Veckobrev Björken

Eleven i centrum

Veckobrev Björkens förskola

Hej alla barn och föräldrar!                       Vecka 24Tänk, nu har sommaren kommit, som vi längtat. Det är så skönt att kunna vara utomhus och leka på vår gård. Barnen hittar på aktiviteter hela tiden och nya lekar påbörjas. Barnen leker kurragömma, jagar varandra, cyklar, gungar och leker i sanden. Vår skog används flitigt och det byggs kojor. Fotbollsmatch har vi också haft. 


På tisdag hade vi vår sommarfest på förskolan. Ekorren Ekke kom på besök och hade gjort en skattjakt till oss. Till slut hittade vi en nyckel som tillhörde en stor låda. I lådan fanns det några av de pyssel som vi gjort under året. Alla barnen fick ta ett pyssel från lådan och vi försökte komma ihåg vilken bokstav som vi hade jobbat med till det pysslet. Barnen har bra minne :)  I lådan fanns det även barnens första bokstav i sitt namn. Det har vi också jobbat med under året och alla barnen kände igen sin första bokstav. Barnen summerade året med att det har varit roligt att jobba med bokstäver och med äventyrspedagogik där Ekke kommer på besök. Allt från vinter skattjakter och badäventyr. Barnen fick även en present från Ekke som de fick ta med sig hem. Till mellis hade vi en pannkakstårta med bokstäver på. Hela dagen var väldigt uppskattad av barnen och det blev även en fin avslutningsfest för våra största barn som ska sluta hos oss. 


Vi har fortsatt med utvecklingssamtalen under veckan. Nästa vecka blir sista veckan för utvecklingssamtal. Om man vill ha ett samtal så kan man boka tid på måndag, onsdag och torsdag. Samtalen är per telefon. 


Nästa vecka (v. 25) kommer vi att jobba med Kul matte ute med äventyrspedagogik. Det blir spännande. Ha en fin helg önskar 

Lena, Ulrika och Anna-Karin


Hej alla barn och föräldrar!              Vecka 23Vad tiden går fort. Nu har vi en vecka kvar till skolans skolavslutning och tänk vilka fina sommardagar som vi har fått. Träden har slagit ut och det har börjat bli så grönt och fint överallt.

Veckan som varit har vi påbörjat utvecklingssamtalen och de fortsätter vi med nästa vecka också. Boka gärna in samtal om ni önskar att ha ett utvecklingssamtal.

Ni kan kontakta den fröken som har hand om ert utvecklingssamtal. 


Lena har: Vilmer Svahn, Eilá-Maria, Maia och Alvar

Ulrika har: William, Lilja, Dahlia och Sture

Anna-Karin har: Ellen, Emma, Wilmer Björk och Einar


Efter samtalet kommer ni att få en enkät som vi vill att ni svarar på. Den är viktig för oss i vårt fortsatta arbete med Era barn. Tyvärr är den i pappersvariant, men till nästa år har vi tanken att vi ska delge denna digitalt istället. 

 

Vi har använt vår utomhusmiljö denna vecka. Barnen har gungat flitigt, cyklat och vid varma dagar har vi haft vattenlek utomhus. Barnen älskar att leka vid vår vattenbalja. Barnen har öst och mätt med vattnet i baljan. Kläderna kan däremot bli lite blöta, men det är ju tur att det finns ombyte och torkskåp. 

Vi har även börjat testa på de nuvarande förskoleklassbarnen lite av materialet till Kul matte ute i äventyrspedagogik. Detta arbete kommer att fortsätta och vi kommer att testa materialet på våra barn också.   


Nästa vecka (vecka 24) kommer vi att fortsätta med att avsluta våra arbeten. Men OBS! på tisdag den 9/6 kommer vi att ha en avslutningsfest här på förskolan. Där vi gör ett avslut på det vi arbetat med under året.  Vi börjar festen kl 8:30, så det är bra om barnen är här till den tiden. Det blir skattjakt, pannkakstårta och presenter. Hoppas alla barn kan komma. 


Info: Hietaniemi friskola inbjuder medlemmar till årsmöte 16/6-2020

klockan 17:00 på friskolan i Hedenäset. Medlemmar är vårdnadshavare till barnen på skolan.Ha en fin helg önskar 

Ulrika, Lena och Anna-Karin 
Hej alla barn och föräldrar!                   Vecka 22Den här veckan har våra blivande förskoleklassbarn besökt skolan under veckan. De har fått faddrar på skolan och fått se och uppleva skolans värld. Barnen har tyckt det varit SÅ spännande och har längtat till besöken. På onsdag fick de även pröva på att äta i stora matsalen. Det gick jättebra. 


Under veckan som gått så har vi intervjuat barnen. Det kommer ni att få ta del av i utvecklingssamtalen. Vi tänkte börja med utvecklingssamtalen nästa vecka.

 

Ni kan kontakta den fröken som har hand om ert utvecklingssamtal. Utvecklingssamtalet kommer att vara lite annorlunda i år och det beror på coronan. Vi kommer att ta utvecklingssamtalet per telefon i år. Så vi får tillsammans bestämma en tid då det passar att vi kan prata tillsammans. Samtalet tar ca 20 min per barn. Vi kommer att prata om de frågor som ni lämnat in, vi berättar om ert barn på förskolan, ni får ta upp om det är något ni funderar på. Vi kommer inte att skicka hem barnens portfoliopärmar, utan dessa kan barnen visa utomhus någon dag till er föräldrar när ni hämtar barnen.  


Lena har: Vilmer Svahn, Eilá-Maria, Maia och Alvar

Ulrika har: William, Lilja, Dahlia och Sture

Anna-Karin har: Ellen, Emma, Wilmer Björk och EinarHade ni kunnat hjälpa oss. Vid soliga dagar hade ni kunnat smörja barnen med solkräm redan hemma på morgonen. Vi har solkräm här och vi fyller på med solkräm eftersom under dagen när det behövs. Det hade underlättat för oss. 


Vecka 32 när förskolan öppnar igen så kommer våra blivande förskoleklassbarn Lilja, Maia, William, Vilmer S och Ellen att tillhöra fritids. Detta innebär om man har behov av omsorg redan v 32 så är det på fritids de är inskrivna. Men om det är lite barn så kommer förskolan och fritids att samarbeta. Skolan börjar vecka 34 torsdag den 20 augusti.
Vi är med i en testgrupp i samarbete med Sven-Gunnar Furmark som en referens till hans nya bok och vi kommer att testa på lite nytt material inom äventyrspedagogiken. Detta kommer vi att utföra under de närmaste veckorna och lite i början av hösten. Konceptet heter Kul matte ute.


Den 16/6 har vi fröknar en planeringsdag, men förskolan är öppen med vikarier. Vi påminner om att förskolan är stängd fredag 19/6 då det är midsommarafton. Den 17/8 är förskolan stängd då fröknarna har planeringsdag. Den 18/8 har fröknarna planeringsdag men förskolan är öppen med vikarier.    


Vi kommer tyvärr inte att ha möjlighet att ha en stor sommarfest som vi brukar ha tillsammans med er föräldrar och barn på förskolan. Men vi kommer att ha en sommarfest vi fröknar och förskolebarn den 9 juni. 


Om man har syskon som går på skolan så gäller det lite andra regler i år vid skolans skolavslutningen den 12 juni på grund av coronan. Inga föräldrar har möjlighet att delta i skolbarnens skolavslutning. Alla elever kommer att ha skolavslutning i respektive klassrum med sina lärare. De elever som tar examen i 9:an har dock möjlighet att ha två föräldrar på besök utomhus vid skolavslutningen. 


På torsdag har vi tagit en gemensam gruppbild på barnen. Det är ett elevprojekt på skolan och förskolebarnen skötte sig exemplariskt vid fotograferingen. 


Nästa vecka (v 23) kommer vi att påbörja utvecklingssamtalen och vi kommer att avsluta påbörjade arbeten. 

Hoppas ni får en fin helg önskar 

Lena, Ulrika och Anna-Karin


Hej alla barn och föräldrar!                                Vecka 21


Vad tiden går fort. Nu håller vi på att planera inför sommaren och vill veta som vanligt hur ert behov ser ut innan och efter sommaren. Vi är tacksamma om ni kan meddela till oss hur barnens vistelsetider kommer att se ut vecka 25, 26 och vecka 27. Vecka 28, 29, 30 och 31 har förskolan stängt. Vi vill även veta hur det ser ut efter sommaren vecka 32,33 och vecka 34. Den 16 juni har fröknar planeringsdag men förskolan är öppen med vikarier. 19 juni är förskolan stängd då det är midsommarafton. 17 augusti har förskolan stängt då vi har planeringsdag och 18 augusti har fröknar planeringsdag men förskolan är öppen med vikarier. Se de bifogade schemat. Vi vill ha in barnens vistelsetider senast den 29 maj, för då kan vi planera in vikarier ifall det skulle behövas och vi kan behöva beställa färdigt matleveranser till dessa veckor. 


Den här veckan har vi jobbat på med förberedelserna inför utvecklingssamtalen. Vi kommer att fortsätta att jobba med det nästa vecka. Vi har även jobbat med bokstäver denna vecka, vi har bland annat tittat och repeterat vad alla har som sin första bokstav i sitt namn och tittat på bästa bokstaven. 


Vi påminner om att lämna tillbaka “frågor till föräldrarna” inför utvecklingssamtalen. 


Nästa vecka blir det inskolning för våra blivande förskoleklassbarn till skolan. En av oss fröknar kommer att följa med till skolan.  


Nästa vecka (v22) sker detta:


Vi jobbar på med förberedelserna inför utvecklingssamtalen hela veckan.


Måndag Ellen, Lilja, Maia, Vilmer och William besöker skolan 9-10. Dom kommer att ha lek utomhus.


Tisdag Ellen, Lilja, Maia, Vilmer och William besöker skolan 9-10. Dom kommer att ha lek utomhus.


Onsdag Ellen, Lilja, Maia, Vilmer och William besöker skolan 9-11. Dom kommer att ha lek utomhus och spela brännboll och de kommer att äta i matsalen.


Torsdag  Ute/inne aktiviteter på förskolan


Fredag Ute/inne aktiviteter på förskolanHa en fin helg önskar Lena, Ulrika och Anna-KarinHej alla barn och föräldrar! Vecka 20Vad tiden går fort. Nästa vecka kommer vi att skicka ut sommarschema till er för att ta reda på era barns vistelsetider inför sommaren. 

Den här veckan har vi börjat jobba med material till portfolio pärmarna. Det är roligt att se barnens utveckling från förra året och de kan även se själva hur deras utveckling ser ut. 

Vi har även firat Lilja som har fyllt 6 år. Stort Grattis till dig Lilja. 


På torsdag uppmärksammade vi förskolans dag med ett Bamselopp. Barnen fick springa en snitslad bana med ballonger på vår förskolegård. Vid mål fick de en bamse medalj, banan och vatten. Det blev en riktigt lyckad dag med fantastiskt fint vårväder. Vid dagens slut fick de med sig diplom och en ballong med sig hem. 


Den här veckan skickar vi hem frågor till er föräldrar inför utvecklingssamtalen. Vi vill att ni svarar på dessa frågor och lämnar tillbaka dessa till oss senast nästa vecka på onsdag 20 maj.

Ni kan kontakta den fröken som har hand om ert utvecklingssamtal. 


Lena har: Vilmer Svahn, Eilá-Maria, Maia och Alvar

Ulrika har: William, Lilja, Dahlia och Sture

Anna-Karin har: Ellen, Emma, Wilmer Björk och Einar


Nästa vecka (vecka 21) sker detta:


Vi kommer att fortsätta att jobba med material till portfolio pärmarna. OBS! På torsdag 21 maj är förskolan stängd då det är en röd dag. På fredag är förskolan öppet som vanligt, men bussen kommer inte att åka denna dag, så då måste man köra barnen själva till och från förskolan.Ha en riktigt fin vårhelg


önskar Lena, Ulrika, Simmi och Anna-Karin Hej alla barn och föräldrar!                                Vecka 19Denna vecka har vi jobbat med bokstaven T. Vi har pratat om bokstaven, sett film, hört hur bokstaven låter och pysslat. Vi kan se att flera barn visar nyfikenhet, frågor och intresse för att skriva. De vet att man behöver kunna bokstäver för att kunna läsa. I vårt bokstavsarbete följer vi barnens intressen och initiativ och detta låter vi spegla av oss i de aktiviteter och det skapande som vi erbjuder barnen. Vi reflekterar tillsammans med barnen över det vi gjort med hjälp av det material som vi tillverkat bland annat.


Vi vill att barnen vågar pröva sig fram med ord och ljud utan att vara rädda för att det låter fel. Vi lyssnar på ljuden och prövar att forma ljuden i munnen. Barnen lär även av varandras kunskaper och blir motiverade att försöka. 


“Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar nyanserat talspråk, ordförråd och begrepp samt sin förmåga att leka med ord, berätta, uttrycka tankar, ställa frågor, argumentera och kommunicera med andra.” Lpfö98 rev 2018 


“Förskolan ska ansvara för att arbetet i barngruppen genomförs så att barnen stimuleras och utmanas i sin språk och kommunikationsutveckling” Lpfö98 rev 2018


Vi har också varit mycket utomhus. Barnen älskar att leka i vattenpölar, sand och lera. Barnen är väldigt påhittiga och hittar på olika lekar med detta. Sedan är ju cyklarna en stor favorit. Barnen cyklar runt, runt och blir i och med det väldigt varma. Det är en utmaning för oss fröknar att inte barnen klär av sig för mycket. Om ni vet att era barn blir väldigt varma så kan det vara läge att ta fram en tunnare jacka och byxor. Vi pratar med barnen om att använda galonbyxor ifall man ska leka med snö och vatten, men om man vill bara cykla och springa så kan man ta bort galonbyxorna och ha ett par överdragsbyxor istället. Det är svårt att klä sig på våren, på förmiddagen är det oftast lite kyligare och på eftermiddagen är det lite varmare. Det är bra om det finns alternativ till barnen att välja mellan. 


Vi fröknar håller även på att förbereda för utvecklingssamtalen. Vi kommer inte att kunna ha samma upplägg som tidigare år då vi träffat er och diskuterat om barnen. Detta på grund av coronan. Denna gång kommer vi att använda oss av telefon. Vi återkommer hur det kommer att gå till här längre fram. 


Sedan ett meddelande från rektorn:Hej


Det är bra om du som vårdnadshavare/förälder kontaktar skolan/rektor med anledning av eventuell ryktesspridning i samband med corona pandemin, precis i enlighet med Folkhälsomyndighetens rekommendationer för att kontrollera riktigheten och slippa bli skrämd eller oroad i onödan. 


Sjukfrånvaron på HF-skola har gått upp och ner hela vintern, precis som i övriga skolor i landet. 


Med detta sagt så vill jag informera att vi inte har några konstaterade fall av corona på skolan i dagsläget. Vi följer Folkhälsomyndighetens riktlinjer/råd/rekommendationer som gäller för alla och tar vårt ansvar. Påminner också om: ..."att stanna hemma vid minsta symptom eller när du är sjuk."Med vänliga hälsningar


Karl-Göran Lehto

rektor

Hietaniemi Friskola

070-208 07 08Nästa vecka (20) sker detta på förskolan:


Vi kommer att jobba med förberedelser till utvecklingssamtalen hela veckan. På torsdag kommer vi att fira Förskolans dag med ett bamselopp där barnen springer en sträcka och får medalj och diplom. Bamseloppet börjar klockan 9:00 här på förskolan.
Ha en fin helg önskar Ulrika, Lena och Anna-KarinHej alla barn och föräldrar!                                 Vecka 18Hoppas att ni kan fira valborg med brasa på annat sätt i år. Allt blir ju lite annorlunda nu i dessa corona tider. Den här veckan var lite kortare då 1 maj inföll på fredag och förskolan hade stängt.  Under veckan har vi jobbat med bokstäverna Q, R och S. Bokstaven Q har vi inte pysslat med, utan bara uppmärksammat bokstaven. Bokstaven R har vi tillverkat fina robotar. Barnen blev jättenöjda över dom och tog med dom i leken. Det utvecklades till att barnen började bygga robotar av allt möjligt. Fina nya varianter av duplo robotar och människo robotar bland annat. Barnen har även tillverkat en sol och denna gång tränade vi knytteknik. Vi har tittat på bästa bokstaven och uppmärksammat de olika ljuden och bokstäver i sitt namn.


Till barnen stora glädje har vi plockat fram cyklarna på prov. Vi brukar inte ta fram dom så tidigt, men vi gjorde ett undantag nu och spärrade av i backen där det finns lite snö kvar. 

Barnen har längtat efter att vi ska ta fram dom och nu vill dom bara cykla och cykla. 


I början av veckan har vi även skottat fram rutschkanan. Även den har barnen använt flitigt och tycker det är så roligt att åka i den. Våren är en rolig årstid då man kan börja använda det som varit undansatt under vintern.


Nästa vecka kommer vi att fira Lilja som har fyllt 6 år. Stort grattis till dig Lilja.

Vi kommer att jobba med bokstäverna T och U. Vi kommer även att jobba med självporträtt och lite olika saker till portfolion. Nästa vecka (v. 19) sker detta:

Vi gör självporträtt, material till portfolion och firar Lilja.


Måndag Bästa bokstaven T


Tisdag Pyssel till bokstaven T


Onsdag Bästa bokstaven U


Torsdag Pyssel till bokstaven U


Fredag Inne/ute aktiviteterHa en fin valborg önskar Lena, Ulrika och Anna-Karin  


Hej alla barn och föräldrar!         Vecka 17


Hoppas alla har haft en fin påsk och kunnat vara ute i det fina vädret som vi haft vissa dagar. Det är en fin årstid som vi har nu. Barnen älskar att leka i alla vattenpölar som de hittar. Detta innebär också att barnen blir mer blöt vid dessa lekar. Det är jättebra att ni har galonbyxor, stövlar och galonvantar. Det skyddar bra mot det blöta. Men ibland blir man blöt igenom ändå och då är det bra att ha lite extra mycket ombytes kläder här på förskolan. Utomhus har vi lekt mycket med vatten, gjort rännor, hackat is och åkt i de stora snö backarna som vi har på gården. Pratat om årstider och försöker skynda på att få bort snö från gården, så att vi kan ta fram cyklarna, som de längtar efter.  


I läroplanen för förskolan står det bland annat- “Utbildningen i förskolan ska bidra till att barnet utvecklar en förståelse för sig själv och sin omvärld. Utforskande, nyfikenhet och lust att leka och lära ska vara grunden för utbildningen”. 


Den här veckan har vi även firat Emma med paket, sång, krona, frukttårta och födelsedags stol. Hon har fyllt 3 år, stort GRATTIS till dig Emma.


Under veckan har vi jobbat med bokstäverna O och P. Vi har tittat på bästa bokstaven, ljudat till bokstäverna och pysslat en orm och tillverkat en gemensam papegoja. Den kommer vi att sätta upp på väggen. Barnen har blivit jätteduktiga på att klippa. Bra jobbat!


Nästa vecka (v 18) sker detta:


Måndag Vi tittar på bästa bokstaven med Q,R och S


Tisdag Vi pysslar med bokstaven R


Onsdag Vi tittar på bästa bokstaven med S


Torsdag Vi pysslar med bokstaven S


Fredag Stängt! Första maj


Ha en riktigt fin helg önskar Ulrika, Lena och Anna-Karin Hej alla barn och föräldrar!                               Vecka 15Den här veckan har vi en lite kortare vecka, då vi har påsken framför oss. Några tar ledigt inför påsken och några kommer att vara här på förskolan. Vi har öppet som vanligt. Hoppas att vi får fint vårväder och att vi kan vara mycket utomhus. 


Under denna vecka har vi påskpysslat med barnen. Barnen tycker det är så roligt att få ta hem sina fina påskpyssel. Vi har haft mycket träning med att klippa med sax denna gång.


På onsdag har vi haft barnens vasalopp. Vi hade fina skidspår, perfekt väder och väldigt glada barn som åkte runt på skidspåren. Samtidigt vill vi tacka F-3:an som hejade på oss från avstånd och till de föräldrar som var och tittade. 


Vi har även fått ett mail från rektorn som vi har vidarebefordrat till alla er föräldrar på er mail. Så ni kan gärna gå in på er mail och läsa den. 


Under nästa vecka (v.16) har vi inte planerat in något, utan vi kommer att planera dag för dag vad vi hittar på. 


Vecka 17 börjar vi jobba med bokstäver igen. Denna gång kommer vi att jobba med bokstäverna O och P. Vi kommer att titta på bästa bokstaven, pyssla och vi kommer att ha utomhus aktiviteter. Emma har fyllt 3 år och henne kommer vi att fira när alla barn har kommit tillbaka från sin påskledighet.
Nu önskar vi Er alla en Glad påsk och så hoppas vi att alla håller sig friska.


Ha en riktigt fin Påsk önskar  Lena, Ulrika och Anna-Karin


Hej alla barn och föräldrar!                                                                 Vecka 14


Äntligen har vi haft en “vanlig” vecka och barnen är tillbaka på förskolan. Skönt att alla är friska igen!

Vi tackar än en gång Alla Er föräldrar för att Ni verkligen tar ert ansvar för att minska risken för smittspridningen i dessa coronatider och hjälper oss att följa de riktlinjer som gäller.


Vi har under veckan vänt blad i almanackan och hälsat månaden april välkommen. Vädret fortsätter att ge oss underbara dagar ute på förskolegården och vi passar på att njuta av sol och frisk luft. I veckan har det också varit toppen fin skare och därför passade vi på att göra en spontan utflykt till ängarna bredvid elljusspåret. Vi tog med oss pulkor och kälkar och barnen tjöt av glädje när de susade ner för backen/ ängen.


Vi har också fortsatt att jobba med bokstaven M som vi började med förra veckan, eftersom vi hade så få barn då och barnen har tillverkat en mus. Vi har också tittat på bästa bokstaven N och därefter har barnen gjort varsin nyckelpiga.

Barnen har också fått så varsin kruka med påskgräs under veckan och nu håller vi tummarna för att det hinner växa till påsk!


Vi påminner Er som inte hunnit lämna in vistelsetider inför påsklovet vecka 16 att göra det så snart ni kan och vet hur det ser ut för er.


OBS! Vi har fått information om att det går löss på skolan nu och eftersom vi har en del skolbarn/ fritidsbarn som kommer in till oss ,så ber vi er föräldrar kolla även förskolebarnen!


Nästa vecka v (15) har vi planerat följande:


Måndag: Ute aktiviteter Påsk pyssel Tisdag: Ute aktiviteter

Påsk pyssel
Onsdag: Vi har vårt eget lilla Vasalopp på fotbollsplanen nedanför skolan.

Start kl 09.00

Påsk pyssel Torsdag: Ute aktiviteter

Fredag: FÖRSKOLAN ÄR STÄNGD ( LÅNGFREDAG)
Vi önskar Er Alla en riktigt fin helg! Hälsningar från Ulrika Anna-karin och Lena

Hej alla barn och föräldrar!              Vecka 13


Vi har hunnit jobba med bokstaven M under början av veckan och vi har börjat tillverka en mus. Eftersom vi har haft lite barn den här veckan så vi kommer att jobba med bokstaven M och N även nästa vecka. Barnen har fortsatt varit hemma med förkylning, men en del har varit hemma på grund av föräldrar som blivit sjuka. Nu är det konstiga tider. På onsdag och torsdag har vi inte haft några barn alls. Nu hoppas vi att alla barn och föräldrar blir friska till nästa vecka.  


Tack till alla er föräldrar för att vi hjälps åt i dessa konstiga tider. Ni är exemplariska. 


Vi kommer inte att ha vår skidtävling tillsammans med Solgläntan i år, utan vi kommer att ha en egen här på förskolan. Detta är också pga av corona. Vi bestämmer tid senare när alla barn börjar komma tillbaka. Sen kan vi även meddela att påskpysslet kommer inte att vara som tidigare då ni föräldrar har kommit hit och påskpysslat med era barn. I år kommer vi fröknar att påskpyssla med era barn på förskolan. Vi hoppas att vi kommer att kunna återuppta påskpyssel med er föräldrar nästa år istället. Vi vet att barnen tycker att det är riktigt mysigt att få pyssla tillsammans med er föräldrar. Men som sagt, det är också på grund av corona, då vi inte ska samlas många föräldrar på samma ställe samtidigt.


Sen kan vi även meddela att inskolning för våra barn till förskoleklass börjar i maj. Vi återkommer närmare maj månad med tid och datum. 


Tack till er alla för er snabba respons då vi skickade ut förfrågan om era mailadresser. Det känns bra att vi har dom också.


Vi påminner om att lämna in vistelsetider inför påsklovet. 


Nästa vecka (v 14 ) har vi planerat följande:

Måndag: Ute aktiviteter

               Vi tittar på “ bästa bokstaven” M

Tisdag : Ute aktiviteter

              Pyssel till bokstaven M

Onsdag: Ute aktiviteter

               Vi tittar på “bästa bokstaven” N

Torsdag:Ute aktiviteter

              Pyssel till bokstaven N

Fredag: Ute aktiviteter

            Ha en fin helg och krya på er allihopa

Önskar

Anna-Karin, Lena och UlrikaHej alla barn och föräldrar!                                                  vecka 12


Så var det fredag igen och dags för ett nytt veckobrev.
Det har varit en annorlunda vecka för oss på förskolan, flera sjuka barn som varit hemma i stort sett hela veckan och därav har diskussioner om Coronaviruset uppkommit. Samtidigt som vi har “ vanliga” förkylningstider så här års ,så måste vi nu strikt följa de riktlinjer för Coronaviruset som gäller för Alla.
Hoppas Ni har sett policyn gällande smittbara sjukdomar för Hietaniemi friskola som vi delade ut i måndags. Vi har skickat den på sms och mail till alla familjer som varit hemma under veckan.
Vi följer dagligen utvecklingen som framgår i policyn och rättar oss efter de generella riktlinjer gällande smittbara sjukdomar som är skrivna. Det är ett svårt läge för oss alla och det är inte lätt för någon att förstå hur hotet om en influensa kunde leda till alla konsekvenser som nu råder.
Vi är mycket tacksamma för eran förståelse och att vi ALLA hjälps åt i den här nya situationen som uppstått, Stort Tack till er !!


Vi har under veckan samtalat med de barn som ställer frågor och har funderingar kring Coronaviruset och pratat lite extra om vikten av att tvätta våra händer med tvål och varmt vatten för att hindra smitta från att spridas.


I måndags firade vi Wilmer B som fyllde 4 år. Stort grattis till dig Wilmer!


Vi har också tittat på Ur programmet “Bästa bokstaven” och jobbat med bokstaven K och L. Barnen har pysslat och gjort varsin krokodil som börjar på K, samt tryckt en egen larv som börjar på L.


I torsdags grillade vi spontant lite korv ute i grillstugan på vår gård och det smakade riktigt gott ute i solen.


Vi har också haft två prao elever från mellanstadiet under måndag till onsdag, Isa och Tindra. Tusen tack till er flickor!


Lite info om datum framöver!

Vi har semesterstängt på förskolan under vecka 28-31. Om ni har behov av barnomsorg under den perioden så har kommunen en öppen sommarförskola på silvertallen. Vi har ansökningsblanketter hos oss om ni behöver. Blanketten lämnas till oss här på förskolan. Har ni frågor om sommarförskolan kan ni kontakta Birgitta Nilsson på Övertorneå Kommun.
16/6 har vi planeringsdag,men då är förskolan öppen med vikarier .
17/8 är förskolan STÄNGD för planeringsdag.
18/8 har vi också planeringsdag men förskolan är öppenmed vikarier.


Nästa vecka (v 13 ) har vi planerat följande:

Måndag: Ute aktiviteter
Vi tittar på “ bästa bokstaven” M

Tisdag : Ute aktiviteter
Pyssel till bokstaven M

Onsdag: Ute aktiviteter
Vi tittar på “bästa bokstaven” N

Torsdag:Ute aktiviteter
Pyssel till bokstaven N

Fredag: Ute aktiviteter

Krya på er hälsningar till er barn som är sjuka! Vi hoppas verkligen att det går över under helgen så ni är friska till nästa vecka!

Ha en trevlig helg och ta hand om varandra, hälsningar från Ulrika, Anna-Karin och Lena.
Hej alla barn och föräldrar!               Vecka 11


Nu är vi inne i mars månaden och det känns riktigt roligt. Nu kommer det fina dagar här framöver med våren. Hoppas ni som tog ledigt förra veckan har haft det bra och fått vara ute i snön. På måndag öste regnet ner, så då åkte vi inte skidor. Spåren var så mjuka, men barnen lekte på gården istället och tillverkade stora snöbollar av den mjuka och blöta snön. 


Den här veckan har vi tittat på bokstaven I och J från Ur-programmet “Bästa bokstaven” och barnen har pysslat igelkottar. Vi har pratat om bokstäverna i och j och tittat på hur munnen ser ut när man säger i och j. Vi har också rimmat med Jocke Järv. Barnen är riktigt duktiga på det.


Under veckan som gått har vi åkt skidor när vädret har varit bra och barnen har spontant åkt skidor på vår gård.


På fredag har vi firat Eilá-Maria som fyller 3 år. Barnen som fyller år kommer att få tillverka en egen krona som dom kommer att få ha på sig. En krona med deras namn, ålder och lite fina klistermärken på den. De kommer även att få sitta på en speciellt fin stol dagen till ära. Stort Grattis till dig Eilá-Maria.


På fredag har vi haft vikarier här på förmiddagen, då Lena, Ulrika och Anna-Karin har varit på Solgläntan för en gemensam planering. 


Nästa vecka måndag till onsdag kommer vi att ha 2 st praoelever från mellanstadiet här hos oss. Välkomna Isa och Tindra.


Nästa vecka (v 12) sker detta:


Måndag Vi åker skidor med de barn som vill klockan 9:00.

Bästa bokstaven K. Vi firar Wilmer B som fyller 4 år. Stort Grattis Wilmer.


Tisdag Vi åker skidor med de barn som vill klockan 9:00. 

Pyssel med bokstaven K


Onsdag Uteaktiviteter

Bästa bokstaven L


Torsdag Uteaktiviteter

Pyssel med bokstaven L


Fredag Ute/inne aktiviteter


Nu önskar vi Er en riktigt fin helg

Lena, Ulrika och Anna-Karin
Hej alla barn och föräldrar! Vecka 9Nu har vi fått känna på riktigt kalla grader och mera snö har vi fått. Barnen tycker att det är riktigt roligt att leka i de stora snö backarna. Madrasserna har används flitigt och vi fröknar snurrar runt barnen så att de kiknar av skratt. 


Den här veckan har vi jobbat med bokstäverna G och H. Barnen har fått pyssla till de olika bokstäverna, lekt lekar med kopplingar till bokstäverna och vi har sett på UR programmet “Bokstavslandet”. 

I läroplanen för förskolan står det att varje barn ska ges förutsättningar att utveckla “ett nyanserat talspråk och ordförråd samt förmåga att leka med ord, berätta, uttrycka tankar, ställa frågor, argumentera och kommunicera med andra i olika sammanhang och med skilda syften” (Lpfö-18)


Ni kommer att få hem flera fina pysslet som barnen har gjort. De kommer hem så fort allt har torkat. Nu blev det fina hajar och gris utklädnader. Barnen är riktigt stolta över sina pyssel. I läroplanen för Förskolan står det att varje barn ska ges förutsättningar till att utveckla sin “förmåga att skapa samt förmåga att uttrycka och kommunicera upplevelser, tankar och erfarenheter i olika uttrycksformer som bild, form, drama, rörelse, sång, musik och dans”. (Lpfö-18)


Tack för att ni har samlat in toarullar och äggkartonger till oss. Nu kan vi fortsätta att pyssla med det. Ni får gärna komma med fler toarullar. Så att vi har ett lager som vi kan använda.


Nästa vecka har skolan sportlov, men vi har öppet som vanligt. Men en del av våra barn har även dom tagit sportlov och vi kommer då att vara färre barn här på förskolan. Inga bussar går denna vecka. Ulrika, Viktoria och Isak kommer att jobba här. Lena och Anna-Karin kommer att vara lediga v 10.


Efter sportlovet, vecka 11 sker detta:


Måndag:  Vi åker skidor kl 09.00 på spåret nedanför skolan med alla som vill åka.

                Vi ser “ Bästa bokstaven” om bokstaven I

Tisdag:    Vi åker skidor kl 09.00 på spåret nedanför skolan med alla som vill åka.

                Pyssel till bokstaven I

Onsdag: Ute aktiviteter  

               Vi ser “Bästa bokstaven “ om bokstaven J

Torsdag: Ute aktiviteter

               Pyssel till bokstaven J

Fredag:  Ute eller inne aktiviteter

Lena, Ulrika och Anna-Karin kommer att vara på Solgläntan för planering på förmiddagen. Vi kommer tillbaka till eftermiddagen. Det kommer att vara vikarier här. Viktoria, Jenna och en till vikarie. Vi firar Eilá-Maria som fyller 3 år.


Nu önskar vi er en riktigt fin helg

Ulrika, Lena och Anna-KarinHej alla barn och föräldrar! Vecka 8


På förskolan vimlar det av bokstäver just nu. Vi har jobbat med bokstäverna E och F. Sett UR programmet “Bästa bokstaven” och pysslat. Denna gång pysslade vi fina elefanter och fiskar. Pyssel aktiviteterna är också kopplade till de bokstäver som vi jobbar med. Barnen har även fått rimma på bokstaven F. 

Fia får tycker om saker som börjar på bokstaven f och ibland kan det vara så att det kommer upp en bild på en citron tex och det tycker ju inte Fia får om. Barnen har även fått färglägga bokstäverna E och F på målarbilder som vi skrivit ut.


Vi har precis läst om barn och hjärnforskning. Det var riktigt intressant och bekräftar att vi tänker rätt kring hur vi jobbar med språkljud och bokstäver. Vi har läst att hjärnforskning ger viktig kunskap om vad hjärnan behöver för att läsa. För att bli goda läsare behöver barnen först träna på att känna igen ljuden, som ord är sammansatta av. Sedan lär man sig att koppla dessa ljud till bokstavssymboler (bokstav för bokstav) och sätta ihop symbolerna till ord, även kallad (syntetisk metod). 

Det är viktigt att leka med ord ljud och träna på att känna igen vilka ljud som är i ett ord. Att leka med rim och ramsor, sång, läsa böcker och prata om det man läser om och bilderna i boken. Det är bra. Vi har även framme bokstavsspel där man kan försöka stava till enkla ord, spel och pussel. Barnen tränar även på att låtsas skriva, det vi kallar att nonsen skriva. Det är lite av det vi också jobbar med.


Vi har även passat på att åka skidor med barnen på fotbollsplanen nedanför skolgården. Det har ju varit riktigt fint väder och vi har jätte fina skidspår att åka på. Barnen tycker det är riktigt roligt och de är så duktiga i skidspåren. Det är bra att träna på tekniken när de åker skidor. I början är det inte så lätt, men barnen lär sig fort när de får träna. 

Vi har även börjat inskola vår nya kille Sture. Vi hälsar han återigen varmt välkommen till oss på Björkens äventyrsförskola. 


Vi behöver er hjälp. Kan ni samla ihop toarullar och äggkartonger. Vi använder det vid pyssel och nu är det nästan slut.Nästa vecka (v.9) sker detta:


Måndag:  Vi har ute aktiviteter på gården.

                Vi ser “ Bästa bokstaven” om bokstaven G

Tisdag:    Vi har ute aktiviteter på gården.

                Pyssel till bokstaven G 

Onsdag: Vi har ute aktiviteter på gården.

               Vi ser “Bästa bokstaven “ om bokstaven H

Torsdag: Vi har ute aktiviteter på gården.

    Pyssel till bokstaven H

Fredag:  Ute eller inne aktiviteterHa en riktigt fin helg önskar 

Lena, Ulrika och Anna-Karin 
Hej alla barn och föräldrar!                                                                                Vecka 7


Veckorna rusar iväg i en väldig fart och vi är redan inne i mitten av februari. 

Vi njuter av ljuset och det är underbart vackert ute de stunder då solen visat sig. Vädret har varit så milt och det är så härligt när vi är ute och leker. Det är full aktivitet i snön. Några av barnen har haft skidor med sig under veckan och har premiär åkt ute på förskolegården. Detta i väntan på att skotern hinner köra nya skidspår på fotbollsplanen nedanför skolan. Där kommer vi att åka skidor framöver.


Under veckan har vi jobbat med bokstaven C och D. Vi har först tittat på “ Bästa bokstaven” via UR och därefter fortsatt att jobba med bokstäverna på ett lekfullt sätt. Barnen har  också färglagt cyklar som börjar på C och gjort varsin drake som börjar på bokstaven D. Draken var väldigt uppskattad och populär då den kan ” spruta eld” när man blåser i röret. 

Samtidigt som barnen leker och blåser i draken så tränar de också sin munmotorik genom blås övningen. Att behärska olika munmotoriska övningar som tex att blåsa,suga,grimasera och leka med tungan och läpparna på många olika sätt, är mycket viktigt för talmotoriken enligt logopeder och det är en förutsättning för att kunna uttala olika språkljud. Genom att gymnastisera alla sina talmuskler lär sig barnen att hitta rätt i munnen och förbättrar samtidigt sitt uttal.


Vidare så har vi varit och badat i två omgångar och som vanligt är det en mycket uppskattad aktivitet. Några av barnen har haft egna uppblåsbara armpuffar med sig ,men framöver behöver de inte ta med sig detta då vi har simdynor för både magen och armarna här på förskolan.


I dag är det Alla hjärtans dag och barnen har fått skapa med hjärtan på olika sätt, både i går och i dag. De har trätt pärlor på piprensare och sedan format hjärtan samt tryckt hjärtan med toarullar och stämplar och gjort fina kort. Vi har också haft fina diskussioner om vad dagen innebär för oss på förskolan. Vi kom fram till att det är en dag då vi tänker lite extra mycket på alla som vi tycker om. Vi kan visa det på olika sätt genom att säga fina saker åt varandra eller ge en kram till någon man tycker om. Man kan försöka att  vara extra snäll, hjälpsam eller ge bort något som man pysslat . Barnen har också spontant sagt att de ibland brukar få en köpt present.


Nästa vecka på onsdag börjar ett nytt barn här på förskolan som heter Sture och är 2 år. Vi hälsar honom varmt välkommen till oss! Det är så roligt att vi får fler barn i gruppen. 


Vi har haft besök av fröken Anna-Karin under den här veckan och nästa vecka på tisdag börjar hon och jobba igen. Vi tackar Jenna varmt för veckorna som hon vikarierat hos oss! 


Nästa vecka v 8 har vi planerat följande aktiviteter:


Måndag:  Vi åker skidor kl 09.00 på spåret nedanför skolan med alla som vill åka.

                Vi ser “ Bästa bokstaven” om bokstaven E

Tisdag:    Vi åker skidor kl 09.00 på spåret nedanför skolan med alla som vill åka.

                Pyssel till bokstaven E

Onsdag: Ute aktiviteter 

               Ett nytt barn börjar i dag! Vi hälsar Sture 2 år varmt välkommen till oss! 

               Vi ser “Bästa bokstaven “ om bokstaven F

Torsdag: Ute aktiviteter

               Pyssel till bokstaven F

Fredag:  Ute eller inne aktiviteter


Vi önskar Er Alla en fin Alla hjärtans dag och en trevlig helg! Hälsningar från oss alla på Björkens Äventyrs förskola.Hej alla barn och föräldrar!                                                                                vecka 6


Den här veckan har vi verkligen varit aktiva och hunnit med många olika aktiviteter. :)

Vi har varit och badat på måndag och torsdag och det var verkligen efterlängtat av alla barnen. De har frågat om badet redan efter nyår, men vi har medvetet skjutit upp det pga. av förkylda barn och fröknar. Men den här veckan blev det äntligen en badvecka.

Det märks tydligt att vi har gått på bad kontinuerligt under höstterminen. Vi ser en stor utveckling hos alla barnen och det är så roligt att se deras glädje i vattnet.


I tisdags var de äldre barnen på teater igen och den här gången såg vi en föreställning som heter “ Bu! Vem är Du?” Temat var rädsla och mod och under föreställningen fick vi fundera mycket över rädsla. Alla kan känna rädsla ibland och det är viktigt att kunna prata om det samt se skillnad på befogad rädsla och sådan vi behöver träna på att bemöta och hantera.


Det har varit fantastiskt vackert vinterväder hela veckan med sol och gnistrande snö, men också lite för kallt någon dag och då har vi haft inomhusaktiviteter.


Som vi berättat,så har vi jobbat flitigt med språkljud sedan i höstas och framför allt med de språkljuden som vi ser och vet att barnen i gruppen tycker är lite krångliga och svåra att uttala. Det har gått jättebra och barnen har tyckt om det. De har utvecklats mycket i sina uttal, men självklart behöver vi öva och träna mera innan de rätta språkljuden kommer hos alla barnen. 

Enligt logopeder,  är det väldigt vanligt och helt naturligt att många förskolebarn måste “nöta in” språkljuden under en längre tid för att de rätta ljuden ska komma naturligt i vardagen.


Eftersom barnen är intresserade och har tyckt om att jobba med språkljud samt även visar intresse för bokstäver så har vi denna vecka börjat följa en serie från UR- som heter “Bästa bokstaven”.  Det är ett lekfullt och pedagogiskt program om varje bokstav i alfabetet. Barnen har fått se hur bokstäverna ser ut och höra hur de låter.

Vi har hunnit se programmet om bokstaven A och B och även hunnit pyssla lite med bokstäverna. Ni har säkert fått hem en söt liten apa som håller i en banan. Alla barnen tyckte mycket om dem och de blev fina  “ap-lekar” efter pysslandet. :)


I går torsdag var det Samernas Nationaldag och det uppmärksammade vi här på förskolan. Utanför utbildning Nord tittade vi på den Samiska flaggan som hissades upp. Enligt önskemål från oss på förskolan, så fick vi även äta en samisk lunch, renskavssoppa. Vidare så lyssnade vi på en saga på samiska samt på olika samiska ord. barnen tyckte det var roligt och försökte härma och upprepa de olika orden. Vi hann även pyssla lite med olika samiska folkdräkter och färglägga flaggan.

“ Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla sin kulturella identitet samt kunskap om och intresse för olika kulturer och förståelse för värdet av att leva i ett samhälle präglat av mångfald samt intresse för det lokala kulturlivet” Lpfö-18


Lite info:

Nästa vecka på måndag 10 februari har skolpersonalen U-dag och eleverna är lediga. Det innebär att det inte går någon skolskjuts för de barn som åker buss.


Vi har fått frågan om hur vi har sommarstängt i år och det blir följande veckor: v 28, v 29, 30 och v 31.


Obs! Vi påminner om att lämna in lappen om sportlovsveckan som vi skickade ut förra veckan.


Nästa vecka v 7 har vi planerat följande aktiviteter:


Måndag: Bad kl 8.30 för Alvar, Maia, Lilja, Dahlia, Emma och Ellen.

               Vi fortsätter följa programmet “Bästa bokstaven” och i dag ser vi programmet om 

                bokstaven C och pysslar efteråt

Tisdag: Ute aktiviteter

            “ Bästa bokstaven” -vi tittar på bokstaven D och börjar pyssla en drake.

            Onsdag: Ute aktiviteter

               Vi fortsätter pyssla en drake

Torsdag: Bad kl 8.30 för Wilmer B, Einar, Vilmer S, William och Eila’-Maria.

               Vi börjar göra “alla hjärtans pyssel”.

Fredag: Ute e.l inne aktiviteter.

              Vi uppmärksammar alla hjärtans dag !


Om det finns skidspår så kommer vi att spontant åka skidor under veckan då vi är ute, så ni kan gärna skicka hit skidor redan på måndag.


Vi önskar er en riktigt fin helg, hälsningar från oss alla på Björkens Äventyrsförskola
 Hej alla barn och föräldrar!                                                                      Vecka 5


Under början av den här veckan har det varit lite kyligare väder och så pass kallt att det har gått över vår köldgräns på -15 grader. Vi tittar dock inte bara på minusgrader utan även om det blåser vilket också påverkar köldfaktorn. Vi vet att barnen har varma vinterkläder och klarar sig säkert en stund även då det är riktigt kallt, men vi tänker på ansiktet som är oskyddat och kan få frysskador och därför har vi lagt en gräns på -15.


Under veckan har vi jobbat vidare med språkljud med hjälp flanobilder och konkreta föremål, och nu har vi fokuserat på G-ljudet. Vi har träffat Greta gris som tycker om allt som börjar på bokstaven G, gurka,gitarr, garn, glas,godis osv. Hon har också två vänner, grodan och geten. 

Vi har även lekt “Kimslek” med flera olika föremål ( galge, garage, giraff, gurka,glas, gris m.m., som börjar på bokstaven G. Vi har lekt den leken förut men det är ett tag sedan. Barnen tyckte mycket om den leken och vi övade verkligen på G-ljudet på ett lustfyllt sätt. :)

( Leken går till så att man lägger ut ett antal föremål på golvet och benämner högt vad de heter. Därefter lägger vi ett tyg över sakerna och barnen får blunda samtidigt som vi plockar bort en av sakerna. När barnen tittar igen ska de komma ihåg och säga det man plockat bort. Barnen fick också turvis plocka bort en sak och vi utmanade även genom att plocka bort 2 saker samtidigt.)


Vidare så har barnen  pysslat och gjort varsin groda av papper. De har fått rita av sina händer som blev grodfötter och limmades fast på grod kroppen. Det blev riktigt fina och glada grodor. :)


I tisdags var vi på gymnastik igen och fortsatte leka olika grupplekar utifrån barnens tidigare önskemål.  Vi lekte bla “Kycklingmamman och räven”, “Svansleken”, klättrade och hoppade ner från ribbstolarna samt lekte med mjuka bollar. 


I går var de större barnen på en musikföreställning i Övertorneå som hette “Jazzoo”. Temat var djurens värld och handlade om olika djur, bla om igelkotten som skulle försöka ta sig över vägen och en elefant som gick igenom djungeln, koalan som ville hoppa som kängurun, dansande pingviner.m.m.


Skolan har sportlov vecka 10 (2-6 mars) och vi skickar med en blankett där ni får fylla i om någon av förskolebarnen också tar ledigt under den veckan.


Vi informerar också att Anna-Karin blir fortsatt borta tom den 16/2 och Jenna fortsätter att vikariera för henne under den tiden hon är borta.


Nästa vecka v 6 har vi planerat följande:


Måndag: Bad kl 8.30 för: Alvar, Maja, Lilja, Dahlia, Ellen och Emma.

                Vi jobbar vidare med språkljud och bokstäver och börjar följa en 

                 serie från Ur play som heter “ Bästa bokstaven”, (ett lekfullt 

                 program om hur bokstäverna ser ut och låter). 

Tisdag: Teater “ Bu! Vem är Du?”  i Övertorneå kl 09.30 för Ellen, Lilja, Maja,   

              William, Vilmer och Alvar.

Onsdag: Ute aktiviteter på förmiddagen

               Vi fortsätter med språkljud och “ Bästa bokstaven”.

Torsdag: Bad kl 8.30 för: Wilmer B, Einar, Vilmer S, Eila-Maria och William.

               Vi uppmärksammar Samernas nationaldag.

Fredag: Ute eller inne aktiviteter


Ha en riktigt trevlig helg önskar vi alla på Björkens Äventyrsförskola.


Hej alla barn och föräldrar!                                                          Vecka 4 


Det är redan fredag igen och dags för veckobrevet !

Vi vänder blad i veckoalmanackan och ser att det bara är en vecka kvar av januari månad. Den mörka tiden på året börjar vara förbi och vi njuter av att dagarna blir allt ljusare. Snart väntar en underbar årstid-våren ! :) 

Under februari månad planerar vi att börja med skidåkning här på förskolan, så ni kan gärna börja kolla hur ni har med skidutrustning till barnen, om ni inte redan har gjort det. Vi har två låne utrustningar här på förskolan i skostorlek 30 om någon behöver låna. 


Under veckan som gått har vi repeterat språkljuden T och K samt börjat med J- ljudet. Vi har lärt känna “Jocke järv” som tycker om saker som börjar på J, jacka, jo-jo, jordgubbe, jultomte, jord osv.

Barnen har också pysslat och tillverkat varsin jordgubbe av rivet crepe -papper samt dekorerat bokstaven J med jordgubbar som de klippt ut.

Gissa om vi blev sugna på att äta riktiga jordgubbar? :)


Vi upplever att de flesta barnen tycker att J-ljudet är ganska lätt att säga men däremot har det varit lite krångligare med T och K- ljudet. 

Vi försöker att överdriva uttalet av ljuden som vi jobbar med för att barnen lättare ska höra hur det låter samt se hur ljuden artikuleras. 

Det är inte så lätt för barnen att exakt hitta var i munhålan de olika ljuden artikuleras, men vi försöker både visa och förklara så tydligt vi kan tex hur tungan,tungspetsen ska vara placerad samt om ljudet uttalas långt bak el fram i munnen. 

Vissa barn hittar språkljuden ganska snabbt när de väl uppmärksammas på dem och andra barn kan behöva mycket hjälp för att hitta ljuden och det kan ta lite längre tid. 


Enligt logoped ( Elvira  Ashby), är det vanligt att många språkljud måste “nötas” in lite grann för att de ska fastna och komma när barnen pratar i vardagen också. Det som är viktigt att tänka på är att det ska vara roligt för barnen, dvs språklekarna och aktiviteterna ska vara så roliga så att barnen vill vara med och säga orden om och om igen tills ljuden sitter.

Som vi berättade förra veckan så använder vi oss av olika djur som är kopplade till språkljudet och vi använder oss av bildkort som vi visar på en flanotavla. Vi har sett att barnen tycker att det är roligt och de “går igång” på det. Vi läser också mycket böcker och där kan vi också “smyga” in olika språkljud utan att barnen ser det som en träning. Samma sak kan vi göra när vi spelar olika spel eller deltar i barnens spontana lekar.


I tisdags var vi på gymnastik med alla barn i gympasalen. Det var ett tag sedan vi var där och barnen tyckte det var jätteroligt. Vi lekte några olika grupplekar, “ kom alla mina kyckling-barn” “ hur mycket är klockan” farbror Lejon” samt svansleken. Vi hade även en välbehövd “frukt och vattenpaus”:)


I övrigt så har vi varit ute och lekt i snön. Barnen har bla grävt en gång till grillstugan och där har det varit full aktivitet. Barnen har bakat och lagat mat med snö och små stenar och de har sålt och köpt av varandra via de små fönstrena på stugan. 

Vi har också spontan målat på stafflierna i klassrummet samt pysslat med lim och olika paljetter.


Vi skickar krya på hälsningar till de barn som varit hemma med förkylning under veckan och hoppas ni är krya till nästa vecka.

Anna- Karin hälsar också att hon behöver vara hemma för vård av barn även nästa vecka. Simmi Ojalehto och Jenna Thörn kommer att vikariera hos oss under veckan.


Nästa vecka v 5 har vi planerat följande :

Måndag: Ute aktiviteter på förmiddagen

               Vi jobbar med G-ljudet

Tisdag: Gymnastik för alla barn kl 09.00

             Vi jobbar med G-ljudet.

Onsdag: Ute aktiviteter på förmiddagen

               Vi pysslar med bokstaven G

Torsdag: Teater/ musik föreställning i Övertorneå för Maia, Ellen,    

               Vilmer,Lilja,William och Alvar kl 10.00     

Fredag:Inne el ute aktiviteter       


Trevlig helg från oss alla på Björkens äventyrsförskola


Hej alla barn och föräldrar!                                                          Vecka 3


Den här veckan har vi börjat jobba med språkljud igen och nu har vi fokuserat på T-ljudet. Vi har presenterat ett nytt djur, “Tage tiger” som tycker om olika saker som börjar på T. Med hjälp av flanobilder har vi tränat på olika saker som börjar på T, tårta, träd,tå,tåg-tågbana,troll osv.


Barnen har också fått hjälpa till att rimma med “Tage Tiger”med hjälp av en rimsaga. Vi hade först gått igenom olika bilder och benämnt dessa och därefter fick barnen leta rätt på rätt bild som rimmar på det vi läste i sagan.


Vi har även repeterat K -ljudet med hjälp av “Kaj katt”  som barnen träffade före jul. Detta eftersom vi hör och vet att många barn ersätter K-ljudet med T( tex Katt= Tatt) eller tvärtom kan T-ljudet ersättas med K( tex tack= kack). 

Det är helt naturligt att barnen ersätter de ljuden de ännu inte kan uttala med något annat ljud för att göra sig förstådda, men för att uppmärksamma barnen på att ljuden uttalas olika, så vi försöker hjälpa barnen på ett lekfullt och konkret sätt.

På samlingen har vi tex låtit barnen sortera både bilder som börjar på K respektive T för att konkret göra dem uppmärksamma på att ljuden uttalas olika.  Barnen fick turas om att ta en bild ur en låda och vi hjälptes åt att se vad bilden föreställer och uttala ordet. “ Var hör bilden hemma? Under Tage tiger eller under Kaj Katt ?


Vi har också pysslat lite och gjort bokstaven T och K tillsammans. Barnen limmade knappar på bokstaven K och trådar på bokstaven T.


Vi har haft lite bortfall med förkylda barn under veckan så vi kommer att repetera dessa språkljud även i början av nästa vecka.


Förra veckan skrev vi om att det går hårlöss på skolan och eftersom vi har flera barn här på förskolan som har syskon på skolan, så uppmärksammar vi er igen på att gärna kolla era förskolebarn.


Avslutningsvis informerar vi om att vi haft Saga Rantatalo som vikarie från tis-tors och Jenna på fredag, då  Anna-Karin behövt vara hemma pga vård av barn. 

Anna-Karin blir fortsatt hemma även nästa vecka och då vik. Jenna mån-ons samt fredag och på torsdag vikarierar Saga.


Nästa v (v4) har vi planerat följande:


Måndag: ute-aktiviteter på förmiddagen.

               Vi fortsätter jobba med språkljud T och K

Tisdag: Vi går på gymnastik i gymnastiksalen med alla barn kl 09.00

             Obs! Barnen behöver inte ha ombyteskläder denna gång men    

              gärna “halk-sockar” eller en innesko så de inte halkar.

              Vi börjar jobba med J-ljudet och träffar “Jocke Järv”

Onsdag: Ute-aktiviteter på förmiddagen

               Vi fortsätter jobba med J-ljudet.

Torsdag: Ute-aktiviteter på förmiddagen

               Vi pysslar med bokstaven J

Fredag: Inne/ Ute aktiviteter.


Trevlig helg från oss alla på Björkens Äventyrsförskola 


Hej alla barn och föräldrar!                Vecka 2Välkommen tillbaka allihopa. Vi ser mycket fram emot våren med er föräldrar och barn. Hoppas att ni alla har haft en fin jul och kanske har ni träffat på tomten. Vi har fröknar har haft det bra och det kändes som det blev en lång ledighet när det inföll så många röda dagar under veckorna. Vi har mjukstartat här på förskolan och börjat med att städa bort julen tillsammans med barnen. Vi har vistats utomhus och byggt med snön. Det är ju riktigt vårväder som vi har. Men samtidigt har det varit riktigt halt utomhus och vi har fått sanda på gården. 


Denna vecka har vi även startat med att äta med alla barnen på restaurangen på Utbildning Nord. Vi promenerar dit och får tillgång till en egen liten matsal som är till för bara oss. 


Vi kan även meddela att vi har haft både Isak och Jenna hos oss olika dagar då Lena har varit borta denna vecka. 


Skolan meddelar även att nu går det löss på skolan, så vi kan ha lite extra koll på barnens hår här på förskolan också.


Nästa vecka (v 3) sker detta:


Måndag Vi jobbar med språkljudet T


Tisdag Vi jobbar med sammansatta ord


Onsdag Vi leker grupplekar utomhus


Torsdag Vi pysslar med bokstaven T


Fredag Inne/ute aktiviteter


Ha en fin helg 

önskar vi på Björkens äventyrsförskola

Hej alla barn och föräldrar!                   Vecka 51Nu är vi inne på den sista veckan på Björkens äventyrsförskola för detta år. Tänk vad fort det har gått och tänk vad mycket vi har hunnit med. Det är riktigt roligt att följa barnens utveckling och att få utmana dom i deras vardag här på förskolan. Vi ser mycket fram emot nästa år när vi får fortsätta att låna era fina barn och vi får fortsatta arbete med dom.

Den här veckan har vi börjat med att ha en julfest på förskolan. Vi har dansat ringlekar runt granen, haft fiskedamm med majskrokar och mandariner, vår vän tomtenissen Pixie hittade på flera bus där bland annat toaletten var full med ballonger. Vi har även tittat på julfilm och haft det riktigt fint tillsammans. Vi har lyssnat på vår roliga jul kapitel bok. Den har varit riktigt populär och barnen har sprungit till lässtunden och suttit alldeles tysta och lyssnat på berättelserna. Familjen Skurk är en riktigt rolig familj.

På onsdag har vi bakat pepparkakor med barnen. Barnen tyckte det var riktigt roligt och fick till flera fina pepparkakor som de fick ta med sig hem vid dagens slut.

Vår vän tomtenissen Pixie har även fortsatt och busa med oss och han har kommit med olika funderingar och gåtor. Barnen har väntat varje dag med spänning på om vi har fått något nytt meddelande från honom.

Annars har vi varit mycket utomhus och lekt i våra snö backar. Det har ju varit riktigt fint vinterväder och barnen har trivts utomhus. Vi har trampat labyrinter i snön och grävt grottor och byggt snökakor. Barnen har försökt att bygga så höga snökakor på höjd innan de rasar. Snön var med oss och det kunde bli riktigt höga torn.

Vi påminner om att förskolan är stängd 2 januari då vi har en planeringsdag. För er som har barn som åker skolbuss så påminner vi om att skolan börjar den 9 januari och det är då bussarna börjar åka igen.Nu vill vi önska alla fina barn och föräldrar en riktigt fin God Jul och ett riktigt Gott nytt år
Önskar Lena, Ulrika och Anna-Karin
Veckobrev. v 50                        2019


Hej alla barn och föräldrar!


På söndag är det redan tredje advent och julafton närmar sig med stormsteg. Julkänslan börjar infinna sig på riktigt och vi ser på barnen att “julpirret” sprids i hela kroppen. :)  De är verkligen förväntansfulla och pratar glatt om olika jultraditioner och aktiviteter som händer både här på förskolan och hemma. 

 

I onsdags hade vi luciamorgon här på förskolan och visst var det ett fint luciatåg med era underbara barn! Alla barnen var närvarande och sjöng så vackert ! Roligt att så många av er föräldrar hade möjlighet att komma och titta på tåget och fika tillsammans med oss! Dagen till ära hade vi även jullunch och även det var uppskattat av barnen.


I går hade vi ett äventyr i badhuset för alla barn uppdelat i två grupper. Temat var språkljud som vi har jobbat med under höstterminen. Ekorren “Ekke” hade skrivit ett brev åt oss där vi fick information om vad äventyret skulle handla om och ett uppdrag som vi skulle försöka lösa tillsammans. 

I brevet stod att Ekke hade blivit kompis med Pixie( ni vet tomten som flyttat i  köksskåpet hos oss) och de hade varit och badat tillsammans på morgonen före oss. 

Pixie som är lite busig hade tagit alla våra språkljud ( bilder och djur ) som vi jobbat med ( utan att fråga oss !) och busat med dessa i badhuset tillsammans med Ekke. 

Uppdraget för barnen blev att försöka ordna alla språkbilder till rätt djur så att språkljuden blev rätt.

Ekke och Pixie hade hade också byggt upp en äventyrsbana i bassängen som vi fick följa och längs vägen hade vi olika utmaningar i vattnet tex flyta,sprattla med benen, “köra flygplan” och “racerbil” samtidigt som vi löste uppdraget med språkljuden.

Barnen samarbetade och löste uppdraget galant och de tyckte att äventyret hade varit roligt! :)

Detta blev sista badet för den här terminen, men vi kommer att fortsätta bada ett tag på vårterminen.


I övrigt så har vi fortsatt att läsa julkalender-boken om familjen Skurk som inte vet hur man firar jul och barnen tycker den är både spännande och rolig och de sitter som “ tända ljus” och lyssnar. 

( Boken är för 5-åringarna)

Vi har också hunnit göra lite mer julpyssel, med alla barn som haft lust till det. Vidare så har vi sett något avsnitt av julkalendern med tomten på Luppioberget.

Vi har också dagligen följt “Pixie” i hans lilla hus och fått se honom på “riktigt” då fröken lyckats fånga honom på bild. Men han är pytte,pytte liten så det är inte lätt att upptäcka honom . :)

Pixie har gett oss små uppdrag i form av gåtor som vi fått gissa svaret på och svaret har varit olika önskningar som Nisse önskat sig av oss. Han har nämligen  via brev berättat för oss att han jobbar hårt med att hjälpa tomtefar att dela ut julklappar åt alla barn, men tyvärr får han inga paket själv och därför har han önskat olika saker av barnen som de fått lägga in i hans hus, en elefant, klocka m.m. Barnen tycker det är självklart att Pixie också måste få lite julklappar.

Han har också hunnit busa lite, bla i badhuset (som vi berättade om tidigare), men också på toaletten där det plötsligt hängde toapapper lite här och där,bla på lampan, spegeln och handdukshållaren. Ni skulle se barnens ögon då de får se när Pixie gjort något bus :) . Det uppskattas verkligen och ögonen lyser som stjärnor ! :)


Vi påminner om att förskolan är stängd för utbildningsdag/ planeringsdag den 2 januari 2020.Nästa vecka v 51 har vi planerat följande:

Måndag: Julfest kl 8.30-10 för alla förskolebarnen och oss fröknar.

               Vi kommer att sjunga och dansa kring granen, fiska i   

               fiskedammen, se en julfilm och har vi tur..så får vi även besök  

               av tomten.

Tisdag: Uteaktiviteter

Onsdag: Vi bakar pepparkakor under förmiddagen fram till lunch.

Torsdag: Uteaktiviteter

Fredag: Inne eller uteaktiviteter

             Obs! Skolan har ledigt och därmed går det inga bussar i dag!


Vi önskar er alla en riktigt fin 3:e advent!


Hälsningar från Ulrika, Anna-Karin och Lena

Hej alla barn och föräldrar!             Vecka 49


Tusen tack alla barn och föräldrar för att ni kom till vår julpysselkväll på förskolan. Barnen har sett jättemycket fram emot att få julpyssla med sina föräldrar. Det blev så fina julpyssel. Hoppas att alla julpyssel höll hela vägen hem. 


På måndag har vi fått besök från Tomten på Luppioberget. Vi började med att titta på julkalendern på svt. Ni kan leta på tomten på Luppioberget på svtplay. Där fick vi i uppgift att titta på ett avsnitt innan tomten skulle komma på besök. Vi väntade med spänning vid fönstret när han skulle komma. När han väl kom så satte vi oss i en halvcirkel och lyssnade vad han hade för frågor till oss. Barnen fick samtidigt ställa frågor till honom. Han ville att vi skulle titta efter hans ren med en röd mule. Renen var borta just nu och därefter har han delat ut en julklapp till alla barnen. Barnen var så glada när han besökte oss. Tack tomten för ditt besök hos oss. 


Den här veckan har vi hunnit med att bada både på måndag och torsdag. Som vanligt ser vi stora framsteg i vatten vanorna. Denna gång har vi lekt med flyt dynorna och tränat på att flyta i vattnet. 


Vi har även firat William som har fyllt 5 år. Stort Grattis till dig William!


På onsdag har Bea varit till oss och vi har tränat tillsammans på luciasångerna. Barnen var så duktiga på att sjunga och de tyckte att det var så roligt när Bea kom med gitarren. Tack Bea för att du hjälper oss.


Till barnens förtjusning har även vår tomte Pixie flyttat in hos oss igen. Han kommer att komma med brev som han har skrivit med gåtor, bus och mycket annat . Detta året kommer vi att hjälpa Pixie med lite olika saker. Vi kommer att leka med språket och vi kommer att ha språkutvecklande rim gåtor med bilder. Vi kommer att jobba med ordförståelse på ett lekfullt sätt.  


Vi har även startat upp en bokläsning, med ett avsnitt varje dag. Boken är en julkalender bok berättad i 24 kapitel. Den handlar om familjen Skurk som inte vet hur man firar jul.


På fredag har vi uppmärksammat Finlands nationaldag. Pixie har gett oss ett uppdrag att färglägga finlands flagga och att lyssna på finlands nationalsång. 


Obs! Fredag 13 december och fredag 20 december har skolan ledigt och därmed går det inga bussar. 


11 dec klockan 8:30 har vi luciatåg på förskolan. Har ni färdigt med kläder till barnen? 

12 dec har skolan luciatåg i Hietaniemi kyrkan klockan 18:00 på kvällen. 16 dec har vi på förskolan en julfest för barnen och fröknar. 


Nästa vecka (v 50) sker detta:


Måndag    Vi julpysslar


Tisdag      Vi julpysslar


Onsdag    Välkomna föräldrar och syskon på luciamorgon på förskolan klockan 8:30. Efteråt blir ni bjudna på lussebullar, pepparkakor, majskrokar, mjölk, kaffe och te.


Torsdag    Vi har fått ett uppdrag av Ekke och kommer att gå på ett miniäventyr i badhuset för alla barn klockan 8:30. Vi kommer att gå i två omgångar, men alla barn kommer att få bada under förmiddagen.  


Fredag    Inne och ute aktiviteter


Ha en fin andra advent önskar Lena, Ulrika och Anna-Karin


Hej alla barn och föräldrar!       Vecka 48Nu har vi börjat julpynta på förskolan. Barnen har klätt julgranen så fint i det stora rummet och det har kommit fram lite julpynt och gardiner. Vi fröknar har samtidigt börjat förbereda för julpyssel kvällen som är till för era barn, syskon och er föräldrar. Hoppas att ni har möjlighet att komma på julpyssel kvällen den 4 december mellan klockan 15-18 (drop in tid). Då har ni föräldrar möjlighet att julpyssla tillsammans med era barn. Efteråt blir ni bjudna på smörgås, dryck och frukt.


Vi har även sågat en ute julgran till vår gård. Barnen har hjälpt till att bära den och resa upp den. Granen fick ljus i sig och lyser så fint där ute. 


Vi har även badat som vanligt denna vecka. Denna gång var det en haj som fanns i vattnet och var jättesugen på att busa. Vi gömde oss för hajen och matade den med ringar. Då blev den mätt och orkade inte busa mera eller leta efter barn. Det var riktigt spännande tyckte barnen. Vi testade även på att flyta i vattnet. Det är en träning att våga slappna av i vattnet.


På måndag den 2 december kommer Tomten från Luppioberget hit på besök. Det är SVT som har gjort en julkalender med 24 avsnitt där fokus är tomtens möjlighet att hjälpa till att rädda vårt jordklot från att bli nedskräpat. Tomten har fått tänka om när det kommer till kreativitet kring julklappar och nu vill han komma och hälsa på hos oss. Vi kommer att titta på ett avsnitt av julkalendern innan tomten kommer och när han kommer har barnen möjlighet att ställa frågor till tomten. Som avslutning kommer tomten att dela ut ett paket till barnen. Tomten kommer vid ca 13:30.

   

Vi påminner om att lämna in barnens vistelsetider under julveckorna. 


Måndag 2 dec, tisdag 3 dec och onsdag 4 dec kommer Jenna att vikariera Ulrika.


OBS!!! Vi kan även meddela att Lena, Anna-Karin och Ulrika kommer att vara lediga tisdagen den 3 december. Då kommer Viktoria Svahn, Jenna Thörn och Saga Rantatalo att vikariera här. 


Efterlysning! Vi efterlyser en halskrage (buff) med Blixten Mc Queen mönster. Har någon råkat få hem den?Vi kan även meddela att en del kanske inte fick med hela vecko brevs texten i förra veckobrevet. Kopieringsmaskinen var inte riktigt med oss förra fredagen :) Men vi påminner om att veckobrevet alltid finns att läsa på internet. www.hietaniemifriskola.se där klickar ni er vidare från…. 

om oss/skolinformation/veckobrev/björkens förskola. 


Några datum att boka in i almanackan:

4 december mellan kl 15-18 har vi en julpyssel eftermiddag/kväll för barnen, syskon och er föräldrar. Då har ni möjlighet att julpyssla med era barn och syskon. Efteråt blir ni bjudna på smörgås, dryck och frukt. 


11 dec har vi  Lucia morgon kl 8.30 här på förskolan. Barnen får själva bestämma vad de vill vara i luciatåget ( Lucia,tärna, tomte osv) och Ni föräldrar ordnar med kläder utifrån barnens önskemål. Efter luciatåget så bjuder vi på lusse bulla, pepparkaka och mjölk, kaffe/te. Välkomna alla föräldrar och syskon som vill titta på barnens luciatåg. 


16 december har vi julfest för barnen och oss fröknar ( detta sker på dagtid-mer info kommer)


Obs! 2 Januari 2020 är förskolan stängd för Utbildningsdag /planeringsdag.


Vi skickar med lucia sångerna som vi ska sjunga. Ni får gärna träna med barnen där hemma.  


Nästa vecka (v 49) sker detta:


Måndag Bad klockan 8:30 för Lilja, Dahlia, Ellen, Emma, Alvar, Maia. Tomten från Luppioberget kommer på besök klockan 13:30.


Tisdag Lena, Ulrika och Anna-Karin är lediga och Viktoria, Jenna och Saga vikarierar här.  


Onsdag Klockan 8:30 tränar vi luciasånger med Bea. Vi firar William som fyller 5 år. Vår julkalender startar. Kanske det flyttar in någon till oss! Julpysselkväll mellan klockan 15-18. Välkomna allihopa!


Torsdag Bad klockan 8:30 för Wilmer B, Vilmer S, William, Eilá-Maria, Einar.


Fredag Ute och inne aktiviteter


Trevlig helg önskar Lena, Jenna, Ulrika och Anna-Karin  


Hietaniemi Friskola

Skolbacken 20

957 95 HEDENÄSET

Telefon: 070-586 19 21

E-post: rektor@hfskola.com