Veckobrev Björken

Eleven i centrum

Hej alla barn och föräldrar!                                                          Vecka 4 


Det är redan fredag igen och dags för veckobrevet !

Vi vänder blad i veckoalmanackan och ser att det bara är en vecka kvar av januari månad. Den mörka tiden på året börjar vara förbi och vi njuter av att dagarna blir allt ljusare. Snart väntar en underbar årstid-våren ! :) 

Under februari månad planerar vi att börja med skidåkning här på förskolan, så ni kan gärna börja kolla hur ni har med skidutrustning till barnen, om ni inte redan har gjort det. Vi har två låne utrustningar här på förskolan i skostorlek 30 om någon behöver låna. 


Under veckan som gått har vi repeterat språkljuden T och K samt börjat med J- ljudet. Vi har lärt känna “Jocke järv” som tycker om saker som börjar på J, jacka, jo-jo, jordgubbe, jultomte, jord osv.

Barnen har också pysslat och tillverkat varsin jordgubbe av rivet crepe -papper samt dekorerat bokstaven J med jordgubbar som de klippt ut.

Gissa om vi blev sugna på att äta riktiga jordgubbar? :)


Vi upplever att de flesta barnen tycker att J-ljudet är ganska lätt att säga men däremot har det varit lite krångligare med T och K- ljudet. 

Vi försöker att överdriva uttalet av ljuden som vi jobbar med för att barnen lättare ska höra hur det låter samt se hur ljuden artikuleras. 

Det är inte så lätt för barnen att exakt hitta var i munhålan de olika ljuden artikuleras, men vi försöker både visa och förklara så tydligt vi kan tex hur tungan,tungspetsen ska vara placerad samt om ljudet uttalas långt bak el fram i munnen. 

Vissa barn hittar språkljuden ganska snabbt när de väl uppmärksammas på dem och andra barn kan behöva mycket hjälp för att hitta ljuden och det kan ta lite längre tid. 


Enligt logoped ( Elvira  Ashby), är det vanligt att många språkljud måste “nötas” in lite grann för att de ska fastna och komma när barnen pratar i vardagen också. Det som är viktigt att tänka på är att det ska vara roligt för barnen, dvs språklekarna och aktiviteterna ska vara så roliga så att barnen vill vara med och säga orden om och om igen tills ljuden sitter.

Som vi berättade förra veckan så använder vi oss av olika djur som är kopplade till språkljudet och vi använder oss av bildkort som vi visar på en flanotavla. Vi har sett att barnen tycker att det är roligt och de “går igång” på det. Vi läser också mycket böcker och där kan vi också “smyga” in olika språkljud utan att barnen ser det som en träning. Samma sak kan vi göra när vi spelar olika spel eller deltar i barnens spontana lekar.


I tisdags var vi på gymnastik med alla barn i gympasalen. Det var ett tag sedan vi var där och barnen tyckte det var jätteroligt. Vi lekte några olika grupplekar, “ kom alla mina kyckling-barn” “ hur mycket är klockan” farbror Lejon” samt svansleken. Vi hade även en välbehövd “frukt och vattenpaus”:)


I övrigt så har vi varit ute och lekt i snön. Barnen har bla grävt en gång till grillstugan och där har det varit full aktivitet. Barnen har bakat och lagat mat med snö och små stenar och de har sålt och köpt av varandra via de små fönstrena på stugan. 

Vi har också spontan målat på stafflierna i klassrummet samt pysslat med lim och olika paljetter.


Vi skickar krya på hälsningar till de barn som varit hemma med förkylning under veckan och hoppas ni är krya till nästa vecka.

Anna- Karin hälsar också att hon behöver vara hemma för vård av barn även nästa vecka. Simmi Ojalehto och Jenna Thörn kommer att vikariera hos oss under veckan.


Nästa vecka v 5 har vi planerat följande :

Måndag: Ute aktiviteter på förmiddagen

               Vi jobbar med G-ljudet

Tisdag: Gymnastik för alla barn kl 09.00

             Vi jobbar med G-ljudet.

Onsdag: Ute aktiviteter på förmiddagen

               Vi pysslar med bokstaven G

Torsdag: Teater/ musik föreställning i Övertorneå för Maia, Ellen,    

               Vilmer,Lilja,William och Alvar kl 10.00     

Fredag:Inne el ute aktiviteter       


Trevlig helg från oss alla på Björkens äventyrsförskola


Hej alla barn och föräldrar!                                                          Vecka 3


Den här veckan har vi börjat jobba med språkljud igen och nu har vi fokuserat på T-ljudet. Vi har presenterat ett nytt djur, “Tage tiger” som tycker om olika saker som börjar på T. Med hjälp av flanobilder har vi tränat på olika saker som börjar på T, tårta, träd,tå,tåg-tågbana,troll osv.


Barnen har också fått hjälpa till att rimma med “Tage Tiger”med hjälp av en rimsaga. Vi hade först gått igenom olika bilder och benämnt dessa och därefter fick barnen leta rätt på rätt bild som rimmar på det vi läste i sagan.


Vi har även repeterat K -ljudet med hjälp av “Kaj katt”  som barnen träffade före jul. Detta eftersom vi hör och vet att många barn ersätter K-ljudet med T( tex Katt= Tatt) eller tvärtom kan T-ljudet ersättas med K( tex tack= kack). 

Det är helt naturligt att barnen ersätter de ljuden de ännu inte kan uttala med något annat ljud för att göra sig förstådda, men för att uppmärksamma barnen på att ljuden uttalas olika, så vi försöker hjälpa barnen på ett lekfullt och konkret sätt.

På samlingen har vi tex låtit barnen sortera både bilder som börjar på K respektive T för att konkret göra dem uppmärksamma på att ljuden uttalas olika.  Barnen fick turas om att ta en bild ur en låda och vi hjälptes åt att se vad bilden föreställer och uttala ordet. “ Var hör bilden hemma? Under Tage tiger eller under Kaj Katt ?


Vi har också pysslat lite och gjort bokstaven T och K tillsammans. Barnen limmade knappar på bokstaven K och trådar på bokstaven T.


Vi har haft lite bortfall med förkylda barn under veckan så vi kommer att repetera dessa språkljud även i början av nästa vecka.


Förra veckan skrev vi om att det går hårlöss på skolan och eftersom vi har flera barn här på förskolan som har syskon på skolan, så uppmärksammar vi er igen på att gärna kolla era förskolebarn.


Avslutningsvis informerar vi om att vi haft Saga Rantatalo som vikarie från tis-tors och Jenna på fredag, då  Anna-Karin behövt vara hemma pga vård av barn. 

Anna-Karin blir fortsatt hemma även nästa vecka och då vik. Jenna mån-ons samt fredag och på torsdag vikarierar Saga.


Nästa v (v4) har vi planerat följande:


Måndag: ute-aktiviteter på förmiddagen.

               Vi fortsätter jobba med språkljud T och K

Tisdag: Vi går på gymnastik i gymnastiksalen med alla barn kl 09.00

             Obs! Barnen behöver inte ha ombyteskläder denna gång men    

              gärna “halk-sockar” eller en innesko så de inte halkar.

              Vi börjar jobba med J-ljudet och träffar “Jocke Järv”

Onsdag: Ute-aktiviteter på förmiddagen

               Vi fortsätter jobba med J-ljudet.

Torsdag: Ute-aktiviteter på förmiddagen

               Vi pysslar med bokstaven J

Fredag: Inne/ Ute aktiviteter.


Trevlig helg från oss alla på Björkens Äventyrsförskola 


Hej alla barn och föräldrar!                Vecka 2Välkommen tillbaka allihopa. Vi ser mycket fram emot våren med er föräldrar och barn. Hoppas att ni alla har haft en fin jul och kanske har ni träffat på tomten. Vi har fröknar har haft det bra och det kändes som det blev en lång ledighet när det inföll så många röda dagar under veckorna. Vi har mjukstartat här på förskolan och börjat med att städa bort julen tillsammans med barnen. Vi har vistats utomhus och byggt med snön. Det är ju riktigt vårväder som vi har. Men samtidigt har det varit riktigt halt utomhus och vi har fått sanda på gården. 


Denna vecka har vi även startat med att äta med alla barnen på restaurangen på Utbildning Nord. Vi promenerar dit och får tillgång till en egen liten matsal som är till för bara oss. 


Vi kan även meddela att vi har haft både Isak och Jenna hos oss olika dagar då Lena har varit borta denna vecka. 


Skolan meddelar även att nu går det löss på skolan, så vi kan ha lite extra koll på barnens hår här på förskolan också.


Nästa vecka (v 3) sker detta:


Måndag Vi jobbar med språkljudet T


Tisdag Vi jobbar med sammansatta ord


Onsdag Vi leker grupplekar utomhus


Torsdag Vi pysslar med bokstaven T


Fredag Inne/ute aktiviteter


Ha en fin helg 

önskar vi på Björkens äventyrsförskola

Hej alla barn och föräldrar!                   Vecka 51Nu är vi inne på den sista veckan på Björkens äventyrsförskola för detta år. Tänk vad fort det har gått och tänk vad mycket vi har hunnit med. Det är riktigt roligt att följa barnens utveckling och att få utmana dom i deras vardag här på förskolan. Vi ser mycket fram emot nästa år när vi får fortsätta att låna era fina barn och vi får fortsatta arbete med dom.

Den här veckan har vi börjat med att ha en julfest på förskolan. Vi har dansat ringlekar runt granen, haft fiskedamm med majskrokar och mandariner, vår vän tomtenissen Pixie hittade på flera bus där bland annat toaletten var full med ballonger. Vi har även tittat på julfilm och haft det riktigt fint tillsammans. Vi har lyssnat på vår roliga jul kapitel bok. Den har varit riktigt populär och barnen har sprungit till lässtunden och suttit alldeles tysta och lyssnat på berättelserna. Familjen Skurk är en riktigt rolig familj.

På onsdag har vi bakat pepparkakor med barnen. Barnen tyckte det var riktigt roligt och fick till flera fina pepparkakor som de fick ta med sig hem vid dagens slut.

Vår vän tomtenissen Pixie har även fortsatt och busa med oss och han har kommit med olika funderingar och gåtor. Barnen har väntat varje dag med spänning på om vi har fått något nytt meddelande från honom.

Annars har vi varit mycket utomhus och lekt i våra snö backar. Det har ju varit riktigt fint vinterväder och barnen har trivts utomhus. Vi har trampat labyrinter i snön och grävt grottor och byggt snökakor. Barnen har försökt att bygga så höga snökakor på höjd innan de rasar. Snön var med oss och det kunde bli riktigt höga torn.

Vi påminner om att förskolan är stängd 2 januari då vi har en planeringsdag. För er som har barn som åker skolbuss så påminner vi om att skolan börjar den 9 januari och det är då bussarna börjar åka igen.Nu vill vi önska alla fina barn och föräldrar en riktigt fin God Jul och ett riktigt Gott nytt år
Önskar Lena, Ulrika och Anna-Karin
Veckobrev. v 50                        2019


Hej alla barn och föräldrar!


På söndag är det redan tredje advent och julafton närmar sig med stormsteg. Julkänslan börjar infinna sig på riktigt och vi ser på barnen att “julpirret” sprids i hela kroppen. :)  De är verkligen förväntansfulla och pratar glatt om olika jultraditioner och aktiviteter som händer både här på förskolan och hemma. 

 

I onsdags hade vi luciamorgon här på förskolan och visst var det ett fint luciatåg med era underbara barn! Alla barnen var närvarande och sjöng så vackert ! Roligt att så många av er föräldrar hade möjlighet att komma och titta på tåget och fika tillsammans med oss! Dagen till ära hade vi även jullunch och även det var uppskattat av barnen.


I går hade vi ett äventyr i badhuset för alla barn uppdelat i två grupper. Temat var språkljud som vi har jobbat med under höstterminen. Ekorren “Ekke” hade skrivit ett brev åt oss där vi fick information om vad äventyret skulle handla om och ett uppdrag som vi skulle försöka lösa tillsammans. 

I brevet stod att Ekke hade blivit kompis med Pixie( ni vet tomten som flyttat i  köksskåpet hos oss) och de hade varit och badat tillsammans på morgonen före oss. 

Pixie som är lite busig hade tagit alla våra språkljud ( bilder och djur ) som vi jobbat med ( utan att fråga oss !) och busat med dessa i badhuset tillsammans med Ekke. 

Uppdraget för barnen blev att försöka ordna alla språkbilder till rätt djur så att språkljuden blev rätt.

Ekke och Pixie hade hade också byggt upp en äventyrsbana i bassängen som vi fick följa och längs vägen hade vi olika utmaningar i vattnet tex flyta,sprattla med benen, “köra flygplan” och “racerbil” samtidigt som vi löste uppdraget med språkljuden.

Barnen samarbetade och löste uppdraget galant och de tyckte att äventyret hade varit roligt! :)

Detta blev sista badet för den här terminen, men vi kommer att fortsätta bada ett tag på vårterminen.


I övrigt så har vi fortsatt att läsa julkalender-boken om familjen Skurk som inte vet hur man firar jul och barnen tycker den är både spännande och rolig och de sitter som “ tända ljus” och lyssnar. 

( Boken är för 5-åringarna)

Vi har också hunnit göra lite mer julpyssel, med alla barn som haft lust till det. Vidare så har vi sett något avsnitt av julkalendern med tomten på Luppioberget.

Vi har också dagligen följt “Pixie” i hans lilla hus och fått se honom på “riktigt” då fröken lyckats fånga honom på bild. Men han är pytte,pytte liten så det är inte lätt att upptäcka honom . :)

Pixie har gett oss små uppdrag i form av gåtor som vi fått gissa svaret på och svaret har varit olika önskningar som Nisse önskat sig av oss. Han har nämligen  via brev berättat för oss att han jobbar hårt med att hjälpa tomtefar att dela ut julklappar åt alla barn, men tyvärr får han inga paket själv och därför har han önskat olika saker av barnen som de fått lägga in i hans hus, en elefant, klocka m.m. Barnen tycker det är självklart att Pixie också måste få lite julklappar.

Han har också hunnit busa lite, bla i badhuset (som vi berättade om tidigare), men också på toaletten där det plötsligt hängde toapapper lite här och där,bla på lampan, spegeln och handdukshållaren. Ni skulle se barnens ögon då de får se när Pixie gjort något bus :) . Det uppskattas verkligen och ögonen lyser som stjärnor ! :)


Vi påminner om att förskolan är stängd för utbildningsdag/ planeringsdag den 2 januari 2020.Nästa vecka v 51 har vi planerat följande:

Måndag: Julfest kl 8.30-10 för alla förskolebarnen och oss fröknar.

               Vi kommer att sjunga och dansa kring granen, fiska i   

               fiskedammen, se en julfilm och har vi tur..så får vi även besök  

               av tomten.

Tisdag: Uteaktiviteter

Onsdag: Vi bakar pepparkakor under förmiddagen fram till lunch.

Torsdag: Uteaktiviteter

Fredag: Inne eller uteaktiviteter

             Obs! Skolan har ledigt och därmed går det inga bussar i dag!


Vi önskar er alla en riktigt fin 3:e advent!


Hälsningar från Ulrika, Anna-Karin och Lena

Hej alla barn och föräldrar!             Vecka 49


Tusen tack alla barn och föräldrar för att ni kom till vår julpysselkväll på förskolan. Barnen har sett jättemycket fram emot att få julpyssla med sina föräldrar. Det blev så fina julpyssel. Hoppas att alla julpyssel höll hela vägen hem. 


På måndag har vi fått besök från Tomten på Luppioberget. Vi började med att titta på julkalendern på svt. Ni kan leta på tomten på Luppioberget på svtplay. Där fick vi i uppgift att titta på ett avsnitt innan tomten skulle komma på besök. Vi väntade med spänning vid fönstret när han skulle komma. När han väl kom så satte vi oss i en halvcirkel och lyssnade vad han hade för frågor till oss. Barnen fick samtidigt ställa frågor till honom. Han ville att vi skulle titta efter hans ren med en röd mule. Renen var borta just nu och därefter har han delat ut en julklapp till alla barnen. Barnen var så glada när han besökte oss. Tack tomten för ditt besök hos oss. 


Den här veckan har vi hunnit med att bada både på måndag och torsdag. Som vanligt ser vi stora framsteg i vatten vanorna. Denna gång har vi lekt med flyt dynorna och tränat på att flyta i vattnet. 


Vi har även firat William som har fyllt 5 år. Stort Grattis till dig William!


På onsdag har Bea varit till oss och vi har tränat tillsammans på luciasångerna. Barnen var så duktiga på att sjunga och de tyckte att det var så roligt när Bea kom med gitarren. Tack Bea för att du hjälper oss.


Till barnens förtjusning har även vår tomte Pixie flyttat in hos oss igen. Han kommer att komma med brev som han har skrivit med gåtor, bus och mycket annat . Detta året kommer vi att hjälpa Pixie med lite olika saker. Vi kommer att leka med språket och vi kommer att ha språkutvecklande rim gåtor med bilder. Vi kommer att jobba med ordförståelse på ett lekfullt sätt.  


Vi har även startat upp en bokläsning, med ett avsnitt varje dag. Boken är en julkalender bok berättad i 24 kapitel. Den handlar om familjen Skurk som inte vet hur man firar jul.


På fredag har vi uppmärksammat Finlands nationaldag. Pixie har gett oss ett uppdrag att färglägga finlands flagga och att lyssna på finlands nationalsång. 


Obs! Fredag 13 december och fredag 20 december har skolan ledigt och därmed går det inga bussar. 


11 dec klockan 8:30 har vi luciatåg på förskolan. Har ni färdigt med kläder till barnen? 

12 dec har skolan luciatåg i Hietaniemi kyrkan klockan 18:00 på kvällen. 16 dec har vi på förskolan en julfest för barnen och fröknar. 


Nästa vecka (v 50) sker detta:


Måndag    Vi julpysslar


Tisdag      Vi julpysslar


Onsdag    Välkomna föräldrar och syskon på luciamorgon på förskolan klockan 8:30. Efteråt blir ni bjudna på lussebullar, pepparkakor, majskrokar, mjölk, kaffe och te.


Torsdag    Vi har fått ett uppdrag av Ekke och kommer att gå på ett miniäventyr i badhuset för alla barn klockan 8:30. Vi kommer att gå i två omgångar, men alla barn kommer att få bada under förmiddagen.  


Fredag    Inne och ute aktiviteter


Ha en fin andra advent önskar Lena, Ulrika och Anna-Karin


Hej alla barn och föräldrar!       Vecka 48Nu har vi börjat julpynta på förskolan. Barnen har klätt julgranen så fint i det stora rummet och det har kommit fram lite julpynt och gardiner. Vi fröknar har samtidigt börjat förbereda för julpyssel kvällen som är till för era barn, syskon och er föräldrar. Hoppas att ni har möjlighet att komma på julpyssel kvällen den 4 december mellan klockan 15-18 (drop in tid). Då har ni föräldrar möjlighet att julpyssla tillsammans med era barn. Efteråt blir ni bjudna på smörgås, dryck och frukt.


Vi har även sågat en ute julgran till vår gård. Barnen har hjälpt till att bära den och resa upp den. Granen fick ljus i sig och lyser så fint där ute. 


Vi har även badat som vanligt denna vecka. Denna gång var det en haj som fanns i vattnet och var jättesugen på att busa. Vi gömde oss för hajen och matade den med ringar. Då blev den mätt och orkade inte busa mera eller leta efter barn. Det var riktigt spännande tyckte barnen. Vi testade även på att flyta i vattnet. Det är en träning att våga slappna av i vattnet.


På måndag den 2 december kommer Tomten från Luppioberget hit på besök. Det är SVT som har gjort en julkalender med 24 avsnitt där fokus är tomtens möjlighet att hjälpa till att rädda vårt jordklot från att bli nedskräpat. Tomten har fått tänka om när det kommer till kreativitet kring julklappar och nu vill han komma och hälsa på hos oss. Vi kommer att titta på ett avsnitt av julkalendern innan tomten kommer och när han kommer har barnen möjlighet att ställa frågor till tomten. Som avslutning kommer tomten att dela ut ett paket till barnen. Tomten kommer vid ca 13:30.

   

Vi påminner om att lämna in barnens vistelsetider under julveckorna. 


Måndag 2 dec, tisdag 3 dec och onsdag 4 dec kommer Jenna att vikariera Ulrika.


OBS!!! Vi kan även meddela att Lena, Anna-Karin och Ulrika kommer att vara lediga tisdagen den 3 december. Då kommer Viktoria Svahn, Jenna Thörn och Saga Rantatalo att vikariera här. 


Efterlysning! Vi efterlyser en halskrage (buff) med Blixten Mc Queen mönster. Har någon råkat få hem den?Vi kan även meddela att en del kanske inte fick med hela vecko brevs texten i förra veckobrevet. Kopieringsmaskinen var inte riktigt med oss förra fredagen :) Men vi påminner om att veckobrevet alltid finns att läsa på internet. www.hietaniemifriskola.se där klickar ni er vidare från…. 

om oss/skolinformation/veckobrev/björkens förskola. 


Några datum att boka in i almanackan:

4 december mellan kl 15-18 har vi en julpyssel eftermiddag/kväll för barnen, syskon och er föräldrar. Då har ni möjlighet att julpyssla med era barn och syskon. Efteråt blir ni bjudna på smörgås, dryck och frukt. 


11 dec har vi  Lucia morgon kl 8.30 här på förskolan. Barnen får själva bestämma vad de vill vara i luciatåget ( Lucia,tärna, tomte osv) och Ni föräldrar ordnar med kläder utifrån barnens önskemål. Efter luciatåget så bjuder vi på lusse bulla, pepparkaka och mjölk, kaffe/te. Välkomna alla föräldrar och syskon som vill titta på barnens luciatåg. 


16 december har vi julfest för barnen och oss fröknar ( detta sker på dagtid-mer info kommer)


Obs! 2 Januari 2020 är förskolan stängd för Utbildningsdag /planeringsdag.


Vi skickar med lucia sångerna som vi ska sjunga. Ni får gärna träna med barnen där hemma.  


Nästa vecka (v 49) sker detta:


Måndag Bad klockan 8:30 för Lilja, Dahlia, Ellen, Emma, Alvar, Maia. Tomten från Luppioberget kommer på besök klockan 13:30.


Tisdag Lena, Ulrika och Anna-Karin är lediga och Viktoria, Jenna och Saga vikarierar här.  


Onsdag Klockan 8:30 tränar vi luciasånger med Bea. Vi firar William som fyller 5 år. Vår julkalender startar. Kanske det flyttar in någon till oss! Julpysselkväll mellan klockan 15-18. Välkomna allihopa!


Torsdag Bad klockan 8:30 för Wilmer B, Vilmer S, William, Eilá-Maria, Einar.


Fredag Ute och inne aktiviteter


Trevlig helg önskar Lena, Jenna, Ulrika och Anna-Karin  


Veckobrev Björkens förskola

Hietaniemi Friskola

Skolbacken 20

957 95 HEDENÄSET

Telefon: 070-586 19 21

E-post: rektor@hfskola.com