Veckobrev Solgläntan

Eleven i centrum

20191105_103120
20190926_154352
20191111_091711
20191111_091715
20191112_095005

Veckobrev SolgläntanVeckobrev 14

Hej! 

Nu var det dags för veckobrevet igen, veckorna bara rinner iväg och vi har kommit in i april månad. 

Vi har pratat med barnen om att den första April är en dag då man får skoja om saker men på ett roligt sätt. Vi får inte vara dumma,  men skoja och säga April, April denna dag. April skämt är enligt wikipedia, är en typ av practical joke som tillämpas över stora delar av världen vilket innebär att man försöker lura varandra på olika sätt.


Vi har haft lite färre barn även denna vecka också, barn som är lediga och en del sjuka och hemma. Det går höstblåsor med feber som är ett slags virus som är ofarligt, röda prickar kring munnen men även på kroppen kan detta blåsa upp, en del får mer och en del får mindre men det brukar vara över efter en vecka.


Kommunen har plogat upp fotbollsplanen på idrottsplatsen, men de har gjort nya fina skidspår på grusplanen i stället, som de lovade att hålla de öppna ett tag till. Det går riktigt fort nu i skidspåren och vi uppmanar barnen till att de nu tävlar emot sig själv och ingen annan, det blir lätt en jämförelse hur många varv var och en har åkt.


Nästa vecka så hoppar vi över skidåkningen eftersom vi planerat in annat inför påsken. Men sedan fortsätter vi på Tisdagar och Torsdagar så länge vi har spår.


Nästa vecka, v 15, på förskolan:
Måndag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter
Tisdag:    Påskpyssel
Onsdag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter
Torsdag: Skattjakt utomhus
Fredag:   STÄNGT LÅNGFREDAG


                                              // Personalen på Hf-(Hietaniemi friskola)SolgläntanVeckobrev 13


 Hej!

 

Veckorna bara susar iväg och vi är snart inne i April månad. Aprilväder med plus grader och sol gör att det blir blötsnö som börjar att smälta till stora vattensamlingar som det är roligt att leka i, så som det brukar vara den här årstiden. Det är bra om barnen har med sig galonkläder, galonhandskar, stövlar och extra handskar. Tänk på att vända barnens galonhandskar ut och in när ni kommer hem så att de hinner torka innan de ska användas igen. 


Veckan som varit har vi haft lite färre barn än vanligt, en del barn har varit lediga och en del sjuka med förkylning.  Du som vårdnadshavare behöver tänka precis som du alltid gör gällande ditt barn. Är ditt barn sjuk, ska barnet vara hemma och undvika att träffa andra människor. Alla som har symptom ska stanna hemma för att minimera smittspridningen. Vi följer folkhälsomyndighetens rekommendationer som säger att barnet väntar minst 2 dygn efter att de blivit friska innan de kommer tillbaka till förskolan. 


På torsdagen så hade vi den årliga skidtävlingen för barnen, barnens Vasalopp. I år valde vi att inte köra ihop med Björkens förskola i Hedenäset som vi brukar göra pågrund av Coronaviruset.  Det blev istället en liten skidtävling här i Övertorneå på IP för våra egna barn. Gröna gruppen var hejarklack och de bjöds på frukt och dryck efteråt till alla. 


Nästa vecka, v 14, på förskolan:


Måndag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter
Tisdag:   Gula och Röda gruppen åker skidor, vi går 9.00
Onsdag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter
Torsdag: Gula och Röda gruppen åker skidor, vi går 9.00
Fredag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter


                                             

                                                // Personalen på Hf-(Hietaniemi friskola)Solg
Veckobrev 12Hej! 


Vilka veckor (förra och denna) vi haft med Corona prat runt omkring oss hela tiden, på nyheterna, på radion, i skolorna, från liten till stor. Det känns något overkligt på något vis. Vi försöker att hålla vår vardag på förskolan så lik som den brukar vara. Vi har vanliga samlingar och aktiviteter, vi planerar för en verksamhet som ska rulla på som vanligt. Några av era barn undrar mycket om detta virus som går fram som en löpeld och vi försöker besvara frågor och funderingar så gott vi kan. Vi känner oss lugna än så länge och fortsätter hålla noggrann handhygien och extra städ på stället. 


Under veckan har gula och röda gruppen åkt skidor vid två olika tillfällen nere på idrottsplan. Det går framåt och barnens utveckling är så rolig för oss att följa. Vi är jätte stolta över barnen som bär sin utrustning, packar upp, sätter på skidorna och kommer iväg helt själva. De packar även ihop skidorna själva, håller koll på sin utrusning och hjälper varandra. Vi pedagoger blir nästan överflödiga ibland, vi går mest jämte barnen, hejar på och coachar dem med goda tips och idéer. Barnen verkar också stolta, några har reflekterat över att de är självständiga och självgående. Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla självständighet och tillit till sin egen förmåga (Lpfö-18). 


Gröna gruppen gör stora framsteg på gården när gula och röda gruppen är borta. De hittar nya lekstationer och nya kompisar att vara med. De tar för sig och utforskar mer av gården än när alla är ute samtidigt. Arbetslaget ska inspirera och utmana barnen att bredda sina förmågor och intressen (Lpfö-18).


Nästa vecka, v 13, på förskolan:


Måndag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter

Tisdag:   Gula och Röda gruppen åker skidor, vi går 9.00
Onsdag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter
Torsdag: Barnens VASALOPP på idrottsplan för gula och röda gruppen.

               Gröna hejar på. Vi går 9.00. Den som vill får komma och heja på barnen.
Fredag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter


                                           // Personalen på Hf-(Hietaniemi friskola)Solgläntan  Veckobrev 11


Hej! 

Vår väder i luften, fåglar som kvittar och snön som smälter bort. Det plaskas och leks intensivt både i och kring de vattenpölar som bildas. Barnen öser och öser, fyller olika hinkar, resonerar kring vilken hink som fyller mest vatten. Vi har chansen att utmana deras tankar kring mängd och volym, olika densiteter och vikt. ”Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla förmåga att använda matematik för att undersöka, reflektera över och pröva olika lösningar av egna och andras problemställningar samt grundläggande egenskaper hos mängder och kunna resonera matematiskt om detta”. (Lpfö-18). 


Under tisdagen och torsdagen gick röda och gula gruppen ner till idrottsplanen för att åka skidor. Även nu fick barnen bära sin utrusning själva och åka valfria varv nere på idrottsplanen. 


Röda gruppen hade bad under onsdagen där vi bland annat tränade på att hoppa från kanten ner i bassängen samt att simma med hjälp av en ”flytgroda” (en dyna som ser ut som en groda). Några av barnen kan ta riktiga bentag och andra sprattlar med benen upp och ner för att komma framåt. 


Samlingarna för röda och gula gruppen har gått i matematikens tecken under veckan där vi räknat antal och både addition och subtraktion. Det är på enkel nivå men vi lär dem att ett antal plus ett annat antal är lika med någonting, det är plus och det är minus. Det heter matematik. Vi har även räknat från 1-10 på olika språk. ”Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla förmåga att urskilja, uttrycka, undersöka och använda matematiska begrepp och samband mellan begrepp”. (Lpfö-18).


Gröna gruppen har arbetat med närvaro och frånvaro och även de med att räkna antal. De sätter upp sin bild på en magnettavla om de är på förskolan och de barn som är frånvarande sätts upp under en bild på ett hus som vi kallar för hemma. Vi räknar barnen som är här och hur många som är hemma. Alla barn vet vart sin bild ska vara och alla barn benämner högt de andra barnens namn. Gröna gruppen har även haft många sångstunder med rim och ramsor på sin samling. Alla barn är delaktiga i samlingen på sin nivå, från den allra yngsta.  ”Förskolan ska stimulera varje barns utveckling och lärande”. (Lpfö-18). 


Vi bifogar er information kring Corona med detta mail. Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och håller oss uppdaterade om läget. Vi har alltid god handhygien här på förskolan och tvättar händerna ofta, med tvål och varmt vatten, före måltid och efter toalettbesök. Vi försöker uppmuntra barnen till att hosta och nysa i armvecket för att hindra smitta från att spridas. I dagsläget, med tanke på smittrisken, håller vi ytterligare koll på detta. Det är viktigt att vi alla hjälps åt att minska smittspridningen, var uppmärksam på symptom som hosta, andningssvårigheter eller feber. Stanna hemma när du är sjuk för att undvika att smitta andra människor i din närhet. 


Nästa vecka, v 12, på förskolan:

Måndag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter
Tisdag:   Skidor för röda och gula gruppen kl 9.00
Onsdag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter
Torsdag: Skidor för röda och gula gruppen kl 9.00
Fredag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter


Under vecka 28-31 så håller förskolan semesterstängt. Vi behov av barnomsorg så har kommunen en öppen sommarförskola på Silvertallen. Ansökningsblankett till sommarförskola finns i en plastficka vid scheman i hallen. Blanketten lämnas till oss på förskolan men vid frågor och funderingar kan ni kontakta Birgitta Nilsson.                                   // Personalen på Hf-(Hietaniemi friskola)Solgläntan                                         Veckobrev 10Hej! 


Fina dagar solen har börjat värma och våren är här. Hoppas ni som varit lediga har haft ett skönt sportlov och fått njuta av skidåkning och massa andra sportlovsaktiviteter. 


Barngruppen har varit lite mindre i veckan så vi har lämnat en del rutiner och låtit barnen få välja lite mer vad de velat jobba med. Vi har varit till biblioteket och lånat nya böcker, målat, spelat mycket spel, utomhusaktiviteter i det fina vårvädret.


Vi har fått en ny mobiltelefon, så nu kan vi ta emot/ skicka bilder.


Vi har firat Agnes som fyllt 6 år  Hipp Hipp Hurra


Nästa vecka, v. 11 på förskolan


Måndag: Utomhus- och inomhusaktiviteter


Tisdag: Skidor för röda och gula gruppen vi går härifrån kl 9.00
             Gröna gruppen är kvar på gården   

             

Onsdag: Bad för Molly, Alice, Agnes, Sally och Nellie. Vi går 8.30

                     

Torsdag: Skidor för röda och gula gruppen
               Gröna gruppen är kvar på gården


Fredag: Utomhus- och inomhusaktiviteter                                               // Personalen på Hf-(Hietaniemi friskola)Solgläntan Veckobrev 9


Hej! 


Februari går mot sitt slut och precis som vanligt har många varit sjuka. Det är en segdragen förkylning med hög feber som verkar snurra på hos de flesta och vi hoppas att det nu är över och att alla snart är pigga och krya igen. Kanske det är bra med lite kyla som tar kål på bacillerna. 


Vi har inskolat Ture färdigt och nu har vi 20 barn på Solgläntan under vårterminen. Det betyder att det är fullt och inga fler barn kommer att skolas in under denna termin. Vi skolar oftast in barn på en vecka och vi har god hjälp av de andra barnen som leker och visar hur vi brukar göra. De andra barnen vet att några aktiviteter och rutiner inte blir precis som vanligt under en inskolningsvecka. Vi i personalen arbetar mycket med anknytning, att finnas nära och se vad det nya barnet är intresserad och nyfiken på. Vi försöker lära känna varje unikt barn. Det är viktigt för oss att skapa goda relationer till både barn och vårdnadshavare, vi arbetar inte bara med att skapa trygga barn utan även med att stötta vårdnadshavarna i processen att kunna lämna sitt barn i våra armar. ”För att skapa bästa möjliga förutsättningar för att barnen ska kunna utvecklas rikt och mångsidigt ska förskolan samarbeta på ett nära och förtroendefullt sätt med hemmen” Lpfö 18.


Alice och Agnes har fyllt 6 år. Vi har firat Alice under fredagen och Agnes firas när hon är pigg igen. Hurra hurra!


Nästa vecka är det sportlov och de barn som omfattas av allmän förskola är lediga. Vi lägger schema efter de vistelsetider som ni anger och det är av största vikt att ni meddelar oss förändringar i god tid så att vi kan anpassa och lägga personal där den mest behövs. Nästa vecka, v 10, på förskolan:


Vi lämnar veckan öppen för olika aktiviteter beroende på barnantal, deras önskemål, våra tankar och väder. 
                                        // Personalen på Hf-(Hietaniemi friskola)Solgläntan Veckobrev 8Hej!


Fina dagar med sol som lyser varvas med snö som yr runt. Det är stundom kallt och andra stunder riktigt milt ute. Varierande väder, precis som hör till vid den här tiden på året.

 
Tisdagen bjöd på skidor för röda och gula gruppen. Barnen bar själva sin utrustning ner till idrottsplan och får själva försöka få på sig skidorna. Alla barn klarar av att bära sina skidor och stavar ner till idrottsplan, men ni föräldrar kan underlätta för dem om ni buntar ihop dem åt barnen. Några av barnen klarar av att ta på sig skidorna och bunta ihop dem igen, andra hjälper vi. Samtliga barn åkte några varv på idrottsplan, några åkte fem varv och andra ett. Barnen väljer själva och sätter sin egen nivå. Det är roligt för oss att se hur det utvecklats från förra året. 


Onsdagens planerade bad för röda gruppen förde oss återigen på ett nytt äventyr. Badhuset i Hedenäset hade också fått problem och var stängt. Vi fick hastigt planera om och hitta på något annat för barnen. Efter en tur till både högstadiet och till sporthallen hamnade vi slutligen i c-hallen där vi fick lov att vara. Vi bjöd på ett svettigt gymnastikpass mestadels bestående av lekar så som kull, följa John, spökboll och kom alla mina små kycklingar. Vi hade dansstopp och skakade loss till musik. Vi startade hela passet med en uppvärmning och avslutade med avslappning. 


Skidåkningen för gula och röda blev dessvärre inställd på torsdagen då graderna visade lite väl kallt för att ta på och av sig skidor. Vi valde ett något kortare utomhuspass istället. 


Gröna gruppen har haft utomhusaktiviteter på gården under hela veckan. 


Nästa vecka, v 9, på förskolan:


Måndag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter
Tisdag:   Utomhus- och inomhusaktiviteter 
Onsdag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter
Torsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter, ev skidor för Gula och
                Röda gruppen.
Fredag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter


    Vi hälsar Ture välkommen till oss. Han har inskolning under hela veckan.


                           // Personalen på Hf-(Hietaniemfriskola)Solgläntan Veckobrev 7


Hej!  


Vi i personalen utvärderar och reflekterar ständigt över vårt arbete med barnen, över miljön de leker i och aktiviteter så som samlingar, temaarbete etc. Vi försöker hitta lösningar och se vart vi kan utmana barnen mest så att de får utvecklas i sin takt och lära sig nya saker eller fördjupa sig i sitt lärande. Vi flyttar om i grupperingar och prövar oss fram. Vi har delat samlingen i tre olika grupper för ett tag sedan och det finns både fördelar och nackdelar med det. Fördelarna är just nu övervägande men vi har valt att justera gruppindelningen något. Vilken grupp ditt barn är i (just nu) markeras med färg på lådorna i hallen. 


I Onsdags så var det dags för badet för de blivande 6-åringarna men vi fick ett tråkigt besked att simhallen fått stänga på grund av vattenläckage från bassängen.  Vi hade många besvikna 6-åringar som hade sett framemot att få bada. Vi bestämde oss för att gå och se hur det såg ut i simhallen för att bättre förstå vad det handlar om, varför vi inte kunde bada.
Vi fick ett bra bemötande av Simo som berättade vad som har hänt, han visade oss hur det såg ut inne i bassängen. Vattennivån hade sjunkit till mer än hälften i stora bassängen. Nu blir det reparation av simbassängen och de kommer att ta några veckor så vi får se hur vi gör med badet framöver. Vi återkommer med info när vi vet mer.


Efter besöken på simhallen gick vi vidare och hamnade på Kristallen. Vi skulle bara säga Hej…. men vi blev inbjudna. De berättade att de jobbade med PIPPI tema just nu och vi fick se Pippi, Herr Nilsson…… De visade oss runt i lokalerna på kristallen och på nya fritids samt matsalen. Badbesöket blev ett första litet besök av förskoleklassen. 


Vi har uppmärksammat ”Alla hjärtans dag” och barnen har tillverkat olika alster till någon de tycker om. 


Vädret ser ut att bli fint nästa vecka så vi börjar att gå till Ip (idrottsplanen) för att åka skidor med röda och gula gruppen. Tänk på att se över utrustningen så allt passar och kom med skidorna och stavarna buntade, barnen bär själva sina grejor.  Märk all utrusning med namn, både stavar, skidor och pjäxor. Det är svårt för oss att veta vilka grejer som tillhör vem. 


Vi önskar även att ni hjälper era barn med vilka kläder som ska vara på hyllan i hallen. De  kläder ni vill att ert barn har på sig under dagen vill vi att ni hänger på krokarna vid barnets hylla eller sätter i nedersta facket så att barnen kan nå sina kläder.  Vi strävar efter att barnen ska kunna klä sig själva varje dag, från liten till stor. Några behöver fortfarande hjälp och andra nästan igen hjälp alls. De äldsta är alla helt självgående och vi ser att vårt ”du kan själv”-pepptalk och coaching har gett resultat.
Det underlättar för era barn att kläderna finns på rätt plats från början. Rensa gärna bort överflödigt från hyllorna.

”Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla självständighet och tillit till sin egen förmåga” (Lpfö-18)


Nästa vecka, v 8, på förskolan:


Måndag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter
Tisdag:   Vi åker skidor på IP med Molly, Alice, Agnes, Sally, Nellie, Ronja, Hjalmar, Elias, Lukas, Thea, Majken vi går 9.00
               Gröna gruppen blir kvar på gården
Onsdag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter
Torsdag: Vi åker skidor på IP med (se ovan)

               Utomhus- och inomhusaktiviteter
Fredag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter


                            Melissa har praktik hos oss under hela vecka 8 och 9


                                       // Personalen på Hf-(Hietaniemi friskola)Solgläntan 


Veckobrev 6

Hej!
Under veckan har solen tittat fram och vi har reflekterat tillsammans med barnen kring ljuset och värmen, om olika årstider och att det ser olika ut beroende på var i landet vi befinner oss. Södra Sverige har inte så mycket snö, eller ingen snö alls på vissa ställen och här uppe i norr har vi betydligt mer. Vi har pratat om värmen från solen och konstaterat att frusna kinder inte känns  lika frusna om man står i solen. Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla förmåga att lyssna på och reflektera över andras uppfattningar samt att reflektera och ge uttryck för egna uppfattningar (Lpfö-18). 


Vi försöker vara ute dagligen oavsett temperatur. Era barn har bra kläder, är jätte bra på att klä på sig alla sina olika lager av kläder och rör sig mycket utomhus. Tiden på utevistelsen varierar självklart beroende på temperaturen. De flesta verkar tycka det är skönt att komma ut i den friska luften en stund. 


Under veckan har några barn varit på en föreställning i trähallen som handlade om rädsla. De fick fundera på saker de är rädda för och efter teaterns slut fick de rita en sak de var rädda för på ett långt gemensamt papper som rullades ut på golvet.

 

Vi har firat Molly, 6 år. Hurra, Hurra, Hurra!


Nästa vecka, v 7, på förskolan:
Måndag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter
Tisdag:   Utomhus- och inomhusaktiviteter 
Onsdag:  Bad för Molly, Alice, Agnes, Sally och Nellie. Vi går 8.30
Torsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter
Fredag:  Vi uppmärksammar Alla-Hjärtans dag 


Vecka 10 är det sportlov. De barn som omfattas av allmänförskola är lediga. Vi lägger alltid schema efter de vistelsetider ni anger så vänligen meddela oss om ert/era barn får ändrade tider. 


                                                    // Personalen på Hf-(Hietaniemi friskola)Solgläntan 


Veckobrev 5Hej, ja då är denna vecka strax över och februari månad står nu som näst. Vädret håller sig, det är relativt milt och de har lovat snö några dagar till innan vi får se solen.


I veckan så har 6 åringarna haft sitt första badbesök, lite pirrigt och många funderingar kring detta för barnen. Ett av syftena med badet är att alla blivande 6 åringar ska lära känna varandra. Ett annat syfte är att barnen ska få vattenvana och rutiner kring omklädningsrum, duschar och allt som hör till. Badet gick jättebra och vi ser framemot nästa gång. Vi kommer att fortsätta bada några gånger under vårterminen på Onsdagar ojämna veckor.


Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla:


- självständighet och tillit till sin egen förmåga
- Motorik, koordinationsförmåga och kroppsuppfattning samt förståelse om hur
   viktigt det är att ta hand om sin hälsa och sitt välbefinnande
- Upplever att det är roligt och meningsfullt att lära sig nya saker
                                                                                                      Lpfö-18


På torsdag var det musikföreställning i folkets hus för 4-5 åringarna tillsammans med andra förskolor i kommunen. Det var en musikföreställning som handlade om djur och de spelades musik till.


Vi gratulerar Molly som fyller 6 år, Hipp Hipp Hurra! Vi kommer att fira henne nästa vecka.


Nästa vecka, v 6, på förskolan:


Måndag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter
Tisdag:   Föreställning ”Bu! Vem är du? ”  kl 9.30 (Vi går härifrån 9.00 )                           Molly,Alice.Agnes,Sally,Nellie,Ronja,Hjalmar,Elias,Lukas,Thea,Majken

Onsdag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter
Torsdag: Utomhus-och inomhusaktiviteter
Fredag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter


Semesterperioden då förskolan är sommarstängt är vecka 28, 29, 30 och 31.               
   


                                         // Personalen på Hf-(Hietaniemi friskola)Solgläntan 


Veckobrev 4Hej!


Februari närmar sig och den obligatoriska vab (vård av barn) månaden är i antågande. Vi har tydligen tjuvstartat med det denna vecka, då många av er ligger hemma med feber. Vi skickar våra varmaste krya på er hälsningar och hoppas vi får se så många som möjligt av er nästa vecka. 


Under veckan har vi arbetat vidare med samlingar i tre olika grupper. Gröna gruppen har haft mycket sång och rörelse på sina samlingar. Gula gruppen har bland annat pratat om färger och lyssnat till flanosagor. Den röda gruppen har även de fått höra flanosagor, spelat gemensamma spel och rimmat med ord. Vi arbetar vidare i tre grupper under samlingarna nästa vecka. 


Melissa som går första året på gymnasiet, har påbörjat sin introduktion hos oss i  tisdags och kommer tillbaka nästa tisdag igen. 


Vi har firat Majken, 3 år. Hipp hipp Hurra! Vi firar fortfarande barnen med att sjunga födelsedagssången på tre språk (finska, engelska och svenska), de får ett kort av oss och välja en valfri sak från kofferten. Barnet får välja en valfri sång som vi sjunger gemensamt. Sedan brukar vi låta födelsedagsbarnet gå först till bordet där vi har placerat en plastblomma och flagga vid barnets plats. Vi firar med frukttårta som består av endast frukter. Den är egentligen inte lik en tårta men vi bjuder på frukter/bär som vi inte äter så ofta annars, melon, jordgubbar, kiwi, vindruvor etc. 


Nästa vecka drar badet igång för våra blivande förskoleklassare, Molly, Alice, Agnes, Sally och Nellie. Vi kommer bada varannan vecka på onsdagar.


När det gäller besök i förskoleklass kommer det ske under våren:
I Hedenäset blir det under en vecka under mars/april och till Kristallen brukar vi bli inbjudna under 3 tillfällen i maj. Vi återkommer när vi vet mer. 


Nästa vecka, v 5, på förskolan:


Måndag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter
Tisdag:   Utomhus- och inomhusaktiviteter 
Onsdag:  Bad för Molly, Alice, Agnes, Sally och Nellie. Vi går 8.30
Torsdag: Musikföreställning JAZZO för Molly, Alice, Agnes, Sally,  
                Nellie, Ronja, Hjalmar, Elias, Lukas, Thea och Majken. Vi går  9.30
Fredag:  Utomhus- och inomhusaktiviteterVi hälsar Gunnar Välkommen till oss, han kommer att skolas in under veckan.
// Personalen på Hf-(Hietaniemi friskola)Solgläntan 


Veckobrev 3Hej!


Veckan går fort och det är redan dax för veckobrev igen.


Vädret har gått från regn och rusk till vinter och snö. Barnen klättrar i snöbergen som bildats på gården, de skottar snö och bygger olika saker av den. Några lagar mat och andra åker madrass.


Under veckan har vi prövat dela samlingen i tre grupper istället för två. Röda, gula och gröna har alltså haft egna samlingar precis som de har egna bokläsnings- grupper. Detta för att få mindre grupper. Vi kommer utvärdera huruvida vi ska ha det så eller om vi ska tillbaka till två grupper. Det finns fördelar och nackdelar med båda systemen (två eller tre grupperingar vid samling). Bokläsningen har vi länge haft i tre grupper. Vi återkommer när vi bestämt vilket som fungerar bäst.


Terminen i övrigt kommer bjuda på fortsatt fokus mot språk och kommunikation där vi medvetet arbetar för att förstärka och utveckla barnens språk och identitet, vi forsätter arbeta med TAKK (Tecken som Alternativ och Kompletterande Kommunikation), barnkonventionen, skidåkning, olika gruppaktiviteter, pyssel, lek både inomhus och utomhus, bad för de äldsta barnen under en viss period, skogen, utflykter, digitalisering, skidtävling, bamselopp, fixarkväll tillsammans med er föräldrar, individuella utvecklingssamtal och överlämningssamtal till förskoleklassen för de som berörs. Mer information kommer successivt under terminens gång.


Vecka 4-9 så kommer vi att ha en praoelev här hos oss, Melissa Haapaniemi. Hon går första året på barn- och fritidsprogrammet på gymnasiet. Hon kommer besöka oss tre tisdagar för INTRO och sedan går hon hela dagar vecka 8 och 9.


Nästa vecka, v 4, på förskolan:Måndag: Utomhus- och inomhusaktiviteter


Tisdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter 


Onsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter 


Torsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter


Fredag: Utomhus- och inomhusaktiviteter

                                                             // Personalen på Hf- (Hietaniemi friskola) SolgläntanVeckobrev 2Hej!


Välkomna tillbaka till verksamheten och vardagen efter alla helgdagar vi haft. Nu är både barn och personal tillbaks och det är skönt att vara ledig men konstigt nog börjar man längta efter vardagen och rutinerna igen.


Vi går mot ljusare årstid och vilken härlig årstid vi har framför oss. Vårterminen har startat och vi ser framemot en ny termin tillsammans med er och era barn.


Vädret är milt och det har kommit blötsnö och regn för det mesta,vi har riktigt blött och halt på gården trots att de har sandat gården.
Så tänk på att ha kläder efter väder.Vi får hoppas på att det håller sig på minusgrader och vi får lite mera snö.


I veckan har vi firat Dahlia som fyllt 2 år Hipp Hipp Hurra!


Under vårterminen så kommer vi att skola in 2 nya barn Gunnar och TureVi hade Gunnar på besök i veckan och vi kommer att börja med den första inskolningen v 5.


I morgon Fredag den 10/1 håller vi STÄNGT på grund av utbildning/planeringsdag.                              

                                           // Personalen på Hf- (Hietaniemi friskola) Solgläntan