Veckobrev 4 - 6

Eleven i centrum


Veckobrev 4 - 6


VECKOBREV v 22 ÅK 4-6


Hej!


Den här veckan har vi haft läsläxa och glosor i läxa i vanlig ordning. I SO:n har vi jobbat vidare med Ö-projektet, där vi varvar både enskilt arbete med grupparbete.
I NO.n jobbar 4.5:orna med djur som lever vid vatten, de håller på med att göra planscher. Åk 6 jobbar just nu med teknik, de har fått veta lite historik om glasögon och nu designar de själva glasögon till olika målgrupper.


På måndag fick eleverna veta att vi planerar en resa till Seskarö nästa vecka, ni har fått information om detta och vi har även skickat med en packlista, som eleverna själv har gjort. Eleverna har även bestämt vad vi ska äta i samråd med Marja, som vet vad som fungerar, det är ju två privata stugor vi ska vara till. Som vanligt vill vi veta om det finns elever som inte har tänkt stanna över natten, hör av er till Marja, skriv ett sms på telefon: 076-8215018. Eleverna kommer vanlig tid till skolan på torsdag och vi är tillbaka på fredag till lunchen, så eleverna är hemma vanlig tid. Det finns ju lärare på skolan, så de elever som vill har ju möjligt att vara på skolan och jobba med skolarbeten på torsdag och fredag också (gäller de elever som ej åker med, hör av er om detta också till Marja så att hon vet).


Denna vecka har vi också flyttat cykelstället, detta för att eleverna har närmare till vägen, där de får cykla, dessutom har vi lite mer uppsikt över vilka som rör sig kring cyklarna. Vi har även uppmanat att eleverna ska låsa sina cyklar och hjälm gäller givetvis. Vi har också pratat om reglerna som gäller och vilket område de ska hålla sig till.


Nu önskar vi er alla en trevlig Pingst! Daniela, Fredrik, Marianne och MarjaHej! Hedenäset 2020-05-28


Som ni säkert redan har hört av era barn så har vi planerat att åka till Seskarö med övernattning. Vi åker dit på torsdag (4/6) och kommer tillbaka på fredag (5/6 ). Redan nästa vecka alltså! Vi beslutade att åka dit eftersom det inte blir någon badresa i år ( vi brukar åka till Boden årligen). 

Eleverna kommer till skolan i vanlig ordning och vi är tillbaka till lunch på fredag. En liten kort resa med andra ord.


Här kommer en packlista som eleverna själva har fixat.


PACKLISTA


Sovsäck (kudde)

Liggunderlag/madrass

Kåsa/mugg

Extra kläder och skor ( jacka, varma kläder )

Hygienartiklar ( en del vill säkert bada bastu också )

Vatten/dryck ( vi tar med dunkar med vatten, men det är en bit att åka för att fylla på nytt vatten, så bra om eleverna har lite eget med sig också)


Om man vill:

Tält

Ficklampa

Stövlar/kängor

Spel

Fiskegrejer (flytväst!), kniv, tång

Fika

BastugrejerSom vanligt får ni gärna höra av er till mig (Marja) om det är så att någon elev som ej ska komma med, det kan ju finnas olika anledningar. Skriv ett SMS till mig på tel.nr: 076-821 50 18


Precis som på lägerskolan så vill vi inte att ni föräldrar besöker oss under dessa dagar. Självklart hör vi av oss om det skulle vara så att något barn måste hem p.g.a sjukdom eller liknande. 


Mvh Isak, Fredrik, Marianne, Daniela och Marja


Veckobrev v. 20   

4-6

 


Hej, denna vecka har hela 4-6 arbetat med ö-projektet. Alla elever har blivit indelade i olika ögrupper. Vi ska till exempel göra en dans, en ramsa och tidningar. I idrotten har vi olika tester i kondition och tävlingar mot sig själv. Läraren har även läst i boken “Nevermoore” på svenskan.


ÅK.6

I svenska så har vi läst ur boken “Tordyveln flyger i skymningen”. I NO har vi haft på torsdag ett prov om ”Befruktning och fortplantning hos djuren”. I engelska så har vi jobbat med frågeord till exempel what and why. I matten har vi till exempel jobbat med engelska klockan osv. Bilden har vi jobbat med att göra blyertsteckningar utomhus.


ÅK.4-5

I svenska har de läst i boken “Mio min mio”. I NO har de jobbat med sjöar, vattendrag och sjöfåglar. I engelskan har de jobbat med frågeord som till exempel where and how, och har tränat muntligt och skriftligt på att både ställa och svara på frågor. I matten jobbar de i böckerna som vanligt. De som har räknat ut sina böcker håller på med avslutande “prov” (test) på innehållet i böckerna. 

Nästa vecka, vecka 21:
På torsdag och fredag är vi lediga p.g.a Kristi himmelsfärdsdag.
Veckans citat: “Hakuna Matata”
Ha en trevlig helg önskar Elma och Vanja med resten av 6:orna!


Veckobrev. v17 

Åk 4-6 


Hej!


Denna vecka har vi jobbat med kap. befruktning och fortplantning i No:n och 4-5:an har jobbat klart med fiskar. 

I matten har vi jobbat i våra böcker. Några elever i 4-5:an har gjort prov.

I svenskan jobbar åk 6 med boken Tordyveln flyger i skymningen, åk 4-5 jobbar med boken Mio min Mio. I dessa böcker har vi läsläxa (varje vecka från måndag till torsdag).

I engelskan jobbar vi med att läsa texter och översätta, glosor i läxa, från måndag till onsdag.

I so:n har vi börjat med ett projekt som heter Ö- projektet. Vi har fått rita ett samhälle, skrivit ett flaskpost och ritat en karta. Detta projekt kommer vi att fortsätta med nästa vecka. 

I musiken jobbar vi med teori och egna låtar. 

I bilden har de flesta färdigställt sina tavlor. 

I hemkunskapen har åk 6 fått en disk-läxa till idag. 

I slöjden gör vi pallar i träslöjden och i textilslöjden jobbar vi med egna arbeten.

På idrotten har vi denna vecka haft paintball, utelek och bad. Nästa vecka, v.18


På torsdag har vi halvdag ( Valborgsmässoafton ), bussarna åker hem kl. 11:25 


Fredag LOV ( 1 MAJ )


Jason och Jasmine ÅK 6


Veckans citat: Kompromissa inte med dig själv, du är allt du har.


Policy gällande smittbara sjukdomar för Hietaniemi Friskola 2020-03-13


Skolans ledning, huvudmannen(styrelsen)/rektorn, följer utvecklingen, dagligen,  i första hand från Folkhälsomyndigheten/regeringen och därefter utifrån övriga instanser som samverkar i bekämpningen av det nu aktuella Coronaviruset och andra eventuella smittbara sjukdomar. Utifrån denna information agerar skolans ledning därefter och tar de beslut för verksamheten, utifrån rådande och förändrade förutsättningar, för att trygga barn, ungdomar och personalens säkerhet och förebygga ohälsa (olycksfall).


Generella riktlinjer gällande smittbara sjukdomar: 

Om ett barn eller personal har sjukdomssymptom ska dom stanna hemma och höra av sig till respektive pedagog eller till rektorn. 


Om ett barn eller personal visar symptom/blir sjuk på skolan ska denne omedelbart lämna skolan, gällande barn ska vårdnadshavaren kontaktas för att hämta barnet.


I båda fallen ska man stanna hemma tills symptomen är över baserat på riktlinjer från folkhälsomyndigheterna för gällande sjukdom.


Grundläggande egenkontroll: Information om gällande hygienrutiner delges löpande till alla som berörs på skolan och utanför. Alla berörda har ett ansvar att följa de riktlinjer som bedöms nödvändiga för att minska smittspridning. 


https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/information-till-skola-och-forskola-om-den-nya-sjukdomen-covid-19/


Resor: Kontakta rektorn för samråd, innan återgång till skolan efter hemkomst från resa.


Resurser inom skolan: Rektorn bedömer om ledighet kan beviljas samt om vikarierande resurser behöver kallas in. Tjänsteresor inom arbetet kommer att bedömas från fall till fall.


Verksamheten: Styrelsen och rektorn gör löpande bedömning gällande verksamheten baserat på dom lokala omständigheterna. Beslut som fattas gällande skolans drift kommer att meddelas personal samt vårdnadshavare omgående. Syftet är att garantera en säker och trygg arbetsmiljö för barn, ungdomar och personal.


Information: Alla frågor, funderingar eller oro gällande aktuell situation hänvisas till Rektorn.

rektor@hfskola.com 070-208 07 08

Veckobrev v.11 

Åk 4-6


Hej!


Denna vecka har vi haft författarbesök av Åsa Rosèn som har skrivit Cirkus Caramba. Vi fick  skriva en berättelse med henne. I onsdags hade vi engelska glosor. 

I tisdags tittade vi på filmen En ö i havet, den var bra. Filmen tog inte upp allt som fanns med i boken.

I NO.n jobbar vi med b.l.a barrskog. I SO:n jobbar vi med Sveriges landskap.I matematik så har vi jobbat i våra böcker. 4-6 an har haft 8.ans tabell i läxa denna vecka. I svenska har vi haft glosor (veckans ord) i läxa. I engelska hade vi också glosor i läxa i vanlig ordning.


Nästa vecka har vi PRAO, måndag till onsdag.


Information: Skolläkaren kommer till Svarträvens skola (mellanstadiets byggnad) den 2/4.

Elever på friskolan som vill träffa skolläkaren kan boka tid via skolsköterskan, Johanna Tiger Joutsen. Telefontid: tisdag och onsdag. telefonnr: 073-0634642.

Sista anmälningsdag: 30/3


Kan ni kolla där hemma om det ligger skolböcker, det har nämligen försvunnit en hel del “spårlöst”. Åk 6// Wilma vid datorn

Veckobrev V:9                      Åk 4-6 

                    

Hej!Åk:6 


Vi har börjat jobba med landskap i Sverige inom SO. Vi gör collage i enskilt arbete. I Svenskan har vi läst ut En ö i havet. Och vi kommer kolla filmen till En ö i havet veckan efter sportlovet. I Matten har vi fortsatt att jobba i matteboken. I No jobbar vi med grupparbeten i anpassningar i naturen. I Engelskan har vi fortsatt med glosor i vanlig ordning. På torsdag fick vi promenera med Kalle för att Bea var sjuk. 


Åk:4-5


I Svenskan har vi fått ord i läxa istället för läsläxa. I Matten har vi fortsatt jobba i matteboken. I So har vi fortsatt jobba i boken om Sverige. Vi har läst om djur och växter kring sjöar och gjort uppgifter till detta. I Engelskan har vi haft glosor i vanlig ordning. I No jobbar vi vidare i boken. Vi har fått hem Prao- lappar som vi ska lämna in vecka: 11. 


Nästa vecka. V:10     SPORTLOV!


V:11 

Tisdag och Torsdag författarbesök. 


V:12 Måndag till onsdag PRAO! 


Veckans citat:  “Lev i nuet”


Mvh Åk:6 /Ella sekreterare  
Hej!


Här kommer förra veckans brev. Bättre sent än aldrig...

VECKOBREV V 7

ÅK 4-6


Hej!Åk.6

Åk.6 har fått tillbaka sina nationella prov i svenska och har börjat förbereda sina nationella prov i matematik. De har även repeterat gamla nationella prov i matematik. I engelska har de bara läst i sin bok och jobbat med det i sin arbetsbok. I so har vi jobbat med boken om Sverige. I no jobbar vi fortfarande med grupparbeten.I svenska har vi jobbat med veckans ord och läsning.


Åk.4-5

4-5 har jobbat med i svenska att läsa skönlitterära böcker och veckans ord. I matte jobbar det just nu med 7:ans tabell.

De har jobbat i sin bok i engelska och läst i sin bok. I vanlig ordning har de haft glosor i läxa. I so jobbar det även med boken om Sverige. I no jobbar det med boken.Måndag:

Var hela skolan lediga.Därför har vi inte haft läsläxa och engelska läxan har bara åk 4-5 haft.


Nästa vecka:

På torsdag den 20/2-20 har 4-9 innebandy KM i Övertorneå i sporthallen. 

Bussarna går som vanligt.


Veckans citat: Ingen bryr sig om hundra år. 


mvh/Åk:6 Vilda sekreterare Veckobrev v:6

åk 4-6


Hej!


Års 6:

Denna vecka har år 6 haft nationella prov i svenska, på måndag och onsdag.Två prov var läsdelar och två skrivdelar. Marja har även börja rätta läsdelen.ÅK 6 har även haft olika förprov och gamla nationella i matte för förberedelser.I matematik har 6 även jobbat med matemikboken.

I no har vi börja med anpassningar i naturen,grupparbete.


Års 4-5:

I no har dem jobbat med hur djuren klarar vintern. Års 4-5 har jobbat med multiplikationstabellerna,treans och sexans tabell. Addition och subtraktion i uppställningar. I engelska har dom jobbat med glosläxa. De har även haft läsförståelse i svenska.


Ingen har haft läsläxa under vecka 6. Båda klasserna har jobbat med boken om Sverige i SO. Vi har även haft Marianne i idrott för att Daniela ,Kalle och Fredrik har åkt till Transylvanien (Rumänien) med Erasmus projektet. Båda klasserna har börjat med boken “veckans ord”.


Nästa vecka: LOV på måndagVeckans citat:Tänka inte så mycket,bara gå på känsla,det löser sig!


Mvh/Års 6 och Elma sekreterare:)Hej! Från och med denna vecka har eleverna fått i uppgift att skriva veckobreven till er därhemma. Åk 6 skriver dessa brev och det blir varje vecka såhär i början av terminen iallafall. Skulle det vara något utöver det som eleverna vill berätta för er, så skickar vi givetvis mer information tillsammans med veckobreven. En sådan information får ni nu: Vi har delat på mentorskapet i 4-6:an på följande sätt: Marja är mentor för åk 4-5 och 2 elever i åk 6. Marianne är mentor för åk 6. Så varsågoda, här följer det första veckobrevet för denna termin:Veckobrev V.3. Åk: 4-6


 Hej!Vecka. 2 på torsdagen och fredagen hade vi kamratövningar och pratade om vänskap och

alla i 4-6 skrev även under ett trivsel kontrakt.


Denna vecka började vi med våra vanliga rutiner, Åk:6 fick ett nytt klassrum med ny

inredning och 6:orna har också haft sina första lektioner med deras nya Matematik och No

lärare Marianne Sirkka-Lahti. Åk:6 har även fått 3 nya elever.


4-6 Har i So börjat jobba med Sverige

Och i No har 4-5 repeterat de förra kapitlen 

Åk: 6 har fått ett nytt kapitel som handlar om anpassningar i naturen. 

I svenskan och engelskan har vi jobbat men adjektiv, substantiv och verb. I bilden fortsätter vi med Konsthistoria.


Nästa vecka:


Torsdag: Teater i Övertorneå och


ÖVERNATTNING på skolan! 


Under denna vecka har vi bestämt vad vi ska äta, nästa vecka

skickar vi packlista till övernattningenPå fredagar efter skolan har eleverna fixat innebandyträning för dem som vill, bussar med linjetrafiken går att åka hem med.


Med detta Veckobrev skickar vi även ett informationsbrev om löss pga att det cirkulerar i alla familjegrupper.MVH: Åk:6/Vanja sekreterare:)VECKOBREV V. 49

ÅK 4-6


HEJ!


Påminner om luciafirandet i kyrkan torsdagen den 12/12-19 kl. 18.00.

Eleverna kommer till skolan som vanligt på morgonen och åker hem från skolan. Ingen skolskjuts till kyrkan. Fika på skolan efter luciafirandet.

OBS! Skicka med elevernas luciakläder senast den 11/12 till skolan. Om ni ej hittar lämpliga kläder hemma, så kontakta oss, så löser vi det här.


JULFEST torsdagen den 19/12-19 kl. 18.00. Eleverna börjar skoldagen kl. 15.00. Som vanligt äter vi julgröt till middag. Busstider enligt följande:


Stora bussen:

14.10 Övertorneå

14.15 Turovaara

14.30 Armasjärvi

14.45 Luppio

15.00 Skolan


Lilla bussen: ( Per )

13.00 Niskanpää


14.30 Kukkola

14.35 Karungi

14.45 Korpikylä

14.50 Risudden

15.00 Skolan


15.10 Bäckesta


14.00 Ylinenjärvi ( Kalle )Nästa vecka v. 50

Måndag - onsdag:  Fluorsköljning åk 5

Torsdag: Genrep i kyrkan

Fredag: LOV

Vecka 51

Torsdag JULFEST

Fredag JULLOV


NU ÖNSKAR VI ER ALLA EN GOD JUL OCH ETT GOTT NYTT ÅR!

Daniela, Fredrik, Patrik och MarjaVeckobrev v. 47  

Hej!

Vad veckorna flyger iväg, tänk att det bara är en månad kvar till jullovet! Årskurs 6 har börjat med de nationella proven denna vecka(svenska) och kommer fortsätta med matematik och engelska nästa vecka.


Vi kan också meddela att vi börjat med “fruktstund”, vilket innebär att eleverna får lite frukt på eftermiddagen innan sista lektionen, för lite extra energi så de orkar hela dagen. Eleverna har själv ansvar över att beställa in frukten, dela ut den och diska efteråt. Detta är en del av det EU-projekt som vi deltar i, Erasmus +, som handlar om skolutveckling på olika sätt. Andra områden vi jobbar med är digitalisering och äventyrspedagogik.


Nästa vecka på tisdag den 26/11 är det utvecklingssamtal för samtliga elever i åk 4-6. Ni har förhoppningsvis fått hem era tider med era barn. Kontakta Marja om tiderna har kommit bort eller om ni vill göra några ändringar.


Tisdagen den 26/11 finns skolsköterskan här.


Åk 5 hade sin sista föreställning idag, Jännä Raamattureisu alltså.


Påminner om vikten att ha med rätt utrustning till idrotten och att ha med en lapp hemifrån eller kontakta Fredrik om eleven ej ska vara med på idrotten. Det har varit många som ej badat på torsdagar. Kolla med era barn om de varit med eller ej.


Lite info om luciafirandet i år (veckorna går som sagt fort!):

Torsdagen den 12:e december​ har eleverna skola som vanligt under dagen. På kvällen, 18.00​, är det ​luciafirande​ i Hietaniemi kyrka. Inga skolskjutsar går till kyrkan utan vi antar att alla vårdnadshavare kommer med dit för att titta på luciatåget. Efteråt bjuder vi på fika här på skolan. Kontakta oss om ni ej har möjlighet att komma med era barn denna dag.

Fredagen den 13:e december ​är eleverna komplediga.


Trevlig helg!
// Patrik, Marja, Fredrik och DanielaHej!


Då är vi igång igen efter en veckas höstlov. Vi har startat upp ett nytt arbete i SO:n som handlar om Gamla Testamentet. I engelskan delar vi som vanligt in klassen i tre grupper och läser tillsammans och arbetar med uppgifter tillhörande aktuellt kapitel. 

Vi vill påminna om att läxorna ska göras till onsdagar och torsdagar, det har varit alltför mycket slarv den sista tiden! Eleverna glömmer hem sina böcker dessutom, påminn dem att de ska ha med dessa i sina väskor. 


Idag, fredag, har årskurs 5 varit på Jännä Raamattureisu, de kommer att få vara med på tre föreställningar, tre fredagar i följd.


Årskurs 6 kommer snart börja med de nationella proven i svenska, engelska och matematik. Den första delen, som kommer göras nu innan jul, är den muntliga delen. När de övriga proven börjar närma sig kommer eleverna meddelas om vilket datum det blir. Även om det inte är ett prov man kan plugga till så kan det vara bra att veta när det är dags så att man till exempel kommer ihåg att sova tillräckligt och äta en bra frukost innan. Det är givetvis alltid viktigt, än mer viktigt inför ett tufft mentalt pass som ett nationellt prov ändå innebär. Om två veckor (v.47) har vi infomöte måndagen den 18/11 kl.17.30 på skolan. Socialen och öppenvården Fyren informerar om sin verksamhet. Ylva Ylinenpää-Sannemalm kommer att berätta om Struves meridianbåge. VÄLKOMNA!


Nu önskar vi er alla en fin helg!


Daniela, Fredrik, Patrik och Marja

_________________________________________

Hietaniemi Friskola

Skolbacken 20

957 95 HEDENÄSET

Telefon: 070-586 19 28

E-post: rektor@hfskola.com