Veckobrev Solgläntan

Veckobrev Solgläntan


Vecka 49


Hej!


I Tisdags så var det den 1 December och vi har startat upp Solgläntans julkalendrar för de olika grupperna. Under tisdagens samling knackade det på fönstret och tomtens luva visade sig utanför fönstret och vips var han borta. Men  han hade lämnat ett brev som vi fick läsa upp tillsammans med barnen där han berättade att han nu skulle titta till oss varje dag fram till jul med olika uppdragsbrev som han lämnar i julkalendern. Den här veckan har barnen fått frågor kring tomten, fundera på hur han ser och var han bor. De har fått hjälpa honom sortera olika dofter så som kaffe, polkagris, pepparkaka, apelsin, vanilj och citron. Barnen har också fått lyssna på en julbok som lästes upp via en inläsningstjänst som heter polyglutt och under fredagen lekte de kimslek med diverse julsaker. 


Den gröna gruppen får besök av en liten handdocka som är en liten ”tomte ”varje dag där de tillsammans får öppna ett paket som innehåller julsånger, fingerramsor, sagor eller lekar. 


Som ni kanske har läst så har Folkhälsomyndigheten kommit ut med nya restriktioner att symtomfria barn bör stanna hemma om  någon i familjen har Covid-19 https://www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/2020/december/.


Vi fortsätter att uppmana er föräldrar att inte bli för många i hallen samtidigt och att ni spritar händer innan ni kommer in. Vi hämtar era barn till hallen när det är dags för dem att gå hem.


Vi har firat Gunnar som fyllt 2 år,  hipp hipp hurra!


Vi har även fattat ett nytt beslut kring luciafirandet den 14 dec. Vi gör något lucia mys tillsammans här på förskolan istället för det traditionsenliga lucia tåget. De barn som vill vara utklädda till lucia, tärna, tomte etc. får såklart vara det. Hoppas ni föräldrar har förstående för detta.                                           // Personalen på Hf-(Hietaniemi friskola)Solgläntan 
Vecka 48


Hej!

Nu har denna vecka gått och tiden bara rusar fram. Julen närmar sig och förberedelserna är i full gång. Stjärnor och adventsljusstakar pyntar våra fönster på förskolan. Utomhusgranen och tomten har fått sina platser utomhus. På tisdag är det den 1 december och vi startar upp Solgläntans julkalender. Vi kommer att ha två olika kalendrar. En för gröna gruppen och en annan för röda och gula gruppen. Den gula och röda gruppen har en kalender med olika uppdrag som gömmer sig bakom luckorna. Det kan vara allt från samarbetsövningar till pyssel eller skattjakt. Den gröna gruppen kommer få ett paket att öppna varje dag med en sång eller ramsa som innehåll utöver deras vanliga samling.
Vi kommer följa den lokala julkalendern, Tomten på Luppioberget som sänds på svenska och meänkieli i Svt barn. Kanske följer vi även svt:s ”vanliga” julkalender, beroende på hur den verkar vara. 


Måndagen den 14 december håller vi luciaföreställning utomhus med barnen. Vi kan tyvärr inte erbjuda er föräldrar och släkt att delta i år. Det känns ledsamt men bara att acceptera. Valet av kläder är helt fritt och absolut inget måste, ni gör som ni vill om barnen vill vara lucia, tomte, stjärngosse, tärna el pepparkaksgumma/gubbe etc. Tänk bara på att kläderna måste vara lite större så att barnen kan få in en fleecedress eller ylledress (varma kläder) under. 


På fredagen den 18 december har vi julfest för barnen på förskolan. Innehållet är hemligt för barnen eftersom det är en ”lucköppning” där innehållet ska avslöjas. Vi hoppas att vi kommer att ha trevligt, äta god mat, skratta mycket och få tomtebesök utomhus. Är det någon av era barn som är rädd för tomten? Säg gärna till oss innan så kan vi planera för detta. Vi prövade att vara utomhus förra året och upptäckte att det var bra. Alla fick komma så nära tomten de själva ville. Gården är stor och barnen kan hålla avstånd. Vi kör på samma koncept i år. Såvida inget annat ändras i dessa covid tider. 


De barn som eventuellt är lediga enligt schema får givetvis komma på både julfest och lucia under den tiden aktiviteten pågår.  

                               

                                     // Personalen på Hf-(Hietaniemi friskola)Solgläntan 
Vecka 47


Hej! 


Äntligen kom snön tillbaka och det blev genast ljusare ute. Tiden går snabbt och det är bara en vecka kvar till första advent. Vi på förskolan planerar för december månad med pyssel, aktiviteter, lucia och jul. Vi har inte bestämt allt ännu men återkommer när planeringen är klar. Vi följer folkhälsomyndighetens rekommendationer och utgår från det när vi planerar. Vi är noga med att tvätta händerna på era barn med tvål och vatten och vi rekommenderar er föräldrar att sprita händerna vid dörren när ni kommer. Tänk även på att ni inte ska vara för många föräldrar i hallen samtidigt, håll avstånd och vänta gärna utanför när de blir för trångt. Vi försöker slussa barnen till er.
Det är bara att hålla avstånd, vara noga med handhygienen och hålla ut. Ljusare tider kommer. 


Vi lämnar ut en lapp om barnens vistelsetider kring jul och nyår som ni får fylla i och lämna in senast den 27november. Det är viktigt att ni följer de tider som ni anger eller meddelar oss ändringar snarast eftersom vi sätter personal och beställer antal portioner mat efter det antal barn vi har. Våra öppettider kan variera beroende på de tider ni angett.
Vi kommer hålla förskolan stängd den 11 januari 2021 för en utbildningsdag. Vi har valt den 11 januari eftersom även skolorna har u-dagar då. 


Under veckan har vi arbetat med rim, ramsor, samarbetsövningar och matematik under samlingarna i röda gruppen. Barnen i gröna gruppen har sjungit sånger och räknat talen mellan 1-5. Gula gruppen har arbetat med lägesorden framför, bakom, bredvid, över och under. ” I utbildningen ingår undervisning. Undervisning innebär att stimulera och utmana barnen med läroplanens mål som utgångspunkt och riktning, och syftar till utveckling och lärande hos barnen. Undervisningen ska utgå från ett innehåll som är planerat eller uppstår spontant eftersom barns utveckling och lärande sker hela tiden” Lpfö18, s 7.                                        // Personalen på Hf-(Hietaniemi friskola)Solgläntan 

Vecka 46


Hej!


Fredagen den 13 November och veckobrevet på väg igen. Vädret växlar mellan minusgrader och plusgrader. Bra att ni har valmöjligheter när det gäller kläder, dagarna framöver har de lovat regn och plusgrader. Ingen skymt av snö så länge.


I veckan så kom det nya restriktioner angående förhållningsregler kring Covid 19. Vi alla måste hjälpas åt för att stoppa Covid 19 och minska smittorisken. Än så länge så har Övertorneå Kommun väldigt lite insjuknande i Covid jämfört med andra kommuner. Hoppas det stannar där och folk tar sitt ansvar att hjälpas åt med detta. De nya riktlinjerna kan ni läsa på https://www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/2020/november/beslut-om-skarpta-allmanna-rad-i-kalmars--norrbottens--och-vasterbottens-lan/


Vi här på Solgläntan har funderat hur vi kan göra vårat bästa för era barn samt för er föräldrar men även för oss personal som är utsatta för att bli smittade. Vi bestämde oss för att…..

  • Vi kommer att från och med Måndag inte möta upp mer än nödvändigt i hallen, självklart tar vi emot och möter upp de barn som vi vet behöver det, men många är stora och klarar att komma in själva.    
  • Ni föräldrar får inte komma in mer än i hallen, vi slussar ut era barn till hallen när ni kommer för att hämta hem dem
  • Vi kommer att servera maten till era barn så att så få rör vid slevarna och besticken till grönsakerna. 
  • Vi har satt ut handsprit vid dörren sprita gärna när ni kommer och går
  • Stanna hemma om barnen har symtom
  • Kom inte in om ni är själva är lite förkylda, vi kan möta upp barn utomhus on ni bara att slår en signal så vi vet


Så vill vi påminna er föräldrar att stänga grinden så det inte händer nån olycka när ni hämtar och lämnar era barn, den har stått öppen vid flera tillfällen.


 I veckan så har vi firat Thea som fyllt 4 år  Hipp hipp hurra!!


                                         // Personalen på Hf-(Hietaniemi friskola)Solgläntan 
Vecka 45


Hej!


Snön kom och försvann, det är svårt att veta vilka kläder man ska välja. Ibland är det kallt och andra dagar rejält blött. Det är tacksamt att ni föräldrar skickar med olika varianter och har koll på rådande väderlek eftersom vi är ute varje dag. Vi hoppas snön kommer tillbaka snart så vi kan njuta av ljuset och snön.


Lika säkert som vi vet att snön kommer tillbaka så har dessvärre Covid19 ökat igen och spridningen över Sverige framskrider ganska fort tyvärr. Livet blir lite annorlunda, allt blir inte som planerat eller som man tänkt sig alltid. För oss här på förskolan ställdes den planerade festen med Björkens äventyrsförskola, Wilda kids och Vilja in. Den planeras komma vid ett annat tillfälle istället, när läget lugnat sig lite. Vi har även diskuterat och resonerat att vi inte kommer erbjuda er föräldrar vårt sedvanliga föräldramöte för er under den här terminen. Den flyttas fram till vårterminen beroende på hur läget är med Covid19.


Vi får hälsa Enito välkommen till oss här på Solgläntan.Han kommer att vara här på praktik fram till jul. Han går barn och fritids programmet på gymnasiet.


Vi har skolat in Peppi i veckan och nu har vi 18 barn på Solgläntan.


Nästa vecka, v 46, på förskolan:


Måndag: Utomhus-ochinomhusaktiviteter

Tisdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter

Onsdag: Utomhus-ochinomhusaktiviteter

Torsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter

Fredag: Utomhus-ochinomhusaktiviteter                               // Personalen på Hf-(Hietaniemi friskola)SolgläntanVecka 44


Hej!


Dags för veckobrevet igen. Veckorna går av bara farten och snart har vi en ny månad framför oss November kommer näst.


Det har verkligen regnat denna vecka och all snö som vi fått är borta. Men trots det dåliga vädret har vi varit ute en liten stund varje dag .Barnen har öst med vatten  i hinkar och  grävt i sandlådan  och ”de som göms i snö kommer alltid fram i tö” Vi hittade ett par handskar som varit borta sen förra veckan, vilken lycka! 


I veckan så har vi Halloween pysslat med de barn som varit här, denna gång blev det mumier, spindlar och pumpa på kort för de minsta, Vi gjorde också en gemensam pumpa som vi gröpt ur och satte ett värmeljus i.


Anttoni och Dahlia gör sina sista dagar denna vecka på grund av flytt.Vi vill tacka dom för att vi fått ha dom här hos oss på Solgläntan. Vi önskar de lycka till med det nya.


Fredagen den 6 Nov är det röda och gula gruppen som åker till Hedenäset på Vilda kids fest .Bussen avgår kl 9.00.


Så får vi hälsa Peppi välkommen till oss, vi kommer att inskola henne under veckan som  kommer alltså v 45.


Nästa vecka, v 45, på förskolan:


Måndag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter
Tisdag:   Utomhus- och inomhusaktiviteter 
Onsdag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter

Torsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter
Fredag:   Röda och gula gruppen till Hedenäset     


                                    Ha en bra  Alla helgonshelg / Halloween helg  


  

                        // Personalen på Hf-(Hietaniemi friskola)Solgläntan 
Vecka 43


Hej!

Vi pratade med barnen förra veckan på samlingen och sa att de lovat snö under helgen och det kom snö, inte så lite heller utan ganska mycket för att komma första gången. Vaknade upp på Söndagmorgon och de var helt vitt därute. Det var bara att börja söka fram snöskyffeln och snöräven och börja skotta, de verkar som att vi får ännu mera snö dagarna som kommer. Men det blir så mycket ljusare och renare med snö. 


Vinterleksakerna har plockats fram här på förskolan, madrasser, pulkor, snörävar och spadar. Barnen har byggt kojor, gjort snökakor, plogat och åkt i backen. Vinterleken fick full fart.  


Vi har, som ni redan vet, blivit inbjudna till en fest för barnen tillsammans med Vilda kids och Vilja på Björkens förskola i Hedenäset den 6 november klockan 9.30. Det ska vara aktiviteter så som disco, fiskedamm, äventyrsbana med mera. Allt kommer att ske utomhus. Barnen åker buss till Hedenäset.
Inbjudan är för alla barn men efter många funderingar och resonemang mellan oss har vi slutligen fattat beslutet att det är röda och gula gruppen som åker. Den gröna gruppen stannar kvar här på förskolan. Vi vill att de aktiviteter som anordnas ska ge något för barnen, kännas roliga, spännande och utmanande. Vi vill att det ska vara tryggt och att vi som personal räcker till och finns för barnen. Vi har en inskolning under samma vecka som festen anordnas och barnet kommer ha sin andra dag att bli lämnad utan föräldrar här hos oss på förskolan. Det känns bättre att gröna gruppen får stanna med oss på förskolan och njuta av miljön med färre barn. Hoppas ni föräldrar förstår vårt resonemang.

”Utbildningen ska utgå från en helhetssyn på barn och barnens behov, där omsorg, utveckling och lärande bildar en helhet” (Lpfö -98).  


Nästa vecka gör både Anttoni och Dahlia sina sista dagar här på Solgläntans förskola. Det vankas flytt för båda två, en till grannlandet och en söderut. Barnen kommer vara så saknade hos oss men vi önskar er allt gott och lycka till i fortsättningen.
   


                              // Personalen på Hf-(Hietaniemi friskola)Solgläntan 


Vecka: 42


Hej! 


Nu ser vi att vintern närmar sig när vi får börja skrapa is på bilrutan och barnen tar vara på all vit frost på sandlådekanten. I onsdags fick vi hjälp av Sture att förbereda för vintern. Barnen hjälpte till med att plocka bort bänkar, bord, vattentunnor osv. Så nu är vi redo för vintern!


Under en dag på förskolan jobbar vi mycket med våra dagliga rutiner och vi ser att för många barn är det viktigt och tryggt att jobba så. Efter frukost delar vi oss i tre grupper där vi sjunger, spelar instrument, berättar sagor, ramsor, leker enkla lekar osv.  Roligt att se glädjen i barnens ögon när de kan och känner igen sångerna från de minsta till de äldre.  När det är tid för att gå ut strävar vi efter att barnen ska få tid att ta på sig sina utekläder och så småningom bli självständiga med detta. Det stärker barnen när de ser att de klarar själva. Hjälp gärna oss med detta även hemma, ge barnen tid att försöka själva. 


”Förskolan ska ge varje barn förutsättning att utveckla självständighet och tillit till sin egen förmåga.”(Lpfö 18).


Visst vet ni föräldrar att det är era vistelsetider för barnen som styr våra tider och bemanning på förskolan? Det är efter antal barn som vi planerar aktiviteter och beställer mat. Vi gör alltid vårt schema efter de tider vi får in för barnen. Det kan konkret innebära att vi inte alltid är på plats om vi utgått från de tider ni angett. ”Vistelsetiden för barnen på förskolan ska följa de behov familjen har det vill säga föräldrarnas arbets-/studietid samt restiden till och från arbetet” (Policy om barnens rätt till förskoleplats). 


Nästa vecka, v 43, på förskolan:


Måndag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter
Tisdag:   Utomhus- och inomhusaktiviteter 
Onsdag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter

Torsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter
Fredag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter
   

                                  // Personalen på Hf-(Hietaniemi friskola)Solgläntan 
Vecka: 41

Hej! 

Det är höst ute, men ändå varmt. Vindarna är riktigt ljumna men den fuktiga luften och alla träd som nästan tappat alla sina löv påminner oss om att vintern är i antågande. Vi passar därför på att gräva massor i sanden, eller kasta löv över oss. Vi bygger kakor och gör olika maträtter av sanden, kokar soppa av löv och gegga.  Vi letar maskar på marken och plaskar i pölarna. För vem vet, snabbare än vi anar så kommer frosten och marken och pölarna blir hårda. Då får vi hitta på andra lekar istället. ”Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla nyfikenhet, kreativitet och lust att leka och lära” (Lpfö 18).


Under onsdagen tog vi en promenad ute i samhället med alla barn. Några åkte vagn och andra promenerade. Vi hade blivit inbjudna att delta i kommunens friskvårdssatsning distansen. Som tack för att vi anmälde oss och ville vara med fick vi fina blåa mössor att ha på oss. Vi har namnat alla mössor men det är ju fritt fram att namna om dem med sina egna lappar. 


Agda har skolats in under veckan och det är alltid lika roligt för oss att få lära känna nya barn och se hur de lär sig nya rutiner och får se nya miljöer. Det brukar gå fort för barnen att komma in i verksamheten och anpassa sig efter den. Vi kan se att de andra ”nya” barnen som skolades in i augusti redan lärt sig hur det fungerar här på förskolan, vad man får och inte får göra, vilka rutiner eller rum som heter vad, de vet vilka sånger som passar ihop med vilka gester. De kan komma till oss och visa med händerna exakt vilken sång de tänker på och önskar att vi sjunger tillsammans. Lärandet fascinerar. ”Utbildningen ska ta tillvara på barnens egna erfarenheter, behov och intresse.  Men barnen ska också kontinuerligt utmanas vidare genom att inspireras till nya upptäckter och kunskaper” (Lpfö 18). 


Nästa vecka, v 42, på förskolan:
Måndag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter
Tisdag:   Utomhus- och inomhusaktiviteter 
Onsdag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter

Torsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter
Fredag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter


                                              // Personalen på Hf-(Hietaniemi friskola)Solgläntan 

Vecka: 40


Hej! 


Tiden går fort och vi har kommit in i Oktober månad och det milda blöta vädret fortsätter.


I veckan så har röda gruppen fått se en musikföreställning här på Solgläntan via storbild. Den hette ”KOMPIS” och den handlade om man ibland kan behöva kompromissa för att få vara med och leka. 


På Tisdag var alla barnen i skogen och på Torsdag så var röda och gula gruppen i skogen. Det fanns fortfarande mycket blåbär kvar att mumsa på.


Nästa vecka på Onsdag den 7 /10 så ska vi delta i kommens hälsosatsningen DISTANSEN med alla barnen mellan kl 9.00-10.00. Vi kommer att ta en frisk promenad.


Vi är inbjunda till ett kalas med Vilda Kids i Hedenäset av Björkens förskola den 16/11. Det ska vara för alla barn, allt ska ske utomhus med lekar, lite smått och gått att äta (snacks) och våra funderingar går till er föräldrar hur gör vi med bussåkande.  Är det okej för er att ta dom med i bussen?


Nästa vecka så kommer vi att skola in Agda och får hälsa henne välkommen till oss.


Nästa vecka, v 41, på förskolan:


Måndag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter
Tisdag:   Vi går till skogen med alla barn
Onsdag:  Vi deltar i hälsosatsningen Distansen kl 9.00-10.00

Torsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter
Fredag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter


                       // Personalen på Hf- (Hietaniemi friskola) Solgläntan 


Vecka: 39

Hej, denna vecka har bjudit på varierande väder som stormvindar, sol och regnrusk men det stoppar oss inte från att vara ute. Barnen är mycket aktiva ute och leker bra i olika konstellationer. Höstlöven lockar till härlig lek - samla stora högar som sen kastas upp i luften för att sedan dala ner över barnen.


På tisdagen var hela barngruppen till skogen där vi upptäckte nya stigar, stenar att klättra på och stora gropar att kämpa upp från. Så bra träning för oss alla att röra sig på ojämna stigar med hinder framför fötterna. De klarar det bra och vi fortsätter att vara i skogen tills snön kommer.


Inomhus delar vi upp barnen i olika rum med olika aktiviteter så vi får ett lugn i gruppen. De äldre behöver ibland få leka ifred från yngre barnen, kunna bygga med smått el. dyl. Vi spelar spel och tränar turtagning, räknar prickar på tärningen. Det är inte så lätt alla gånger.


Nästa vecka, v 40, på förskolan:
Måndag: Utomhus-ochinomhusaktiviteter
Tisdag: Alla barnen går till skogen kl 9.00
Onsdag: Röda gruppen tittar på musikföreställning via storskärm
Torsdag: Gula och röda gruppen går till skogen kl. 9.00

Fredag: Utomhus-ochinomhusaktiviteter// Personalen på Hf-(Hietaniemi friskola)SolgläntanVecka: 38


Hej!

Höstrusket har kommit över oss och det känns som det regnat varje dag. Regn och rusk stoppar visserligen inte oss från att ha uteaktiviteter och era barn har bra kläder som klarar regn och rusk. Det är full aktivitet ute på gården trots vädret. Tårtor bakas och dekoreras med pinnar och kottar, några är ute på sightseeing med båten, andra kör bil eller skoter. Kamratskapen verkar vara god och alla får vara med i leken, ena stunden leker man med en kompis för att i den andra stunden leta efter ny bekantskap. Stora både leker tillsammans och hjälper de små, försöker trösta om någon är ledsen. Vi är oftast ute från klockan nio till halv elva, alltså 1,5 h på förmiddagen.


Ni får gärna skicka med vattentäta vantar så som galonvantar, eller flera par andra så barnen kan byta. Skor som tål vatten och är lite varmare, gummistövlar är kallt om man inte kan få in en yllestrumpa under. Vi har märkt att några av barnen haft kalla händer och fötter under veckan.


Vi uppskattar också om ni märker upp alla kläder, skor, nappar, snuttar, gosedjur etc. Det är lätt för oss att blanda ihop era saker annars.  Vi ser gärna att ni föräldrar hjälper era barn med kläderna i hallen. De underlättar för barnen om ni lägger de kläder ni vill att barnen ska ha på sig i hyllan. Extra ytterkläder så som extra mössa eller vantar i korgen ovanför. Övriga extrakläder i väska som vi har inne vid toaletten. Vi hjälper självklart barnen också och pratar om vilka kläder vi tycker passar att ha för dagen när vi har samling. 


Skogsturen i tisdags för gula och röda gruppen bjöd på fint väder och vi passade på att äta mer blåbär uppe vid vår plats på Isovaara. Barnen klättrade på stenarna, letade pinnar, byggde koja, klättrade upp i älgtornet och vandrade runt och upptäckte platsen runtomkring. Vi lärde dem markeringar på stolpar, vad markeringar betyder och var vi stannar för att vänta in varandra.


Vi har firat Frans som fyllt 3 år. Hurra hurra för dig!


Nästa vecka, v 39, på förskolan:


Måndag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter
Tisdag:   Gula och Röda gruppen går till skogen kl 9.00
Onsdag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter

Torsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter
Fredag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter

                           // Personalen på Hf-(Hietaniemi friskola)Solgläntan 
Vecka: 37


Hej!


Veckorna går fort och det är dags för veckobrevet igen. Halva September har snart gått bara 2,5 vecka kvar så är vi inne i Oktober månad. Det är älgjakt för några och bärplock för andra. 


I onsdags passade vi på att ta hela gruppen till skogen på Isovaara. Det var en utmaning för några att ta sig över grenar som ligger på vägen och hala stenar.  Korta ben i högt blåbärsris är inte alltid så enkelt. Barnen fick leka i skogen och blåbären smakade riktigt gott.


I veckan har vi firat Hjalmar som fyllt 5 år och Ellen.S som fyllt 4 år i sommar. Hipp hipp hurra.
Vi har även firat Alida som fyllde 2 år under fredagen. Hipp hipp hurra. 


Vädret har blivit kyligare ute och vissa av barnen har haft riktigt kalla fötter och händer. Skicka gärna med varma strumpor att ha i skorna eller varmare skor, mössa och vantar. Tänk på att märka barnens kläder och även skorna, ibland förekommer det att barnen har likadana kläder och skor och det är lätt hänt att förväxling sker. 


Vi sätter alltid vårt schema efter era tider, det är därför vi är noga med att få in nya scheman och förändringar. Tänk på att sätta era tider från när ni lämnar eller hämtar barnen här hos oss. Om ni exempelvis börjar arbeta kl 8.00  vill vi att ni sätter barnens schema från 7.45. Vi vill finnas för här för er och era barn.


Nästa vecka, v 38, på förskolan:


Måndag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter
Tisdag:   Vi går till skogen med Gula och röda gruppen
Onsdag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter
Torsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter
Fredag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter

                                 

                                // Personalen på Hf-(Hietaniemi friskola) Solgläntan


 Vecka:  36

          

Hej!

Nu möts vi av gråa dimmiga, daggiga och något kyliga morgnar som byts ut mot strålande solsken under dagen. Vi kan även se träden som sakteligen byter sin gröna krona mot en gulare variant, så nog kan vi konstatera att hösten har kommit. Och lika fort som vädret vänder så kan vi också konstatera att höstens förkylningar har dragit igång. Vi var skonade under våren och hade väldigt få sjuka barn, för att ha desto fler sjuka nu. Ni föräldrar måste hjälpa oss i dessa tider, för det är jätte svårt för oss att avgöra när barnen ska vara hemma och hur länge. Vi följer fortfarande Folkhälsomyndighetens rekommendationer som säger att:
”För att minska risken för smittspridning ska barn, elever och personal vara uppmärksamma på symtom som kan förekomma vid covid-19. Det gäller både lättare symtom som halsont, snuva, illamående och huvudvärk, men även andra symtom som muskel- och ledvärk, feber, hosta och svårigheter att andas. Barn, elever och personal ska liksom alla andra i samhället stanna hemma så länge man känner sig sjuk och man ska vara symtomfri i minst två dagar. Barn och elever kan återgå till skolan även om de har kvarvarande torrhosta när det gått 7 dagar sedan de blev sjuka och om de varit symtomfria i övrigt i minst två dygn.” (Folkhälsomyndigheten, 2020).


Vi har börjat fotografera barnen för att förnya bilder i deras ramar i hallen och till pärmarna. Vi använder samma bilder till födelsedagsträdet och på samlingar. Några av barnen är riktiga ”linslusar” och andra inte. Några tycker att det blir en rolig lek när kameran kommer fram och springer omkring och önskar att vi jagar dem. Vi berättar alltid att vi fotar till deras hyllor och till pärmarna och brukar även fråga barnet om de tycker bilden är okej. 


Nästa vecka, v 37, på förskolan:


Måndag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter
Tisdag:   Utomhus- och inomhusaktiviteter
Onsdag:  Vi går till skogen kl 9.00 med alla barnen
Torsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter

Fredag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter


                                       // Personalen på Hf-(Hietaniemi friskola)Solgläntan Veckobrev 35


Hej! Vilket väder vi har ute nu! Höstväder på morgonen och fina sommareftermiddagar med sol och värme.
Vi är ute mycket och njuter av vädret, leker på gården, hittar tillbaka till våra kompisar och till gruppen. Några behåller sina gamla vänner och några leker med nya. Det är roligt att få vara med och se hur nya konstellationer bildas. Gruppen förändras nämligen alltid när barn tillkommer eller försvinner.
Den här veckan har Astrid skolats in hos oss och nästa inskolning sker först i oktober.

 

Vi personal på Solgläntan har fått fundera och rita upp på hur vi hade kunnat förbättra våran utomhusmiljö, vi önskade bland annat en hinderbana för de yngsta och för de äldre barnen, gungbrädor, en stor båt i sandlådan med en rutchkana. Och denna termin fick vi en båt som kommer att vara i sandlådan. De har varit spännande med alla maskiner på gården. Vi har under dessa dagar med montering och maskiner på gården varit på baksidan, där barnen lekt i lekstugan, spelat fotboll och ätit från vinbärs- och krusbärsbuskarna.


Vi har firat Anttoni som fyllt 3 år och Lukas som fyllt 4 år i sommar hipp hipp hurra!


Vi har delat in barnen i 3 grupper röd, gul och grön grupp. Barnen har fått prickar på sin låda i hallen så de själva kan se vilken grupp de tillhör. Vi kommer att märka upp sittplatser under samlingen med foton av dom själva.


Röda och gula gruppen kommer att arbeta tillsammans och med samma uppdrag men även delade ibland, här ser indelningen ut.


Röda gruppen: Ronja, Hjalmar, Elias, Lukas, Thea och Majken
Gula gruppen: Anttoni, Ellen.S, Frans, Dahlia, Lucia, Emil och Alida
Gröna gruppen: Gunnar,Ture, Lilly, Ellen, Astrid och Agda

Nästa vecka, v 36, på förskolan:


Måndag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter
Tisdag:   Utomhus- och inomhusaktiviteter 
Onsdag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter
Torsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter
Fredag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter
                                          
                                     // Personalen på Hf-(Hietaniemi friskola)Solgläntan
Veckobrev 34


Hej!

 

Dimmiga fuktiga förmiddagar och strålande sol på eftermiddagen, det känns att hösten är på intågande och snart är september månad här. Kom ihåg att skicka med stövlar och regnkläder till era barn.


Den här veckan har Lilly och Ellens inskolning fortsatt och nästa vecka får vi hälsa Astrid välkommen till oss.
Nästa vecka kommer vi även att fira några av de barn som fyllt år under sommaren men eftersom inte alla sommarbarn är här så firar vi resterande när de kommer tillbaka till oss här på förskolan.


I veckan som varit så har vi personal haft två utbildningsdagar för att få tid till att grovplanera och strukturera upp höstens arbete tillsammans med era barn. Det är många rutiner som kollas över och vi märker upp hyllor, sittplatser och vilken samlingsgrupp vilket barn ska tillhöra. Vi tar in era schema och planerar vårt schema efter hur ni förlägger era tider. Vi har även diskuterat den pedagogiska miljön och kommer göra några små förändringar/förbättringar i den. Vi strävar efter att ha en bra pedagogisk miljö som ska locka till lek och lärande.


Under denna termin blir vi 20 barn på solgläntans förskola och det är Jenny, Åsa och Anna-Karin som fortsätter arbeta i barngruppen. Vi kommer även denna termin få förstärkning av en fjärde person i arbetslaget men det är inte helt spikat vem och hur många procent ännu. Denna vecka och nästa vecka är det Isak Wiippa som är i barngruppen.


Nästa vecka, v 35, på förskolan:


Vi Hälsar Astrid välkommen, hon har inskolning under hela veckan. Vi leker inne- och ute. Vi arbetar med förhållningssätt och rutiner.// Personalen på Hf-Solgläntan.