Veckobrev 4 - 6

Veckobrev 4 - 6

Veckobrev v. 33

Åk 4-6


Hej!


Nu har vi startat upp läsåret 2021/2022. Det är alltid lika roligt att få träffa eleverna efter ett långt sommarlov.

Säkert har det varit lite pirrigt för eleverna som byter stadie såhär i början, men vi tror ändå att det har gått bra. De har varit glada och förväntansfulla som vi kan se.


Denna vecka har vi mjukstartat med lite film, planering av lägerskola, nutidsfrågor, spel,klassmöte, val av elevrådsrepresentanter och en bilduppgift. Nästa vecka kommer vi att starta upp med de olika ämnena och följa schemat.


Idrott kommer de att ha på tisdagar och onsdagar. De kommer att ha idrott ute den första tiden. Så påminn om rejäla kläder och ombyte.


Vi kommer att åka på lägerskola den 9/9-10/9. Eleverna har röstat fram att de vill åka till Seskarö. Vi kommer att vara på Lägergården. Mer information om detta kommer längre fram. 


Skolsköterskan ( Päivi Ylisirkka) kommer att vara på skolan den 3/9. Om ni vill kontakta henne så är numret: 070-1756487.Vi ser fram emot ett fantastiskt läsår tillsammans med eleverna och vårdnadshavarna!


Marja är mentor för åk 4

Thomas är mentor för åk 5

Julia är mentor för åk 6Trevlig helg önskar: Thomas, Julia och Marja
VECKOBREV V 5

ÅK 4-6


Hej!


Vi har börjat jobba med Arbete och pengar på samhällskunskapen. Eleverna har fått testa på att göra en egen budget och nu pratar vi om olika yrken. 


På bilden fortsätter arbetet med färglära. Vi blandar teori och praktik, och jobbar både inne och ute med detta område. Om ni vill se några av verken eleverna gjort, kan ni gå in och kika på vår Facebooksida Hf-skola. 


I svenskan har åk 4-5 fått börja läsa en ny bok, Framtidskameran. De har i vanlig ordning läsläxa varje vecka och gör frågor till texten. Åk 6 har fortfarande kvar några kapitel av boken, En ö i havet.


Vi jobbar också med att skriva. Vi jobbar med boken Skrivsuccé. I den går vi igenom olika typer av texter och eleverna får lära sig att skriva, begripa, berätta och befästa. Veckans ord fortsätter vi självklart också med, som vanligt. Som högläsningsbok har vi just nu Väktarinnan, Viskornas dal, skriven av Åsa Rosén - en bok där handlingen utspelar sig i Tornedalen.


I engelskan har årskurs 6 påbörjat ett arbete med sagan “Skönheten och Odjuret”. 

Åk 4-5 arbetar i sina arbetsböcker. Tanken är att även de ska få arbeta med sagor lite längre fram. Åk 4-5 har läxa i engelska varje vecka, där de ska läsa en text på engelska högt åt någon vuxen. De kan även ha glosor utöver det vissa veckor. 


I No har vi påbörjat arbetsområdet “Energi”. Vi försöker varva faktan med lite filmer och även experiment. Ett roligt område och eleverna ser fram emot experimenten. 


Skolsköterskan har också varit här denna vecka och hon finns på plats nästa gång den 11/2. Denna gång har hon träffat eleverna i åk 4.


Som en del i elevhälsoarbetet så har vi börjat ha enskilda samtal med eleverna. Vi pratar om hur det är i skolan, om kompisar och lektioner - deras välmående helt enkelt. Vi har delat upp det mellan oss mentorer. Marja har åk 6, Julia åk 5 och Camilla åk 4.


Nästa vecka:

Måndag: 8/2 :  LOV. Lärarna har utbildningsdag.

Torsdag: 11/2: skolsköterskan finns på skolan.


På idrotten nästa vecka har Fredrik bestämt att det blir inneidrott alla pass. Se till att barnen har med ombyte till detta. 


Trevlig helg! // Camilla, Julia och MarjaVeckobrev v2

Åk 4-6


Nu har vi äntligen startat den nya terminen med våra fina elever. En kortare skolvecka med låga temperaturer.

Vi har fått två nya elever till mellanstadiet, vilket känns roligt och vi hälsar dem varmt välkomna. 


Ni kommer få med ett infobrev utöver detta veckobrev som tar upp olika åtgärder vi vidtagit i och med pandemin. En av dessa är utevistelse varje rast. Detta för att klassrummet ska hinna vädras ur mellan varje lektion. Tänk på att skicka med ordentligt med kläder. 


Idrotten kommer också att förläggas utomhus så mycket som möjligt. Inneidrott gäller när termometern i personalrummet visar -15 grader eller lägre. Det kan vara bra att ta med kläder för både inomhusidrott samt utomhusidrott om man är tveksam vad som gäller just den dagen. 


De nationella proven i svenska, engelska och matematik är tyvärr inställda denna termin. Både i svenska och engelska kommer vi ändå genomföra något av de gamla nationella proven med sexorna. Detta för att få ett bredare betygsunderlag. Hur det blir i matematiken får vi se lite längre fram.


Nu önskar vi er alla en fin helg!


Camilla, Marja och Julia
Veckobrev v49


En stämningsfull tid på året har tagit sin början. Traditionsenligt kommer varje morgon i december börja med högläsning från julboken, ett avsnitt av julkalendern och öppnande av dagens lucka. 


Vi startade även december med en specialdag. Som läsutmaningen lovat har eleverna fått välja aktiviteter för en hel dag. De har lekt utomhus, inomhus samt i gympasalen. En film tittade de också och avslutade dagen med att titta på julkalendern. En fin dag som eleverna själva uppskattade mycket. 


I engelskan tränar årskurs 4 en pjäs - The Three Little Pigs.

Årskurs 5 övar på en pjäs - The Three Goats.

Eleverna får själva skapa den rekvisita som de behöver i sin föreställning. 

Uppmuntra dem gärna där hemma att träna på sina repliker också. 

Åk 6 skriver just nu en text på engelska till ett bildkollage som de gjort tidigare i höst med Marja på bilden. Efter första utkastet ska vi sedan tillsammans arbeta vidare med texterna och utveckla dem. 

I NO arbetar 4-6 med de olika sinnena. Vi har även hunnit med lite experiment! 


Lucia i år kommer inte att bli i kyrkan på grund av rådande pandemi. Eleverna i åk 4-6 kommer istället hålla ett litet luciatåg för varandra i klassrummet, den 11/12. Oklart ännu hur många som vill vara med på detta, men vi löser det under kommande vecka. Sedan fikar vi tillsammans, i familjegruppen.


Vecka 51:

Tisdag 15/12 Har vi mysdag på skolan. Eleverna får denna dag gå omkring med pyjamas/mjukiskläder/underställ. Detta kommer gälla även oss vuxna denna speciella dag!

Torsdag 17/12 står det övernattning på skolan för våra elever i åk 4-6. 

De kommer som vanligt till skolan på torsdag morgon och åker hem på fredag efter skoldagens slut. Eleverna skriver en packningslista inför övernattningen och bestämmer även vad vi ska äta till middag, kvällsmål och frukost, i vanlig ordning.


Nu önskar vi er alla en trevlig helg! // Camilla, Marja och JuliaVeckobrev v.43


Hej!


Nu är vi redan framme vid höstlovet. Tänk, vad snabbt veckorna går! ☺


I matematiken har åk 4-5 övat mycket på gångertabellen denna termin. Varje vecka har eleverna fått några tabeller att öva på, som vi sedan haft läxförhör på. Förra veckan hade vi ett test på alla tabeller från 1-10, och de flesta eleverna lyckades riktigt bra. Vi kommer att fortsätta att ha extra läxor på grundläggande kunskaper i de olika räknesätten även framöver. 


Eleverna har denna vecka även fått besök av Cirkuskalaset där de fått prova på olika cirkusövningar, t.ex. att jonglera Diablo och att cykla enhjuling. 


I svenskan har de flesta gjort klart sina berättelser, de ligger som grund för “Litteraturpriset “ som jag delar ut efter höstlovet.

Nästa vecka, under höstlovet,har jag utmanat eleverna. De har med sig ett häfte där de skriver ner hur mycket de läser under Läslovet. Jag vill att ni som vårdnadshavare skriver under i häftet innan de lämnar in den till mig. Vi kommer sedan att fortsätta med läsprojekt fram till jullovet. Hoppas att ni får fina lässtunder tillsammans!// Marja


Från och med v.45 kommer eleverna att ha idrott inomhus - antingen i gymnastiksalen eller simhallen. Vi påminner om att eleverna måste ha med ombyteskläder. Om en elev inte ska delta på lektionen, är det viktigt att ni som vårdnadshavare skickar med en lapp eller skickar ett sms/mail till Fredrik. 


De nationella proven kommer att starta v. 45 för åk 6. Det är de muntliga delarna i matematik, engelska och svenska, som kommer att genomföras under höstterminen. Övriga delar kommer under vårterminen.


V.47 kommer vi att skicka hem ytterligare omdömen, som sedan kommer att ligga till grund för de elevledda utvecklingssamtalen. Nu önskar vi er alla ett fint höstlov!! 

Hälsningar Marja, Julia och Camilla


Veckobrev v. 40

Åk 4-6


Hej!


Denna vecka har vi jobbat vidare med Europa i SO:n. Nästa vecka ska eleverna redovisa sina arbeten för varandra och veckan efter det har åk 6 prov. De har prov enbart på det de själva redovisar, landet alltså. 


I svenskan fortsätter vi att läsa och skriva berättelser. Självklart har de läxa varje vecka i vanlig ordning. Viktigt att ni där hemma också lyssnar på deras läsning.


Denna vecka har eleverna även fått dansa tillsammans med Kulturskolans danslärare. Roligt när det blir lite avbrott i den vanliga skoldagen.


Lite information:

Skolsköterskan är tjänstledig 5/10-6/12. Om ni har frågor som rör era barns hälsa under den tiden, ska ni vända er till hälsocentralen. 


Det finns fortfarande löss i familjegruppen, så i vanlig ordning vill vi att ni håller lite koll på era egna barn, så att vi ej sprider detta vidare.


F.r.o.m 1/10 har eleverna som har busskort, fått pengar på kortet. Nu är det ännu viktigare att de talar om ifall kortet försvinner. Det är en värdehandling. 


Vecka 41 är Bea ledig, så det blir inga musiklektioner den veckan, förutom musikskolan för de elever som har Daniel som lärare. Vem vet om vi nu skulle få för oss att sjunga en trudelutt ändå! 😉 


Med detta veckobrev skickar vi även med den första informationen om elevernas kunskapsutveckling, så att ni får en inblick i och om det vi jobbat med hittills i skolan och hur det går för just era barn. Det är ett första utkast inför utvecklingssamtalen, som kommer senare på höstterminen. Ni behöver inte svara på informationen, men är välkomna att höra av er till respektive mentor om ni har några frågor. Trevlig helg! 


Hälsningar Marja, Julia och Camilla


Veckobrev v.39


Hej!


Veckorna går i rasande takt, och nu är det bara 4 skolveckor kvar innan höstlovet. 


Vi har denna vecka jobbat med en utmaning vi fått från Övertorneå: vi skulle hoppa hopprep på rasterna, allt för att eleverna ska röra på sig mer. Samtidigt var det en tävling mellan skolorna och det har sporrat eleverna till att hoppa extra mycket. Tillsammans har klassen hoppat 22.683 hopp under tisdag-torsdag (vi missade måndag) tävlingen pågick, vilket ledde till en vinst. Många har haft träningsvärk i benen under veckan. 😉 


Denna vecka har vi även jobbat med värdegrunden och diskuterat sociala medier och dess faror då det kommit till vår kännedom att många elever filmar i skolan och även har med yngre elever, samt skriver nedlåtande saker om sig själv och andra på sina sociala medier. Viktigt att vi har ett samarbete, skola-hem, för att komma åt detta problem. 


I matematiken har vi de senaste veckorna jobbat extra med gångertabellen, då vi märkt att många elever har svårigheter med dessa. Varje vecka får de hem några tabeller att träna på, och på fredagarna har vi läxförhör på dessa. Hittills har alla elever fått väldigt bra resultat. Hoppas det håller i sig! 


Vi har också märkt att många elever har ett ganska ovårdat språk under skoldagarna, och har därför börjat att skicka hem extra läxor för varje gång vi hör att en elev svär. De ska då nästkommande dag inför klassen redogöra för vad svordomen betyder, varför de sade det och vad man skulle kunna säga istället. Framöver kommer vi även att lägga till en rad för vårdnadshavares underskrift, för att i största möjliga mån försöka förbättra språket i skolan. Det är trots allt allas arbetsmiljö det handlar om. 


Påminnelse: Övertorneå bibliotek saknar fortfarande två böcker. Mio, min Mio, Astrid Lindgren, som vi läste förra året. Kolla en gång till i alla vrår där hemma om det ligger kvar någonstans, för här på skolan är de ej!


Trevlig helg! 

Hälsningar Marja, Julia och Camilla