Veckobrev Solgläntan

Eleven i centrum

IMG_0175
20200518_100443
20200518_100151
20190926_154352

Veckobrev Solgläntan


Veckobrev 24

      

Hej!
Vad fort tiden går, vårterminen försvann i ett ögonblick. Så känns det för oss iallafall, att det gick från jul till coronavirus till skolavslutning. Det betyder att ni redan håller i terminens sista veckobrev, även om förskolan håller öppet några veckor till. Vi stänger vecka 28.

Nu har vi hela sommaren framför oss. Vi hoppas att det varma vindarna håller i sig och myggen håller sig borta. Vi hoppas att alla får vara friska och njuta av fiskelycka, goda jordgubbar, glass, bad, sol och att kunna träffa nära och kära - om än på avstånd. 


Vi här på Solgläntans förskola vill säga TACK så mycket för den här terminen och ett särskilt TACK till de barn som slutar hos oss. I år släpper vi iväg fem barn, som ska vidare till förskoleklass. TACK det har varit trevligt att lära känna er och utvecklas tillsammans med er. TACK för allt ni lärt oss. FORTSÄTT vara nyfikna. Välj intressanta vägar oftare än lätta och när ni lärt er läsa, LÄS så många ord ni bara kan. Överallt. Och kom ihåg att de ni inte kan, kan ni inte ÄN. 
Vi tror på er och önskar er lycka till med ert fortsatta lärande. 


Veckorna som vi har kvar innan vi stänger planerar vi spontant för, vi städar och fixar, vi leker och skrattar. Vi är inne och vi är ute. Vi skriver i vår väggkalender i hallen om det är något speciellt. Tänk på att skydda barnen med solkräm om det blir varmt, keps eller solhatt på huvudet och myggmedel om det behövs. Vi har både solkräm och myggmedel på Solgläntan.


Torsdag den 15 juni arbetar Oskar och Emelie i huset då ordinarie personal arbetar med planering och kvalitetsarbete.

Fredag den 3 juli är sista dagen innan sommarstängt. Vi öppnar igen måndagen den 3 augusti. Ni når oss alltid på vår mailadress. Någon av oss kommer att kika in på den då och då under sommarledigheten ifall det skulle vara något speciellt.

Förskolan håller stängt måndagen den 17 augusti för gemensam studiedag i Hedenäset.                                                                        // Personalen på Hf-Solgläntan Veckobrev 23


Hej! Juni månad har anlänt och plötsligt blev det bråttom med att göra allt det där som vi vill göra innan terminen tar slut. Vart tog tiden vägen? Hur kunde det gå från februari till juni på ett ögonblick? Kanske för att vi har så roligt tillsammans? Det sägs ju att tiden går fort när man har roligt.


Under veckan har vi lekt med vatten på förskolan, vi plockade fram en liten båtbana som barnen kunnat köra små båtar i, vi har haft framme vattenslangen och även fyllt den stora tunnan med vatten så att barnen själva kan ta vatten till sin lek. Vi har varit på skolgården med röda och gula gruppen, grävt i sanden, åkt rutschkana, rullat i gräset och era rena barn är alldeles smutsiga när de ska hem. Det betyder nog bara att de arbetat hårt utomhus, vi tror på ohämmad lek är ett sätt för barn att utvecklas på.


Torsdagen bjöd på Bamselopp nere på idrottsplan där alla barn, stora som små, fick värma upp till musik och sedan springa en viss sträcka innan medalj- och diplomutdelning. Barnen bjöds på frukt och vatten.


Nästa vecka på Onsdag så ska vi gå den traditionsenliga skogspromenaden till Särkivaara med de blivande 6-åringarna som en avslutning här på Solgläntan.Vi kommer äta lunch ute om vädret tillåter. Vi kommer att gå ca 9,00 härifrån.


Vi vill också påminna er att den 15 juni har vi personal en planeringsdag och de kommer att vara öppet här på Solgläntan med vikarier.


Vi har haft några fall med magsjuka i huset och som det står i rekomendationerna så ska barnet stanna hemma 48 timmar efter avlutade symtomer innan man kan komma tillbaks till förskolan.


Nästa vecka, v 24, på förskolan:


Måndag: Utomhus-och inomhusaktiviteter
Tisdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter
Onsdag: 6 års avslutning för Molly,Alice,Agnes,Sally och Nellie

              Vi går till särkivaara ca 9.00. Vi andra stannar på gården

Torsdag: Vi har en liten avslutning på gården för de barn som

               får sommarlov
Fredag: Utomhus-ochinomhusaktiviteter

           

                                // Personalen på Hf-(Hietaniemi friskola)Solgläntan
Veckobrev 22


Hej!


Tiden rusar iväg och det är nu bara två veckor kvar för skolan och det betyder att även här slutar det en del barn för att ta sommarlov. Vi arbetar med att göra klart alster som blivit liggandes i barnens egna lådor. Vi har många barn som väljer skapande aktiviteter när det ges tillfälle till fria val, de inspirerar och lär av varandra.


Veckan har bjudit på sol och värme så vi har tillbringat många timmar på gården med olika aktiviteter. Balansgång på brädan vid grillen har blivit populärt, det är flera barn som tränar på att gå över från ena till andra sidan, de hjälper varandra och stöttar med både ord och en hand där det behövs. Att få uppleva sanden efter vintern är också populärt, de är flera barn som gräver och bygger sandslott eller skottar i hinkar.


Vi har firat Emil som fyllt 2 år, hipp hipp hurra!


Utvecklingssamtalen har vi börjat skicka hem, vänligen titta igenom dessa (om du har en Mac så välj den varianten och har du Pc väljer du powerpointen som är nedsparad. Tänk på att sätta i bildvisningsläge så att Ni kan se bildspelet), fyll i enkäten som följer med och lämna in så snart ni kan så den kan gå vidare till nästa familj.


På Söndag firar vi alla mammor och vi hoppas alla att ni blir uppskattade för den viktiga person just ni är för era barn! Här har det tillverkats hemligheter som barnen får ge sin mamma.


Nästa vecka, v 23, på förskolan:


Vi slutför en del arbeten som blivit liggande, planerar för spontana aktiviteter, leker både inomhus och utomhus. Går kanske till lekparken någon dag. Målar familjeporträtt etc

                 

                              // Personalen på Hf-(Hietaniemi friskola)Solgläntan


Veckobrev 21


Hej! Denna vecka gick extra fort då vi fick en extra helgdag mitt i veckan och flera fick långledigt. Solen kom och värmen med den ,vi hoppas nu att de håller i sig.Sista snön har nu tinat bort från gården och barnen har äntligen fått vara ute med sina ”springskor” och vårkläder.


Vi har fått fram diskbänken och borden till sandlådan, traktorer och grävmaskiner likaså. 


På Onsdagen tog vi en promenad till Jägmästarparkens lekpark. Vi tog med hinkar och spadar, lekte i sandlådan och  barnen fick gunga och klättra i klätterställningen.


 Fredag så var det en klämdag och vi grillade hamburgare ute på gården till lunch.


Vi har firat Lucia som fyllt 2 år! Hipp hipp Hurra!!


Nästa vecka på Onsdag är de barnen som ska börja på Kristallen bjudna dit på en träff tillsammans med Jordgubbens förskola.


På måndag lägger vi ut sommarschema på barnens hyllor, vi vill att ni fyller i dessa och lämnar in dem senast fre 29 Maj.


Vi kommer att lämna ut utvecklingssamtalen på usb-minne samt enkät till veckan. Vi är tacksamma om ni tar del av detta och sen lämnar tillbaka till oss så alla får ta del av det.


Nästa vecka, v 22, på förskolan:


Måndag:   Utomhus- och inomhusaktiviteter
Tisdag:    Utomhus- och inomhusaktiviteter 
Onsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter
               Våra blivande 6-års barn går till Kristallen på besök Vi går kl. 8.30

Torsdag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter
Fredag:   Utomhus- och inomhusaktiviteter

                           

                                // Personalen på Hf-(Hietaniemi friskola)Solgläntan Veckobrev 20


Hej!


I veckan så har det varit kallt med nordliga vindar och minusgrader på nätterna som gör att snösmältningen går sakta framåt. Nu vill vi ha värme och en försmak på att sommarn är på väg.


På Måndag så var några barn på biblioteket och lånade nya böcker till Solgläntan.


Våra tomatplantor har nu vuxit till sig och det var massor av plantor i en och samma kruka så nu har vi planterat om dom till en planta i krukan.Barnen får själva ta hand om sin planta och vattna varje dag.


Vi har firat FÖRSKOLANS DAG! På Tisdagen så tillverkade vi flaggor och en gemensam stor skylt ”förskolans dag” som barnen målade blommor på, Vi har övat in sånger till ”Förskolans dag ”som vi firade på Torsdag genom att gå i parad till Ica och Konsum för att sjunga.Tyvärr så var det inte mycket folk just den tiden men det var uppskattat för de som var där just då.


Vi påminner er om att nästa vecka på Torsdag så är det en röd dag (Kristi himmelsfärds dag) och förskolan är stängd. Fredagen är en klämdag och några av er har redan meddelat ert/era barns vistelsetider.Hur ser det ut för er andra? Kommer era barn att vara hos oss och vilken tid?


Den 27 Maj kl 9-10 ska våra fem 6 åringar på besök till förskoleklassen Kristallen.


Nästa vecka, v 21, på förskolan:
Måndag: Utomhus-ochinomhusaktiviteter

Tisdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter

Onsdag: Utomhus-ochinomhusaktiviteter

Torsdag: STÄNGT (Kristi himmelsfärds dag)

Fredag: Utomhus- och inomhusaktiviteter

             


                                    // Personalen på Hf-(Hietaniemi friskola)Solgläntan


Veckobrev 19


Hej.

Då var det fredag igen och veckan har gått mot sitt slut. Tiden rusar iväg för oss som är på jobb och förskola, medans man kan höra att tiden går långsamt för andra som håller sig hemma eller i karantän. Med andra ord kan vi säga att det kan kännas som om tiden går olika fort beroende på situation.

 

Sol, regn och vind gör att snösmältningen satt igång trots att det inte varit så varmt. Det är fortfarande en svår period med kläder, vinteroverall kan bli för varm medan en tunnare jacka och skalbyxa kan kännas för kall. Håll koll på vädret och ha med kläder efter väder helt enkelt. =).
Det har torkat upp ganska bra här på gården. Det krattas för fullt och skottas sand i hinkar. Barnen upptäckte att sandlådan börjar komma fram och ville hjälpa till med att skotta bort snön som ligger ovanpå den. Vi har även tagit fram våra bilar som vi tillverkat och ser att de skulle behövas nya baklysen till dem. Om  någon har baklysen hemma och inte behöver dem tar vi gärna emot.


Under torsdagen nåddes vi av nyheten att Nybergs affär brunnit upp. Detta var ett stort samtalsämne bland barnen och samlingen fick belysa ämnet brand och rutiner kring brand. Vad gör vi om det brinner? Hur vet vi att det brinner? Vad får man ta med sig på vägen ut? Vart samlas vi om brandlarmet tjuter på förskolan? Samtliga barn verkade veta att det är fort ut som gäller, samling vid grillplatsen och ringa 112. 


Nästa vecka, v 20, på förskolan:


Måndag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter
Tisdag:    Tillverka flaggor och dylikt inför förskolans dag på        

                torsdag.  
Onsdag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter
Torsdag:  VI FIRAR FÖRSKOLANS DAG (vi vill sprida glädje med

                parad, sång och flaggviftande utanför Ica och Konsum)
Fredag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter


                                     // Personalen på Hf-(Hietaniemi friskola)Solgläntan Veckobrev 18

Hej! April månad övergår till Maj och det är Valborgsmässoafton idag. Visste ni att 30 april enligt keltisk tradition firas som vinterns sista dag och att valborgsmässoafton firas för sommarens ankomst?
Skräp efter vårstädning av skog och mark eldas ofta upp och många väljer att samla familj och vänner för att tända eldar och grilla på valborg. I år vet vi att det är speciellt och stora folksamlingar ska undvikas. Vi på förskolan har uppmärksammat Valborgsmässoafton med att tända vår grill på gården och eldat upp höstens gamla löv och pinnar som legat i den. Vi passade även på att grilla vår lunch ute.


Under veckan har röda och gula  gruppens barn planterat tomat på förskolan från tomatskivor. Vi har pratat med dem om de förutsättningar en planta behöver gör att kunna växa. Nu håller vi tummarna och hoppas att vi snart får se grönt sticka fram ur jorden. Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla förmåga att utforska, beskriva med olika uttrycksformer, ställa frågor om och samtala om naturvetenskap och teknik (Lpfö-18).


Vi har firat två födelsedagsbarn under veckan. Både Ronja och Elias har fyllt år. Stort grattis till er, hurra hurra hurra. 


Vi har börjat planera för ert utvecklingssamtal, i år kommer vi inte att sitta tillsammans som vi brukar utan ni kommer få en powerpoint sparat på ett usb-minne som ni får ta hem och gå igenom, fylla i den årliga enkäten och sedan lämna tillbaka till oss på förskolan. De barn som börjar förskoleklass kommer även få ett överlämningsformulär hemskickat samtidigt. Hur det blir med förskoleklassbesök i år vet vi inte, vi återkommer när vi vet mer.


Nästa vecka hälsar vi Emelie välkommen tillbaka till oss igen. Hon kommer vikariera hos oss som vanligt fram till sommarsemestern. 


Nästa vecka, v 19, på förskolan:
Måndag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter
Tisdag:    Utomhus- och inomhusaktiviteter
Onsdag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter
Torsdag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter
Fredag:    Utomhus- och inomhusaktiviteter


                                              // Personalen på Hf-(Hietaniemi friskola)SolgläntanVeckobrev  17

Hej


Nu har fåglarna återvänt och vi kan höra fågelsång när vi är ute på gården. Men vilka fåglar är det? Kan vi se dem eller bara höra dem? Sjunger de för att de tycker om att sjunga eller är det ett sätt för dem att prata med varandra?
Solen har satt fart på snösmältningen och det går undan nu. Gården som i början av veckan hade ett tjockt lager av is är nu nästan bara asfalt. Barnen arbetar med att sopa bort vatten eller leda det vidare till en annan plats, de samlar ihop vatten i hinkar och blandar med sand. Några leker tappert ännu i snön men inser att de sjunker och fastnar lätt i den mjuka snön. Bollar har kommit fram och bokstavsormen som är målad på asfalten dyker upp när snön och isen försvinner. Barnen blir blöta och vi är tacksamma för att ni har med extrakläder till barnen men vi vore även tacksamma om ni kunde packa upp ”dagens” kläder på hyllan, så att barnen själva vet vad de ska ta på sig. Vi tränar på att barnen ska bli så självständiga som möjligt i sin påklädning men att de ofta stöter på problem som vilka handskar de ska ha när det ligger för många på hyllan. Extra vantar eller mössor, strumpor och halskragar kan ligga i plastbacken ovanför. När barnen går hem för dagen är det bra om ni även vänder galonhandskar ut och in så de hinner torka till nästa dag. =). Tillsammans kan vi underlätta för era barn.
”För att skapa bästa möjliga förutsättningar för att barnen ska kunna utvecklas rikt och mångsidigt ska förskolan samarbeta på ett nära och förtroendefullt sätt med hemmen” (Lpfö 18). 


Vi har introducerat Maja som vikarie hos oss eftersom Emelie arbetar på Regndroppens fritids en period framöver. Vi har även använt oss av Oskar som vikarie några gånger.  Vi försöker i största mån boka samma vikarier när det går för att verksamheten ska följa samma rytm och mönster som vanligt. Det tar ett tag innan alla rutiner sitter men sakteligen får de kunskap om arbetsätt och rutiner, om varför vi gör på ett visst sätt. 


Fredagen 1 Maj är förskolan STÄNGD.

Nästa vecka, v 18, på förskolan:


Måndag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter
Tisdag:   Utomhus- och inomhusaktiviteter 
Onsdag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter
Torsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter
Fredag: STÄNGT 1 Maj


                         // Personalen på Hf-(Hietaniemi friskola)Solgläntan Veckobrev 16


Hej! 


Hoppas ni som haft påsklov har njutit av ledigheten och utelivet och är redo att komma tillbaka till oss. Här på förskolan har vi lekt både inne o ute, hunnit med spel o pyssel osv.


Aprilväder med snö och slask, solen som vill titta fram där bakom molnen men inte riktigt orkar vissa dagar, men som ändå gör att de blir nu riktigt blött på gården och de samlas stora vattenpölar som är roliga att utforska för barnen.


Nu är verkligen våren på intågande och barnen behöver galonkläder extra handskar och vattentäta stövlar. Tänk på att de är hela och att storlekarna passar, pröva gärna hemma så ni vet att det passar med overall el dyl.


Under nästa vecka kommer Maja Luttu att jobba hos oss Tisdag-Fredag som vikarie och extra personal.                      Ha en bra helg!Nästa vecka v 17, på förskolan:


Måndag: Utomhus- och inomhusaktiviteter

Tisdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter

Onsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter

Torsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter

Fredag: Utomhus- och inomhusaktiviteter


                                               // Personalen på Hf-(Hietaniemi friskola)Solgläntan


Veckobrev 15Hej!

 

Påsken är här och barnen pratar mycket sinsemellan om påskharen och äggömmor. Måntro vart haren lämnat påskägg i år?

Under tisdagen erbjöds det diverse påskpyssel för barnen, kycklingar och påskris i olika former. Vi gjorde också ett gemensamt pyssel som sitter upphängt på dörren. Det är en liten hälsning från oss och barnen, en önskan om en glad påsk. Nu håller vi tummarna för fint påskväder med massa sol och att vi alla får vara friska och kan njuta av ledigheten. Både långfredagen och annandag påsk (måndag) är röda dagar och förskolan är stängd. Nästa vecka, vecka 16 är det påsklov och de barn som omfattas av allmän förskola är lediga. Flera av er andra har också valt att ta ledigt. Tänk på att vi alltid beräknar matportioner, vårt schema och antal personal efter de vistelsetider ni angett och det är därför viktigt att ni meddelar om det blir förändringar. Det går alltid att ringa, skicka sms eller maila till Solgläntan.


Idag, torsdag, har påskharen varit hos oss på förskolan och lämnat ett fotografi i vårt påskris. Det var en bild på vår gröna sandlåda och när vi gick till den och kikade så fanns det ett nytt foto i den. Tillsammans fick vi lista ut vart de olika bilderna förde oss i samhället och vips så var vi tillbaka på Solgläntan igen. På vår baksida hade haren lämnat ett stort påskägg till barnen som var här, fyllt med små kycklingar och ägg som går att hänga hemma i påskriset. Haren bjöd också på fruktsallad till efterrätt. ”Barnen ska få möjlighet att förundras och utveckla sin förmåga att utforska, kommunicera och reflektera. Utbildningen ska stimulera barnen till att ta initiativ och ansvar samt ge dem möjlighet att arbeta både självständigt och tillsammans med andra” Lpfö -18.

 

Nästa vecka, v 16, på förskolan:


Vi lämnar veckan öppen för olika alternativ beroende på barnantal, barnens egna önskemål, våra tankar och väder. Tänk på att det stundtals är blött och slaskigt väder. Ta kläder efter väder. 


Vi bifogar även ett påskbrev som kommer via rektor Kalle och personal. 


                                 // Personalen på Hf-(Hietaniemi friskola)SolgläntanVeckobrev 14

Hej! 

Nu var det dags för veckobrevet igen, veckorna bara rinner iväg och vi har kommit in i april månad. 

Vi har pratat med barnen om att den första April är en dag då man får skoja om saker men på ett roligt sätt. Vi får inte vara dumma,  men skoja och säga April, April denna dag. April skämt är enligt wikipedia, är en typ av practical joke som tillämpas över stora delar av världen vilket innebär att man försöker lura varandra på olika sätt.


Vi har haft lite färre barn även denna vecka också, barn som är lediga och en del sjuka och hemma. Det går höstblåsor med feber som är ett slags virus som är ofarligt, röda prickar kring munnen men även på kroppen kan detta blåsa upp, en del får mer och en del får mindre men det brukar vara över efter en vecka.


Kommunen har plogat upp fotbollsplanen på idrottsplatsen, men de har gjort nya fina skidspår på grusplanen i stället, som de lovade att hålla de öppna ett tag till. Det går riktigt fort nu i skidspåren och vi uppmanar barnen till att de nu tävlar emot sig själv och ingen annan, det blir lätt en jämförelse hur många varv var och en har åkt.


Nästa vecka så hoppar vi över skidåkningen eftersom vi planerat in annat inför påsken. Men sedan fortsätter vi på Tisdagar och Torsdagar så länge vi har spår.


Nästa vecka, v 15, på förskolan:
Måndag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter
Tisdag:    Påskpyssel
Onsdag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter
Torsdag: Skattjakt utomhus
Fredag:   STÄNGT LÅNGFREDAG


                                              // Personalen på Hf-(Hietaniemi friskola)SolgläntanVeckobrev 13


 Hej!

 

Veckorna bara susar iväg och vi är snart inne i April månad. Aprilväder med plus grader och sol gör att det blir blötsnö som börjar att smälta till stora vattensamlingar som det är roligt att leka i, så som det brukar vara den här årstiden. Det är bra om barnen har med sig galonkläder, galonhandskar, stövlar och extra handskar. Tänk på att vända barnens galonhandskar ut och in när ni kommer hem så att de hinner torka innan de ska användas igen. 


Veckan som varit har vi haft lite färre barn än vanligt, en del barn har varit lediga och en del sjuka med förkylning.  Du som vårdnadshavare behöver tänka precis som du alltid gör gällande ditt barn. Är ditt barn sjuk, ska barnet vara hemma och undvika att träffa andra människor. Alla som har symptom ska stanna hemma för att minimera smittspridningen. Vi följer folkhälsomyndighetens rekommendationer som säger att barnet väntar minst 2 dygn efter att de blivit friska innan de kommer tillbaka till förskolan. 


På torsdagen så hade vi den årliga skidtävlingen för barnen, barnens Vasalopp. I år valde vi att inte köra ihop med Björkens förskola i Hedenäset som vi brukar göra pågrund av Coronaviruset.  Det blev istället en liten skidtävling här i Övertorneå på IP för våra egna barn. Gröna gruppen var hejarklack och de bjöds på frukt och dryck efteråt till alla. 


Nästa vecka, v 14, på förskolan:


Måndag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter
Tisdag:   Gula och Röda gruppen åker skidor, vi går 9.00
Onsdag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter
Torsdag: Gula och Röda gruppen åker skidor, vi går 9.00
Fredag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter


                                             

                                                // Personalen på Hf-(Hietaniemi friskola)Solg
Veckobrev 12Hej! 


Vilka veckor (förra och denna) vi haft med Corona prat runt omkring oss hela tiden, på nyheterna, på radion, i skolorna, från liten till stor. Det känns något overkligt på något vis. Vi försöker att hålla vår vardag på förskolan så lik som den brukar vara. Vi har vanliga samlingar och aktiviteter, vi planerar för en verksamhet som ska rulla på som vanligt. Några av era barn undrar mycket om detta virus som går fram som en löpeld och vi försöker besvara frågor och funderingar så gott vi kan. Vi känner oss lugna än så länge och fortsätter hålla noggrann handhygien och extra städ på stället. 


Under veckan har gula och röda gruppen åkt skidor vid två olika tillfällen nere på idrottsplan. Det går framåt och barnens utveckling är så rolig för oss att följa. Vi är jätte stolta över barnen som bär sin utrustning, packar upp, sätter på skidorna och kommer iväg helt själva. De packar även ihop skidorna själva, håller koll på sin utrusning och hjälper varandra. Vi pedagoger blir nästan överflödiga ibland, vi går mest jämte barnen, hejar på och coachar dem med goda tips och idéer. Barnen verkar också stolta, några har reflekterat över att de är självständiga och självgående. Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla självständighet och tillit till sin egen förmåga (Lpfö-18). 


Gröna gruppen gör stora framsteg på gården när gula och röda gruppen är borta. De hittar nya lekstationer och nya kompisar att vara med. De tar för sig och utforskar mer av gården än när alla är ute samtidigt. Arbetslaget ska inspirera och utmana barnen att bredda sina förmågor och intressen (Lpfö-18).


Nästa vecka, v 13, på förskolan:


Måndag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter

Tisdag:   Gula och Röda gruppen åker skidor, vi går 9.00
Onsdag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter
Torsdag: Barnens VASALOPP på idrottsplan för gula och röda gruppen.

               Gröna hejar på. Vi går 9.00. Den som vill får komma och heja på barnen.
Fredag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter


                                           // Personalen på Hf-(Hietaniemi friskola)Solgläntan  Veckobrev 11


Hej! 

Vår väder i luften, fåglar som kvittar och snön som smälter bort. Det plaskas och leks intensivt både i och kring de vattenpölar som bildas. Barnen öser och öser, fyller olika hinkar, resonerar kring vilken hink som fyller mest vatten. Vi har chansen att utmana deras tankar kring mängd och volym, olika densiteter och vikt. ”Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla förmåga att använda matematik för att undersöka, reflektera över och pröva olika lösningar av egna och andras problemställningar samt grundläggande egenskaper hos mängder och kunna resonera matematiskt om detta”. (Lpfö-18). 


Under tisdagen och torsdagen gick röda och gula gruppen ner till idrottsplanen för att åka skidor. Även nu fick barnen bära sin utrusning själva och åka valfria varv nere på idrottsplanen. 


Röda gruppen hade bad under onsdagen där vi bland annat tränade på att hoppa från kanten ner i bassängen samt att simma med hjälp av en ”flytgroda” (en dyna som ser ut som en groda). Några av barnen kan ta riktiga bentag och andra sprattlar med benen upp och ner för att komma framåt. 


Samlingarna för röda och gula gruppen har gått i matematikens tecken under veckan där vi räknat antal och både addition och subtraktion. Det är på enkel nivå men vi lär dem att ett antal plus ett annat antal är lika med någonting, det är plus och det är minus. Det heter matematik. Vi har även räknat från 1-10 på olika språk. ”Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla förmåga att urskilja, uttrycka, undersöka och använda matematiska begrepp och samband mellan begrepp”. (Lpfö-18).


Gröna gruppen har arbetat med närvaro och frånvaro och även de med att räkna antal. De sätter upp sin bild på en magnettavla om de är på förskolan och de barn som är frånvarande sätts upp under en bild på ett hus som vi kallar för hemma. Vi räknar barnen som är här och hur många som är hemma. Alla barn vet vart sin bild ska vara och alla barn benämner högt de andra barnens namn. Gröna gruppen har även haft många sångstunder med rim och ramsor på sin samling. Alla barn är delaktiga i samlingen på sin nivå, från den allra yngsta.  ”Förskolan ska stimulera varje barns utveckling och lärande”. (Lpfö-18). 


Vi bifogar er information kring Corona med detta mail. Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och håller oss uppdaterade om läget. Vi har alltid god handhygien här på förskolan och tvättar händerna ofta, med tvål och varmt vatten, före måltid och efter toalettbesök. Vi försöker uppmuntra barnen till att hosta och nysa i armvecket för att hindra smitta från att spridas. I dagsläget, med tanke på smittrisken, håller vi ytterligare koll på detta. Det är viktigt att vi alla hjälps åt att minska smittspridningen, var uppmärksam på symptom som hosta, andningssvårigheter eller feber. Stanna hemma när du är sjuk för att undvika att smitta andra människor i din närhet. 


Nästa vecka, v 12, på förskolan:

Måndag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter
Tisdag:   Skidor för röda och gula gruppen kl 9.00
Onsdag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter
Torsdag: Skidor för röda och gula gruppen kl 9.00
Fredag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter


Under vecka 28-31 så håller förskolan semesterstängt. Vi behov av barnomsorg så har kommunen en öppen sommarförskola på Silvertallen. Ansökningsblankett till sommarförskola finns i en plastficka vid scheman i hallen. Blanketten lämnas till oss på förskolan men vid frågor och funderingar kan ni kontakta Birgitta Nilsson.                                   // Personalen på Hf-(Hietaniemi friskola)Solgläntan                                         Veckobrev 10Hej! 


Fina dagar solen har börjat värma och våren är här. Hoppas ni som varit lediga har haft ett skönt sportlov och fått njuta av skidåkning och massa andra sportlovsaktiviteter. 


Barngruppen har varit lite mindre i veckan så vi har lämnat en del rutiner och låtit barnen få välja lite mer vad de velat jobba med. Vi har varit till biblioteket och lånat nya böcker, målat, spelat mycket spel, utomhusaktiviteter i det fina vårvädret.


Vi har fått en ny mobiltelefon, så nu kan vi ta emot/ skicka bilder.


Vi har firat Agnes som fyllt 6 år  Hipp Hipp Hurra


Nästa vecka, v. 11 på förskolan


Måndag: Utomhus- och inomhusaktiviteter


Tisdag: Skidor för röda och gula gruppen vi går härifrån kl 9.00
             Gröna gruppen är kvar på gården   

             

Onsdag: Bad för Molly, Alice, Agnes, Sally och Nellie. Vi går 8.30

                     

Torsdag: Skidor för röda och gula gruppen
               Gröna gruppen är kvar på gården


Fredag: Utomhus- och inomhusaktiviteter                                               // Personalen på Hf-(Hietaniemi friskola)Solgläntan Veckobrev 9


Hej! 


Februari går mot sitt slut och precis som vanligt har många varit sjuka. Det är en segdragen förkylning med hög feber som verkar snurra på hos de flesta och vi hoppas att det nu är över och att alla snart är pigga och krya igen. Kanske det är bra med lite kyla som tar kål på bacillerna. 


Vi har inskolat Ture färdigt och nu har vi 20 barn på Solgläntan under vårterminen. Det betyder att det är fullt och inga fler barn kommer att skolas in under denna termin. Vi skolar oftast in barn på en vecka och vi har god hjälp av de andra barnen som leker och visar hur vi brukar göra. De andra barnen vet att några aktiviteter och rutiner inte blir precis som vanligt under en inskolningsvecka. Vi i personalen arbetar mycket med anknytning, att finnas nära och se vad det nya barnet är intresserad och nyfiken på. Vi försöker lära känna varje unikt barn. Det är viktigt för oss att skapa goda relationer till både barn och vårdnadshavare, vi arbetar inte bara med att skapa trygga barn utan även med att stötta vårdnadshavarna i processen att kunna lämna sitt barn i våra armar. ”För att skapa bästa möjliga förutsättningar för att barnen ska kunna utvecklas rikt och mångsidigt ska förskolan samarbeta på ett nära och förtroendefullt sätt med hemmen” Lpfö 18.


Alice och Agnes har fyllt 6 år. Vi har firat Alice under fredagen och Agnes firas när hon är pigg igen. Hurra hurra!


Nästa vecka är det sportlov och de barn som omfattas av allmän förskola är lediga. Vi lägger schema efter de vistelsetider som ni anger och det är av största vikt att ni meddelar oss förändringar i god tid så att vi kan anpassa och lägga personal där den mest behövs. Nästa vecka, v 10, på förskolan:


Vi lämnar veckan öppen för olika aktiviteter beroende på barnantal, deras önskemål, våra tankar och väder. 
                                        // Personalen på Hf-(Hietaniemi friskola)Solgläntan Veckobrev 8Hej!


Fina dagar med sol som lyser varvas med snö som yr runt. Det är stundom kallt och andra stunder riktigt milt ute. Varierande väder, precis som hör till vid den här tiden på året.

 
Tisdagen bjöd på skidor för röda och gula gruppen. Barnen bar själva sin utrustning ner till idrottsplan och får själva försöka få på sig skidorna. Alla barn klarar av att bära sina skidor och stavar ner till idrottsplan, men ni föräldrar kan underlätta för dem om ni buntar ihop dem åt barnen. Några av barnen klarar av att ta på sig skidorna och bunta ihop dem igen, andra hjälper vi. Samtliga barn åkte några varv på idrottsplan, några åkte fem varv och andra ett. Barnen väljer själva och sätter sin egen nivå. Det är roligt för oss att se hur det utvecklats från förra året. 


Onsdagens planerade bad för röda gruppen förde oss återigen på ett nytt äventyr. Badhuset i Hedenäset hade också fått problem och var stängt. Vi fick hastigt planera om och hitta på något annat för barnen. Efter en tur till både högstadiet och till sporthallen hamnade vi slutligen i c-hallen där vi fick lov att vara. Vi bjöd på ett svettigt gymnastikpass mestadels bestående av lekar så som kull, följa John, spökboll och kom alla mina små kycklingar. Vi hade dansstopp och skakade loss till musik. Vi startade hela passet med en uppvärmning och avslutade med avslappning. 


Skidåkningen för gula och röda blev dessvärre inställd på torsdagen då graderna visade lite väl kallt för att ta på och av sig skidor. Vi valde ett något kortare utomhuspass istället. 


Gröna gruppen har haft utomhusaktiviteter på gården under hela veckan. 


Nästa vecka, v 9, på förskolan:


Måndag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter
Tisdag:   Utomhus- och inomhusaktiviteter 
Onsdag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter
Torsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter, ev skidor för Gula och
                Röda gruppen.
Fredag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter


    Vi hälsar Ture välkommen till oss. Han har inskolning under hela veckan.


                           // Personalen på Hf-(Hietaniemfriskola)Solgläntan Veckobrev 7


Hej!  


Vi i personalen utvärderar och reflekterar ständigt över vårt arbete med barnen, över miljön de leker i och aktiviteter så som samlingar, temaarbete etc. Vi försöker hitta lösningar och se vart vi kan utmana barnen mest så att de får utvecklas i sin takt och lära sig nya saker eller fördjupa sig i sitt lärande. Vi flyttar om i grupperingar och prövar oss fram. Vi har delat samlingen i tre olika grupper för ett tag sedan och det finns både fördelar och nackdelar med det. Fördelarna är just nu övervägande men vi har valt att justera gruppindelningen något. Vilken grupp ditt barn är i (just nu) markeras med färg på lådorna i hallen. 


I Onsdags så var det dags för badet för de blivande 6-åringarna men vi fick ett tråkigt besked att simhallen fått stänga på grund av vattenläckage från bassängen.  Vi hade många besvikna 6-åringar som hade sett framemot att få bada. Vi bestämde oss för att gå och se hur det såg ut i simhallen för att bättre förstå vad det handlar om, varför vi inte kunde bada.
Vi fick ett bra bemötande av Simo som berättade vad som har hänt, han visade oss hur det såg ut inne i bassängen. Vattennivån hade sjunkit till mer än hälften i stora bassängen. Nu blir det reparation av simbassängen och de kommer att ta några veckor så vi får se hur vi gör med badet framöver. Vi återkommer med info när vi vet mer.


Efter besöken på simhallen gick vi vidare och hamnade på Kristallen. Vi skulle bara säga Hej…. men vi blev inbjudna. De berättade att de jobbade med PIPPI tema just nu och vi fick se Pippi, Herr Nilsson…… De visade oss runt i lokalerna på kristallen och på nya fritids samt matsalen. Badbesöket blev ett första litet besök av förskoleklassen. 


Vi har uppmärksammat ”Alla hjärtans dag” och barnen har tillverkat olika alster till någon de tycker om. 


Vädret ser ut att bli fint nästa vecka så vi börjar att gå till Ip (idrottsplanen) för att åka skidor med röda och gula gruppen. Tänk på att se över utrustningen så allt passar och kom med skidorna och stavarna buntade, barnen bär själva sina grejor.  Märk all utrusning med namn, både stavar, skidor och pjäxor. Det är svårt för oss att veta vilka grejer som tillhör vem. 


Vi önskar även att ni hjälper era barn med vilka kläder som ska vara på hyllan i hallen. De  kläder ni vill att ert barn har på sig under dagen vill vi att ni hänger på krokarna vid barnets hylla eller sätter i nedersta facket så att barnen kan nå sina kläder.  Vi strävar efter att barnen ska kunna klä sig själva varje dag, från liten till stor. Några behöver fortfarande hjälp och andra nästan igen hjälp alls. De äldsta är alla helt självgående och vi ser att vårt ”du kan själv”-pepptalk och coaching har gett resultat.
Det underlättar för era barn att kläderna finns på rätt plats från början. Rensa gärna bort överflödigt från hyllorna.

”Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla självständighet och tillit till sin egen förmåga” (Lpfö-18)


Nästa vecka, v 8, på förskolan:


Måndag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter
Tisdag:   Vi åker skidor på IP med Molly, Alice, Agnes, Sally, Nellie, Ronja, Hjalmar, Elias, Lukas, Thea, Majken vi går 9.00
               Gröna gruppen blir kvar på gården
Onsdag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter
Torsdag: Vi åker skidor på IP med (se ovan)

               Utomhus- och inomhusaktiviteter
Fredag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter


                            Melissa har praktik hos oss under hela vecka 8 och 9


                                       // Personalen på Hf-(Hietaniemi friskola)Solgläntan 


Veckobrev 6

Hej!
Under veckan har solen tittat fram och vi har reflekterat tillsammans med barnen kring ljuset och värmen, om olika årstider och att det ser olika ut beroende på var i landet vi befinner oss. Södra Sverige har inte så mycket snö, eller ingen snö alls på vissa ställen och här uppe i norr har vi betydligt mer. Vi har pratat om värmen från solen och konstaterat att frusna kinder inte känns  lika frusna om man står i solen. Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla förmåga att lyssna på och reflektera över andras uppfattningar samt att reflektera och ge uttryck för egna uppfattningar (Lpfö-18). 


Vi försöker vara ute dagligen oavsett temperatur. Era barn har bra kläder, är jätte bra på att klä på sig alla sina olika lager av kläder och rör sig mycket utomhus. Tiden på utevistelsen varierar självklart beroende på temperaturen. De flesta verkar tycka det är skönt att komma ut i den friska luften en stund. 


Under veckan har några barn varit på en föreställning i trähallen som handlade om rädsla. De fick fundera på saker de är rädda för och efter teaterns slut fick de rita en sak de var rädda för på ett långt gemensamt papper som rullades ut på golvet.

 

Vi har firat Molly, 6 år. Hurra, Hurra, Hurra!


Nästa vecka, v 7, på förskolan:
Måndag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter
Tisdag:   Utomhus- och inomhusaktiviteter 
Onsdag:  Bad för Molly, Alice, Agnes, Sally och Nellie. Vi går 8.30
Torsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter
Fredag:  Vi uppmärksammar Alla-Hjärtans dag 


Vecka 10 är det sportlov. De barn som omfattas av allmänförskola är lediga. Vi lägger alltid schema efter de vistelsetider ni anger så vänligen meddela oss om ert/era barn får ändrade tider. 


                                                    // Personalen på Hf-(Hietaniemi friskola)Solgläntan 


Veckobrev 5Hej, ja då är denna vecka strax över och februari månad står nu som näst. Vädret håller sig, det är relativt milt och de har lovat snö några dagar till innan vi får se solen.


I veckan så har 6 åringarna haft sitt första badbesök, lite pirrigt och många funderingar kring detta för barnen. Ett av syftena med badet är att alla blivande 6 åringar ska lära känna varandra. Ett annat syfte är att barnen ska få vattenvana och rutiner kring omklädningsrum, duschar och allt som hör till. Badet gick jättebra och vi ser framemot nästa gång. Vi kommer att fortsätta bada några gånger under vårterminen på Onsdagar ojämna veckor.


Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla:


- självständighet och tillit till sin egen förmåga
- Motorik, koordinationsförmåga och kroppsuppfattning samt förståelse om hur
   viktigt det är att ta hand om sin hälsa och sitt välbefinnande
- Upplever att det är roligt och meningsfullt att lära sig nya saker
                                                                                                      Lpfö-18


På torsdag var det musikföreställning i folkets hus för 4-5 åringarna tillsammans med andra förskolor i kommunen. Det var en musikföreställning som handlade om djur och de spelades musik till.


Vi gratulerar Molly som fyller 6 år, Hipp Hipp Hurra! Vi kommer att fira henne nästa vecka.


Nästa vecka, v 6, på förskolan:


Måndag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter
Tisdag:   Föreställning ”Bu! Vem är du? ”  kl 9.30 (Vi går härifrån 9.00 )                           Molly,Alice.Agnes,Sally,Nellie,Ronja,Hjalmar,Elias,Lukas,Thea,Majken

Onsdag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter
Torsdag: Utomhus-och inomhusaktiviteter
Fredag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter


Semesterperioden då förskolan är sommarstängt är vecka 28, 29, 30 och 31.               
   


                                         // Personalen på Hf-(Hietaniemi friskola)Solgläntan 


Veckobrev 4Hej!


Februari närmar sig och den obligatoriska vab (vård av barn) månaden är i antågande. Vi har tydligen tjuvstartat med det denna vecka, då många av er ligger hemma med feber. Vi skickar våra varmaste krya på er hälsningar och hoppas vi får se så många som möjligt av er nästa vecka. 


Under veckan har vi arbetat vidare med samlingar i tre olika grupper. Gröna gruppen har haft mycket sång och rörelse på sina samlingar. Gula gruppen har bland annat pratat om färger och lyssnat till flanosagor. Den röda gruppen har även de fått höra flanosagor, spelat gemensamma spel och rimmat med ord. Vi arbetar vidare i tre grupper under samlingarna nästa vecka. 


Melissa som går första året på gymnasiet, har påbörjat sin introduktion hos oss i  tisdags och kommer tillbaka nästa tisdag igen. 


Vi har firat Majken, 3 år. Hipp hipp Hurra! Vi firar fortfarande barnen med att sjunga födelsedagssången på tre språk (finska, engelska och svenska), de får ett kort av oss och välja en valfri sak från kofferten. Barnet får välja en valfri sång som vi sjunger gemensamt. Sedan brukar vi låta födelsedagsbarnet gå först till bordet där vi har placerat en plastblomma och flagga vid barnets plats. Vi firar med frukttårta som består av endast frukter. Den är egentligen inte lik en tårta men vi bjuder på frukter/bär som vi inte äter så ofta annars, melon, jordgubbar, kiwi, vindruvor etc. 


Nästa vecka drar badet igång för våra blivande förskoleklassare, Molly, Alice, Agnes, Sally och Nellie. Vi kommer bada varannan vecka på onsdagar.


När det gäller besök i förskoleklass kommer det ske under våren:
I Hedenäset blir det under en vecka under mars/april och till Kristallen brukar vi bli inbjudna under 3 tillfällen i maj. Vi återkommer när vi vet mer. 


Nästa vecka, v 5, på förskolan:


Måndag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter
Tisdag:   Utomhus- och inomhusaktiviteter 
Onsdag:  Bad för Molly, Alice, Agnes, Sally och Nellie. Vi går 8.30
Torsdag: Musikföreställning JAZZO för Molly, Alice, Agnes, Sally,  
                Nellie, Ronja, Hjalmar, Elias, Lukas, Thea och Majken. Vi går  9.30
Fredag:  Utomhus- och inomhusaktiviteterVi hälsar Gunnar Välkommen till oss, han kommer att skolas in under veckan.
// Personalen på Hf-(Hietaniemi friskola)Solgläntan 


Veckobrev 3Hej!


Veckan går fort och det är redan dax för veckobrev igen.


Vädret har gått från regn och rusk till vinter och snö. Barnen klättrar i snöbergen som bildats på gården, de skottar snö och bygger olika saker av den. Några lagar mat och andra åker madrass.


Under veckan har vi prövat dela samlingen i tre grupper istället för två. Röda, gula och gröna har alltså haft egna samlingar precis som de har egna bokläsnings- grupper. Detta för att få mindre grupper. Vi kommer utvärdera huruvida vi ska ha det så eller om vi ska tillbaka till två grupper. Det finns fördelar och nackdelar med båda systemen (två eller tre grupperingar vid samling). Bokläsningen har vi länge haft i tre grupper. Vi återkommer när vi bestämt vilket som fungerar bäst.


Terminen i övrigt kommer bjuda på fortsatt fokus mot språk och kommunikation där vi medvetet arbetar för att förstärka och utveckla barnens språk och identitet, vi forsätter arbeta med TAKK (Tecken som Alternativ och Kompletterande Kommunikation), barnkonventionen, skidåkning, olika gruppaktiviteter, pyssel, lek både inomhus och utomhus, bad för de äldsta barnen under en viss period, skogen, utflykter, digitalisering, skidtävling, bamselopp, fixarkväll tillsammans med er föräldrar, individuella utvecklingssamtal och överlämningssamtal till förskoleklassen för de som berörs. Mer information kommer successivt under terminens gång.


Vecka 4-9 så kommer vi att ha en praoelev här hos oss, Melissa Haapaniemi. Hon går första året på barn- och fritidsprogrammet på gymnasiet. Hon kommer besöka oss tre tisdagar för INTRO och sedan går hon hela dagar vecka 8 och 9.


Nästa vecka, v 4, på förskolan:Måndag: Utomhus- och inomhusaktiviteter


Tisdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter 


Onsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter 


Torsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter


Fredag: Utomhus- och inomhusaktiviteter

                                                             // Personalen på Hf- (Hietaniemi friskola) SolgläntanVeckobrev 2Hej!


Välkomna tillbaka till verksamheten och vardagen efter alla helgdagar vi haft. Nu är både barn och personal tillbaks och det är skönt att vara ledig men konstigt nog börjar man längta efter vardagen och rutinerna igen.


Vi går mot ljusare årstid och vilken härlig årstid vi har framför oss. Vårterminen har startat och vi ser framemot en ny termin tillsammans med er och era barn.


Vädret är milt och det har kommit blötsnö och regn för det mesta,vi har riktigt blött och halt på gården trots att de har sandat gården.
Så tänk på att ha kläder efter väder.Vi får hoppas på att det håller sig på minusgrader och vi får lite mera snö.


I veckan har vi firat Dahlia som fyllt 2 år Hipp Hipp Hurra!


Under vårterminen så kommer vi att skola in 2 nya barn Gunnar och TureVi hade Gunnar på besök i veckan och vi kommer att börja med den första inskolningen v 5.


I morgon Fredag den 10/1 håller vi STÄNGT på grund av utbildning/planeringsdag.                              

                                           // Personalen på Hf- (Hietaniemi friskola) Solgläntan