioteket under en av dagarna för att låna böcker och uppleva miljön i biblioteket. Vi promenerade runt sporthallen för att komma till biblioteket och några av de små tyckte att det var långt att gå. Deras ben är korta och stegen blir många.


Väl inne på biblioteket så läste vi böcker, smakade på böcker, ritade på böcker (hjälp, det får man nog inte göra). Vi ritade, byggde pussel, klättrade på hästarna som finns där inne. Men framförallt så lånade vi en massa nya böcker som både de stora och de små kan läsa och skapa sig nya upplevelser av.

Nästa vecka, v 40, på förskolan:

Måndag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter, 2 personal planerar


Tisdag:   Utomhus- och inomhusaktiviteter  


Onsdag:  Fotografering kl 8.30. Vi äter frukost 7.45.

                Alla barn bör 
ha kommit senast 8.15. 


Torsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter

 Fredag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter


Nästa vecka hälsar vi Tindra välkommen till oss. Hon har inskolning under hela veckan. 


             
// Personalen på Hf-Solgläntan

 

Vecka 38

Hej!

Hösten är en färgklick ute. Det är orange, rött, brunt och olika nyanser. Vi har särskilt uppmärksammat vår rönn på gården som gått från grönt till orange till rött och nu under denna vecka tappat sina löv. Några barn har även hjälpt till med att kratta upp rönnens löv och fört dem till komposten.
Inne har den lilla gruppen arbetat med färg och olika tekniker att måla. De har kört med bilar på papper och de har rullat en kula genom färgen. Några barn får fundera länge innan de kommer på hur de ska göra medan andra är snabbare. Barnen studerar varandra och prövar oftast att göra likadant som den andre. 
Konstverken finns att skåda på anslagstavlorna i ”matrummet”.Den stora gruppen har varit ett något längre pass i skogen och genomfört diverse kamrat- och samarbetsövningar, lekt lekar och även ätit lunch.


Under veckan som gått har Solgläntan fått uppmärksamhet på Facebook kring användandet av aktivitetsparken. Det har diskuterats huruvida det är lämpligt eller inte, hur försäkringar täcker, att man ska vara minst 140 cm lång osv. 
Vi har gjort ett medvetet val att gå dit, vetat vad som gäller, låtit barnen testa olika saker på deras nivå, inspirerat dem till att uppleva en ny miljö, visat att träning är bra för kroppen, pratat och diskuterat rörelse och motion. Vi har hela tiden haft uppsikt kring de barn som varit där och upplevt situationen som positiv. 

Men av veckans diskussion vänder vi oss till er, vad tycker ni föräldrar egentligen? Aktivitetspark eller inte? Skogen?


Vi ser alla miljöer som olika platser för utveckling och lärande. Platser där barnen kan lära sig nytt eller fördjupad kunskap. Ett sätt att uppleva, utforska och utvecklas.  Vi tycker det är bra att saker och ting ifrågasätts, diskuteras och analyseras. Det är bra att stanna upp och tänka kring vad gör vi och varför? Och för vem? Detta för lärandet till en djupare nivå. 


Det vi uppskattar allra mest är dock att ni tar det med oss direkt. Fråga oss, prata med oss, lyft frågor och funderingar med oss. Vi finns här för era barn!


Nästa vecka, v 39, på förskolan:

Måndag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter, 2 personal planerar


Tisdag:    Utomhus- och inomhusaktiviteter  
   

                 Stora gruppen går till skogen, kl 9.00 (ev grillning av lunch)


Onsdag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter 


Torsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter


Fredag:   Utomhus- och inomhusaktiviteter


Tisdagar, onsdagar och torsdagar mellan kl 9.00 - 10.30 har vi tematid i respektive grupp, lilla gruppen och stora gruppen. Under tematiden arbetar vi med olika saker som alla knyts an till ett prioriterat mål. Denna termin arbetar vi mot matematik som prioriterat mål.


Tänk på att det börjar bli kallt ute. Varma kläder behövs.


Vi glömde meddela att Siv är bortrest till på torsdag. Vi har Viktoria Svahn från

Hedenäset hos oss istället.                         // Personalen på Hf-Solgläntan


Vecka 37

Hej!


Hösten fortsätter med sina vackra dagar och vi försöker att ta vara på den och vara ute så mycket som möjligt med barnen. De förundras av alla vackra färger som löven har - de gör spontant olika alster utav dem eller fyller höstsoppan i sandlådan med bär o löv.


De äldre barnen har varit på en musikföreställning där de fick höra om dinosaurie - mycket uppskattat. De har även varit till aktivitetsparken och skogen där vi går, springer, hoppar, klättrar mm. ni förstår ju att detta är perfekta platser för att träna deras motorik på.

Igår fick de vara inne i grupp o arbeta med olika former som vi benämner vid namn.


De yngre har varit till Jägmästarparken och lekt, även där blir motoriken tränad på ett naturligt och roligt sätt.

Vi har fortsatt med att få in alla i dagliga rutiner efter sommaren och de nyinskolade.


Samlingarna har verkligen utvecklats denna höst och de sjunger av glädje som aldrig förr så kul att jobba med era barn!Nästa vecka v. 38 , på förskolan:


Måndag: Utomhus- och inomhusaktiviteter, 2 personal planerar

Tisdag:Stora gruppen till skogen där vi äter lunch om vädret är bra,vi går kl 9.00

Onsdag:Utomhus- och inomhusaktiviteter

Torsdag:Utomhus- och inomhusaktiviteter

Fredag:Utomhus- och inomhusaktiviteter, 2 personal planerar


//Personalen på Solgläntan


Vecka 36

Hej!

September månad har anlänt och sensommaren är liksom över. Men solen har lyst och det har varit otroligt härliga dagar under hela veckan. Det är lite kyligt när vi går ut vid nio tiden men redan en dryg timme senare känns det härligt i luften.
Tänk på att vädret växlar under den här årstiden och utebyxor, vindjacka, vantar och mössa är bra att ha med.
Vi har haft en vecka där vi varit mestadels ”hemma” på förskolan med alla grupper eftersom vi har nya barn i huset. Endast en av dagarna gick den stora gruppen iväg till aktivitetsparken och lekte. Då passade den lilla gruppen på att njuta av att ha hela förskolegården för oss själva. Vi passade även på att utforska baksidan där vi kunde plocka både röda och svarta vinbär. Vi mumsade på våra egenodlade morötter och kikade efter jordgubbar (som tyvärr var slut för säsongen).Vi har även fokuserat på rutiner denna veckan och fått in nya rutiner kring maten då den kommer skickad till oss. Nu börjar vi få koll på läget. 
Vi har även glädjen att meddela att Siv blir kvar hos oss för att ta hand om bestyren kring maten, disk, dukning, plockade, förberedande av mellanmål, städning etc. Hon hoppar även in i barngruppen då och då.


Nästa vecka, v 37, på förskolan:Måndag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter, 2 personal planerar
                     

                 Musikföreställning ”jagad av en T-Rex” kl 11.00 för stora gruppen

 Tisdag:   Utomhus- och inomhusaktiviteter   

                Stora gruppen går iväg kl 9.00


Onsdag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter 
       

                 Stora gruppen går iväg kl 9.00


Torsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter


Fredag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter// Personalen på Solgläntan


Vecka 35

Hej!

Visst är det härligt när hösten kommer,  när kvällarna blir mörkare och rutinerna kommer tillbaka igen? Eller är det kanske bara vi här på förskolan som gillar rutiner och ordning och reda? =)
Vi har haft fina dagar utomhus med både sol och regn. Barnen bakar massvis med bakverk av sand och lera. Nu är sanden perfekt eftersom fukten ligger kvar och bakverken blir stabila. Vi har tillsammans reflekterat över skillnaden på ”sommarsand” och ”höstsand”.


Rutschkanan används också flitigt. 
Under veckan har vi även fokuserat på våra dagsrutiner och regler som gäller, samlingar och inskolningar. Milla och Hjalmar har börjat hos oss under veckan och nu är vi 18 barn när alla är på plats.


I torsdags kom första leveransen av mat från Backens restaurang i Hedenäset. Det var lite lätt kaos innan vi fick koll på läget och allas magar var mätta. Men ur kaos föds idéer och inom en snar framtid kommer vi säkerligen hitta fungerande rutiner kring detta.Nästa vecka, v 36, på förskolan:

Måndag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter, 2 personal planerar


Tisdag:    Utomhus- och inomhusaktiviteter,

             
   Stora gruppen går till skogen kl 9.00 


Onsdag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter 
 

                Stora gruppen går till aktivitetsparken kl 9.00


Torsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter


Fredag:   Utomhus- och inomhusaktiviteter, 2 personal planerar

 


// Personalen på Solgläntan


Vecka 34

Hej!

Den här veckan har Ronja skolats in här hos oss på Solgläntan. Det har gått hur bra som helst för henne och det är jätte roligt för oss alla när det kommer nya barn. 


De andra barnen är otroligt duktiga på att se och förstå att en inskolning är just en inskolning och att vi måste hjälpa det nya barnet in i verksamheten.


Nästa vecka hälsar vi även Milla och Hjalmar välkomna till oss. De börjar skolas in på tisdag.


Under veckan har de stora barnen gått iväg från gården vid två tillfällen. Ett tillfälle var de i skogen med olika uppdrag och den andra gången var de vid den nya aktivitetsparken och lekte. 


Vi gjorde en justering av grupperna och både Ella och Kasper är nu flyttade till den stora gruppen.


Nytt nästa vecka är att vi kommer att få maten levererad till oss från Backens restaurang i Hedenäset. Frukost och mellanmål ordnar vi själva medan lunchen kommer med mattransport till oss. Vi mjukstartar från och med torsdag. Det blir nytt för oss också men vi kan garantera att maten kommer vara god. De gånger vi själva ätit på Backens har vi ätit jätte gott.


Men nu är det än viktigare att ni föräldrar meddelar oss ert barns vistelsetid i god tid och om det ska vara specialkost. Vi kommer nämligen beställa maten fån Backens och måste kunna säga antalet portioner.


Nästa vecka, v 35, på förskolan:

Måndag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter, 2 personal planerar


Tisdag:    Utomhus- och inomhusaktiviteter


Onsdag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter 


Torsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter


Fredag:   Utomhus- och inomhusaktiviteter, 2 personal planerar//Personalen på Solgläntan

 

Vecka 33

Hej!

Hösten är på gång och barnen börjar komma tillbaka efter sin ledighet. Det är så roligt att träffa alla barnen igen. 


Sommaren gör mycket med barnen även om det bara är några veckor som de är borta. Barnen har vuxit både på längden och mognaden och våra allra minsta känns plötsligt stora. Tur är det eftersom nya ”småttisar" gör entre.


Nästa vecka hälsar vi Ronja välkommen till oss. Hon har inskolning under hela veckan.

 

Under veckan så har vi främst arbetat med att få ihop gruppen och hitta tillbaka till förskolans regler och rutiner. Vi har omorganiserat lite grann och gjort tydligare indelningar bland barnen både på samlingen och när vi kommer in för att läsa böcker.


I den lilla gruppen har vi: Kasper, Molly, Agnes, Alice, Sally, Ella, Eddie, Maia och Ronja (senare även Tindra och Hjalmar)


I den stora gruppen finns: Mohamed, Linnea, Vanessa, Ester, Isak, Noah och Dagny (Milla tillkommer senare). 


Åsa och Anna-Karin jobbar med de äldre barnen under tematiden (tisdag, onsdag och torsdag kl 9.00-10.30) och Jenny och Malin med de små.


Nästa vecka, v 34, på förskolan:

Måndag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter, 2 personal planerar


Tisdag:    Utomhus- och inomhusaktiviteter,

             
   Stora gruppen går till skogen kl 9.00 


Onsdag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter 
 

                Stora gruppen går till aktivitetsparken kl 9.00


Torsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter


Fredag:   Utomhus- och inomhusaktiviteter, 2 personal planerar

 


// Personalen på Solgläntan


Vecka 32


Hej och Välkomna tillbaka efter en förhoppningsvis skön ledighet. Vi hoppas att så många som möjligt fått tid till att vila och samla nya krafter inför hösten. 
Å på tal om höst, tänk vad fort sommarvädret vände, vindarna blev kallare och kvällarna något mörkare och kyligare.


Vi på solgläntan har varit igång i två veckor och det har sakta börjat droppa in barn efter deras ledighet. Nästa vecka kommer de än fler och veckan därpå borde de flesta vara på plats. Vi har 15 barn just nu men kommer skola in barn under hösten så vi blir fler. Personalen som arbetar är Jenny, Malin, Åsa och Anna-Karin. 
I köket har vi fortfarande Siv som vikarie.


Vi kommer även i år ha barnen indelade i olika grupper under dagen och vi kommer även hålla ett föräldramöte under höstterminen. 
Annars fortsätter allt som vanligt faktiskt. Vi skriver veckobrev en gång i veckan och om det är någon som bytt e-mailadress så är det bra om ni meddelar oss detta. Tänk också på att säga till om ni ändrat adress eller telefonnummer.


Under veckan som passerat har vi fått fira Sally, Dagny och Maia som alla haft sina födelsedagar under sommaren. Stort grattis till er!


Nästa vecka, v 33, på förskolan:

Måndag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter, Jenny, Malin, Åsa och

                 Anna-
Karin är i Hedenäset. Amelie, Siv och någon till arbetar.


Tisdag:    Utomhus- och inomhusaktiviteter  


Onsdag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter 


Torsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter Jenny, Malin, Åsa är i 
                   

                Hedenäset. Anna-Karin, Amelie och någon till arbetar.


Fredag:   Utomhus- och inomhusaktiviteter Jenny, Malin, Åsa är i 
                   

                Hedenäset. Anna-Karin, Amelie och någon till arbetar.


Tänk på att det är varierande väder och barnen behöver kläder efter det. Även regnkläder, mössa och stövlar. Ta även med en väska med extrakläder som blir kvar här.// Personalen på Solgläntan


Vecka 23

Hej!

Vad fort tiden går. Det är helt otroligt! Det känns som om man inte hänger med riktigt. Vårterminen som började i januari är redan slut och nu har vi hela sommaren framför oss.


Vi hoppas att det fina vädret kommer tillbaka, myggen håller sig borta, vi hoppas på fiskelycka, goda jordgubbar, mycket glass och att sommaren blir fin.


Vi här på Solgläntans förskola vill säga TACK så mycket för den här terminen och ett särskilt TACK till de barn som slutar hos oss. I år släpper vi iväg fem barn, fyra som ska vidare till förskoleklassen och ett barn som flyttar till annan ort.

Det känns alltid lite vemodigt när förändringarnas vind blåser eftersom något nytt är att vänta. Några barn har lätt att möta nytt medan andra känner oro inför detta (precis som vi vuxna gör). Sommaren är lång och mycket hinner hända. Vi tror att förändring är nyttigt, det innebär samtidigt utveckling och lärande. =)


Veckorna som vi har kvar innan vi stänger planerar vi spontant för och skriver i vår väggkalender i hallen om det är något speciellt. Tänk på att skydda barnen med solkräm om det blir varmt, keps eller solhatt på huvudet, myggmedel om/när mygginvasionen kommer.


Tisdag den 14 juni är det vikarier i huset då ordinarie personal arbetar med   

kvalitetsarbetet.

Torsdag den 16 juni kör vi avslutningen för Isak B, Eskil, Elisabeth och Vilmer. Vi går till Isovaara toppstuga kl 8.30 (vi håller tummarna för bra väder)  =)

Fredagen den 17 juni firar vi Noah som fyller 4 år. Grattis!

Torsdag den 23 juni firar vi midsommar tillsammans med barnen.

Fredag den 1 juli är sista dagen innan sommarstängt. Vi öppnar igen måndagen den 1 augusti.


  // Personalen på Solgläntan


Vecka 22

Hej!

Solen lyser, blommorna blommar, myggen är tillbaka, barnen har spring i benen, och det är semestrar som hägrar… Nog är det ganska nära nu. Terminen är faktiskt påväg mot sitt slut och personal och barn börjar droppa av för ledighet.

Skolans avslutning är på fredag den 10 juni och vi vill att ni meddelar oss om ert/era barn får ändrad vistelsetid den dagen.


Vi njuter av vädret utomhus tillsammans. Vi har besökt fotbollsplanen och spelat fotboll, lekt i sanden och skrattat mycket tillsammans. Idag fredag har vi även deltagit i Radioaktiv, en friskvårdssatsning med syfte att få så många som möjligt att röra på sig samtidigt.


Nästa vecka, v 23, på förskolan:

Måndag:  Sveriges Nationaldag - Förskolan stängd


Tisdag:   Utomhus- och inomhusaktiviteter  


Onsdag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter 


Torsdag: Vi går till Isovaara toppstuga med 6-åringarna. Vi går 8.30. Isak B, Eskil, Elisabeth och Vilmer


Fredag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter


Vi är tacksamma om ni föräldrar tänker på att tömma bort saker som barnen inte behöver här. Tänk på att ta hem väskor med extrakläder också. Vi har nämligen lite storstädning framför oss innan vi kan semestra. =)

Vi har delat ut en sommarpresent till barnen redan nu då några tar semester. Vi skickar även hem barnens Tagetes som de odlat. Nu får ni sköta om blommorna hemma och hoppas att de blommar rikligt.

Nästa vecka kommer terminens sista veckobrev.// Personalen på Solgläntan

Vecka 21

Hej!

Vilken härlig vecka det har varit! Solen skiner och vi tillbringar stor tid utomhus med att gräva i sandlådorna, spela fotboll, leta maskar och andra insekter. Vi staplar däcken på hög, leker tafatt, gungar gungbräda och njuter av försommaren.


Stort TACK till alla Er som kom på vår fixarkväll på förskolan. Ni är otroligt duktiga på ställa upp och komma och det är vi tacksamma över. Vilka underbara föräldrar ni är!
Gården ser genast lite roligare ut. Vi fortsätter att fixa på egen hand nu och hoppas att gräset får fart och vi kan ta bort alla ”avspärrningar” på gården tills att höstterminen startar igen.


Vi har fått en ny 5-åring till oss. Han heter Mohamed och har haft inskolning under veckan. Han kan inte svenska än men kommer garanterat lära sig ett och annat ord snabbt. Vi får tillsammans hjälpa honom att förstå hur det fungerar på vår förskola. Kroppsspråk är också ett språk och hitintills har det fungerat bra.


Nu när vi tillbringar stor del av dagen utomhus i solen så är det bra om era barn är insmorda med solskyddsfaktor redan på morgonen. Vi bättrar sedan på den under dagen. En keps eller solhatt är också bra att ha.


Nästa vecka, v 22, på förskolan:

Måndag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter, 2 personal planerar


Tisdag:   Utomhus- och inomhusaktiviteter  


Onsdag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter 


Torsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter

 Fredag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter


Vi vill påminna er om att lämna in schemalappen för semestern omgående så vi kan fortsätta planera inför tiden fram till semesterstängt. 


Vi håller stängt vecka 27, 28, 29 och 30.


Vi har fått en ny rektor. Karl Göran Lehto. Han börjar efter semester. =)


// Personalen på SolgläntanVecka 20

Hej!


En vecka går otroligt fort och det är bara tre veckor kvar till skolavslutningen. Det har börjat grönska smått där ute och kvällarna är ljusa. Många av oss, både barn, föräldrar och fröknar längtar efter semester och ledighet.


Veckans stora händelse var bussresan till Hedenäset med firandet av förskolans dag. Förskolans egen födelsedag!


Den firade vi med att springa bamselopp tillsammans med barnen från Björkens förskola, dansa/värma upp tillsammans med den stora apan och festa loss på frukt och festis. Jätte trevligt arrangemang! Tack Björken!


Vi har firat Vanessa som fyllt 5 år. Grattis Grattis!


Eskil, Elisabeth, Isak B och Vilmer har gjort sitt sista besök i förskoleklassen. Nästa gång de ska dit är när de börjar där själva. =)


De har fungerat jätte bra. Varje gång har de fått sitta på en stor samling med namnupprop och sedan fri lek. Vi har även passat på att besöka matsalen under alla dessa gånger så att de känner sig bekanta med miljön och hur det fungerar med att både ta en bricka och bära maten själva.


Nästa vecka, v 21, på förskolan:


Måndag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter, 2 personal planerar

 Tisdag:   Utomhus- och inomhusaktiviteter  


Onsdag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter 


Torsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter


Fredag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter


Vi har delat ut en lapp till er med schema för många veckor framöver. Detta för att veta hur många barn som kommer. Om ni inte har exakta tider än är det okej, bara markera att barnet kommer. Vi behöver få in underlag för att gå vidare i planering för både inköp och personaltillsättning. Lappen ska in senast 27 maj.


Nästa vecka hälsar vi Mohamed välkommen till oss. Han kommer ha inskolning under hela veckan.


Fixarkvällen blir på tisdag den 24 maj. Kl 17-19 (eller så länge ni själva vill =)).
Alla idéer är välkomna. Kommer vi inte på något att göra så kan vi alltid umgås och ha trevligt tillsammans. Vi bjuder på hamburgare så vi orkar med en stund.


// Personalen på SolgläntanVecka 19

Hej!


Återigen har en vecka passerat och det är dags för ett nytt veckobrev. Den här veckan har snurrat på jätte fort tycker vi fröknar. Det är mycket som ska hinnas med och många tankar att strukturera upp så här innan en terminavslutning.


Barnen har varit till skogen med uppdraget att iaktta marken, se hur naturen ändrat sig sen sist, lyssna på läten och spana efter djur. Vi stannade länge vid en myrstack och studerade och reflekterade myrornas ihärdiga arbete. Det gick undan ska ni veta. Oj, vad de kryllade i den =)


Måntro om myror stressar eller de bara är så effektiva? =)


Vi har haft utvecklingssamtal tillsammans med er föräldrar under hela den här veckan (precis som förra och den dessförinnan). Det känns roligt för oss att få presentera vår verksamhet för er och höra era och era barns tankar och funderingar. Det är tillsammans med er föräldrar som vi kan göra det bästa för just ert barn. Ni är experterna på era barn, glöm inte de!
Tack för att Ni tar er tid att fylla i enkäterna efter samtalen. Era svar är viktiga för oss när vi utvärderar vår verksamhet.


Vi har firat Kasper som fyllt 3 år. Hipp hipp hurra!


Vi har även hunnit med ett besök i förskoleklassen.


Nästa vecka, v 20, på förskolan:

Måndag:  Besök i förskoleklassen. Vi går 8.40. Eskil, Elisabeth, Vilmer & Isak B


Tisdag:   Utomhus- och inomhusaktiviteter  


Onsdag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter 


Torsdag: Vi firar Förskolansdag med Bamselopp i Hedenäset. 
   

       Vi åker 8.15 och äter frukost 7.30.


Fredag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter


Ta med stövlar till förskolan och mössa. I skogen är det blött ännu och vissa dagar behövs mössa också.


// Personalen på Solgläntan


Vecka 18

Hej!


Veckans brev kommer redan idag då vi har en helgdag framför oss imorgon. Det är klämdag på fredag och förskolan håller också stängt.


Det har tinat upp snabbt ute på vår gård och aktiviteterna i sandlådan har kommit igång rejält. Det åks rutchkana, bakas kakor, grävs gropar och vi i personalen går omkring och observerar leken och försöker tänka kring vår utegård och hur vi ska bygga upp och utveckla den. Visst kommer ni på arbetskvällen den 24 maj?! Så kan vi hjälpas åt att tänka vidare kring Solgläntans utomhusmiljö.


Kom gärna redan nu med förslag åt oss, vad vill ni ska finnas med på vår gård. Allt kommer inte hända direkt men visioner är bra att ha.


Molly är tillbaka hos oss igen och vi hälsar henne hjärtligt välkommen.


Idag kommer vi fira Ella som fyller 3 år. Grattis grattis!
Spännande att se vad hon väljer från födelsedagsväskan. (Vi har en väska fylld med olika leksaker, spel, böcker etc. som barnet får välja bland).


Nästa vecka, v 19, på förskolan:

Måndag:  Besök i förskoleklassen. Vi går 8.40. Eskil, Elisabeth, Vilmer & Isak B


Tisdag:    Utomhus- och inomhusaktiviteter  


Onsdag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter 


Torsdag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter


Fredag:    Utomhus- och inomhusaktiviteter


Fredag den 20 maj kl 18.00 är det årsmöte för Hietaniemifriskoleförening på skolan i Hedenäset. Ni är välkomna att delta om ni vill.// Personalen på Solgläntan


Vecka 17

Hej!

Vad härligt det är att höra allt fågelkvitter igen. Efter en lång och kall vinter så tror jag att många av oss har längtat efter just sol, värme och fågelsång. 
Nu har vi valborgsmässoafton framför oss och vi på Solgläntan tjuvstartar med att tända vår grill så att de barn som är kvar till mellanmål idag kan få i sig en korvbit. 
Visste ni förresten att 30 april enligt keltisk tradition firas som vinterns sista dag? Och att valborgsmässoafton firas för sommarens ankomst?


Vi följer barnens planteringar dagligen och ser att några plantor har vuxit mycket och andra lite eller knappt någonting alls. Barnen är försiktiga med sina plantor och intresset stort. Det är ingen som glömt att kolla sin eller hålla reda på om den ska ha vatten eller inte. Även de allra minsta barnen har stor koll på plantorna. Vi håller fast vid teorin som barnen hade att sol, vatten, jord och mycket kärlek behövs för att få plantorna att växa. Hitintills har det fungerat =)


Under veckan har vi även hunnit på besök i förskoleklassen och i matsalen, lekt massvis ute på gården spelat spel, ritat och målat, diskuterat och reflekterat tillsammans, kramats, sagt ifrån, bytt blöjor, ätit mat…och… u name it, en ganska vanlig vecka ändå.


Nästa vecka, v 18, på förskolan:

Måndag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter, 2 personal planerar


Tisdag:   Utomhus- och inomhusaktiviteter 


Onsdag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter 


Torsdag: Kristihimmelfärdsdag - Förskolan stängd


Fredag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter


Utvecklingssamtalen har startat och vi ber er som inte bokat upp er på en tid att snarast göra detta.// Personalen på Solgläntan


Vecka 16

Hej!


Härliga aprilväder va?! Som bjuder oss på ömsom sol och ömsom regn eller snö. Barnen finner sig i alla väder och håller sig sysselsatta med diverse aktiviteter oavsett väder. Många lekar handlar om att laga mat och blanda geggamoja i olika kastruller, hinkar och formar. Några barn har flitigt gett sig ut på insektsjakt där snön smält bort.


Måndagen bjöd på besök i förskoleklass för våra fyra äldsta barn. De fick träffa sina nya fröknar och presentera sig för kompisarna. De fick se sig runt i lokalerna och leka med de grejer och material som förskoleklassen erbjuder. En del saker var samma som vi har här och en del var nytt och spännande att testa på. Det som var intressant att se var att nästan alla barn från de olika förskolorna hängde ihop i den egna gruppen. Vi ser framemot nästa besök på måndag så får vi se om någon kan hitta en nya kompis att leka med.
Besöket i matsalen var uppskattat och våra barn fick känna sig stora när de skulle ta mat själv och bära en bricka.


På tisdagen var den stora gruppen tillbaka till skogen med uppdraget att observera och reflektera över hur det ser ut i skogen just nu. Många av barnen, precis som vi, sjönk rejält i snön. Det är både mer och djupare snö i skogen än man kan tro.


Lappen om utvecklingssamtal är uppsatt på dörren och de första samtalen startar redan nästa vecka. Boka in er på en tid och har ni syskon bokar ni två tider efter varandra.


Vi har barn som är pälsdjursallergiker. Det vore bra om ni som har djur hemma har detta i åtanke innan ni skickar era barn till förskolan. Myset med djuret kanske kan få vänta tills ni kommit hem. Vi är medvetna att hår kommer finnas på barnens kläder och helt allergifritt kan vi aldrig åstadkomma. 


Fredagen den 6 maj är en klämdag (5 maj är kristi himmelsfärdsdagen). Hur ser ert/era barns vistelsetid ut då? Meddela oss så vi kan planera in både mat och personal för dagen.
Nästa vecka, v 17, på förskolan:


Måndag:  Besök i förskoleklassen. Vi går 8.40. Eskil, Elisabeth, Vilmer & Isak B


Tisdag:   Utomhus- och inomhusaktiviteter  


Onsdag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter 


Torsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter


Fredag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter


Den 24 maj tänkte vi ha en fixarkväll tillsammans med er föräldrar här på gården,

kl 17.00-19.00. Vi tänkte bland annat kratta, fixa med landet på baksidan, måla nån hage, kanske ta bort några träd, gärna bygga ett enkelt ute kök till barnen etc.…. har ni fler idéer om vår utomhusgård så tar vi gärna emot dem (alla idéer välkomnas, stora som små, dyra som fixa själv lösningar)…
Vi bjuder på något att grilla så man kan komma direkt från sitt jobb hit. Mer information om detta kommer framöver.


// Personalen på Solgläntan


Vecka 15

Hej!


Snön smälter undan otroligt fort. Vem kan tro att vi alldeles nyss hade fullt med snö och is på gården?!


Den snabba snösmältningen påminner oss om att tiden går fort och att våren snart är här med all sin styrka. Och sedan kommer sommaren och värmen. =)


Vi har mycket vi vill hinna med innan terminen får ta slut. Nu först kommer vi erbjuda utvecklingssamtal till er föräldrar. En lista kommer sättas upp på dörren där vi vill att ni bokar in er på en tid som passar er. Vi försöker hålla samtalen på dagtid i största mån. 
Vi kommer även planera in en arbetskväll med er föräldrar ute på gården där vi tillsammans hjälps åt att göra vårfint. 


Ni kommer även få två stycken enkäter att fylla i (Ja vi vet. Två?! En från oss själva och en från Skolinspektionen).


Besöken i förskoleklass börjar på måndag för våra fyra äldsta barn. Vi kommer gå på besök under fyra måndagar och vi kommer även äta vår lunch där. Apropå det papper ni fått hem som ni ska fylla i om överlämning till förskoleklass så vill vi förtydliga; ni fyller i er del och barnets del. Vi fyller i vår del och barnets del (så vi kan jämföra svaren och se likheter och skillnader på miljöns betydelse). Sedan diskuterar vi svaren tillsammans under utvecklingssamtalet innan vi skriver under.


Vi har även avslutat badet för den här gången. Vi valde fyra tillfällen bad för att barnen ska få träffa de andra förskoleklass barnen och för att fräscha upp sin vattenvana igen. De märks en tydlig mognad hos barnen och alla har gjort otroliga framsteg sedan sist vi badade tillsammans.


Nästa vecka, v 15, på förskolan:


Måndag:  Besök i förskoleklassem. Vi går 8.40. Eskil, Elisabeth, Vilmer & Isak B


Tisdag:    Utomhus- och inomhusaktiviteter 


Onsdag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter 


Torsdag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter  


Fredag:   Utomhus- och inomhusaktiviteter


//Personalen på SolgläntanVecka 14

Hej!

Nu är det riktigt roligt att vara ute på gården igen. Vädret är inte någon höjdare tycker vi vuxna men barnen verkar stormtrivas i pölarna och i snöblasket. 
Vi hackar både snö och is från gården, skapar små rännor där vattnet kan åka vidare och sopar bort högar av sand som uppstått efter vinterns sandande.


Kläderna är blöta, hallen luktar ”skunk” av allt det blöta och vinterns gamla lukter som kommer upp nu när det tinar ute och vi gräver i all gegga.


Det är bara att gilla läget, gräva vidare för snart är snön ett minne blott hoppas vi. Vi längtar efter solen igen.


Vi har även sått blommor här på förskolan. Tagetes. Nu återstår det att se om det kommer börja växa. Vi ska följa processen från frö till planta och barnen har ansvar för att själva sköta om sin planta. Några av barnen berättade att fröet behöver sol, vatten, jord och mycket kärlek för att växa. Vi får se om det stämmer. =)


Några har även varit på musikföreställning i Folkets Hus med fäbod- och vallmusik som tema. De fick uppleva en audiovisuell föreställning där tekniken gjorde att även barnens röster spelades in och användes som bakgrundsmusik. Barnen fick även lyssna på instrument som näverlur och mungiga.


Nästa vecka, v 15, på förskolan:


Måndag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter, 2 personal planerar


Tisdag:    Utomhus- och inomhusaktiviteter 


Onsdag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter 


Torsdag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter  


Fredag:   Utomhus- och inomhusaktiviteter


//Personalen på SolgläntanVecka 13

Hej!

Ni är många som tagit påsklov. Vi hoppas ni har vilat upp er rejält, varit ute och hållit er friska så ni har nya krafter inför veckan som kommer.


Vi har varit få barn som huserat här på förskolan, men även lite personal. Vi försöker att själva anpassa vår ledighet efter barnens behov och passar på att ta ledigt när vi märker att många av er tagit ledigt. Det är därför vi är lite noga med att alltid ha ett så korrekt schema på era barn som möjligt. Vi beställer och beräknar mat, lagar specialkost utifrån det underlag vi fått in.


Det har blivit promenader i vår närmiljö under veckan. En tur gick genom samhället för att se vilka affärer och hus som finns där. Det blev ett och annat besök i någon butik och samtal med butiksinnehavare. 


En annan dag gick promenaden till återvinningsstationen för att sortera diverse skräp. Även de små är bra på att veta vilket skräp som hör hemma i vilken behållare. 
Promenaden fortsatte via skateboardrampen och in mot skogen för att se hur det ser ut där nu när det börjat tina.


Gården är jätte blöt. Det samlas mycket vatten där snön smälter bort. Barnen tycker givetvis det är skojigt att få utforska vattnet.
Skicka med galonbyxor, stövlar, galonvantar och gärna fler par vantar eftersom vi är ute minst två pass om dagen.


Nästa vecka, v 14, på förskolan:

Måndag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter, 2 personal planerar


Tisdag:    Bad kl 9.40. Vi går 9.00. Eskil, Elisabeth, Isak B & Vilmer
 


Onsdag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter 


Torsdag: Musikföreställning. Vi går 9.00.

       Eskil, Elisabeth, Vilmer, Isak B, Linnea, Vanessa och Ester 


Fredag:   Utomhus- och inomhusaktiviteter


Vi vill redan nu informera er om att Lisbeth inte kommer vara kvar hos oss efter sommaren. Hon känner att det är tid för någonting nytt och väljer att både flytta vidare från oss på Solgläntan och från Övertorneå.


// Personalen på Solgläntan


Vecka 12

Hej!

Nu är påsken här och vi har erbjudit påskpyssel för de barn som viljat pyssla. Vi har även målat ett påskägg på fönstret och pyntat med påskris utomhus.
Barnen har pratat om påskägg, påskmat, påskharar och traditioner kring påsk.


Vi har också lekt ute, badat med de äldsta, tittat på skidtävlingen nere på idrottsplan, lekt vid skateboardrampen och varit tillsammans och haft roligt.

 

Nästa vecka, v 13, på förskolan:

Måndag:  Annandag påsk, förskolan stängd.


Tisdag:    Utomhus- och inomhusaktiviteter  


Onsdag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter 


Torsdag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter

 Fredag:    Utomhus- och inomhusaktiviteter


I år blir det fyra besök i förskoleklass för Eskil, Elisabeth, Isak B och Vilmer. Datumen för det är följande 18 april, 25 april, 9 maj och 16 maj.

Vi kommer gå med dem och även försöka se till så vi kan äta med dem i matsalen. Det är även nya rutiner kring överlämningen i år som kommer ske skriftligt med vår underskrift och er som vårdnadshavare. Det blir ett formulär som fylls i. Mer information om detta kommer.Glad Påsk!


// Personalen på Solgläntan


Vecka 11

Hej!


Då var det fredag igen och veckan har gått mot sitt slut. Vi har två lediga dagar framför oss att njuta av. Vi hoppas på härligt vårväder med mycket sol. 
Vintern börjar redan gå mot vår och påsken är i antågande. Den ligger tidigt i år.
På lördag är det Earth Hour, jordens timme, där vi uppmuntrar er att släcka lamporna och teven under en timme för att visa delaktighet att vi bryr oss om jorden. Vi har pratat med barnen om detta (studera gärna dokumentationen som finns i hallen) och barnen har fått göra en egen jordglob.


Vi har lekt mycket ute på gården under veckan. Det är jätte roligt att leka med snöblasket, takdroppet och vattnet från stuprännorna som finns. Det bakas kakor och bjuds på geggig snöblandning (och fast vi sagt att inte dricka på riktigt så åker det i munnen på en del barn). Tänk på att ta med extra kläder, extra allt skulle vi vilja säga. Galonbyxor, fodrade stövlar, eller stövlar och yllestrumpor, galonvantar, flera par

vantar. Vi går ut två gånger per dag och ibland är det svårt att hinna få barnens kläder torra för eftermiddagens bus på gården.


Nästa vecka, v 11, på förskolan:

Vi erbjuder påskpyssel under hela veckan för de som vill pyssla

Måndag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter, 2 personal planerar


Tisdag:    Bad kl 9.40. Vi går 9.00. Eskil, Elisabeth, Isak B & Vilmer
 


Onsdag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter 


Torsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter


Fredag:   Långfredag. Förskolan stängd


// Personalen på SolgläntanVecka 10

Hej!

Vad roligt att så många av er hann med att sakna veckans brev. Det är ett tecken för oss att ni är många som läser det och är med på våra rutiner här på förskolan. Är det fredag så är de…å då kommer veckans brev (oftast iallafall). =)


Under veckan som passerade var det skidtävlingen i Hedenäset som hade extra fokus för de större barnen. Det är en upplevelse att få åka buss, se ut genom fönstret efter vägen, få en  nummerlapp, se de andra barnen, värma upp tillsammans med Snurre Sprätt och äta mat i restaurangen Backen. Själva skidtävlingen var en liten del av hela sammanhanget.


Alla barnen kom i mål och vi tror att det kändes bra att få en medalj runt halsen för den prestation som gjorts.


Nu tycker vi att vårsolen kan titta fram och värma oss med sina strålar. Tänk på att solglasögon är skönt för ögonen då solens strålar mot vit snö kan kännas i ögonen. Extra vantar behövs också, barnen blir fort blöta om händerna.


Nästa vecka, v 11, på förskolan:

Måndag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter, 2 personal planerar


Tisdag:   Bad kl 9.00. Vi går 8.30. Eskil, Elisabeth, Isak B & Vilmer


                Obs! Frukost 7.45 för alla barn!


Onsdag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter 


Torsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter


Fredag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter


Påsken kommer fort i år, redan nästa vecka, vecka 12 infaller både skärtorsdagen och långfredagen. Påsklovet är vecka 13. Hur ser det ut för ert/era barn? Blir det vanliga tider eller är det någon som extra ledigt? 
Meddela oss så vi vet!

 

// Personalen på Solgläntan

 

Vecka 9


Hej!

Så var vi inne på slutet av sportlovsveckan. Tiden går jätte fort och snart är det ju påsk?!
Det har varit lite barn på förskolan under veckan och barnen har fått större utrymme att själva bestämma över sina aktiviteter. Vi har bland annat haft ipaden som pedagogiskt hjälpmedel till att läsa böcker med. Utbildningsradion, har ett program som heter Lässugen där kändisar läser högt ur välkända böcker. Vi har även tittat på något enstaka avsnitt från Mattelandet eller Bokstavslandet (också från utbildningsradions hemsida). 


Vi har varit till biblioteket och lånat nya böcker att läsa ur här på förskolan. 
Vi fick även med oss bilder att färglägga på olika fantasivärldar. Det var många små fält att fylla i, nästan som de populära Mandalas som var och varannan sitter och färglägger nuförtiden.

 

Vi har firat tre födelsedagsbarn. Alice och Agnes som fyllt 2 år och Maja som fyllt 4 år. Hurra hurra till er!


Nästa vecka, v 10, på förskolan:

Måndag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter, 2 personal planerar


Tisdag:   Stora gruppen åker skidor. Vi går kl 9.00.  


Onsdag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter 


Torsdag: Barnens vasalopp i Hedenäset kl 9.00. Bussen går 8.15
   

                Eskil, Elisabeth, Vilmer, Isak B, Linnea, Vanessa, Ester, Isak M, Maja, Noah

                & Dagny

 Fredag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter


// Personalen på Solgläntan


Vecka 8


Hej!

I södra Sverige pratas det om att våren har kommit och att de första vårblommorna setts i backen. Snödroppar och krokus. 
Vi har snö. Å det i mängd och parti. Det vräker ner. Vi skottar snö, hackar is vid grindarna, bygger snökojor, skottar bort snö från taken, leker snölekar och gräver vägar och olika gångar i snön.


Vi önskar lite sol så skulle våren kännas mycket närmare oss också.


Under veckan så gjorde barnen ett tappert försök att åka skidor på idrottsplatsen. Det hade fallit massor av snö och pistmaskinen gått sönder så barnen fick göra spåren själva. Tungt.


Ett varv åstadkom de flesta ändå och vi bestämde oss för att inte åka mer skidor den här veckan utan vänta tills pistmaskinen är lagad. Nu finns spåren på plats igen.


Daniel Särkijärvi har besökt oss och haft en föreställning på meänkieli och svenska. En teaterapa utan dess like. Vi ska se om vi kan bjuda in honom fler gånger.


Nästa vecka är det sportlov, då är deltidsbarnen (som omfattas av allmän förskola) lediga. Några andra barn har också tagit ledigt så det blir något färre barn och personal på förskolan.


Nästa vecka, v 9, på förskolan:


Vi lämnar veckan ”öppen” för olika aktiviteter beroende på barnens vilja och väder. Lämna gärna kvar skidorna här.

Måndag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter, 2 personal planerar


Tisdag:   Utomhus- och inomhusaktiviteter  


Onsdag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter 


Torsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter


Fredag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter


Isak har blivit 4 år! Grattis grattis!// Personalen på Solgläntan


Vecka 7

Hej!

Å se det snöar…det är väl roligt?! Hurra?!


Eller hur känner ni det? Börjar ni föräldrar vara trötta på snön som fullkomligt vräker ner var och varannan dag?


Vi tror att barnen gillar det, det blir liksom mer aktivitet på gården och plogarna åker fram. Hinkar och spadar används också flitigt.

Vi har nu fått skidspår på gården så vi kan öva varje utevistelse om så barnen vill. Å ni kan gärna komma och åka med era barn här på gården under helgen.


När vi ändå pratar skidor, så måste vi ge stort beröm till barnen i den stora gruppen som åkt skidor nästan varje dag nere på idrottsplatsen. De går enkelt och utan protester. Alla barn har åkt minst två varv och några barn ännu fler.  Några av barnen kan både sätta på och ta bort skidorna själva. Nu laddar vi för skidtävling i Hedenäset den 10 mars.


Lilla gruppen har varit på promenad och lämnat tillbaka böcker under en av dagarna, lekt på gården och även dem varit ner till idrottsplatsen och promenerat runt löparbanan samt hejat på våra duktiga skidåkare.


Vi har Johanna som praktikant från barn- och fritidsprogrammet under vecka 7 och 8.


Nästa vecka, v 8, på förskolan:

Måndag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter, 2 personal planerar


Tisdag:   Stora gruppen åker skidor. Vi går kl 9.00

 Onsdag:  Stora gruppen åker skidor. Vi går kl 9.00


Torsdag: Daniel Särkijärvi kommer på besök kl 9.00. Han kommer ha en föreställning på meänkieli och leka lekar med med barnen. Vi är två grupper.


Fredag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter


I veckan som passerade har vi även firat Elisabeth som fyllt år. Grattis till dig!

Det är sportlov från skolan vecka 9 och vill vill gärna veta era barns tider redan nu (om någon ska ledigt eller ändrar sina tider den veckan) så vi kan planera efter det.// Personalen på Solgläntan


Vecka 6


Hej!


Dagarna går fort och ytterligare en vecka har passerat. 
Februari är ofta den månad som kallas för VABruari då många barn är sjuka. Det märks även hos oss då många är förkylda just nu. Vi har även nåt fall av magsjuka. 
Hoppas att alla får vara friska till nästa vecka.


Under veckan som gått har vi i personalen (Malin, Åsa och Jenny) haft fortbildning i HLR (hjärt- och lungräddning). Vi har även fortbildat oss i seriesamtal och sociala berättelser, att lära oss hur man kan ritprata med barn för att förstärka och förtydliga det man vill ha sagt. 
Två intressanta moment att få ta del av. 
Under veckan har barnen tillbringat mer tid ute och en av dagarna var vi ner till idrottsplatsen och prövade på skidor. Det var full fart i spåren även om det kommit en hel del snö på dem.  De som inte åkte skidor promenerade runt banan och hejade på skidåkarna.


Nästa vecka, v 7, på förskolan:

Måndag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter, 2 personal planerar


Tisdag:    Utomhus- och inomhusaktiviteter  


Onsdag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter 


Torsdag:  Stora gruppen åker skidor. Vi går 9.00.
Eskil, Elisabeth, Vilmer, Isak B, 

                 Linnea, Vanessa, Ester, Isak M, Maja, Dagny & Noah


Fredag:    Utomhus- och inomhusaktiviteter


Tänk på att lämna in publiceringstillståndet till oss så fort som möjligt så vi kan komma igång med vår facebook sida.                                                                                           // Personalen på SolgläntanVecka 5


Hej!

Veckorna går fort och vi är redan inne i februari månad. Kylan har släppt sitt grepp om oss och vissa dagar har även solen kommit fram. Det är härligt! 
Nu är det dags att ta med skidorna till förskolan!
Vi uppskattar om ni kollat igenom utrustningen hemma så allting passar. Bunta även ihop dem med något så vi lättare kan hålla ordning på vems stavar som hör ihop med vems skidor. Namna eller märk gärna utrustningen. 
Vi kommer gå ner till idrottsplatsen och åka men har önskat skidspår på vår egna förskolegård. Vi får se hur det blir med det!


Några barn har varit på en musikföreställning som handlade om ett kungabarn som inte kunde leka. En saga med många välkända sånger som barnen kunde sjunga med i.


Vi har delat ut nya lappar om publiceringstillstånd som vi vill att ni skriver under och lämnar in så fort som möjligt. Detta för att lappen förnyats från sist och det är nödvändigt för oss att veta vilka barn som är godkända för publicering. Vi tänker skapa en facebook sida som ni föräldrar kan följa och gilla. Det är ett bra sätt att visa vår verksamhet och nå ut till många. Tanken är inte att namnge något barn utan mer visa på saker vi gör. 
Vi har en ny hemsida sen ett tag tillbaka, www.hietaniemifriskola.se, där vi publicerar våra veckobrev, lägger in matsedeln och nu finns det även ett litet bildspel som rullar. Gå gärna in på sidan och kika hur det ser ut.


Nästa vecka, v 6, på förskolan:

Måndag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter, 2 personal planerar


Tisdag:   Utomhus- och inomhusaktiviteter  


Onsdag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter 


Torsdag: Stora gruppen åker skidor. Vi går kl 9.00


Eskil, Elisabeth, Vilmer, Isak B, Linnea, Vanessa, Ester, Isak M, Maja, Dagny & Noah
Fredag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter

/ Personalen på Solgläntan


Vecka 4


Hej!


Vi har börjat med att intervjua barnen för att fråga dem om vad de tycker och tänker om miljöerna på förskolan. Hur de känner sig i respektive rum på förskolan. Vi visar bilder på varje rum och frågar dem hur de känner sig i just det rummet och varför? 
Barnen får tänka över sina svar och fundera på frågan varför. Varför känner jag mig glad här? Eller ledsen här? Och vad kan de bero på?
 Detta för att få en kartläggning över och kunna upptäcka sådant som vi kanske inte ser samt att få en bild av våra egna miljöer och hur vi kan förändra dessa.
Några av barnens tankar har gett oss inspiration till att arbeta med inomhusmiljön på förskolan under veckan.  Vi har skruvat lite här och där faktiskt och försökt tänka till. Vi har bland annat gjort en mysigare läshörna på kontoret och satt upp tavellister där böckerna kommer mer till sin rätt och lockar till läsning. 


Miljön är faktiskt viktig och vi strävar efter att tillsammans med barnen skapa miljöer som lockar till lek och lärande, nyfikenhet och utforskande, upptäckande och analyserande, glädje och skratt.


Vi har äntligen kunnat vara ute igen. Det har varit stor aktivitet på gården med mycket grävande och skottande av snö. Vi har även varit ute och kikat på skidspåren och konstaterat att det är dags att börja se över barnens utrustning så att alla saker finns och passar och fungerar när skidåkningen drar igång. Vi startar vecka 6.Nästa vecka, v 5, på förskolan:


Måndag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter, 2 personal planerar


Tisdag:    Utomhus- och inomhusaktiviteter 


Onsdag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter 


Torsdag: Teater i trähallen - Dagny, Maja, Noah, Isak M, Ester, Vanessa, Linnea,               

                Vi går 9.00             Isak B, Vilmer, Eskil & Elisabeth. 
 


Fredag:   Utomhus- och inomhusaktiviteter


Eskil har fyllt 6 år. Stort Grattis till dig! 


Molly blir 2 år under helgen. Grattis Molly!

 


// Personalen på Solgläntan
Vecka 3

Hej!

Kylan vill inte släppa taget om oss och vi tillbringar dagarna på förskolan inomhus med lek, aktivitet, pyssel och samling. 
Under tisdagen var Eskil, Elisabeth, Isak, Linnea, Vanessa, Ester, Isak M, Maja, Noah och Dagny på årets första musikföreställning som handlade om Vattenmannen och Speed. Det var en uppskattad föreställning som med enkla medel fångade barnens intresse.


Vi fortsätter med våra grupper, lilla- och storagruppen, där vi arbetar med vårt tema. I veckan har barnen fått rita och berätta om sina upplevelser från musikföreställningen och även prövat på fingerfärg.


Nästa vecka hoppas vi att vi kan vara ute mer. Då har vi planerat att uppta våra skogspromenader och även kolla hur skidspåret ser ut. I februari har vi tänkt åka lite skidor.Nästa vecka, v 4, på förskolan:


Måndag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter, 2 personal planerar


Tisdag:    Utomhus- och inomhusaktiviteter 


Onsdag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter 


Torsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter  


Fredag:   Utomhus- och inomhusaktiviteter


Linnea har blivit 5 år, vi firade henne med paket och med frukttårta här på förskolan. Stort grattis Linnea!


// Personalen på Solgläntan
Vecka 2


Hej på er alla!


Välkomna tillbaka till verksamheten och vardagen efter alla helgdagar som vi haft. Det är skönt att vara ledig och hitta på andra saker, men vi tror att många tycker det är ganska skönt att få komma tillbaka till sina vardagliga rutiner igen. Det är nämligen ganska lätt att bli dagblind och glömma bort klockan när man är ledig. Tur är det! För det är nog det ledighet är till för, slippa alla måsten och vara just ledig.


Vi är igång igen och har planerat för en termin med fokus på tema språk och kommunikation där vi medvetet vill arbeta för att förstärka och utveckla barnens språk och identitet. Vi har planerat för skidåkning, olika gruppaktiviteter, pyssel, lek både inomhus och utomhus, bad för de äldsta barnen under viss period, skogen, utflykter, fixarkväll tillsammans med er föräldrar, individuella utvecklingssamtal och överlämningssamtal till förskoleklassen för de som berörs. Vi har pratat om förskolans inomhus- och utomhusmiljö och försöker ändra och förbättra den så gott vi kan. Om ni föräldrar har idéer hur vi kan utveckla och göra förskolan ännu bättre så får ni gärna komma med era synpunkter. Ni kanske kommer på en rolig aktivitet som vi kan göra med barnen, ett utflyktsmål, en ny sång eller så.


Den här terminen kommer Anna-Karin Aasa arbeta 25h/vecka hos oss och vi har även fått in en instegsjobbare som heter Tijen. Hon är grundskollärare från Turkiet och är här som praktikant för att lära sig språket och arbeta i barngruppen. 
Vi kommer även få en praoelev från gymnasiet till oss under vecka 7 och 8. Hon kommer även besöka oss under tre måndagsförmiddagar med start nästa vecka.


Nästa vecka, v 3, på förskolan:


Måndag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter, 2 personal planerar


Tisdag:    Musikföreställning för alla 3-5 åringar kl 10.00. Vi går 9.30  


Onsdag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter 


Torsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter (Malin, Åsa och Jenny är på möte från

                klockan 12.00. Vikarier är insatta) 


Fredag:   Utomhus- och inomhusaktiviteter


 


// Personalen på Solgläntan