Veckobrev 7 - 9

Veckobrev 7 - 9


Vecka 5


Hej!

I engelskan har vi denna vecka i sjuan arbetat med vanliga ord och fraser, därefter har de skrivit egna sketcher som de spelat upp. Åttorna har börjat arbeta med ett nytt avsnitt i NE som handlar om “Our Universe” och niorna har läst Romeo & Juliet. Tanken är att de ska få träna på och visa upp pjäsen, under vilka former det blir har vi inte bestämt ännu. 


Vi har också haft besök av Anna-Karin från biblioteket som kom med boktips. Alla som behövde nya bänkböcker har nu fått det. 


I svenskan har vi i åttan och nian pratat om Kön och jämställdhet. I läroplanen för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet under normer och värden står bland annat att: 

Skolans mål är att varje elev

  • kan göra och uttrycka medvetna etiska ställningstaganden grundade på kunskaper om mänskliga rättigheter och grundläggande demokratiska värderingar samt personliga erfarenheter,
  • respekterar andra människors egenvärde samt deras kroppsliga och personliga integritet,
  • tar avstånd från att människor utsätts för våld, förtryck, diskriminering och kränkande behandling samt medverkar till att hjälpa andra människor,
  • kan leva sig in i och förstå andra människors situation och utvecklar en vilja att handla också med deras bästa för ögonen

Utöver diskussionerna har eleverna fått en fördjupningsuppgift där de enskilt får behandla olika begrepp, se över samband och reflektera kring olika etiska frågeställningar. 

I No har alla klasser börjat läsa Kemi


Nästa vecka (6):

Föräldramöte på måndag 6/2!

Fika serveras från 17.30, mötet börjar 18.00


 Några gästföreläsare:

- Familjens hus

- Generation Pep

- Öppenvården 

- Elevhälsoteamet

Välkomna!


Idrott v.6

Måndag: Inneidrott

Tisdag: Skidor

Torsdag: Inneidrott


SO prov, geografi: (7an,9an torsdag) 8an fredag. Kartografi och digitala hjälpmedel.


Trevlig helg önskar Daniela, Göte och Fredrik_______________________________Vecka 4


Hej. En ny vecka med aktiviteter.

De flesta eleverna är färdiga med biologin för våren då de gjort färdigt alla ordförståelser och frågor i NE samt gjort sin redovisning i sitt biologi-projekt. Sjuorna och åttorna som är färdiga har börjat lite mjukt i Kemi

Eleverna har fått öva sig i att göra muntliga presentationer, denna vecka har de gjort det i biologi, svenska och engelska. De som inte gjort sina presentationer får göra det i början av nästa vecka.


Nästa vecka (5):
Tisdag: “Upp och hoppa, Sverige!” - Vi hoppar Jumping jacks utomhus, för barn och ungas rätt till ett aktivt och hälsosamt liv.
På torsdag kommer Anna-Karin från biblioteket och har boksamtal på högstadiet.

Idrott

Mån: Inneidrott

Tis: Skotta bivack (Obs! -Utekläder för att kunna vistas i snö och kyla) Ta gärna med spade att skotta/ gräva med.

Tors: Gräva bivack


_______________________________


Vecka 3


Hej!

Denna vecka har vi fått välkomna en ny elev till sjuan. 

Årskurs 7 har bland annat arbetat med egna texter, både för hand och på dator, och vi har repeterat lång-och kort vokal. I engelskan har vi arbetat med olika yrken (bland annat hemläxan), samt haft olika typer av hörövningar.
Årskurs 8 har arbetat med egna texter om djur i engelskan, dessa redovisas muntligt nästa vecka. I svenskan har de gjort en bildanalys och skriver om kända forskare. 

Årskurs 9 har bland annat fått göra olika hörövningar på engelska, och skriver också om forskare.

Under nästa vecka har samtliga högstadieelever sina redovisningar i sitt biologiprojekt där de har arbetat med varsin kroppsfunktion.


Nästa vecka:

So: Eleverna jobbar med ett arbete om geologiska hot. Det ska presenteras nästa vecka. 

Eng: Årskurs 8 har muntlig redovisning i engelska (torsdag)


Idrott v 4:

Måndag: Inneidrott


Tisdag: Skidor


Torsdag: BAD


Trevlig helg önskar Daniela, Fredrik och Göte

_______________________________Vecka 2

Hej!


Många glada (nåja) barn som kom till skolan efter alla helger.

I Matte och NO drog vi igång direkt med nya kapitel.

I NO har alla fått en del av människokroppen att göra ett projekt om som de senare ska redovisa.

I svenskan har vi startat med texter som vi bearbetar för hand först innan vi renskriver på datorn. Forskning visar att detta har stor inverkan på inlärningen. (https://www.lararen.se/grundskollararen/forskning/handens-magi)


SO: Vi kommer arbeta med geografi. Endogena/exogena krafter. Kartografi m.m.


Nästa vecka (3):


Mån: Inneidrott

Tis: Inneidrott
Åk 7 får en hemläxa i engelska (till torsdag)

Tors: BAD


Trevlig helg.


/ Fredrik, Göte, Daniela
_______________________________
Vecka 49


Hej!
Lite info om de kommande veckorna:

Vecka 50:
Måndag: Genrep inför luciafirandet i kyrkan.
Tisdag: Luciafirande i Hietaniemi kyrka kl.09.00, hjärtligt välkomna!

Vecka 51
Onsdagen den 21/12 har vi vår traditionsenliga julfest kvällstid som tidigare år. Eleverna börjar kl.15.00. Som vanligt äter vi risgrynsgröt tillsammans med alla skolans elever och personal. Själva julfesten för Er vårdnadshavare och anhöriga börjar kl 17.00 med “mingelfika” i huvudentren på skolan.Kl.17.30 fortsätter programmet i gymnastiksalen med uppträdanden av samtliga stadier. Vi beräknar hålla på till ca 19.00. Hjärtligt välkomna!  

Tider för skolskjutsen meddelas senare. Övrig info betyg

En liten påminnelse inför höstens betygsättning. Vi hoppas att alla sett den lilla filmen om betyg vi skickade ut. 


Betygsskalan har fem godkända steg E, D, C, B och A. Vid betygssättningen gör läraren en sammantagen bedömning och sätter det betyg som bäst motsvarar elevens kunskaper i ämnet. Även om elevens kunskaper varierar något inom spannet E-A, så är det den sammantaget bäst motsvarande nivån som också är den som blir betyget. Läraren sätter betyget C eller A när elevens kunskaper sammantaget bäst motsvarar betygskriterierna för något av dessa betyg.

Läraren sätter betyget D eller B om den sammantagna bedömningen är att elevens kunskaper bäst motsvarar en nivå mellan betygen E och C eller C och A.

För betyget E (och betyget Godkänt) krävs det däremot att eleven har kunskaper inom samtliga delar av betygskriterierna för betyget E.


Observera att för hösten avser betyget alla färdigheter och förståelser man uppvisat under hela terminen, så än finns chans att uppvisa en förståelse som man inte uppvisat tidigare.Info från skolsköterskan
Om ni söker skolsköterskan på hennes telefonnummer, tala in ett meddelande där du uppger namn och ärende så ringer hon upp. Trevlig helg önskar Fredrik, Göte och Daniela_______________________________Vecka 48

Hej!

Den här veckan har vi skrivit mycket i svenskan. Vi fick tips om en skrivtävling för 13-16 åringar som pågår fram till 31 januari med temat “Tornedalen”. Vi i har använt det temat i svenskan och skrivit berättelser. De som vill kan sedan skicka in sitt bidrag till tävlingen. 


I Biologin har vi börjat (eller fortsatt) med människokroppen. Målet är här att integrera olika NO-ämnen då de hänger ihop i dessa avsnitt. Matsmältningen och smaken med kemin och hemkunskapen, syn och hörsel med fysiken m.m.


Nästa vecka: 

Torsdag 8 december: Utvecklingssamtal. Drop in gäller från kl.16.00-19.00. Utvecklingssamtalen kommer att vara elevledda men vi pedagoger finns självklart tillgängliga om ni vill prata med oss också. Är det så att ni inte kan komma den 8 december så meddela oss snarast så att vi vet och kan boka in en ny tid. 


SO, religion prov, etik. (tors 7,9an) (fre 8an). De man bör ha koll på finns på classroom. Arbeta med frågorna jag lagt ut. 


Idrott: Simhallen i Hedenäset är öppet för allmänheten. Måndagar, Torsdagar allmänbad kl. 17-19.30. Passa på att simträna då möjligheten finns under veckorna. 

Bad torsdag: Sista bad innan jul då man har möjlighet att visa att man når upp till målet. 200m.Trevlig helg

Göte, Daniela, Fredrik


_______________________________Vecka 47


Hej!

Lite info angående nästa vecka (48):

Onsdag: Studiebesök på Gränsälvsgymnasiet för årskurs 9
Fredag: NP matematik årskurs 9Övrig info:

Utvecklingssamtal:

Kommer erbjudas på skolan för de som vill, torsdagen den 8/12 mellan 16 och 19. 

Mer info kommer senare. 


Fredrik har pratat med eleverna om deodoranter. Spraydeo förekommer och det är lätt hänt att man sprayar mer än behovet, vilket inte är bra för de som är allergiska. Därför önskar vi att ni skickar med någon slags roll on deo istället.


Luciafirandet blir traditionsenligt i Hietaniemi Kyrka tisdagen den 13/12 kl.09.00, hjärtligt välkomna! Efteråt bjuder vi på sedvanlig luciafika på skolan.

Barnen har fått välja om de vill delta eller ej. Kolla med era/ert barn om de valt att delta och i sånt fall vad de vill vara för något, tärna/stjärngosse, pepparkaksgumma/gubbe, tomte, tomtenisse/tomteflicka. Saknar ni kläder i lämpliga färger, (meddela oss snarast så ordnar vi det). Barnen kan antingen åka direkt till kyrkan på morgonen eller komma som vanligt till skolan. Anna finns på plats i kyrkan på morgonen från ca 08.00 och Viktoria är på plats i skolan från ca 07.00 och tar emot barnen. Meddela oss om ert barn kommer till skolan på morgonen eller direkt till kyrkan. 


Idrott: Bad på måndag. Om eleven av någon anledning inte kan vara med. Vill Fredrik ha meddelande från förälder.Trevlig helg önskar Göte, Fredrik och Daniela

_______________________________


Vecka 46


Hej!

Denna vecka har årskurs 7 bland annat börjat läsa om författare i svenskan. Vi har tittat på en kort film som handlar om Selma Lagerlöfs liv, och nästa vecka ska vi läsa en berättelse av henne: Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige. 

De har börjat läsa om rymden, tittat på en film om första månlandningen och sett starten av Artemis I, Raketen som inleder återerövringen av månen. Och gör arbeten om olika himlakroppar

Årskurs 8 har bland annat skrivit färdigt sina argumenterande texter, och repeterat skrivregler med fokus på skiljetecken. I fysiken har de arbetat med tryck. I Matematik har de haft prov.

Årskurs 9 har haft nationellt prov i svenska, den muntliga delen. 

Vi gjorde ett litet inhopp med biologi där de har börjat läsa om synen hörseln och balansen inför kommande arbeten i fysiken om optik och akustik (olika typer av vågrörelse).

Niorna har också fått se starten av Artemis I, men med lite mer bakgrund om vad uppdraget handlar om.


Både årskurs 8 och 9 har också läst ut The Count of Monte Cristo denna vecka. Nästa vecka ser vi filmen. 


Idrott v 47: Innebandy. 

Påminner att om eleven av olika anledningar inte kan vara med på idrottslektion så vill jag(Fredrik) ha meddelande av vårdnadshavare. Trevlig helg önskar Daniela, Fredrik och Göte_______________________________


Vecka 45


Hej!


Denna vecka har niorna haft sitt första nationella prov i engelska. Resultatet får de nästa vecka. På onsdag har de nästa prov, i svenska denna gång. Det är ingenting de kan plugga inför, däremot är det, som alltid, bra att tänka på att få tillräckligt med sömn och äta en ordentlig frukost på morgonen. 

Niorna har nu avslutat elläran(för denna gång) och kommer under nästa vecka börja med akustik och optik i fysiken.

Åttorna håller på med avslutande matteprov om geometri och har börjat med tryck i fysiken.

Sjuorna har börjat läsa om rymden och solsystemet.Nästa vecka(46):


Idrott: Inomhus. Påminner om ombyte, inneskor. 


SO: Deadline för tidningsartiklar om antiken. (Tis, 7 an) (Ons, 8an) (Tors, 9an)

Onsdag: Nationellt prov i Svenska (åk 9)_______________________________


Vecka 43
Hej!

Nästa vecka är det höstlov!

Vecka 45:

Torsdag: Åk 8 och 9 åker till Naturbruksgymnasiet i Kalix på studiebesök.


_______________________________Vecka 42


Hej!


Denna vecka har årskurs 7 arbetat med sagor på svenskan enligt cirkelmodellen. Den går ut på att man först använda tankekartor och tar reda på elevernas förkunskaper. I fas 2 studerar vi sagans struktur och språkliga drag. I fas 3 skriver vi en text gemensamt: eleverna kommer med idéerna och jag som lärare skriver. I fas 4 får eleverna skriva själva eller i par. Årskurs 8 har bland annat börjat titta på Odysséen, och årskurs 9 har arbetat med retorik och förberett och genomfört en debatt om kärnkraft. 

I engelskan har årskurs 7 arbetat med ett område som handlar om Famous outlaws, till exempel Billy the Kid och Robin Hood. Vi har läst fakta, skrivit egna texter och lyssnat på en kort berättelse som handlar om en flicka som träffar Robin Hood. 


I SO har vi jobbat med Antiken, Grekland. Eleverna har haft hemläxa att göra klart frågor på NE. Info finns på classroom. 

Nästa vecka ska vi lära oss mer om romariket.
Nästa vecka 43:


Tisdag: Studiebesök för årskurs 9 på Utbildning Nord i Hedenäset

Tisdag: Skolsköterskan är här. 

Onsdag: Studie-och yrkesvägledaren på plats hela dagen och träffar alla nior för individuella samtal


Vecka 44 HöstlovÖnskar er en trevlig helg!

/ Göte, Daniela, Fredrik


_______________________________


Vecka 41


Hej!


Lite info:

Kalle kommer att vara på semester fram till mitten av november. Vår ordförande Leif Ojalehto vikarierar för honom. Leif når ni på rektorns mobil, vid eventuella ärenden, 070-957 95 89.


Beatrice Alaniemi kommer att vara frånvarande ett tag framöver. Vikarie för Bea blir Viking Svahn, vilket innebär att ordinarie musiklektioner samt kulturskolans musik kommer att fortsätta som vanligt. 


Vi har pratat betyg och bedömningar i samtliga årskurser. Bifogad länk leder till filmen vi tittat på tillsammans med dem, en informationsfilm från Skolverket angående detta som även föräldrar med fördel kan ta del av.


https://www.skolverket.se/for-dig-som-.../elev-eller-foralder/betyg-och-nationella-prov/betyg-och-betygskriterier?utm_campaign=unspecified&utm_content=unspecified&utm_medium=email&utm_source=Skolverkets%20nyhetsbrev

Nästa vecka (42):


Måndag: Idrott. Efter elevernas önskemål så flyttade vi beep testet till måndag 17/10


Onsdag: SYV på plats och träffar niorna


Vecka 43
Kommer årskurs 9 få gå på studiebesök på Utbildning Nord i Hedenäset. 


Önskar er en trevlig helg.


/ Daniela, Göte, Fredrik


_______________________________