Veckobrev 7 - 9

Veckobrev 7 - 9


Vecka 21
Hej!

I onsdags firade vi cykelns dag här på skolan. Kanske har ni sett foton och filmklipp som vi lagt ut på våra sociala medier? Nästa vecka är Daniela borta på studier tisdag och onsdag. Kalle vikarierar. Fredrik är borta hela veckan, Per vikarierar för honom.


Vi vill i detta veckobrev informera om Hietaniemi friskolas årsmöte som inträffar den 8 juni klockan 17:30 här på skolan. Välkomna!

Eftersom det snart är dags för betygssättning skickar vi ut lite länkar kring hur detta går till. Ibland kanske det känns oklart kring vad som är skillnad mellan ett terminsbetyg och ett slutbetyg till exempel. Eller vad som faktiskt bedöms (inte bara provresultat).

För elever:

https://youtu.be/Zef4M5J94Wk

För vårdnadshavare:

https://youtu.be/KxazG8APJ4U


Idrott v 22. 

Måndag:  Beeptest

Tisdag: Ute med Per

Torsdag: Ute med PerBifogar info om vårkonserten:


Kulturskolans vårkonsert
Tisdag den 30/5 kl. 18.00


Välkommen till kulturskolans vårkonsert. Elever från åk 3-9 samt gymnasiet spelar, sjunger och dansar.

Trevlig helg!_______________________________


Vecka 19Hej!


Denna vecka har sommarvädret äntligen återvänt och vi har försökt vara ute så mycket som möjligt. Fotboll har börjat spelas på rasterna och snart har även basketkorgen smält fram ur snöhögen. 


I svenskan har årskurs 9 kvar tre uppgifter i svenskan och engelskan. I engelskan har de kvar att skriva klart “The Book About Myself”. I svenskan har de kvar att läsa ut boken “Den osynlige”, samt att skriva texten “Mina nio skolår”. 


8 & 9an var till Outokompo på studiebesök under torsdagen. Vi tog en tur med buss runt det stora området. Vid hamnen tittade vi på fartygen som kommer in med skrot och lämnar med den färdiga produkten till kunder världen över. Området består av ca 50 ha byggnader. Finlands längsta byggnad finns på området. (800m) Ca 2000 personer är anställda i Torneå fabriken. Hoppas dagen får eleverna att se möjligheter till arbetsmöjligheter av olika slag i närområdet. 


Nästa vecka har årskurs 7 och 9 PRAO. 


Idrott v 20


Mån: Ute

Tis: Ute

Tors: Lov

Vecka 21:
Måndag: U-dagTrevlig helg!


_______________________________


Vecka 18


Hej!


Tack för fina samtal med er under utvecklingssamtalen! De som haft samtalen hemma - meddela till respektive mentor att ni tagit del av omdömena.

Vi har idag, fredag, skickat ut föräldraenkäterna till er. Svara gärna på denna så snart ni kan. Ni bör ha haft utvecklingssamtalet innan. Kom ihåg att svara en gång per barn, alltså: Om du har två barn som går på högstadiet, besvara enkäten två gånger. 

Tack!


SO: Vi jobbar med samhällskunskap. Ungdomars identitet, droger, Svenska välfärdssamhället.


Årskurs 9: Denna vecka har några nior skrivit prov i engelska (de som missat någon del i de nationella proven). En del har läst ut boken Den osynlige, och andra arbetar ännu vidare med den. Vi planerar att se filmatiseringen någon gång nu inom de närmsta veckorna. 


Årskurs 8 har nu läst ut Den osynlige och gjort läsförståelseuppgifter/diskussioner till den. Vi kommer också skriva en bokrecension till den innan vi ser filmatiseringen av boken som avslut. 

I engelskan har vi haft individuella samtal kring provtexterna som skrevs förra veckan, så att alla vet var de ligger till och hur de kan utveckla sina texter framöver. 


Årskurs 7 har arbetat med läsförståelse i svenskan och tittat på historiska texter, ballader för att vara exakt. Ett känt exempel är Staffan var en stalledräng, som finns i lite olika versioner genom historien. Ett annat exempel som vi tittat på är Sven i Rosengård. OBS!

Åk 9 Alla har ännu inte lämnat in sina praolappar (skulle ha varit inlämnade idag, fredag). Kom ihåg att lämna in dem så snart som möjligt!Nästa vecka (19):
Onsdag: NP matematik del B och C, åk 9
Torsdag: Studiebesök till Outokumpu för årskurs 8 och 9. Årskurs 7 är med Daniela hela dagen.
Fredag: NP matematik del D, åk 9 


Idrott: 

Mån: Uteidrott. Kondition

Tis: Inneidrott

Tors: Uteidrott. 7 an har Daniela då Fredrik är i Torneå med 8-9an. Trevlig helg!


_______________________________Vecka 17Hej!


Denna vecka har hela högstadiet startat sina byggprojekt i lego. Ett ämnesintegrerat projekt i tekniken där de utöver att bygga hus även kommer att skriva om dessa och reflektera kring val de gjort. Vilka olika typer av uppvärmning man kan ha i ett hus etc. I matematiken kommer de också arbeta med olika uppgifter, bland annat skalor, kopplade till byggnaderna som de har byggt.

Årskurs 7 har fått veta sina resultat på läsförståelsetesten (SV) vi gjorde förra veckan.

Årskurs 8 har haft ett skriftligt prov i engelska igår. De fick skriva en längre text utan hjälpmedel, för att se lite hur de ligger till just nu. Syftet är dels för att de själva ska få en förståelse för vilka kunskaper de besitter (utifrån de samtal vi kommer ha efteråt), men också för att få testa på den här typen av prov som på många sätt liknar de nationella proven. 


Årskurs 9 har haft NP i SO.Nästa vecka (18):

Måndag: LOVDAG (första maj)


Idrott v 18

Tis: Utelek

Tors: BADTis: Årskurs åtta kommer att ha matematikprov

Tors: Utvecklingssamtal 15.30-18.00
Vi kör som tidigare elevledda samtal och vi pedagoger finns på plats om ni vill prata med oss. Välkomna!


Prao närmar sig. 

V 20 (7an ,9an) v 23 (8an, 9an) Har ni inte redan funderat ut var ni vill vara så är det hög tid. Lappen som arbetsplatsen ni har prao på ska lämnas in till skolan senast 5/5.

Kommer du inte på något ställe att vara på så prata med oss så kanske vi kan hjälpa dig. Trevlig helg!

_______________________________


Vecka 16


Hej!

Så har vi redan tagit oss igenom en hel vecka efter påsklovet, dagarna flyger verkligen förbi! 


Årskurs 9 har haft nationellt prov i engelska, läsförståelse, hörförståelse samt skrivdelen idag. De har också fått veta sina sammanställda resultat från svenskans nationella prov. De som inte har varit på plats får veta resultaten idag via mail. I engelskan har vi fortsatt skriva på uppgiften “The Book About Myself”. 


Årskurs nio har haft diagnostiskt prov i matematik samt påbörjat teknologin. Det kommer bli ganska många diagnostiska prov i olika varianter som repetition inför nationella provet i matte.

Årskurs 8 har haft ett läsförståelsetest i engelskan i torsdags. En liten övning för att se hur de nationella proven nästa år kan se ut. Vi har också fortsatt på djurtemat och läst en berättelse om olika djur som diskuterade vänskapsband mellan människor och djur. Till texten har vi sen arbetat med läsförståelseuppgifter i NE. Vi har även kommit en bra bit in i boken vi läser i svenskan, “Den osynlige”.  Åttorna har haft diagnostiskt prov i matematik och flera av eleverna har påbörjat sina teknologiprojekt.

Årskurs 7 har fått göra en läsförståelse denna vecka, ett diagnostiskt screeningtest kallad DLS. Resultatet på detta får eleverna veta nästa vecka. Resultatet kommer även finnas med i de skriftliga omdömena. Sjuorna har fått diagnostiskt(a) prov i matematik antalet varierar men totala antalet är 5 prov á 2 sidor som tillsammans ger en repetion av hela sjuans matematikkurs. De flesta har i teknologin börjat med sina projekt i LMHF-utmaningen.Nästa vecka (17):

Onsdag: Nationellt prov, SO, samhällskunskap, åk 9

Fredag: Nationellt prov: SO, samhällskunskap, åk 9


Idrott: 

Mån: Inneidrott

Tis: Utelek

Tors: BAD
Kontaktuppgifter till kuratorer på UMO i Övertorneå och Haparanda. 


Övertorneå:

Madeleine Ekman
Tfn: 076-107 92 05

Mail: Madeleine.ekman@overtornea.se

 

Astrid Ström
Tfn: 070-620 23 74

Mail: astrid.strom@overtornea.se


Haparanda: 

Ann-Louise Esperi

Tfn: 072-234 46 45

Mail: ann-louise.esperi@haparanda.se


_______________________________


Vecka 13Hej!


Denna vecka har årskurs 7 arbetat med verb, tagit ut ord från boken vi läser (Underjordingen) och översatt till engelska. Vi har också gjort en hörövning i engelskan. 

Vi har arbetat med perspektiv (teknik/bild) och skissat hus ur ett tvåpunktsperspektiv. 


I teknologin har både 7-orna och 8-orna arbetat med att konstruera med hjälp av dator, så kallad CAD (Computer Aided Design). De har även fått tid under bilden att arbeta med detta. 


Årskurs 8 har i SO jobbat med egen instudering till provet på onsdag. De har fått uppgifter de ska söka svar på och använda som inläsning. Finns på classroom. De har även i teknologin repeterat ellära.


Årskurs 9 har fått en större skrivuppgift i engelskan, “The Book About Myself”, där de får välja 10 olika kapitel att skriva om. Dessa kommer de sedan få ut i fysisk form när de är klara. Niorna har även haft nationellt prov i biologi.

Högstadiet har i år i teknologin ett ämnesöverskridande konstruktionsprojekt där även svenska, bild och musik ingår.

Nästa vecka (14):


Idrott:
Mån: Inneidrott ( kom ihåg ombyte)

Tis: Skidor

Tors: Pimpel km i Svanstein. 


Tisdag: SO-prov (historia) åk 7

Onsdag: SO-prov (historia) åk 8,9. Friluftsdag i Ruskolabacken e.m


Information ang friluftsdagen (onsdag) 5 april:

Vi äter lunch kl 11.10 på skolan, sedan åker bussen från skolan kl. 11.45.

Eleverna har fått välja mellan längdskidåkning eller utförsåkning i Ruskola.

De som åker längdskidor startar i Ruskola och åker tillbaka till skolan.

Hjälm gäller för de som åker utförsåkning i Ruskola.

Eleverna blir bjudna på frukt och festis, så de behöver inte ta med någonting hemifrån.

Bussen går kl.15.00 från Ruskola tillbaka till skolan.

Mer info nästa vecka.


Skärtorsdag: Pimpel-KM i Svanstein.

Bussen går 08.00 från Hedenäset.
Vill man inte vara med så är man med lågstadiet i Takavaino. Ta med något att åka på.


Busstiderna söderifrån skärtorsdagen:


Kukkola 07:20

Karungi 07:25

Kankanranta 07:30

Korpikylä 07: 35

Potila 07: 38

Risudden 07:40

Bäckesta 07:45


Långfredag: PÅSKLOV!

Vecka 15: PÅSKLOV!

Idrott v 16 mån: Inneidrott


_______________________________Vecka 12


En ny vecka är avklarad. Under torsdagseftermiddagen var hela högstadiet till Takavainio, detta då de genomfört rörelseutmaningen. I samband med det erbjöds grillad korv och oboy.  


Årskurs 9 har haft nationella prov i svenska. Årskurs 8 har haft prov i matematik.

Sjuorna och åttorna är färdiga med kemi och har börjat läsa teknologi.


Nästa vecka:
Onsdag: Nationellt prov i biologi för åk 9


Simmi hälsar att elever som har syslöjd och råkar ha yllestrumpor med hål i gärna kan ta med sig dessa på måndag så de får stoppa strumporna under lektionen. 


Idrott v.13

Mån: Inneidrott

Tis: Skidor

Tors: BAD


_______________________________


Vecka 11Denna vecka har gått fort och eleverna på högstadiet har nu gjort klart kemikursen.

Det innebär för niornas del att de närmast repeterar biologi inför nationella provet först för att därefter sätta igång med den avslutande teknologin.


Sjuorna och åttorna drar igång med teknologin under nästa vecka. Detta kommer troligen innebära att sjuorna och åttorna kommer få en hel del tid över för komplettering av de olika NO-ämnena i slutet av terminen om de så önskar.

Nästa vecka (12):


Daniela borta på utbildning måndag-onsdag, Kalle vikarierar.


Niorna har nationellt prov i svenska på tisdag och torsdag förmiddag.


På torsdag e.m är hela högstadiet vid Takavaino (bakom skolan 500m) Pulk/ skidåkning. elda, grilla Ta gärna med en termos varmvatten. Choklad har vi. Det här gör vi för väl utfört “pep utmaning” Bra jobbat!Tisdag: Skolsköterskan är här.


Idrott V 12


Mån: Inneidrott

Tis: Skidor

Tors: Vi kommer vara ute hela eftermiddagen vid Takavainio. Grilla korv, åka pulka/skidor och ha det trevligt. Rätt klädd för utevistelse i snö. Prao:

7 an v. 20

8an v. 23

9an v. 20 och v. 23


Dags att redan nu börja kika var man vill göra sin prao. Tänk på att v. 20 och 23 är

3 dagarsveckor (Kristi himmelsfärdsdag, nationaldag).


Trevlig helg!


/ Göte, Daniela, Fredrik_______________________________


Vecka 8


Hej!


Årskurs 7 har denna vecka arbetat med ett ämnesintegrerat projekt (engelska, svenska, hemkunskap och bild). De har skrivit recept som de sedan översatt till engelska och skrivit manus inför en instruktionsfilm om hur man bakar brownies. Sedan har vi bakat och filmat detta och slutligen redigerat tillsammans. De blev riktigt bra! 


I tisdags var mellan och hög på innebandy km i Ötå. Det gick bra för oss. Vi tog oss till alla 4 finaler och väl där så lyckades vi vinna samtliga. Elevernas samspel och kämparglöd och våra duktiga målvakter låg bakom segrarna. Stort grattis och väl kämpat!


Både årskurs sju och åtta har labbat, läst och gjort övningsuppgifter i kemi om syror och baser. Niorna har avslutat kapitel om eld och brand samt kemiska bindningar.


I matematik envisas jag med att uppmuntra våra vänner (alla i högstadiet) att fortsätta att öva på multiplikationstabellerna för att underlätta sina uträkningar. Även om vi övar i skolan så är det bra att eleverna också övar hemma. Det finns exempelvis en hemsida www.multiplikationstabellen.se som eleverna kan använda sig utav för att öva. 


Vi har idag skickat omdömena med eleverna att tillsammans med er gå igenom hemma och se hur det går i de olika ämnena. Efter genomgång vill vi att ni skickar ett meddelande till eran mentor att ni tagit del av era barns omdöme (så vi kan vara säkra på att informationen nått er). 


Idrott v 9

Mån: Inneidrott

Tis: Skidor

Tors: Inneidrott


V.11

Mån: Inneidrott

Tis: Skidor

Tors: BAD


Trevlig helg önskar Fredrik, Göte och Daniela_______________________________


Vecka 7


Hej!

Under denna vecka har alla haft diagnostiskt prov i kemi.

SO: Vi har börjat med historia, upplysningen och Amerikanska revolutionen.


Nästa vecka (8):

Tisdag: Innebandyturnering i Övertorneå för de som anmält sig.

Tänk på att ha med sig idrottskläder, gärna flera par sockar så man kan byta till torra. överdragskläder mellan matcher, vattenflaska. Egen innebandyklubba om man vill. 

Vanlig skola för övriga. 


Idrott v.8: 

Mån: Inneidrott

Tis: Innebandy km i ötå. De som blir kvar på skolan, Skidor/promenad

Tors: Bad


Övrig info:

Vi vill påminna om att prata med era barn om att det är viktigt att hålla reda på sina skolmaterial. Tar man hem böcker eller lösa arbetsblad ska dessa tas tillbaka.
Trevlig helg önskar Fredrik, Göte och Daniela_______________________________


Vecka 6


Hej!


Denna vecka har hela gänget har haft kemi och gjort några laborationer. 


Åk 7

Har gjort diagnostiskt prov i matematik. Vi kommer i huvudsak gå över från NE (datorbaserad utbildning) till att räkna som vanligt med bok och räknehäfte.

I svenskan har vi skrivit texter om hjältar och hjältinnor och sedan har vi sett på filmen Spiderman i engelskan. Jag har också en högläsningsbok som jag läser upp för klassen en gång i veckan, Underjordingen heter den. 


So prov i geografi, flyttade vi i samråd till tisdag 14/2. 

Nästa område blir historia, revolutionernas tid. 


Åk 8 

Har haft matematikprov, några har haft två, då de valt att även göra ett lite svårare prov. De fortsätter sedan med procent och bråk.

I svenskan har vi arbetat med läsförståelse och tittat på “den dramaturgiska modellen” som handlar om hur man bygger upp en berättelse, exempelvis en film eller en bok. Vi har sedan börjat titta på Star Wars IV, A New Hope, som är kopplat till rymdtemat vi håller på med i engelskan. Vi kommer sedan analysera filmen utifrån den dramaturgiska modellen. Nästa vecka kommer klassen få enskilt göra en läsförståelseuppgift så jag får se lite hur de ligger till just nu. 


SO prov i geografi, kartor skrev de i dag. Nästa område blir historia, revolutionernas tid. 


Åk 9 har haft diagnostiskt prov i matematik och när de är helt klara fortsätter de i matematikboken med lite svårare uppgifter.

Vi har börjat se filmatiseringen av Romeo & Juliet. Vi har också läst igenom manuset till pjäsen (vår egen, förkortade version). 


SO prov i geografi, kartor skrev de i torsdags. Nästa område blir historia, revolutionernas tid. 

 


Nästa vecka (7):

Daniela är borta på studier tisdag eftermiddag och hela onsdagen, Kalle hoppar in som vikarie. 


Måndag: U-dag för lärarna, eleverna lediga


Idrott: Mån, LOV

Tisdag, innebandy

Tors, innebandy

  1. 8 tisdag har vi innebandy km i ötå. Vi blir där hela dagen. 

Den som inte spelar innebandy har lektioner som vanligt i skolan.
_______________________________