Veckobrev Solgläntan

Eleven i centrum

9B2C9C24-F8F1-45E5-8BC3-8EB65952E139
20200518_100443
20190926_154352
65C23D30-3BE2-43FF-AF2E-5C7216A858E9

Veckobrev Solgläntan

Vecka: 42


Hej! 


Nu ser vi att vintern närmar sig när vi får börja skrapa is på bilrutan och barnen tar vara på all vit frost på sandlådekanten. I onsdags fick vi hjälp av Sture att förbereda för vintern. Barnen hjälpte till med att plocka bort bänkar, bord, vattentunnor osv. Så nu är vi redo för vintern!


Under en dag på förskolan jobbar vi mycket med våra dagliga rutiner och vi ser att för många barn är det viktigt och tryggt att jobba så. Efter frukost delar vi oss i tre grupper där vi sjunger, spelar instrument, berättar sagor, ramsor, leker enkla lekar osv.  Roligt att se glädjen i barnens ögon när de kan och känner igen sångerna från de minsta till de äldre.  När det är tid för att gå ut strävar vi efter att barnen ska få tid att ta på sig sina utekläder och så småningom bli självständiga med detta. Det stärker barnen när de ser att de klarar själva. Hjälp gärna oss med detta även hemma, ge barnen tid att försöka själva. 


”Förskolan ska ge varje barn förutsättning att utveckla självständighet och tillit till sin egen förmåga.”(Lpfö 18).


Visst vet ni föräldrar att det är era vistelsetider för barnen som styr våra tider och bemanning på förskolan? Det är efter antal barn som vi planerar aktiviteter och beställer mat. Vi gör alltid vårt schema efter de tider vi får in för barnen. Det kan konkret innebära att vi inte alltid är på plats om vi utgått från de tider ni angett. ”Vistelsetiden för barnen på förskolan ska följa de behov familjen har det vill säga föräldrarnas arbets-/studietid samt restiden till och från arbetet” (Policy om barnens rätt till förskoleplats). 


Nästa vecka, v 43, på förskolan:


Måndag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter
Tisdag:   Utomhus- och inomhusaktiviteter 
Onsdag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter

Torsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter
Fredag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter
   

                                  // Personalen på Hf-(Hietaniemi friskola)Solgläntan 
Vecka: 41

Hej! 

Det är höst ute, men ändå varmt. Vindarna är riktigt ljumna men den fuktiga luften och alla träd som nästan tappat alla sina löv påminner oss om att vintern är i antågande. Vi passar därför på att gräva massor i sanden, eller kasta löv över oss. Vi bygger kakor och gör olika maträtter av sanden, kokar soppa av löv och gegga.  Vi letar maskar på marken och plaskar i pölarna. För vem vet, snabbare än vi anar så kommer frosten och marken och pölarna blir hårda. Då får vi hitta på andra lekar istället. ”Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla nyfikenhet, kreativitet och lust att leka och lära” (Lpfö 18).


Under onsdagen tog vi en promenad ute i samhället med alla barn. Några åkte vagn och andra promenerade. Vi hade blivit inbjudna att delta i kommunens friskvårdssatsning distansen. Som tack för att vi anmälde oss och ville vara med fick vi fina blåa mössor att ha på oss. Vi har namnat alla mössor men det är ju fritt fram att namna om dem med sina egna lappar. 


Agda har skolats in under veckan och det är alltid lika roligt för oss att få lära känna nya barn och se hur de lär sig nya rutiner och får se nya miljöer. Det brukar gå fort för barnen att komma in i verksamheten och anpassa sig efter den. Vi kan se att de andra ”nya” barnen som skolades in i augusti redan lärt sig hur det fungerar här på förskolan, vad man får och inte får göra, vilka rutiner eller rum som heter vad, de vet vilka sånger som passar ihop med vilka gester. De kan komma till oss och visa med händerna exakt vilken sång de tänker på och önskar att vi sjunger tillsammans. Lärandet fascinerar. ”Utbildningen ska ta tillvara på barnens egna erfarenheter, behov och intresse.  Men barnen ska också kontinuerligt utmanas vidare genom att inspireras till nya upptäckter och kunskaper” (Lpfö 18). 


Nästa vecka, v 42, på förskolan:
Måndag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter
Tisdag:   Utomhus- och inomhusaktiviteter 
Onsdag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter

Torsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter
Fredag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter


                                              // Personalen på Hf-(Hietaniemi friskola)Solgläntan 

Vecka: 40


Hej! 


Tiden går fort och vi har kommit in i Oktober månad och det milda blöta vädret fortsätter.


I veckan så har röda gruppen fått se en musikföreställning här på Solgläntan via storbild. Den hette ”KOMPIS” och den handlade om man ibland kan behöva kompromissa för att få vara med och leka. 


På Tisdag var alla barnen i skogen och på Torsdag så var röda och gula gruppen i skogen. Det fanns fortfarande mycket blåbär kvar att mumsa på.


Nästa vecka på Onsdag den 7 /10 så ska vi delta i kommens hälsosatsningen DISTANSEN med alla barnen mellan kl 9.00-10.00. Vi kommer att ta en frisk promenad.


Vi är inbjunda till ett kalas med Vilda Kids i Hedenäset av Björkens förskola den 16/11. Det ska vara för alla barn, allt ska ske utomhus med lekar, lite smått och gått att äta (snacks) och våra funderingar går till er föräldrar hur gör vi med bussåkande.  Är det okej för er att ta dom med i bussen?


Nästa vecka så kommer vi att skola in Agda och får hälsa henne välkommen till oss.


Nästa vecka, v 41, på förskolan:


Måndag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter
Tisdag:   Vi går till skogen med alla barn
Onsdag:  Vi deltar i hälsosatsningen Distansen kl 9.00-10.00

Torsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter
Fredag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter


                       // Personalen på Hf- (Hietaniemi friskola) Solgläntan 


Vecka: 39

Hej, denna vecka har bjudit på varierande väder som stormvindar, sol och regnrusk men det stoppar oss inte från att vara ute. Barnen är mycket aktiva ute och leker bra i olika konstellationer. Höstlöven lockar till härlig lek - samla stora högar som sen kastas upp i luften för att sedan dala ner över barnen.


På tisdagen var hela barngruppen till skogen där vi upptäckte nya stigar, stenar att klättra på och stora gropar att kämpa upp från. Så bra träning för oss alla att röra sig på ojämna stigar med hinder framför fötterna. De klarar det bra och vi fortsätter att vara i skogen tills snön kommer.


Inomhus delar vi upp barnen i olika rum med olika aktiviteter så vi får ett lugn i gruppen. De äldre behöver ibland få leka ifred från yngre barnen, kunna bygga med smått el. dyl. Vi spelar spel och tränar turtagning, räknar prickar på tärningen. Det är inte så lätt alla gånger.


Nästa vecka, v 40, på förskolan:
Måndag: Utomhus-ochinomhusaktiviteter
Tisdag: Alla barnen går till skogen kl 9.00
Onsdag: Röda gruppen tittar på musikföreställning via storskärm
Torsdag: Gula och röda gruppen går till skogen kl. 9.00

Fredag: Utomhus-ochinomhusaktiviteter// Personalen på Hf-(Hietaniemi friskola)SolgläntanVecka: 38


Hej!

Höstrusket har kommit över oss och det känns som det regnat varje dag. Regn och rusk stoppar visserligen inte oss från att ha uteaktiviteter och era barn har bra kläder som klarar regn och rusk. Det är full aktivitet ute på gården trots vädret. Tårtor bakas och dekoreras med pinnar och kottar, några är ute på sightseeing med båten, andra kör bil eller skoter. Kamratskapen verkar vara god och alla får vara med i leken, ena stunden leker man med en kompis för att i den andra stunden leta efter ny bekantskap. Stora både leker tillsammans och hjälper de små, försöker trösta om någon är ledsen. Vi är oftast ute från klockan nio till halv elva, alltså 1,5 h på förmiddagen.


Ni får gärna skicka med vattentäta vantar så som galonvantar, eller flera par andra så barnen kan byta. Skor som tål vatten och är lite varmare, gummistövlar är kallt om man inte kan få in en yllestrumpa under. Vi har märkt att några av barnen haft kalla händer och fötter under veckan.


Vi uppskattar också om ni märker upp alla kläder, skor, nappar, snuttar, gosedjur etc. Det är lätt för oss att blanda ihop era saker annars.  Vi ser gärna att ni föräldrar hjälper era barn med kläderna i hallen. De underlättar för barnen om ni lägger de kläder ni vill att barnen ska ha på sig i hyllan. Extra ytterkläder så som extra mössa eller vantar i korgen ovanför. Övriga extrakläder i väska som vi har inne vid toaletten. Vi hjälper självklart barnen också och pratar om vilka kläder vi tycker passar att ha för dagen när vi har samling. 


Skogsturen i tisdags för gula och röda gruppen bjöd på fint väder och vi passade på att äta mer blåbär uppe vid vår plats på Isovaara. Barnen klättrade på stenarna, letade pinnar, byggde koja, klättrade upp i älgtornet och vandrade runt och upptäckte platsen runtomkring. Vi lärde dem markeringar på stolpar, vad markeringar betyder och var vi stannar för att vänta in varandra.


Vi har firat Frans som fyllt 3 år. Hurra hurra för dig!


Nästa vecka, v 39, på förskolan:


Måndag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter
Tisdag:   Gula och Röda gruppen går till skogen kl 9.00
Onsdag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter

Torsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter
Fredag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter

                           // Personalen på Hf-(Hietaniemi friskola)Solgläntan 
Vecka: 37


Hej!


Veckorna går fort och det är dags för veckobrevet igen. Halva September har snart gått bara 2,5 vecka kvar så är vi inne i Oktober månad. Det är älgjakt för några och bärplock för andra. 


I onsdags passade vi på att ta hela gruppen till skogen på Isovaara. Det var en utmaning för några att ta sig över grenar som ligger på vägen och hala stenar.  Korta ben i högt blåbärsris är inte alltid så enkelt. Barnen fick leka i skogen och blåbären smakade riktigt gott.


I veckan har vi firat Hjalmar som fyllt 5 år och Ellen.S som fyllt 4 år i sommar. Hipp hipp hurra.
Vi har även firat Alida som fyllde 2 år under fredagen. Hipp hipp hurra. 


Vädret har blivit kyligare ute och vissa av barnen har haft riktigt kalla fötter och händer. Skicka gärna med varma strumpor att ha i skorna eller varmare skor, mössa och vantar. Tänk på att märka barnens kläder och även skorna, ibland förekommer det att barnen har likadana kläder och skor och det är lätt hänt att förväxling sker. 


Vi sätter alltid vårt schema efter era tider, det är därför vi är noga med att få in nya scheman och förändringar. Tänk på att sätta era tider från när ni lämnar eller hämtar barnen här hos oss. Om ni exempelvis börjar arbeta kl 8.00  vill vi att ni sätter barnens schema från 7.45. Vi vill finnas för här för er och era barn.


Nästa vecka, v 38, på förskolan:


Måndag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter
Tisdag:   Vi går till skogen med Gula och röda gruppen
Onsdag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter
Torsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter
Fredag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter

                                 

                                // Personalen på Hf-(Hietaniemi friskola) Solgläntan


 Vecka:  36

          

Hej!

Nu möts vi av gråa dimmiga, daggiga och något kyliga morgnar som byts ut mot strålande solsken under dagen. Vi kan även se träden som sakteligen byter sin gröna krona mot en gulare variant, så nog kan vi konstatera att hösten har kommit. Och lika fort som vädret vänder så kan vi också konstatera att höstens förkylningar har dragit igång. Vi var skonade under våren och hade väldigt få sjuka barn, för att ha desto fler sjuka nu. Ni föräldrar måste hjälpa oss i dessa tider, för det är jätte svårt för oss att avgöra när barnen ska vara hemma och hur länge. Vi följer fortfarande Folkhälsomyndighetens rekommendationer som säger att:
”För att minska risken för smittspridning ska barn, elever och personal vara uppmärksamma på symtom som kan förekomma vid covid-19. Det gäller både lättare symtom som halsont, snuva, illamående och huvudvärk, men även andra symtom som muskel- och ledvärk, feber, hosta och svårigheter att andas. Barn, elever och personal ska liksom alla andra i samhället stanna hemma så länge man känner sig sjuk och man ska vara symtomfri i minst två dagar. Barn och elever kan återgå till skolan även om de har kvarvarande torrhosta när det gått 7 dagar sedan de blev sjuka och om de varit symtomfria i övrigt i minst två dygn.” (Folkhälsomyndigheten, 2020).


Vi har börjat fotografera barnen för att förnya bilder i deras ramar i hallen och till pärmarna. Vi använder samma bilder till födelsedagsträdet och på samlingar. Några av barnen är riktiga ”linslusar” och andra inte. Några tycker att det blir en rolig lek när kameran kommer fram och springer omkring och önskar att vi jagar dem. Vi berättar alltid att vi fotar till deras hyllor och till pärmarna och brukar även fråga barnet om de tycker bilden är okej. 


Nästa vecka, v 37, på förskolan:


Måndag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter
Tisdag:   Utomhus- och inomhusaktiviteter
Onsdag:  Vi går till skogen kl 9.00 med alla barnen
Torsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter

Fredag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter


                                       // Personalen på Hf-(Hietaniemi friskola)Solgläntan Veckobrev 35


Hej! Vilket väder vi har ute nu! Höstväder på morgonen och fina sommareftermiddagar med sol och värme.
Vi är ute mycket och njuter av vädret, leker på gården, hittar tillbaka till våra kompisar och till gruppen. Några behåller sina gamla vänner och några leker med nya. Det är roligt att få vara med och se hur nya konstellationer bildas. Gruppen förändras nämligen alltid när barn tillkommer eller försvinner.
Den här veckan har Astrid skolats in hos oss och nästa inskolning sker först i oktober.

 

Vi personal på Solgläntan har fått fundera och rita upp på hur vi hade kunnat förbättra våran utomhusmiljö, vi önskade bland annat en hinderbana för de yngsta och för de äldre barnen, gungbrädor, en stor båt i sandlådan med en rutchkana. Och denna termin fick vi en båt som kommer att vara i sandlådan. De har varit spännande med alla maskiner på gården. Vi har under dessa dagar med montering och maskiner på gården varit på baksidan, där barnen lekt i lekstugan, spelat fotboll och ätit från vinbärs- och krusbärsbuskarna.


Vi har firat Anttoni som fyllt 3 år och Lukas som fyllt 4 år i sommar hipp hipp hurra!


Vi har delat in barnen i 3 grupper röd, gul och grön grupp. Barnen har fått prickar på sin låda i hallen så de själva kan se vilken grupp de tillhör. Vi kommer att märka upp sittplatser under samlingen med foton av dom själva.


Röda och gula gruppen kommer att arbeta tillsammans och med samma uppdrag men även delade ibland, här ser indelningen ut.


Röda gruppen: Ronja, Hjalmar, Elias, Lukas, Thea och Majken
Gula gruppen: Anttoni, Ellen.S, Frans, Dahlia, Lucia, Emil och Alida
Gröna gruppen: Gunnar,Ture, Lilly, Ellen, Astrid och Agda

Nästa vecka, v 36, på förskolan:


Måndag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter
Tisdag:   Utomhus- och inomhusaktiviteter 
Onsdag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter
Torsdag: Utomhus- och inomhusaktiviteter
Fredag:  Utomhus- och inomhusaktiviteter
                                          
                                     // Personalen på Hf-(Hietaniemi friskola)Solgläntan
Veckobrev 34


Hej!

 

Dimmiga fuktiga förmiddagar och strålande sol på eftermiddagen, det känns att hösten är på intågande och snart är september månad här. Kom ihåg att skicka med stövlar och regnkläder till era barn.


Den här veckan har Lilly och Ellens inskolning fortsatt och nästa vecka får vi hälsa Astrid välkommen till oss.
Nästa vecka kommer vi även att fira några av de barn som fyllt år under sommaren men eftersom inte alla sommarbarn är här så firar vi resterande när de kommer tillbaka till oss här på förskolan.


I veckan som varit så har vi personal haft två utbildningsdagar för att få tid till att grovplanera och strukturera upp höstens arbete tillsammans med era barn. Det är många rutiner som kollas över och vi märker upp hyllor, sittplatser och vilken samlingsgrupp vilket barn ska tillhöra. Vi tar in era schema och planerar vårt schema efter hur ni förlägger era tider. Vi har även diskuterat den pedagogiska miljön och kommer göra några små förändringar/förbättringar i den. Vi strävar efter att ha en bra pedagogisk miljö som ska locka till lek och lärande.


Under denna termin blir vi 20 barn på solgläntans förskola och det är Jenny, Åsa och Anna-Karin som fortsätter arbeta i barngruppen. Vi kommer även denna termin få förstärkning av en fjärde person i arbetslaget men det är inte helt spikat vem och hur många procent ännu. Denna vecka och nästa vecka är det Isak Wiippa som är i barngruppen.


Nästa vecka, v 35, på förskolan:


Vi Hälsar Astrid välkommen, hon har inskolning under hela veckan. Vi leker inne- och ute. Vi arbetar med förhållningssätt och rutiner.// Personalen på Hf-Solgläntan.