Veckobrev 7 - 9

Veckobrev 7 - 9


Vecka 7


Hej! 


En ny vecka avklarad. Oj vad tiden flyger iväg! På måndag hade eleverna lov och pedagogerna skola. 

På onsdagen var många i Övertorneå och spelade innebandy, de flesta lagen kom till final. Men tyvärr inga guld i år. Bra kämpat! 


So: Under veckan har eleverna haft prov i historia. De använder boken för att svara på frågorna. De som inte blivit färdiga med provet har fått möjlighet att göra klart hemma. Fråga ditt barn hur provet har gått och om de har lämnat in. Om inte så påminn gärna att göra klart så jag har något att bedöma. 

Vi har nu kört igång med religion. Området: identitet, religion och andra livsåskådningar / Nya religioner. Nästa vecka (8):

Tisdag: Skolsköterskan på plats

             Alla har fysikprov i elläraIdrott v 8.

Mån: Inneidrott

Tis: Skidor

Tors: BadTrevlig helg!

_______________________________


Vecka 6

Hej!

Vi kan med glädje meddela att vi fått en ny elev i årskurs 7, välkommen! 

Denna vecka har årskurs 7 påbörjat sina arbeten om minoritetsspråken, vi fortsätter med detta även nästa vecka. Alla elever på högstadiet läser nu olika nivåer av ellära. Sjuorna läser grunder i ellära och 89-orna läser om elektromagnetism och hur det kan användas i olika sammanhang.


Is har spolats under veckan på skolgården. Tack till eleverna i 8-9 som villigt hjälper till med att spola isen. Vid all vistelse på isen, med och utan skridskor, är det hjälm som gäller för samtliga. Fritt fram att åka skridskor under skoltid och även fritiden. 
Nästa vecka (7):

Måndag: U-dag, eleverna lediga


Tisdag: En elev kommer på besök till klass 8 från Haparanda. Eleven var förbi skolan förra veckan och kikade. 


Torsdag: Sjuorna har prov i ellära. Det kommer vara provet på NE så alla kommer kunna göra det från sina datorer var de än är.Idrott v.7


Tis: Innebandy

Ons: Innebandy km i ötå. 

Torsdag: Bad

_______________________________


Vecka 5Hej!


Denna vecka har 8-9:orna gjort färdigt sina linoleumtryck i bilden och hängt upp i klassrummet. Snyggt jobbat!
I engelskan är planen att vi skriver färdigt böckerna (The Book About Myself) nästa vecka (10 kapitel), därefter görs en framsida och innehållsförteckning innan vi skriver ut allt och gör fysiska böcker av dem.
I svenskan ska det läsas t o m sidan 139 i Ondskan under nästa vecka. Kom ihåg att läsa hemma också om ni inte hinner under lektionstid. 


I NO/fysik har de lärt och repeterat om krafter och rörelser av olika slag med avslutande utvärdering på fredagen. I matematik har de räknat klart avsnitt om samband, procent och statistik. De kommer ha en skriftlig utvärdering på tisdag.Årskurs 7 har i engelskan bland annat sett en faktafilm om Storbritannien, och skrivit egna sammanfattningar av det de lärt sig. I läroplanen under det centrala innehållet i engelska står bland annat att vi ska gå igenom:


“Levnadsvillkor, traditioner, sociala relationer och kulturella företeelser i oli­ka sammanhang och områden där engelska används“ (Lgr 22)

I NO/fysik har de introducerats till krafter och hastigheter och sett några förklarande filmer samt fått öva på att identifiera olika ämnen beroende på storlek och vikt.


Idrott.

Tisdagen har eleverna skottat ihop snöhögar. Vi gick igenom hur man ska klä sig för att vistas ute i snö. Inte bli svettig då man arbetar, vid vila klä på sig för att inte frysa. Handskar och fördel med dubbla handskar. Snölås för att inte få snö i skorna. Fortfarande finns det mer att lära i detta avseende hos några elever. Men överlag såg det ut som att de vet hur man ska agera i snö och kyla. 

Onsdag grävde eleverna ut sina bivacker. De hade 35 min på sig att gräva innan stormen slog till. Målet är att alla ska rymmas i bivacken för att överleva stormen. Tyvärr rasade en sektion av bivacken strax innan stormen slog till. Det resulterade i en “omkommen” elev. När lektionen var slut så lyckades övriga väcka eleven till liv igen och övningen var över.Nästa vecka (6): 

Idrott v 6

Måndag: Innebandy

Tisdag: Innebandy

Torsdag: Inneidrott


Tisdag och onsdag är Daniela borta på studier. 


_______________________________Vecka 4


Hej!


Denna vecka har hela högstadiet kommit igång i fysik. Vi använder i huvudsak NE (bok och / eller dator) i undervisningen. Även om biologi och kemi är färdiga för läsåret, kom ihåg att man kan komplettera med visade förståelser terminen ut om någon önskar förbättra sina omdömen.

I matematik är mitt tips som vanligt att träna multiplikationstabellerna med era barn.


Årskurs 7 har denna vecka haft sitt andra läxförhör i engelska (glosor). Vi kommer fortsätta med detta i några veckor till. Hjälp gärna era barn att träna genom att förhöra dem på orden. Det finns också ett hjälpmedel i NE där eleverna kan träna på ord på lite olika sätt, till varje kapitel finns “Test your vocabulary”. Berättelsen de läser heter The Speed of Winter (Kap. 9.5). 


Årskurs 8-9 skriver på sina böcker i engelskan, The Book About Myself. Denna vecka var målet att skriva klart sex kapitel. Totalt kommer de att skriva tio kapitel.
I svenskan är deadline att läsa till sidan 106 i Ondskan nästa vecka. Hela planen finns utlagd i classroom. De har också haft enskild läsning tillsammans med mig under denna vecka.
I bilden har vi börjat med grafik och eleverna har fått tillverka egna tryckplåtar i linoleum. Nästa vecka testar vi trycka dem. 


Nästa vecka (5):


Idrott 

Mån: Inneidrott

Tis: Utelek. Skotta bivack. (Ta gärna med en snöspade. Tänk på att ha rätt klädsel att vistas i snön) 

Tors: Utelek. Vi gräver ur högarna vi skottade ihop. Målet är att hinna göra klar bivacken innan stormen slår till. Ta gärna med en snöspade eller mindre spade för utgrävning. 

Spadarna kan låsas in i källaren över natten så man slipper dra spadar fram och tillbaka.


Påminnelse.

Börjar dra ihop sig för gymnasieval. Eleven söker själv digitalt med inloggningsuppgifter de fått.

Sen ska kvittensen skrivas ut och ges till mig(Fredrik). Har du inte möjlighet att skriva ut så skicka till mig så fixar jag det. 

Senast fredag 2/2 vill jag ha din ansökan. 


Trevlig helg!_______________________________


Vecka 3Hej!


Denna vecka har 89-orna haft övernattning på skolan torsdag till fredag och det uppskattades av de som deltog. Fredagen hade de sina avslutande laborationer i kemi inför måndagens avslutande prov och därefter börjar vi med fysiken.


7-orna har både haft sina sista laborationer och avslutande prov denna vecka och börjar också med fysik nästa vecka.


Idrott v 4

Måndag: Inneidrott

Tisdag: Inneidrott

Torsdag: Bad
Trevlig helg önskar Fredrik Daniela och Göte


_______________________________


Vecka 2Hej!

Nu är vi äntligen igång med en ny termin! 


Årskurs 8-9 har i engelskan börjat med ett större skrivprojekt, “The Book About Myself”, där de får skriva 10 kapitel med olika teman som de väljer. Denna vecka var målet att skriva de två första kapitlen. I svenskan ska vi börja läsa Ondskan av Jan Guillou. Vi har startat upp området med reflektionsfrågor kring ämnet innan vi börjar läsa.
I bilden fick eleverna analysera Morning Sun av Edward Hopper. 


Historia, Sverige från frihetstiden och framåt. Det är det område vi arbetar med under so lektionerna  några veckor framöver. 


Kemi har de börjat med de sista kapitlen i boken, “Vår livsmiljö” och “Analys och beräkningar”. Nästa vecka avslutar vi med att göra klart alla laborationsraporter och studieuppgifter. Måndag vecka 4 blir en avslutande skriftlig repetition och sen startar vi med att läsa fysik.


Årskurs 7 har börjat lyssna på/läsa en berättelse som heter The Speed of Winter i engelskan, och till den arbetat med olika uppgifter och ord som hör till kapitlet.
OBS! Från och med nästa vecka kommer eleverna få en glosläxa från tisdag till fredag (vi tar förhöret på fredag morgon). Vi kommer göra detta under några veckor. Vi kommer även under lektionstid gå igenom olika metoder man kan använda sig av för att träna in nya ord. 


I kemi började de med det avslutande kapitlet “Salter”. Vi gjorde några laborationer i veckan och gör de avslutande under nästa vecka. Ett avslutande prov och sen börjar vi med fysiken.


V.3

Idrott

Mån: Inneidrott

Tis: Inneidrott

Tors: Bad. Kom ihåg ombytet. Brukar vara lätt att glömma badbyxorna. Bifogar även trivselreglerna, för kännedom:


Trivselregler 7-9

Allmänt

- Kommer i tid till lektionerna

- Tar ansvar för sitt eget arbete 

- Använder digitala verktyg på rätt sätt och utifrån lärarens instruktioner

- Gör eventuella läxor utifrån bästa förmåga

- Plåtskåpen ska vara låsta
- Medhavda cyklar parkeras på avsedd plats, hjälm gäller på skolans område

- Datorer förvaras inlåsta eller under uppsikt

Trygghet och trivsel

- Visar respekt för varandra 

- Använder ett vårdat språk

- Tar hand om skolans utrymmen och vårt skolmaterial

- Städar undan efter oss

- Håller oss inom skolans gränser under skoltid


Mobiltelefoner

- Grundregel: ska ej vara framme under skoldagen 

- får användas i undervisningssyfte OM ansvarig lärare gett särskilt tillstånd

- skolan tar inte ansvar för förlust/stöld av medhavda telefoner

Steg 1: Mobilen omhändertas under resten av skoldagen. VH meddelas. 

Steg 2: Om detta sker upprepade gånger kontaktas vårdnadshavare för gemensamt beslut kring a) lämna telefonen hemma b) lämna in telefonen hos lärare direkt på morgonen


_______________________________Lite övrig info:

- Vid sjukanmälan: använd i första hand formuläret på hemsidan under “Frånvaroanmälan”. Då får samtliga berörda pedagoger informationen. 

https://hietaniemifriskola.se/V%C3%A5ra%20verksamheter/franvaroanmalan-1.html


-Kontaktuppgifter till oss på skolan:


Skolans telefon: 070 586 19 18
Kontakt åk 7 och 8 (Göte): 070-749 69 65

Kontakt åk 9 (Fredrik): 070-333 51 83


Det går också bra att maila oss närsomhelst:

gote@hfskola.com
daniela@hfskola.com

fredrik@hfskola.com 

_______________________________
Kontaktuppgifter till kuratorer på UMO i Övertorneå och Haparanda. 


Övertorneå:

Madeleine Ekman
Tfn: 076-107 92 05

Mail: Madeleine.ekman@overtornea.se

 

Astrid Ström
Tfn: 070-620 23 74

Mail: astrid.strom@overtornea.se


Haparanda: 

Ann-Louise Esperi

Tfn: 072-234 46 45

Mail: ann-louise.esperi@haparanda.se


_______________________________