Veckobrev 4 - 6

Eleven i centrum


Veckobrev 4 - 6

Veckobrev v. 45Hej!


Då är vi igång igen efter en veckas höstlov. Vi har startat upp ett nytt arbete i SO:n som handlar om Gamla Testamentet. I engelskan delar vi som vanligt in klassen i tre grupper och läser tillsammans och arbetar med uppgifter tillhörande aktuellt kapitel. 

Vi vill påminna om att läxorna ska göras till onsdagar och torsdagar, det har varit alltför mycket slarv den sista tiden! Eleverna glömmer hem sina böcker dessutom, påminn dem att de ska ha med dessa i sina väskor. 


Idag, fredag, har årskurs 5 varit på Jännä Raamattureisu, de kommer att få vara med på tre föreställningar, tre fredagar i följd.


Årskurs 6 kommer snart börja med de nationella proven i svenska, engelska och matematik. Den första delen, som kommer göras nu innan jul, är den muntliga delen. När de övriga proven börjar närma sig kommer eleverna meddelas om vilket datum det blir. Även om det inte är ett prov man kan plugga till så kan det vara bra att veta när det är dags så att man till exempel kommer ihåg att sova tillräckligt och äta en bra frukost innan. Det är givetvis alltid viktigt, än mer viktigt inför ett tufft mentalt pass som ett nationellt prov ändå innebär. Om två veckor (v.47) har vi infomöte måndagen den 18/11 kl.17.30 på skolan. Socialen och öppenvården Fyren informerar om sin verksamhet. Ylva Ylinenpää-Sannemalm kommer att berätta om Struves meridianbåge. VÄLKOMNA!


Nu önskar vi er alla en fin helg!


Daniela, Fredrik, Patrik och Marja
VECKOBREV

V.42

ÅK 4-6


Hej!


Denna vecka har eleverna fått redovisa sina arbeten med Medeltiden, som de  arbetade med i grupp. Som vanligt var det helt fantastiskt, era barn är så duktiga och jobbar så bra tillsammans. Eleverna har beslutat att vi ska börja med Religion som nästa arbetsområde och då läser vi om Gamla Testamentet. Eleverna beslutade också att de vill jobba i grupp med även det arbetsområdet, ett bevis på att de verkligen gillar att jobba tillsammans. 


Åk 6 kommer att göra ett skriftligt prov på Medeltiden under nästa vecka. Påminn gärna era barn om att de tar med boken hem och läser på. Jag har peppat alla elever att göra provet. Det är bra att de får träna på att läsa inför skriftliga prov. På högstadiet blir det ju mer sånt. Detta gäller alltså eleverna i åk 6!


Nästa vecka: på tisdag kommer eleverna få vara med om Cirkuskalaset. Vi får berätta mer om vad de fått göra i efterhand. De får säkert prova på att göra lite cirkuskonster! ; )

På onsdag kommer eleverna få utbildning i datoranvändning. 


Kalle och Patrik är i Seinäjoki hela veckan. (Erasmus-projektet)Marja har börjat med samtal inför utvecklingssamtal och även börjat göra läsförståelsetest, stavningstest och avkodning av ord.


Utvecklingssamtalstider kommer ni att få vecka 45. Samtalen kommer igång vecka 46. 


Vecka 44 HÖSTLOV


Det har dykt upp löss på skolan, så kolla gärna igenom era barn, så de inte bär på dessa små otrevliga kryp.


Nu önskar vi er alla en trevlig helg!


Patrik, Fredrik, Daniela och Marja


VECKOBREV

V.40

ÅK 4-6


Hej!


Denna vecka har vi haft besök av elever från Övertorneå och Svanstein, det var ju KM i orientering på tisdag. Det var riktigt roligt att se hur eleverna umgicks därute på skolgården. En hel del medaljer blev det som vanligt för eleverna, bra kämpat!


Idag, fredag 4/10 så har vi haft en dag med sociala aktiviteter i de olika familjegrupperna, allt för att stärka sammanhållningen givetvis.


Vi skickar med idrottsschemat för kommande veckor och ett informationsblad från skolsköterskan också. Ta del av detta.


Vecka 41, 42 och 43 är ”normala” veckor. Händer inga större förändringar i schemat åtminstone. Vi kommer att påbörja samtal med elever inför kommande utvecklingssamtal under dessa veckor. 


Skolsköterskan finns på plats den 15/10 nästa gång (v.42).


Vecka 44 HÖSTLOVNu önskar vi er alla en trevlig helg!


Fredrik, Patrik, Daniela och MarjaVeckobrev vecka 39
Hej!


I måndags åkte vi på en föreställning i Övertorneå. Lönnebergakvartetten spelade både fiol och cello vred och vände på begrepp och undersökte det existentiella ämnet: Den Du Är. Den handlade om glädje, rädsla, ilska, sorg och hopp. Vi fick höra korta berättelser och lyssna till musik från 1600-talet och fram till nutid, med den röda tråden som handlade om varför vi ofta tycker det är jobbigt att vara annorlunda, när vi samtidigt vet att varje människa är unik. Våga vara annorlunda!


Vi har också haft samtal i klassen, under onsdagen, både “tjej-och killsnack” där vi kollat av läget i gruppen och där alla fått komma till tals och berätta om det är något speciellt de vill ta upp. Detta är något vi kommer fortsätta med då och då, för att upptäcka om det är något speciellt vi behöver arbeta vidare med. Det kan vara allt från hur samspelet ser ut i klassen(får alla vara med, är alla schyssta med varandra), till hur skolarbetet känns. Mår vi bra så lär vi oss också bättre. Alla har rätt att känna sig trygga i skolan, och det är en grundförutsättning för att skolarbetet ska fungera. En del av skolans värdegrund och uppdrag handlar om just detta.

“Skolan ska främja förståelse för andra människor och förmåga till inlevelse. Omsorg om den enskildes välbefinnande och utveckling ska prägla verksamheten. Eleven ska i skolan möta respekt för sin person och sitt arbete. Skolan ska sträva efter att vara en levande social gemenskap som ger trygghet och vilja och lust att lära”
Lgr11

Nästa vecka händer detta:


Tisdag: Skolsköterskan finns på skolan

Orienterings-KM 

Nu önskar vi er alla en riktigt trevlig helg!


// Marja, Patrik, Fredrik och Daniela


Veckobrev v.37

Åk 4-6


Hej!


Som ni fick höra utav era barn, så flyttade vi lägerskolan till nästa vecka, v. 38.

Vi kommer att åka från skolan efter samlingen kl. 08.45 och vi är tillbaka på fredag, så att alla får äta lunch på skolan. Bussarna går hem i vanlig ordning!


Påminner er alla att vi har läsläxa från måndagar till torsdagar (ja, det är en liten ändring) och glosor i engelska från måndag till onsdag. Sedan kan det naturligtvis dyka upp andra läxor också. Eleverna har veckans mål i matematiken, så titta gärna i deras matematikböcker också.


Nästa vecka:


Tisdag 17/9: Skolsköterskan på plats, vaccinationer. (Åk 5 )


Onsdag 18/9: KM i friidrott, vi åker till Övertorneå med hela klassen, alla har anmält sig till att tävla.


Torsdag 19/9: Lägerskola Honkanenjärvi

Fredag 20/9: Lägerskola HonkanenjärviVecka 39:


23/9: Åker vi till Övertorneå kl. 12.00 för att se en konsert av Norrbottensmusiken. Den heter ”Den du är”.


27/9: Eleverna lediga, lärarna har utbildningsdag.Vi skickar med en packlista i detta veckobrev så att ni vet vad eleverna ska ha med sig till lägerskolan. Påminner även om att det är mobilförbud under skoltid, men självklart får eleverna ha med sina mobiler till lägerskolan, de kanske vill ta foton och om det skulle hända något, få tag på er. Precis som förra året så har vi en önskan om att ni föräldrar ej besöker lägret. Vi har era kontaktuppgifter med oss, om det skulle behövas. Tack på förhand.

Om ni redan nu vet att ert barn inte vill/kan sova över, kontakta Marja på tel: 076-8215018. 


Trevlig helg önskar: Patrik, Fredrik; Daniela och Marja
PACKLISTA - LÄGERSKOLA

HONKANENJÄRVI 19/9-20/9Ta med: 


Liggunderlag


Sovsäck


Ficklampa/pannlampa


Kudde


Ombyte (varma kläder, eventuellt regnkläder)


Stövlar/kängor


Tandborste + tandkräm


Kåsa/mugg


Bestick


Om ni vill ta med:


Fiskespön, flytväst gäller efter kl. 21.00!!!


Badkläder + badhandduk ( vi värmer ju bastun och en del brukar vilja ta ett dopp i sjön)


Fika, eleverna brukar få ta med chips, godis och läsk. Eleverna har beslutat att detta äter de senare på kvällen, efter kvällsmaten. Ni har så förståndiga barn!
Det viktigaste av allt att ta med på resan: Ett gott humör! ; )

Vecka 35


Hej! 


Vilket härligt väder vi har haft denna vecka! Sommarvärmen kom tillbaka under dagarna vilket har gjort att vi kunnat flytta en del av undervisningen utomhus. I NO:n har vi varit ute i skogen och letat djur, små som stora. Vi har startat upp terminen med växt och djurliv. I svenskan har vi börjat läsa böcker tillsammans. Klass 4-5 läser boken “Mitt liv som gameboy-nörd” och 6:orna läser “En ö i havet” i vanlig ordning. Från och med nästa vecka kommer de ha läsläxa från måndag till onsdag, varje vecka. Tanken är att de ska läsa högt för er föräldrar och sedan skriva egna frågor till texten, så kom ihåg att påminna era barn om detta. Det är ett bra sätt för eleverna att träna på att få ett bra flyt i läsningen, och samtidigt får ni inblick i vad det är de läser i skolan.Nästa vecka, vecka 36:

Måndag 2/9: Föräldramöte kl. 17.30. Program bifogas.


Fredag 6/9: Utbildning/lov

Personalen har kompetensutveckling; utbildning i äventyrspedagogik under tre dagar, 6-8 september. Därav kommer eleverna i grundskolan att vara lediga fredagen den 6 september. Fritidshemmet är dock öppet under hela dagen för de som har behov. Skolskjutsen går som vanligt denna dag om behov föreligger. Vänligen meddela fritidshemmet, omgående, huruvida ert barn/era barn kommer denna dag.


Vecka 37:
Lägerskola i Honkanenjärvi, torsdag-fredag(12/9 - 13/9)
Eleverna kommer att få skriva en packlista och planera måltiderna. Vi är tillbaka på fredag vid lunchtid. Eleverna åker hem med ordinarie bussar.  Trevlig helg! // Patrik, Fredrik, Marja och Daniela________________________________________________________________________

Program föräldramöte

Presentation av personal

  • Vad är speciellt med en friskola?
  • Skollagen:Trygghet/studiero och social integration för likabehandling. 
  • Elevers ansvar; lärande/arbetsmiljön  
  • Entreprenörskap;
  • Beslut i denna riktning och efter skollagens intentioner på Hfskola:
  • Elevhälsoarbete
  • Terminsplanering;
  • Google Classroom; för elever/vårdnadshavare om elevens utveckling
  • Hemsidan: vad kan vi förbättra!? Saknas information!? 
  • Övriga frågor.
Med vänliga hälsningar


Karl-Göran Lehto

Rektor

Hietaniemi Friskola

070-208 07 08Veckobrev vecka 34


Hej!


Nu har läsåret kommit igång, äntligen! De här två första dagarna har vi haft en mjukstart där vi fokuserat på att göra gemensamma aktiviteter med hela skolan och i klassen har vi gjort kamratövningar, med syfte att stärka det sociala samspelet bland eleverna. Nästa vecka kommer vi igång med ordinarie schema. Vi skickar med lite blanketter som vi vill att ni fyller i snarast och skickar tillbaka till oss på skolan.

Lite information:


Vecka 35:

Idrott: Måndag, onsdag, torsdag

Uteidrott, kläder efter väder.


Vecka 36:

Måndag 2/9, föräldramöte kl. 17:30


Rutiner vid frånvaro

När en elev inte kommer till skolan av någon anledning måste ni anmäla det till oss, dels för att ni enligt grunskoleförordningen är skyldiga att göra det och dels för att det är en säkerhetsfråga. Om ni inte anmält frånvaro kontaktar vi hemmet. Frånvaroanmälan gör ni enklast genom att ringa eller maila.
Skolans telefon: 070 586 19 28

Mail: marja@hfskola.com


Ledighetsansökan: kontakta berörda lärare i år 4-6 eller rektor, Karl-Göran Lehto. 


Skolans kurator: Jan Tollin, 070 647 60 03

Skolsköterska: Johanna Tiger-Joutsen, 073 063 46 42. Telefontid tisdag-onsdag. På plats udda veckor// Patrik, Fredrik, Marja och DanielaVECKOBREV V 23

ÅK 4-6


Här kommer sista veckobrevet för denna termin. Tack åter igen för att vi fått låna era fantastiska barn!


Denna vecka har vi städning av skolgård på schemat (idag). Imorgon finns skolsköterskan Johanna här under eftermiddagen.


På onsdag är det konsert för åk 7-9 i Övertorneå, fyra elever från åk 6 åker dit. Bea har informerat om tider. De som åker söderifrån åker med bussen som Roy kör. Den bussen åker kl. 07.00 från Korpikylä, passerar Hedenäset ca 07.15. Då vet ni på ett ungefär när den passerar om någon ska kliva på efter vägen! Lunchen äter de i skolan matsal, i Övertorneå alltså. Kl. 18.00 är det ytterligare en konsert och den är ni givetvis välkomna på! 


Nästa vecka: På måndag har vi städning inomhus. På tisdag åker vi på skolresan! Ta med badkläder, ett hänglås och ett glatt humör!


På onsdag är det SKOLAVSLUTNING! Kl. 10.00 på skolgården..om det inte regnar förstås! VÄLKOMNA!

Fika i matsalen i vanlig ordning.Den 18/6, tisdag, är det ÅRSMÖTE kl. 17.00 för Hietaniemi Friskoleförening. VÄLKOMNA till skolan, arbetsrummet.Nu önskar vi er alla en fin sommar!


 

GLAD SOMMAR!


Önskar: Fredrik, Patrik, Daniela och MarjaVECKOBREV V.21

ÅK 4-6


Hej!


Detta var sista hela veckan på vårterminen. Nu kommer det många lovdagar framöver. Denna vecka har vi jobbat med egna religioner på SO:n, i svenska gör vi klart skrivjobb, veckans ord, grammatik och läser för fullt. Vi får se om vi hinner läsa 5000 sidor innan sommarlovet, hoppas på det!

Vi har även börjat med elevenkäter och ämnesutvärderingar. Ni kommer att få hem föräldraenkäten med detta veckobrev. Vi vill gärna ha tillbaka den senast 3/6.


Nästa vecka, vecka 22, är det ledigt på torsdag och fredag ( 30/5-31/5 ).


Vecka 23:


På måndag, den 3/6 har vi en städdag. Ta med krattor och handskar, vi ska göra fint runt skolan!


Tisdag, den 4/6 finns skolsköterskan på plats efter lunch.


På onsdag, den 5/6 kommer Roland Mäki från Brandförsvaret, han kommer att jobba med åk 5. Teori och praktiska övningar står på schemat.


På onsdag åker en del i åk 6 till Övertorneå med högstadiet. Då är det konsert, Rock of 80´s - 90´s, på Folkets Hus. En extra konsert på kvällen denna dag, då vi hoppas att ni föräldrar kommer och tittar. 


Torsdag och fredag är det LOV, 6/6-7/6.Vecka 24:


Sista skolveckan!


Tisdag, 11/6, åker vi till Siknäsfortet och till Boden för att bada. Eleverna kommer till skolan i vanlig ordning, men vi vill gärna att ni hämtar hem barnen från skolan sen. Vi är tillbaka ca 18.00. 
Onsdagen den 12/6 SKOLAVSLUTNING kl. 10.00


Bussarna går som vanligt. Elever som ska uppträda bör komma in med ordinarie bussar eftersom vi måste ställa fram instrument, mickar, stolar och dyl. 

De elever som behöver skjuts hem kan åka hem med 13.20 bussen, men de flesta brukar ju åka hem med vårdnadshavare denna dag.


I vanlig ordning bjuder vi på fika efter föreställningen i matsalen.Nu önskar vi er alla en trevlig helg. 

Grattis till alla mammor, Mors dag på söndag!


 


Daniela, Fredrik, Patrik och Marja


INFORMATIONSBREV/VECKOBREV V 18


ÅK 4-6Hej!


En trasig vecka har vi bakom oss, trasig p.g.a Valborg och Första maj. Hoppas alla har haft en fin ledighet.
Nästa vecka v. 19. 


Måndag  och onsdag har åk 6 Nationella prov i matematik.


Tisdag 7/5 MÅSTE majblommeförsäljningen redovisas. Så ta gärna med allt redan på måndag.


Tisdag är det vaccination.Vecka 20:


På tisdag, har vi invigning av cykel och gångvägen kl. 12.30-14.00


Måndag-onsdag E-valTrevlig helg!


Patrik, Fredrik, Daniela och Marja
Hej!


Vecka 16: PÅSKLOV!!!   GLAD PÅSK!


Vecka 17: Torsdag 25/4. Öppet Hus

Busstider denna dag: 15.30 Korpikylä

                                      15.40 Risudden

                                      15.50 Bäckesta                                          15.20 Övertorneå

                                          15.35. Armasjärvi

                                          15.45 Luppio

Hej !


Här kommer lite information om kommande veckor och vad som är på gång.


Denna vecka:


Imorgon 2/4 åker några elever från åk 4-6 tillsammans med elever från åk 3-9 till Överkalix för KM i skidor. De startar från skolan kl. 08.30, de är tillbaka till ordinarie bussar. Fredrik åker dit med eleverna.På torsdag den 4/4 åker vi till Pullinki/Svanstein för att ha en friluftsdag. Bussen startar kl. 08.00 från skolan och kommer att plocka upp eleverna efter vägen, via Armasjärvi. De elever som bor söder om skolan blir hämtade med lilla bussen på morgonen och ansluter till bussen som går kl. 08.00 från skolan. Mat, liftkort och resa ingår denna dag. Om eleverna tänker hyra utrustning så får de själva stå för den kostnaden. Självklart får de åka rattkälke, madrass, pulka och längdskidor också. Hjälm gäller för alla i backen, även de som åker pulka eller annat! Om eleverna vill ta med fika, varm choklad eller dylikt så går det bra, men inget godis vill vi att de har med sig.Nästa vecka är det ERASMUS-vecka. Då har vi gäster från England, Italien, Rumänien och Finland.  Vi kommer att ha olika aktiviteter på skolan, men också runt om i kommunen tillsammans med dem.


Vecka 16 är det PÅSKLOV


Vecka 17 på torsdag, den 25/4 har vi Öppet Hus. Ni är välkomna kl. 17.00. Vi bjuder på fika!

Eleverna kommer till skolan kl. 16.00. Om eleverna behöver skjuts hem denna dag, hör av er till oss. Vi förväntar ju oss att ni alla kommer att finnas på plats denna dag och att eleverna därmed kan åka hem med er. : ). VÄLKOMNA!Nu önskar vi er alla en fin vecka och en fin helg, redan nu!Patrik, Fredrik, Daniela och MarjaGå gärna in på hemsidan: www.hietaniemifriskola.se och läs mer om verksamheten och vad som är på gång.


Vi finns även på facebook! ; )

Information:


Vecka 13 kommer vi att ha utvecklingssamtal på torsdagen den 28/3. Vi kommer att skicka tider för dessa under vecka 12. // Patrik, Daniela och Marja.


Veckobrev v.8

Åk 4-6


Hej!


Här kommer lite information om kommande veckor. Nästa vecka, vecka 9, är eleverna på PRAO. Vi har skickat med uppgifter som vi vill att eleverna ska göra under sin PRAO-period. Detta kommer eleverna att få redovisa muntligt. För att eleverna ska få sina matpengar för dessa dagar så måste eleverna lämna in uppgifterna skriftligt och även redovisa muntligt. Precis som vi alltid har gjort tidigare också.

Vid mån av tid och möjlighet så kommer vi att besöka en del PRAO platser, för att se hur det går för våra elever.


Nästa vecka kommer skolsköterskan, Päivi, att vara här på onsdag och torsdag eftermiddag.


Vecka 10 är det SPORTLOV, ja, tänk vad tiden har rusat iväg.

Hoppas att vi får riktigt fint väder så att alla kan vara ute och röra på sig.


Lite information om resan vi (Patrik, Kalle och Marja) gjorde till England. Vi besökte en skola i Southend, Southend YMCA Community School. Vi fick träffa personer som på olika sätt hade kontakt med skolan och dess elever. Allt från socialarbetare till polisen. Vi fick även träffa elever som gick på skolan och före detta elever som berättade om sin uppfattning om skolan. Givetvis träffade vi pedagogerna på skolan där och våra partners i projektet från Finland, Italien och Rumänien.

Vecka 15 kommer lärare från dessa länder att besöka oss och vi planerar för fullt vad vi ska ha för program när de hälsar på oss. Det är väldigt nyttigt att se hur andra pedagoger jobbar och jämföra de olika arbetssätten med varandra. De olika skolsystemen och hur de fungerar i de olika länderna är väldigt intressant att ta del av också. Vi gör allt detta för att utveckla våran egen skola såklart.  Ni kan, som vi redan berättat tidigare, gå in på hemsidan och följa fliken RASI, Raising aspirations for social inclusion, så hittar ni mer information om detta EU-projekt.


Nu önskar vi er alla en fin helg och ett trevligt sportlov!


Patrik, Daniela och Marja.VECKOBREV V. 5

ÅK 4-6Hej!


Vi har i svenskan skrivit berättelser, läst texter och självklart talat med varandra. Läxorna i vanlig ordning, torsdag och fredag!

Åk 6 har dessutom fått göra en självbedömning i ämnet inför de nationella proven.


I SO:n har vi jobbat vidare med länder i världen.


I NO:n jobbar eleverna fortfarande med jordens och livets utveckling.


På engelskan spelade eleverna ”Med andra ord”, det går ut på att förklara en bild utan att direkt avslöja vad bilden föreställer. Läxan i vanlig ordning till onsdag, glosor!Nästa vecka, vecka 6:


Måndag: Svenska kyrkan kommer att ha samtal med elever i åk 5. Samtalen kommer att handla om identitet, språk, tro, liv och existens. Det kommer att tas bilder, foton och rörliga bilder. En del av er föräldrar har gett samtycke till detta och det är bara dessa elever som kommer att intervjuas. Det är Maria Berglund och Satu Brännström från Luleå Stift som kommer.


Tisdag 5/2. NP i svenska för åk 6, två prov..läsa och skriva


Onsdag 6/2. Får vi besök av en åk 5 från Övertorneå, det är en ny träff på det vi påbörjade i höstas, skolträffen inom Goodsport. Jag  (Marja) kommer att hålla i aktiviteterna denna gång.


Torsdag 7/2. NP i svenska för åk 6, två prov..läsa och skrivaLäxorna varje vecka är fortfarande till onsdag, torsdag och fredag. Kolla med era barn om de har med sig läxor! Vi har upptäckt att en del inte gör eller slarvar med  sina läxor nämligen, lite då och då. Viktigt att eleverna lär sig att ta ansvar.


Nu önskar vi er en trevlig helg!


Daniela, Fredrik, Patrik och MarjaVECKOBREV V 3

ÅK 4-6


Hej!


Andra skolveckan har passerat och ni har vi kommit igång med allt skolarbete.

Förra veckan hade vi en trevlig start på detta läsår och särskilt uppskattat var nog övernattningen som vi genomförde på torsdag. Det är ett fint sätt att få en bra sammanhållning i klassen.


Påminner er därhemma om att vi har läxor i svenska och engelska varje vecka. På måndag får eleverna alla läxor. Engelskan är till onsdag, läsläxan till torsdag och veckans ord till fredag.

Eleverna som läser finska har valt att få glosor i läxa, dessa är från torsdag till torsdag.

I matematiken kommer eleverna att ha läxa från tisdag till fredag f.r.o.m nästa vecka också.


I SO:n jobbar vi vidare med Världen. Vi läser även boken Världsklass som är kopplat till detta ämne under ett pass i svenska. Arbetet med världen sker i mindre grupper och detta arbete kommer att redovisas så småningom.


I svenska jobbar vi med läsförståelse, högläsning, bokprat, och stavning varje vecka.


I NO.n jobbar eleverna med Jordens och livets utveckling.


Vecka 4 och 5 är normala skolveckor, det sker inget speciellt utöver lektionerna.


Vecka 6 kommer de Nationella proven i svenska för årskurs 6 att vara. Det är fyra prov under två dagar. Tisdagen den 5/2 och torsdagen den 7/2. Det brukar vara två läsförståelse delar och två skrivdelar i dessa prov.


Vecka 6 kommer Svenska kyrkan hit för att intervjua elever i årskurs 5. Ni har fått information om detta via ett brev tidigare, där ni som vårdnadshavare skulle samtycka till detta, när det gäller foton, rörliga bilder, teckningar och citat.Nu önskar vi er alla en trevlig helg!Patrik, Fredrik, Daniela och Marja


V 45

ÅK 4-6


Hej där i stugorna!


Höstlovet har varit och vi rusar nu mot jul. I skolan jobbar vi just nu med ÄVENTYR om Vikingatiden. Vi jobbar på som bara den. Vi har läst bakgrundsberättelsen, börjat tillverka en massa sköldar, runstenar, gris, käppar, stolpar m.m. Vi har presenterat äventyret för åk F-3 och de ville såklart vara med på denna tidsresa, som det ju kommer att bli så småningom. Alla SO och svenska timmar går nu åt till detta arbete. På torsdag var vi i skogen och sökte efter en lämplig plats att ha äventyret på. Vi hann inte riktigt klart, men det kommer fler dagar.


Nästa vecka åker vi på teater på tisdag, det är en teater som heter ” Den förskräckliga historien”.


Utvecklingssamtal för samtliga elever i åk 4-6 är på tisdag kväll, mellan kl. 15.30- 17.30. Vi har skickat med tider åt alla i klassen. Om tiden inte passar så går det i vanlig ordning att komma under kvällen, eller bestämma en annan dag och tid med oss. Vi finns här på skolan även på onsdag, eftersom vi då har samtal med högstadieeleverna, så det passar bra att komma då också.


På torsdag 15/11 har vi skolfotografering. Det är som vi nämnt tidigare, eleverna på högstadiet som fotograferar alla familjegrupperna. Det kommer att ske utomhus.


Den 16/11 finns skolsköterskan Päivi på plats.


Vecka 47, tisdagen den 20/11, kl.17.30 har vi ett informationsmöte här på skolan. Ni är hjärtligt välkomna.


Vi har gemensamt med eleverna kommit fram till att vi har obligatoriska uteraster under lunchen varje dag, istället för att sitta och spela på mobilerna, så leker eleverna tillsammans ute på gården. Vi kommer att se över detta och eventuellt införa fler obligatoriska raster utomhus. Eleverna tror själva att det kommer att lösa sig av bara farten när snön kommer, vi håller med om det.


Nu önskar vi er alla en trevlig helg!Daniela, Patrik, Fredrik och Marja
Veckobrev v 42

Åk 4-6


Hej!


Denna vecka har åk 5 haft sitt sista äventyr med Bibeln, i februari är det åk 4:as tur att påbörja denna spännande resa.


På torsdag hade vi redovisning av Vikingatiden för åk F-3. Vi kommer att påbörja arbetet med ett äventyr vecka 45.


Nästa vecka kommer både Patrik och Marja åka på utbildning till Seinäjoki tillsammans med Kalle, så därför kommer eleverna i SO:n få jobba med Världen under en veckas tid. Detta p.g.a att Marja är den som kan vara handledare under äventyret, övriga pedagoger har ej den kunskapen..ännu! Tanken var ju att vi skulle vara borta vecka 44, när eleverna är lediga, men det blev tyvärr ändrat.


Nästa vecka är annars en normal vecka för eleverna. Daniela kommer att ha alla lektioner på mellanstadiet och Fredrik alla lektioner på högstadiet.


SKOLENKÄTEN, från Skolinspektionen som ni fick hem ska lämnas in senast den 26/10, det är alltså förlängt tid på det. Hoppas så många som möjligt svarar på den.


Vecka 44 är det HÖSTLOV


Vecka 45 är det Vi i femman

                Vi startar upp Äventyret ”Vikingarnas hemlighet”Nu önskar vi er alla en trevlig helg!


Patrik, Fredrik, Daniela och Marja


v.37

åk 4-6Hej!


Nu har vi jobbat klart med Demokrati och partierna i Riksdagen. Vi påbörjade arbetet med att kolla elevernas förkunskaper. Arbetet satte igång i grupper och varje grupp fick två partier att läsa om. Sedan har eleverna fått redovisa sina olika delar/partier och gjorde det med bravur. Vi gjorde en utvärdering med eleverna om deras kunskaper efter arbetet och det visade att eleverna verkligen lärt sig en hel del.


Denna vecka har det varit mycket andra aktiviteter förutom skolarbetet. På tisdag var vi på KM i friidrott i Övertorneå. Som vanligt kammade vi hem en del medaljer, men det viktigaste är ju trots allt att vara med och ha kul! Vilket vi hade.

På onsdag var det dags för en skolträff med åk 5 i Övertorneå, de fick b.l.a intervjua varandra och lära känna nya elever. De fick också röra på sig en del och våga lita på nya kompisar. De fick också lyssna på Samir som berättade om sin uppväxt med föräldrar som slogs, droger, alkohol och fängelsedomar. Det handlade väldigt mycket om att våga börja prata om otrevliga saker, tala om när man är ledsen, mobbad, eller utanför. Våga säga som det är, för att det ska bli bättre. Mycket bra upplägg. Tanken är att vi ska ordna en träff här i Hedenäset nästa gång. Vi får se vad vi hittar på då!


Vi har inte haft någon fast läxa ännu, som ni säkert har upptäckt, men eleverna har fått olika läxor trots allt. Som ni också förhoppningsvis har sett ; ) .  Igår fick de redovisa läxan på ett lite annorlunda sätt, de gjorde det klassvis inför varandra. Det fungerade jättebra och de hjälper varandra på det sättet också.

Vi påminner om engelskaläxan de fick i måndags, som ska redovisas på måndag.

Matematiken har kommit igång på ett bra sätt. Nästa fredag ska eleverna ha klarat av grön kurs plus diagnosen i kapitel 1.

I svenska har vi inte ännu börjat med läsningen, men det kommer igång under nästa vecka.


Åk 5 kommer att ha fluorsköljning på måndag-onsdag nästa vecka. Annars är veckan inte uppbokad med massa aktiviteter ännu, så vi hoppas på att jobba flitigt med de ordinarie schemat kommande vecka/veckorna. Det blir första veckan som vi har en ”normal” vecka faktiskt, det ser vi fram emot.


Päivi (skolsköterskan) finns här hos oss på fredag, 21/9, också.


Nu önskar vi er en fin helg!


Fredrik, Patrik, Daniela och MarjaVECKOBREV V 35


Hej!


Nu har två skolveckor redan passerat.Vi har kommit igång så smått med lite skolämnen denna vecka. Lite ändringar har det varit p.g.a att högstadiet varit på sin lägerskola denna vecka.

Första veckan jobbade vi mycket med att göra saker tillsammans som familjegrupp, men också gemensamma aktiviteter med hela skolan, allt för att bygga broar och trygghet i gruppen.

På onsdag förra veckan var vi i bärskogen och denna vecka har eleverna i årskurs 6 fått tillaga pajer och kakor av bären. Det smakade gott!

Torsdag och fredag var det lägerskola i Honkanenjärvi, fantastiskt som alltid. Detta var också första gången som alla elever sov över. Tack för att ni lät oss ta hand om era fina barn. De har blivit starkare som individer nu.


Denna vecka har kulturskolan varit och presenterat sig för våra elever. De gjorde det på ett roligt sätt, med lite teaterinslag och sång förstås. I vanlig ordning är intresset för musik stort här hos oss.


I SO:n har vi jobbat med Demokrati och det stundande valet.

Vi har också tagit upp frågan om mobilfria raster/dagar. Eleverna röstade för en mobilfri dag i veckan. Vi kommer med mer information om detta. V. 36 tar vi tisdag som mobilfri, sen ser vi om vi ändrar dag, eller om vi håller kvar vid den.


Nästa vecka V. 36 på tisdag 4/9 kl. 17.30 har vi FÖRÄLDRAMÖTE, där vi presenterar alla pedagoger som jobbar på skolan detta läsår.


På torsdag är sista dagen för anmälan till KM i friidrott, de flesta har redan anmält sitt intresse.


Skickar med information till åk. 5. Det är folktandvården som vill komma och erbjuda fluorsköljning. Skicka tillbaka den blanketten till oss.


Skolsköterskan, Päivi, kommer på fredag 7/9.


Vecka 37: 11/9 tisdag KM i friidrott

       12/9 onsdag SKOLTRÄFFEN i Övertorneå
Nu önskar vi er alla en trevlig helg!Daniela och Marja

VECKOBREV V 22


Hej! Det börjar dra ihop sig, inte många dagar kvar till sommarlovet nu! Den här veckan har vi arbetat med kust och hav i NO:n och en del har redovisat sina arbeten, resten gör det under nästa vecka. I engelskan börjar de flesta bli klara med sina arbeten om engelsktalande länder. Detta arbete gör vi för att eleverna ska få mer kunskap, dels om olika länder och var de ligger, men också den historiska aspekten kring varför engelskan är så utbredd i världen. Vi tittar även på likheter och skillnader mellan de olika länderna, och jämför med Sverige.


Centralt innehåll i ämnet engelska:


Vardagsliv, levnadssätt och sociala relationer i olika sammanhang och områden där engelska används. (Lgr 11)


Nästa vecka:

Tisdag 5/6 : Vi åker till Övertorneå och tittar på en konsert. De elever som bor i Övertorneå kan gå hem efter konserten, och de som har möjlighet kan hoppa av efter vägen.


Onsdag 6/6: LOV , Sveriges nationaldag


Torsdag 7/6: Vi åker till Boden! Åter på skolan ca. 17.00. Vi hoppas att ni har möjlighet att hämta era barn från skolan denna dag. Hör av er till oss om ert barn behöver skjuts på annat sätt, så löser vi det.


KOM IHÅG! 


Fredag 15/6:  SKOLAVSLUTNING på skolgården kl. 10.00

Vi bjuder på fika i vanlig ordning.

VÄLKOMNA!Trevlig helg! 

// Patrik, Marja och Daniela
VECKOBREV V 20


Hej !


Visst kändes det som om vi hade fått sommar redan, tidigare under veckan? Eleverna var ute på gården och hoppade hopprep, spelade fotboll och brännboll, kan det vara mera tydligt? Skönt med lite värme efter en snörik vinter.


I skolan i övrigt har eleverna haft en matematik och biologi vecka. Eleverna har varit och skådat efter fåglar och andra kryp.


På tisdag hade åk 4 Jännä Raamattureisu och de började med Gamla Testamentet, i vanlig ordning. Fyra tisdagar i rad kommer de att få vara med om denna spännande berättelse, som sker både på meänkieli och svenska. Religionsundervisning på ett roligt och medryckande sätt.


På torsdag var vi till kyrkudden med anledning av Sikprojektet, som fortfarande är i full gång. Denna gång fick vi möta Rolf Lahti som berättade om sikbeståndet och märkning av sikar. Eleverna fick också prova på att håva upp sikyngel, men tyvärr så lyckades vi inte få upp ett enda yngel. Tur att Rolf hade med sig några så att vi fick se hur de ser ut iallafall.


I engelskan jobbar eleverna med olika länder som det talas engelska i. De skriver faktatexter om länderna.


På torsdag var det ju korridorsfest igen och denna gång, passande nog, stod förskolan för sång och uppträdande. Ja, för det var ju Förskolans dag på torsdag.


På fredag var det dags för klassfesten som de tjänat ihop tack vare att de varit flitiga läsare, både hemma och här på skolan. Tjohoo! Vi tittade på film och åt frukter. Ett mycket bra val av tilltugg som eleverna själv fick bestämma på klassmötet i måndags.


Nästa vecka är det Vårkonsert i Övertorneå. De elever som ska vara med på detta åker till Övertorneå på onsdag 23/5 kl. 13.20 för att träna.


Lite information om vad som sker lite längre fram i tiden:


Den 7/6 vecka 23 (torsdag ) åker vi i 4-6:an till Boden för att bada. Vi kommer att vara tillbaka på skolan ca 17.00, så vi hoppas att ni kan hämta era barn denna dag.


Den 15/6  vecka 24 (fredag ) är det skolavslutning kl. 10.00 på skolgården, självklart hoppas vi på vackert väder denna dag. I vanlig ordning bjuder vi på fika efteråt. Hör av er till oss om det mot förmodan är någon som inte har skjuts hem. Till skolan kan eleverna åka med buss om de vill, vi lärare finns ju här på skolan redan på morgonen för att ställa i ordning allt.Trevlig Helg!


Daniela, Patrik och Marja


VECKOBREV VECKA 17

ÅK 4-6


Hej!


Först vill vi passa på att tacka alla er som dök upp på Öppet Hus kvällen. Det kändes så bra att så många kunde komma och vara med under våra lektioner. Vi upplevde kvällen som mycket trevlig på alla sätt, hoppas att ni också hade samma känsla.


Arbetet med bilduppgiften som vi påbörjade under Öppet Hus, har vi nu skickat in till tävlingen. Nu håller vi tummar och tår för att vi ska vinna lite pengar till klassen (för de som inte vet handlade uppgiften om hållbar utveckling).


Nu har vi arbetat klart med Frihetstiden i SO:n. Eleverna har redovisat sina arbeten och de som ville ha skriftliga prov har genomfört detta också. Allt med fantastiska resultat. Nu har vi börjat arbeta med 1800-talet- ett nytt Sverige växer fram. Vi läser om hur folkmängden ökar men också om att fattigdomen ökar. Hur folkskolan införs, hur livet var för kvinnor och barn i städerna. Industrierna blir fler och Sverige blir rikare, men att fattiga människor utnyttjas och miljöproblemen är stora. Hur järnvägar byggs för att köra varor och material till handel och industri och hur riksdagen får större makt men att det främst är rika män som får lov att rösta.


I svenskan jobbar vi med dikter just nu, poesin flödar! Vi har även ett läsprojekt på gång, så läs gärna extra mycket med era barn några veckor framöver. Ja, barnen läser högt åt er förstås, eller tyst för sig själva, helst lite varje dag. Första målet på 2000 sidor har vi klarat av, detta resulterade i att de fick varsin glass på fredag. Nästa mål är 4000 sidor och då ska eleverna få ha en klassfest, vad den kommer att innebära, det får vi se längre fram.


Nästa vecka, vecka 18, har eleverna LOV på måndag och tisdag. 30/4 och 1/5, Valborgsmässoafton och Första maj.

Åk 6 skriver Nationella prov i engelska på onsdag och fredag, 2/5 och 4/5.

På onsdag nästa vecka, den 2/5, kommer vi att besöka biblioteket i Övertorneå. Vi åker kl. 08.45 och är tillbaka till lunch (åk 4 och 5).


Vecka 19 har eleverna ledigt torsdag och fredag, 10/5 och 11/5, Kristi himmelsfärds dag (på torsdag).Nu önskar vi er alla en fin helg, trevlig Valborg!Daniela, Patrik och Marja


vecka 15


Hej!


Vilken vecka vi har haft, vädret har verkligen varit med oss! Våren bjuder in till mycket utomhusvistelse. Snart är hela brännbollsplanen upptinad, det går med rasande fart!


Sexorna har haft nationella prov på tisdag och torsdag och på onsdagen var hela skolan på friluftsdag i Svanstein (Pullinki Ski). Marja har varit sjuk hela veckan, förhoppningsvis kryar hon på sig och är tillbaka på måndag igen! I NOn har vi arbetat med energi och gjort praktiska övningar. I bilden har vi ritat och målat stilleben och en del har arbetat med fotografi och fångat våren på bild. Hela klassen har också börjat träna på pjäser i engelskan som de ska få redovisa för varandra om ett par veckor. På fredagen har en stor del av skolan varit på skid-KM i Överkalix, vi hoppas att det har gått bra för alla!Nästa vecka:


Torsdag: Öppet hus 17-19. OBS! Eleverna börjar 16.00!

Varmt välkomna alla föräldrar, syskon och övriga intresserade på öppet hus för att ta del av vår verksamhet. Vi bjuder på lättare tilltugg!


Bussturen går enligt följande:

15: 20 Övertorneå

15: 35 Armasjärvi

15: 45 Luppio


Eleverna från Ylinenjärvi och Niskanpää hämtas med egen skolbuss.


OBS!! Om ert barn behöver skjuts hem från skolan 19.00, hör av er till oss snarast så ordnar vi det!
Trevlig helg!  // Patrik och Daniela
Veckobrev vecka 13


Hej!

Vi skickar ett veckobrev även denna vecka, så att ni vet vad som händer efter lovet.


Denna vecka:

På måndag hade vi våra utvecklingssamtal med eleverna på mellanstadiet. Samtalen skötte eleverna med glans. De elever som ej kunde komma får boka in sina samtal, antingen att ni gör det hemma, eller att ni kommer in någon annan dag. Hör av er hur ni vill göra!


På onsdag var en stor del av eleverna på KM i pimpelfiske i Svanstein. Kalle var där med eleverna, de kom tillbaka till skolan efter tävlingarna.


Skärtorsdagen (idag) hade hela skolan Skidans dag.


Vecka 14  PÅSKLOV


Vecka 15


Tisdag: NP Ma åk 6


Onsdag: Friluftsdag i Pullinki


Torsdag: NP Ma åk 6, försäljning av Majblommor påbörjas, skickar med information om detta.


Fredag: KM i skidor i Överkalix          Önskar Daniela, Patrik och Marja
VECKOBREV VECKA 11

ÅK 4-6


Hej!


Äntligen har vårsolen börjat lysa därute, kanske all den här snön som fallit ner, snart börjar smälta.


I svenska har vi jobbat med läsförståelse denna vecka, vi har läst korta texter och svarat på frågor om dessa texter. I vanlig ordning har eleverna haft läsläxa.


I SO:n har vi börjat jobba med historia, frihetstiden. Vi kommer att läsa om hur befolkningen i Sverige-Finland tredubblades under 1700-talet. Hur antalet jordlösa lantarbetare (pigor och drängar) växte. Hur köpmän, bönder, lantarbetare och andra grupper levde. Om 1700-talets vetenskapsmän, yttrandefrihet och frihetstiden och Gustav III:s envälde efter frihetstiden.

Eleverna jobbar på lite olika sätt med detta område. En del jobbar enskilt och en del i grupp. Några kommer att ha skriftliga prov och resten redovisar sina arbeten muntligt. Eleverna har fått välja själv hur de vill jobba med kapitlet.


Idag var åk 6 på en föreställning som Norrbottens teatern visade på Folkhögskolan. Tio över ett hette den. Det var en rapp och humoristisk föreställning om nära vänskap och kärlek mitt under en historisk stadsflytt.


Nästa vecka: Vi kommer att åka till Karungi hembygdsgård för att informera om våran fantastiska skola för föräldrarna där. Vi kommer att ge en presentation och även ta med några högstadieelever som får berätta om hur det är att gå på skolan.Vecka 13:


På måndag den 26/3 kommer vi att ha våra utvecklingssamtal med eleverna på mellanstadiet. Tiden är mellan 16.00- 18.00. Alla pedagoger som eleverna har kommer att finnas på plats. Elevledda samtal kommer det att vara som tidigare, så eleverna sköter samtalen med er i vanlig ordning. Det finns självklart möjlighet att haffa oss lärare för eftersnack. Välkomna när det passar er!


Den 29/3, skärtorsdag har hela skolan Skidans dag. Denna dag åker vi

hem med Länstrafikens buss som går kl.13.20 från hållplatsen vid stora

vägen. Vi pedagoger kommer att följa eleverna dit. Lilla bussen går

13.20 från skolan och kör ordinarie rutt.

Denna dag är det även KM i skidor, i Överkalix,  det är fyra elever som kommer att delta från familjegruppen. Mer om detta kommer berörda att få information om längre fram.


Sen är det ju PÅSKLOV!  Trevlig helg! // Patrik, Daniela och Marja


Hej!


Det har kommit till min kännedom att lössen dykt upp igen bland eleverna i klassen. Nu är ju alla ute på PRAO, så kolla gärna era barn under sportlovet, så minimerar vi risken att det fortsätter smitta.


Mvh Marja
VECKOBREV V 7

ÅK 4-6


Hej!


Denna vecka har vi varit i Övertorneå och spelat innebandy. Flickorna tog hem guldet och pojkarna silver, helt fantastiskt!

På onsdag hade vi korridorsfest och det blev en lyckad tillställning.

Nästa vecka (8) är det slöjdvecka, slöjden startar på tisdag.

Skolsköterskan finns på plats fredagen den 23/2.


Vecka 9 är eleverna på PRAO.

Skriv var eleven ska vara på PRAO här nedan, vårdnadshavaren ska skriva under. Lämna in till Marja på måndag 19/2!


Vecka 10 är det SPORTLOV


Vecka 12 kommer vi att ha utvecklingssamtal, mer information kommer längre fram.


Trevlig helg!   Daniela, Patrik och Marja______________________________________________________________

PRAOPLATS:__________________________________________________ELEVENS NAMN: ______________________________________________VÅRDNADSHAVARENS UNDERSKRIFT: ________________________________VECKOBREV V 5

Åk 4-6


Hej!


Tiden rusar iväg när man har roligt, så känns det verkligen just nu. Eleverna jobbar på flitigt med alla ämnen och vi har ju kommit igång bra med allt.

Denna vecka har vi haft provet i SO, som jag skrev om i förra veckobrevet redan. Viktig kunskap om lagar och regler.

Vi har startat upp ett nytt läsområde också. Årskurs 6 läser En ö i havet och 4-5 läser Skriet från vildmarken. Vi jobbar både med högläsning, läsläxor, diskussioner och skriftliga förhör. Vi kommer även att se filmerna Skriet från vildmarken och En ö i havet, när vi läst klart böckerna.

Eleverna har också skrivit klart sina sagor och det har resulterat i en bok, fylld med fantastiska sagor om prinsar och prinsessor, men också häxor, monster, grisar och troll...ja, ni kan ju föreställa er hur kul det varit att få höra på dessa fina, roliga och spännande sagor!

Vi har påbörjat lite andra skriva jobb under veckan. Både välskrivning och korta berättelser. Dessa samlar eleverna i egna skrivhäften och det kan mycket väl vara så att de någon gång får en liten läxa att göra hemma också.

I SO:n kommer vi att jobba lite mer med Europas länder, detta gör vi med hjälp av korta texter om länderna och frågor till detta. Det blir alltså lite läsförståelse också i SO:n, vilket är bra.

Åk 6 har haft Hemkunskap denna vecka, på tisdag och onsdag.


Nästa vecka:

MÅNDAG: ELEVERNA LEDIGA, lärarna har U-dag

TISDAG:    NP Svenska åk 6

TORSDAG: NP Svenska åk 6

        Övernattning på skolan! Eleverna får ta med sig något att sova på/i,             (madrass, liggunderlag, sovsäck),hygienartiklar, kläder för utevistelse, badkläder och ett glatt humör!

          Vi kommer att fylla dagen/kvällen med en massa aktiviteter. Fredagen          blir en ”vanlig” skoldag, vi jobbar in två halvdagar som eleverna kommer          att ha längre fram.Det är ju även finska denna dag.

          I vanlig ordning så är det helt okej att eleverna tar med sig lite godis,           chips eller annat gott att mumsa på till kvällen och denna dag får de även          dricka läsk om ni som föräldrar tycker att det är okej. Energidrycker vill vi däremot inte se!


Vecka 7:

TISDAG: KM-innebandy, alla från mellan-och högstadiet åker dit.


Nu önskar vi er alla en trevlig helg! // Patrik, Daniela och Marja
Veckobrev v 3

Åk 4-6


Hej!

Nu har vi kommit igång med vårterminen, med väldig fart.


I svenskan jobbar vi med sagor nu. Vi har redan hunnit läsa och lyssna på sagor. Eleverna har denna vecka börjat skriva en egen saga som de sedan ska få berätta för varandra.

I NO:n jobbar eleverna med kroppen och nästa vecka på torsdag har de prov.

I engelskan har de läst och arbetat med två berättelser om Robin Hood.

I SO:n jobbar vi med lagar och regler. Eleverna bestämde själva innan jul att de vill ha ett skriftligt prov och därmed kommer de att ha detta, det blir vecka 5.

I musiken har vi börjat skriva om en artist/grupp, eleverna ska samla material till ett collage.


Som ni fick information om innan jul så kommer finskan (modersmål) att vara på fredagar, var tredje vecka, efter lunch. Denna fredag var första träffen.


Skolsköterskan Päivi Ylisirkka är tillbaka efter tjänstledigheten. Hon kommer att vara här första gången den 26/1.


Vecka 6 kommer vi påbörja de Nationella Proven. Svenska är det första ämnet.


När det gäller läxor så gör vi som i höstas, det blir olika läxor beroende på hur veckorna ser ut.


Vi skickar med ett idrottsschema med detta veckobrev också, den gäller fram till påsk.


Nu önskar vi er en trevlig helg!  // Daniela, Patrik och Marja
Veckobrev v. 50


Sista veckorna på denna termin är snart över. Årskurs 6 har haft Nationella prov i svenska och matematik. Nästa vecka kommer jag att genomföra provet i engelska. Vi har avslutat arbeten denna vecka, så att inget blir liggande till nästa termin. Det traditionella luciafirandet var som vanligt helt magiskt i kyrkan. Vilka duktiga elever vi har, de sjunger så att ögonen tåras på åhörarna.

Nästa vecka är det JULSTÖK. Vi kommer att träna inför julfesten och göra lite annat roligt också i klassen. En lite annorlunda vecka som vanligt. 


Vecka 51:

Måndag: Julstök

Tisdag: Julstök

Onsdag: Julstök

Torsdag: 21/12 börjar eleverna 14.30, JULFESTEN startar 17.30 för föräldrar, syskon, mor-och farföräldrar. Som tidigare hjälps vi åt att bära undan stolar och musikinstrument. Därefter serveras det julfika hos Nina i restaurangen och sen är det JULLOV!


Torsdagens skjutsar:


13.40 Övertorneå

14.00 Armasjärvi

14.15 Luppio

14.30 Skolan


Kalle kör lilla bussen denna dag och plockar upp eleverna från norra kommundelen. Tiderna meddelar Kalle till vederbörande.


Inga bussar hem, hör av er om ni inte kan lösa hemresan.


Fredag: JULLOV


Från och med den 1/1-18 kommer vi att ha nya telefonnummer.


Skolan: 070-5861928

Björken: 070-5861921

Solgläntan: 070-5861920


Vårterminen startar den 10 januari kl. 08.30 för eleverna.


Tack för denna termin!  Patrik, Daniela och Marja
Veckobrev v. 46

Åk 4-6


Hej!


Nu är vi igång efter höstlovet. Förra veckan hade vi besök av en forskare vid namn Andreas Broman. Detta var en del av projektet Sommarsiken, som fortfarande pågår. Han berättade om sikens vandring från havet till älven och visade även bilder och film på radiosändare som de sätter på sikarna. En mycket uppskattat lektion i ämnet. Vi fick även se en film om hur man fiskar med kolknät, kolkfiske, på finska sidan. Vi får se vad nästa del blir, självklart hoppas vi få följa någon sik som vandrar upp i älven, det var iallafall tanken tidigare. Vi får se vad det blir. Alltid uppskattat med föreläsningar utifrån!


Denna vecka har vi haft utvecklingssamtal och det är ju alltid trevligt att få möta alla föräldrar och positivt att ni får ta del av era barns vardag här på skolan. Hoppas alla har fått veta en massa saker som eleverna har jobbat med under terminen.


I SO:n har eleverna fått göra sitt prov om Europa och nu har vi börjat jobba med religion. Närmare bestämt Nya Testamentet. Passar ju bra såhär inför jul, ja, det är snart jul!


I svenskan jobbar vi ännu med Fröken Europa boken eftersom vi har några kapitel kvar i den boken. Arbetet går bra och eleverna jobbar flitigt med att läsa och svara på frågor kring boken.


I NO:n jobbar eleverna med kroppen.


På musiken har eleverna fått redovisa sina sånger för varandra. De har fått välja en låt och skrivit egna texter till låtarna och idag var det alltså dags att uppträda för varandra.


Denna vecka har eleverna haft modersmål, finska, med Jenny Hjort-Rova.


Nästa vecka har eleverna block i engelska, som Daniela kommer att hålla i. Hon har läst engelska på lärarutbildningen och har således kompetens för det.


För eleverna i årskurs 6 startar de Nationella proven under kommande veckor. Nu på höstterminen gör de muntliga prov i engelska, svenska och matematik. Vi skickar med information om detta till dem det berör.Nu önskar vi er alla en fin helg!Patrik, Daniela och MarjaVeckobrev v 42

Åk 4-6Hej!

Nu har vi kommit en bra bit in på höstterminen. Arbetet i de olika ämnena är i full gång och eleverna jobbar på bra. Självklart är det en liten omställning nu när vi jobbar med blockläsning. Alla veckor ser olika ut, både för eleverna och oss lärare.


Vi har i svenskan jobbat med Fröken Europa boken som är kopplat till arbetet i SO:n där vi jobbar med Europa. Vi jobbar med högläsning och bearbetar texterna, ibland muntligt och ibland skriftligt. I SO:n jobbar vi i grupper och det arbetet ska sedan redovisas i tvärgrupper och sedan kommer varje elev få ett litet prov på sitt eget område. Eleverna kommer att få tid att läsa inför detta test, både hemma och i skolan.


Varje vecka har vi läxor från måndag till torsdag som jag skrev i förra veckobrevet. Ibland har vi givetvis även andra läxor. I t.e.x engelska brukar de få glosor från tisdag till torsdag, de veckor som de har två pass engelska, det är ju inte varje vecka. Engelskan kommer de ju också läsa i block och då blir det ju mer intensivt.


Nästa vecka, vecka 43:


Kalle på semester hela veckan


E-val torsdag och fredag

Eleverna kommer att få göra sina val på måndag.


Vecka 44:

HÖSTLOV


Vecka 45: slöjd  (4-6) och hemkunskap (åk 6)


Nu önskar vi er en trevlig helg och ett härligt höstlov!


Daniela, Patrik och Marja

Veckobrev vecka 40

Årskurs 4-6

Hej i höstrusket!

Denna vecka har eleverna jobbat vidare med boken Fröken Europa i svenskan. I SO:n jobbar eleverna med Europa, återigen ett arbete som är ämnesövergripande, bild får vi också med i detta arbete.Eleverna har jobbat lite mer med matematik denna vecka också och de flesta har snart hunnit jobba klart med första kapitlet.I NO:n har eleverna jobbat med fjällen.På torsdag var det KM i orientering, vilka fantastiska resultat eleverna gjorde i vanlig ordning.


Nästa vecka:På måndag den 9/10 är skolsköterskan Maria här.

Vecka 42:Skolläkaren Marja och skolsköterskan Maria är här på fredag, den 20/10.

F.r.o.m nästa vecka börjar vi med läxor varje vecka, från måndag till torsdag, det kommer att vara varierande läxor, i olika ämnen. Vi börjar med matematik!När det gäller idrott så är de ute så länge det är barmark!


Ha nu en trevlig helg!Patrik, Daniela och Marja

Hej!


Förra veckan har eleverna haft MA/NO-block. De fick sina matteböcker och arbetar med olika saker, fyrorna med taluppfattning ,femmorna med stora tal och sexorna med decimaltal.

I NO arbetar vi med fjällen och eleverna har fått se film, läsa, skriva och illustrera egna bilder till området.

I idrotten har de haft orientering som även fortsätter denna vecka.

I onsdags åkte vi till Övertorneå för att tillsammans med Svarträvens skola delta i Goodsport, som är ett skolprojekt som har som syfte att minska utanförskap, främlingsfientlighet och segregering genom ökad kunskap om varandra och den miljö vi lever i. Vi kommer att ha återträffar längre fram, både på hösten och våren.


Denna vecka:


Onsdag: Skolsköterskan finns på plats

    Gränsskolkampen i Ylitornio


Torsdag: Skolfotografering, det var majoriteten av föräldrarna som ville ha detta. Givetvis kan man avstå från att ta egna foton om man inte vill ha dessa.


V.40

Torsdag: KM i orienteringNu önskar vi er alla en trevlig vecka!Patrik, Marja och DanielaVECKOBREV V 22 ÅK 4-6


Hej!


Först och främst måste jag be er alla föräldrar om ursäkt för föräldraenkäten som jag skickade ut förra veckan till er! Den var verkligen inte komplett. Jag är bara människa jag också och det blev lite bråttom att hinna kopiera upp enkäterna och då blev det som det blev! Förlåt!


Sista veckorna av vårterminen är här, redan! Vi har jobbat på som bara den för att färdigställa arbeten som vi påbörjat. Eleverna har redovisat sina historiearbeten för varandra och som vanligt blev det riktigt bra!


På torsdag var vi till Överkalix på älgfarmen och det är alltid lika roligt att få göra en liten resa innan sommarlovet tillsammans med eleverna.


Idag har eleverna fått läsa upp sina bokrecensioner, vi har ju haft ett läsprojekt denna termin, som jag berättat om tidigare. Jag bjöd eleverna på glass för deras fina arbeten och för att de varit flitiga läsare under terminen som gått.


Nästa vecka:


Måndag och tisdag LOV

Onsdag: städar , delar ut lite priser i klassen, ser på film och myser på!

Torsdag: Fotbollsturnering!


Fredag: SKOLAVSLUTNING kl. 10.00 på skolgården, vid dåligt väder är vi i gymnastiksalen. VÄLKOMNA! I vanlig ordning bjuder vi på tårta innan sommarlovet börjar.


  Om någon behöver skjuts den sista skoldagen så kan ni kontakta oss på skolan,   så ordnar vi med det!Vi träffas igen till hösten. Höstterminen startar måndagen den 28/8, vi meddelar om tiden närmare skolstarten.GLAD SOMMAR!

Önskar: Daniela och Marja

Veckobrev v.20

Åk 4-6
Hej alla föräldrar till elever i årskurs 4-6!

Här kommer lite information om vad vi jobbar med just nu och vad som händer under kommande veckor.


I SO jobbar vi med forntiden. Vi jobbar utifrån pusselmetoden som är en del av äventyrspedagogiken. Eleverna jobbar först enskilt, sedan i grupp och avslutar med att redovisa sina arbeten för varandra. Efter redovisningen har de ett skriftligt prov på ämnesområdet.


I matematiken har vi repetition av de olika räknesätten, bråk, procent, sannolikhet, ekvationer, geometri, vikt, volym och koordinatsystem.


I svenskan har vi läsläxa i vanlig ordning från måndag till onsdag.

Eleverna kommer inte ha någon mer engelskaläxa p.g.a lov, e-val och en resa.


Nästa vecka, vecka 21:

Måndag: Föräldraenkät delas ut, inlämnas senast onsdag 24/5.

Måndag och tisdag : Uteidrott

Torsdag och fredag - LOV


Vecka 22:

Torsdag 1/6 - Vi åker till älgfarmen i Överkalix


Idrott v.21: Måndag:  uteidrott, brännboll

Tisdag: uteidrott , brännboll


Idrott v. 22:Måndag: Uteidrott, fotboll

Tisdag: Uteidrott, rugbyV.22 Torsdagen den 1/6 kommer vi att ha en FIXARKVÄLL  kl. 18.00 på skolan. Då hoppas vi att alla föräldrar kan komma och hjälpa till.


Trevlig helg önskar Daniela och Marja
 

Veckobrev v.18Hej i vårsolen!


Äntligen har asfalten smält fram och brännbollsplanen används flitigt under rasterna!


I SO har vi börjat arbeta med forntiden (sten/brons/järnåldern samt vikingatiden). Eleverna arbetar i tvärgrupper och kommer själva få bestämma hur de vill redovisa sitt arbete.


I NO har eleverna förra veckan byggt broar som sedan fick tävla mot varandra i hållbarhet. De har också fått rösta om vilken som hade bäst design.


I bilden har eleverna fått måla parafraser(omskrivningar) av kända konstverk, bl. a av Vincent Van Gogh och Edvard Munch. De färdiga konstverken ramas in och kommer att hängas upp i entrén för allmän beskådan.


Vi kan också meddela att de nationella proven för årskurs 6 nu är genomförda.


Nästa vecka:

- på tisdag kommer årskurs 5 få vara med om en brandövning. Roland Mäki från räddningstjänsten i Övertorneå kommer jobba både med teori och praktiska övningar tillsammans med eleverna.

tisdag, onsdag och torsdag kommer Marja vara borta pga. studier. Daniela finns på plats och håller då i lektionerna.Trevlig helg!


// Marja och Daniela

Veckobrev v 14

Åk 4-6


Tiden rusar iväg. Nästa vecka går vi på PÅSKLOV! Förstår ni det?


Denna vecka har vi haft Nationella prov med åk. 6 i matematik. Som vanligt kommer jag att göra en sammanställning när jag har rättat alla delarna, som ni får ta del av.


Åk 4 har haft sin första träff med Sari och Maria som håller i Jännä Raamattureisu. Det blir två träffar till. Vi har prickat in rätt tid för besöken denna gång, eftersom vi jobbar med Gamla Testamentet i religion samtidigt.


Eleverna har fått redovisa sina arbeten under veckan som varit och som vanligt är jag som lärare väldigt stolt över deras arbeten med grupperna.

Vi avslutade denna vecka med att se filmen Prinsen av Egypten, som har kopplingar till det som eleverna har läst och jobbat med. Daniela och jag bjöd eleverna på lite fika till filmen.


På skärtorsdag 13/4 slutar eleverna efter lunch. Bussen går hem 11.30!


OBS! Vi vill att eleverna tar hem sina skidor och skridskor när påsklovet börjar. De kommer ej att behöva denna utrustning efter lovet.


Efter påsklovet kommer vi få elevbesök i klassen, alltid lika roligt!


Nu önskar vi er alla en Glad Påsk!

Daniela och Marja


Veckobrev v. 12


Åk 4-6

Hej!


Här kommer ett extra veckobrev eftersom vi har en del att informera om angående nästa vecka.


På tisdag 28/3 är det Skidans dag på förmiddagen. Vi åker skidor, valfria sträckor. Vi startar vid 9 tiden ungefär. Ingen tävling med andra ord!


På onsdag 29/3 är det KM i skidor för de elever som har anmält intresse. Det var 7 elever som visade intresse för att vara med på dessa tävlingar, som precis som DM kommer att gå av stapeln i Överkalix. Vi ordnar skjutsar dit via skolan.


På torsdag den 30/3 åker vi till PULLINKI för att åka slalom, pulka, längdskidor och pimpla. Självklart är det hjälmtvång på alla som åker i backen!!!


OBS!! Bussen kommer att plocka upp eleverna efter vägen norrut. Bussen åker från Hedenäset kl. 08.00 och kör via Luppio, Armasjärvi, Turovaara och Övertorneå till Svanstein. På tillbakavägen hoppar eleverna av bussen hemma, eftersom den kör samma sträcka tillbaka sen. Vi är tillbaka i Hedenäset ca. 15.00.

Elever från Bäckesta och Risudden åker i vanlig ordning till skolan på morgonen och kommer att få skjuts hem efter dagen. Vi har alltså en hel friluftsdag, VINTERDAG, den dagen.


Påminner om att eleverna i åk 6 har Nationella prov den 3/4 och 5/4 i matematik.

Ha nu en trevlig helg!

   Önskar:Daniela och Marja
Veckobrev v. 11


Åk 4-6


Första skolveckan efter PRAO och SPORTLOV är nu gjord. Vi har jobbat med att starta upp alla arbeten i de olika ämnena.


Åk 5 hade sin sista träff med Maria och Sari som har berättat om Nya Testamentet (Jännä Raamattureisu). Åk 4 kommer att få påbörja sin resa med Gamla Testamentet vecka 13.


I matematiken har eleverna fått göra lite repetitionstester för att se om de besitter sina kunskaper i det som de jobbat med hittills. Vi riktar in oss på uppställningar nu då vi ser att det behövs lite repetition för åk 5 och 6 och för åk 4 andra introducerar vi det nu.


I svenska har vi börjat läsa två nya böcker, en för åk 4-5 och en för åk 6.

Vi jobbar med ord i texten, förklarar betydelsen och även synonymer. Eleverna kommer att få läsläxan varje måndag till onsdag. De ska läsa texten och sedan skriva tre frågor till den i sitt häfte. Vi jobbar sedan med elevernas frågor när vi har läxförhör, de får även läsa högt för varandra.


I SO:n jobbar vi med Gamla Testamentet. Vi har hunnit diskutera och läsa om skapelseberättelserna och eleverna har fått läsa några sidor om berättelserna i Bibeln. De kommer att jobba i grupper framöver och det arbetet ska sedan resultera i små teaterpjäser som de får redovisa för varandra.


I engelskan jobbar vi med texter, ordförståelse och med Karin jobbar de med den muntliga delen.


NÄSTA VECKA:


Tisdag  utvecklingssamtal F-3

Onsdag utvecklingssamtal 4-6 kl. 15.00 - 19.00 !!!!

Torsdag utvecklingssamtal 7-9


Vecka 13: Tisdagen den 28/3-17 kommer vi att åka skidor så det står härliga till. Tidigare år har vi haft skidtävling, men i år kommer vi att ha Skidans dag!  Vad är då Skidans dag, jo en trevlig skiddag för både stora och små på skidor, hela skolan åker skidor utifrån egen förutsättning och sträckan är valfri. Vi har lilla elljusspåret ca 2km, stora elljusspåret ca 3 km och ett 400 meters spår. 

Varmdryck serveras


 Vinterdag :torsdagen den 30/3, mer information om denna dag

kommer lite längre fram!


Vecka 14: Måndag 3/4  och onsdag 5/4  Nationella prov i matematik för åk 6.Nu önskar vi alla en fin helg!


Daniela och Marja
VECKOBREV V 8

ÅK 4-6


Hej!


Denna vecka har vi varit fullt upptagna med att färdigställa rekvisita till Sikgalan, som var i torsdags. Vilken bra föreställning det blev.Vi hade även skrivit en egen låt och tränat in den. Vilka fantastiska elever vi har!


I måndags hade vi föräldramöte, som ni ju vet. Vi gick igenom hur elevledda utvecklingssamtal går till och framförallt varför vi har dessa! Vi pratade också om hälsans betydelse och föräldrarna som var här fick träffa alla nya ansikten i personalen.


Vi i 4-6:an har nu Daniela Jakobsson hos oss som resurs. Hon har jobbat på skolan tidigare och är även bildlärare för högstadiet. Hon jobbar även med städning på skolan och läser till lärare på distans.


Åk 5 har haft Jännä Raamattureissu i onsdags och kommer att träffa Sari och Maria, som håller i det, en gång till efter sportlovet. ÅK 4 kommer att få vara med om detta längre fram under terminen.


På onsdag var Ida Brännström på besök hos oss. Hon jobbar med radioprogram som vänder sig till barn Hon berättade att hon vill ha frågor om naturen som eleverna sedan ska få ställa till experter. Detta kommer att vara på meänkieli och spelas in i Soukolojärvi (Emmastugan) den 16:e mars. Mer om detta lite längre fram!


VECKA 9  PRAO


VECKA 10 SPORTLOVNu önskar vi alla elever en fin PRAO vecka och ett välbehövligt sportlov!


Trevlig helg!Daniela och Marja
INFORMATION:


Eleverna i åk 4-6 har PRAO v. 9, de har fått den informationen via ett brev hem också.

Påminner även om att vi har FÖRÄLDRAMÖTE på måndag, 20/2 kl. 18.00-19.00.


VÄLKOMNA! Vi bjuder på kaffe och kaka.VECKOBREV v.4

ÅK 4-6


Hej!


Vi har jobbat med religion i So: n. Eleverna jobbar med grupper och ska redovisa sina arbeten för varandra under kommande vecka. De arbetar med ursprungsfolkens religioner, samernas religion, asatron och hur kristendomen förbjöd dessa trossamfund. Vi kommer sedan att läsa om Gamla Testamentet.

I No:n har vi jobbat med fysik, värme , kyla och väder. Vi har läst och gjort expriment om vad som leder värme och vad som isolerar. Nästa område kommer att handla om naturen på vintern och detta kommer Ronja Kiira hålla i tillsammans med mig, detta arbete kommer vi att påbörja kommande vecka.

I svenskan jobbar vi vidare med läsning och eleverna får både läsläxor och skrivuppgifter till boken Mitt liv som Gameboy-nörd, som jag berättat om tidigare.

Åk 5 har haft fluorsköljning under veckan som varit, det blir säkert fler gånger längre fram under terminen.


Nästa vecka tänkte jag att vi skulle påbörja arbetet med sommarsiken också, eller en fortsättning på arbetet med det. Vi ska vara med på en Gala (Siikagala) på folkhögskolan den 23/2, där det är tänkt att vi ska visa upp något som vi kan om siken. Vi funderar på att göra en liten teater med musik, vi får se! Lennart Mansikka var ju här den 18/1 och berättade en hel del om fisket, förr och nu, så vi fick veta väldigt mycket om ämnet.


Vecka 6


NP ÅK 6 i svenska Tisdag 7/2 och Torsdag 9/2


Nu önskar jag er alla en trevlig helg!


MarjaVeckobrev vecka 2


Åk 4-6


Hej!


Nu har vi dragit igång vårterminen 2017. Innan vi vet ordet av det så är det sportlov, tro mig. Eleverna har verkligen inte fått vara på latsidan denna första skolvecka. Vi har kommit igång med skolarbeten ordentligt på en gång.


I svenska jobbar vi nu med en gemensam bok som heter Mitt liv som Gameboy-nörd. Vi har bokprat, läsläxor, illustrationer, citat, högläsning och skrivuppgifter till boken. Vi kommer att avsluta med en slutuppgift där eleverna skriver en recension. Åk 6 kommer att få betygskriterierna av mig innan de sätter igång med skrivandet.


I SO  jobbar vi med ett nytt arbetssätt som heter Pusselmetoden. Vi jobbar enskilt, i grupp och i tvärgrupper, sedan gör vi en utvärdering av arbetet, både enskilt och gruppvis. Det vi jobbar med är Sociala skyddsnät för barn i olika livssituationer, i skolan och i samhället. Vi pratar om varför man går i skolan, vem som bestämmer och  vad man gör när det inte fungerar i skolan.


I vanlig ordning har eleverna glosor i engelska till torsdagar.


I matematiken jobbar vi med problemlösning utöver det vi jobbar med i boken. Multiplikationstabellen testar vi på måndagar som tidigare.


I NO ska vi börja med kapitlet om värme, kyla och väder.


Nästa vecka kommer vi att ha Ronja Kiira hos oss, och fem veckor framåt. Hon läser till lärare och ska vara på sin första VFU (verksamhetsförlagda utbildning). Vi välkomnar henne med öppna armar!


På onsdag den 18/1 kommer vi att ha besök av Lennart Mansikka som kommer att berätta om kolknot, landnot och flytnät, detta i samarbete med EU-projktet om sommarsiken, där vi är med.


Nu önskar jag er alla en trevlig helg!


Marja

Veckobrev v. 48

åk 4-6


Hej!


Höstterminen lider mot sitt slut. Adventsstjärnorna är tända och det glimmar lite extra i barnens ögon. En härlig tid. Men självklart har vi massor med skolarbeten att utföra trots detta.

Vi har börjat öva inför Lucia. Kolla med Ert barn vad de valt att vara i luciatåget, så att ni vet vad för kläder som behövs. Vi vill att ni tar kläderna, tärnaljus och glitter till skolan senast torsdagen den 8/12!


Nästa vecka kommer åk 6 att ha ett muntligt nationellt prov på tisdag i svenska.

Alla har matematikprov på onsdag (kapitel 1 och 2). Åk 4-6 alltså.

Nästa vecka på fredag är skolsköterskan här för sista gången denna termin.

Fluorsköljning för elever i åk 5 nästa måndag, tisdag och onsdag.

Vi kommer också att börja träna inför julmusikalen nästa vecka, det är ganska mycket arbete som kommer att krävas, eleverna kommer att få ta hem och träna en hel del också, så de känner att det sitter inför julfesten.


Vecka 50 har vi LUCIA på tisdag 13/12, kl, 08.15 i kyrkan. Fika i matsalen efteråt. Varmt välkomna!

Onsdag 14/12 har årskurs 6 nationellt, muntligt prov, i matematik.

Den 15/12 har eleverna en övernattning på skolan, vi kommer att ha kvällsskola med olika aktiviteter. Eleverna är sedan lediga på fredag. Vi fixar med skjutsar hem! Det kommer att bli en spännande skoldag.


Julfesten kommer att gå av stapeln 21/12 kl.18.00, sedan är eleverna lediga på torsdag. Återkommer med mer info i nästa veckobrev!


Nu önskar jag er alla en fin andra advent och en fin helg!


Marja

VECKOBREV V 40

Åk 4-6


Hej 

Den här veckan har vi haft skolfoto på torsdag. Vi har börjat jobba med Sveriges landskap. Alla har fått varsitt landskap som vi ska jobba med och sen redovisa på valfritt sätt. I matematiken har alla börjat jobba med kapitel 2 och vi i sexan jobbar med %. I NO:n jobbar vi med fiskar och groddjur. Och vi har haft läsläxa i NO:n denna vecka,det blev ett skriftligt läxförhör. Varje måndag har vi multiplikations test.


/Oskar åk6Hej igen!


Först och främst vill jag tacka alla föräldrar som kom på våran trivselkväll i tisdags!

Precis som Oskar skrev så jobbar vi vidare med alla skolämnen och jag måste säga att det är ett riktigt kreativt gäng elever som jobbar flitigt på alla lektioner.

Jag vill också nämna att Julia Ylinenpää jobbar tisdag-torsdag i elevgruppen som resurs. Hon är så välkommen tillbaka!


Vecka 42 på torsdag, den 20/10, ska vi vara till Övertorneå. Vi ska besöka ICA och biblioteket. På ICA ska vi bekanta oss med frukt och grönt, temat är ”Kompis med kroppen”. På biblioteket hoppas vi att vi får en massa bra förslag till bokläsning för alla.

Vecka 42 , fredag den 21/10 kommer även skolläkaren Marja Holm på besök och ska träffa några elever för vaccination.


Vecka 43 är Skolinspektionen på plats, tisdag och onsdag, detta har ni ju fått information om tidigare.Jag vill även påminna om att eleverna ska ha kläder med sig när det är idrott. Många springer med alldeles för tunna kläder ute och det är ju faktiskt ganska kallt! Påminn era barn om att klä på sig ordentligt.


Trevlig helg önskar Julia och Marja


Veckobrev v 37

Åk 4-6

Hej!

5:orna har börjat med fluorsköljning. 4:orna har varit i Kukkolaforsen och tittat när dom fångar sik, de var där med Marja och då fick Kalle vikariera åt 5-6:orna. På bilden håller vi på med att göra vapensköldar. Veckans mål i matte var att göra diagnosen. // Julia åk 6


Denna vecka har åk 4 varit till Kukkolaforsen på tisdag, precis som Julia skrev. Eleverna fick vara med om att håva, halstra och äta sik. De fick också höra om sikens vandring i Torneälven, birkarlar, smör och laxexport, rieska, flottning, nätting, ljustring, notfiske, kustfiske och pator. En väldigt intressant dag, för både lärare och elever.


Vi jobbar vidare med skogen i NO:n och med Sverige i SO:n. I svenska har vi nu läst ut boken Hemliga trean och blåbärsmysteriet, eleverna har fått skriva bokrecension på den. Vi har även varit i kontakt med författaren och hon berättade för oss att hon kommer att ge ut fler mysterieböcker till våren, vi väntar med spänning!


Nästa vecka: v. 38


Onsdag 21/9 är det gränsskolkamp i friidrott. Vi har 8 elever som ska delta på det.


På fredag 23/9 kommer Daniel Särkijärvi till skolan för att ge eleverna en föreläsning om minoritetsspråken.


På fredag är skolsköterskan här.


Vecka 39:

Torsdag 29/9 KM i orientering


Vecka 40, på tisdag den 4/10 är det TRIVSELKVÄLL/FÖRÄLDRAMÖTE kl. 18.00. Vi bjuder på något att äta också denna gång, så om ni INTE kommer vill jag veta det senast måndagen den 26/9. Ni är varmt välkomna!


Jag skickar med ett informationsbrev från skolinspektionen, viktigt att ni läser den och tar ställning till om ni INTE vill att barnet deltar i intervjuer, meddela detta till mig så snart som möjligt.


Trevlig helg! // Marja

Veckobrev 34

åk 4-6


Hej!


Första skoldagen började med att rektorn höll ett tal. Sedan samlades vi i klassrummet och åt bulla och saft.

Vi fick gå en aktivitetsslinga, som var nästan som en tipsrunda med kambratsövningar. Bussen gick 12:00 på måndag.

På onsdag gick vi till skogen och plocka bär och svamp. I no:n jobbar vi med skogen.

Alla har börjat med matematiken i 4-6:an.

I svenskan har alla skrivit skrivuppgifter om första skoldagen och när vi var i skogen.

Åk 6 har börjat med språkval.

Och nästa vecka ska åk 6 börja med hk.  // Siri åk 6Hej igen!

Som ni ser så har jag infört ett nytt sätt att informera er om veckans aktiviteter. Eleverna får skriva ett veckobrev åt er, ett bra sätt att involvera eleverna i skolarbetet. Samtidigt ser jag som lärare och ni som föräldrar vad eleverna kommer ihåg av sitt arbete i skolan.


I SO:n jobbar vi med Sverige, vi har börjat läsa lite om de olika landskapen.


Nästa vecka kommer vi att ha en helt vanlig skolvecka. Om jag lägger in någon uteaktivitet, vilket kan hända, så får eleverna ansvaret att berätta om det hemma. Träna på att ta eget ansvar!


Engelska läxor kommer det att få från fredag till fredag varje vecka. Eleverna tar hem sina böcker på onsdagar för att träna.

Jag ger läsläxa i NO och SO. Det känns bra att de läser lite faktatexter också. Jag har inga bestämda dagar för detta, utan ger när vi läst på skolan. Oftast på måndagar, men det kan vara en annan dag också med andra ord.


Idrott har eleverna på måndag, onsdag och torsdag.


Så fort jag har ett fungerande schema så kommer eleverna få ett hem. Såhär i början av terminen så blir det ju lite ändringar fram och tillbaka, innan allt fungerar som det ska.


Busstider till och från skolan:


Morgon:


Niskanpää06.45

Korva06.55

Övertorneå07.05 (OKQ8)

07.07 (busstationen)

Turovaara07.10

Armasjärvi07.20

Luppio07.30

Hedenäset07.35


Risudden07.15

Bäckesta07.20Hem från skolan:


Måndag: 14.05

Tisdag: 15.05

Onsdag:15.05

Torsdag:15.05

Fredag:13.05


Rutiner vid frånvaro: när en elev inte kommer till skolan av någon anledning måste ni anmäla det till oss, dels för att ni enligt grundskoleförordningen är skyldiga att göra det ocg dels för att det är en säkerhetsfråga. Om ni inte anmält frånvaro är vi skyldiga och kommer att kontakta hemmet. Frånvaroanmälan gör ni enklast genom att ringa till skolan, 0927-30063, maila till: marja@hfskola.com eller skicka ett sms till: 076-821 50 18 (Marjas mobilnr.)


Skolan kurator: Jan Tollin   070-647 60 03

Skolsköterska: Päivi Ylisirkka  070- 175 64 87Trevlig helg!


Marja YlinenpääVeckobrev

Åk 4-6 v. 22


Hej!


Denna termin har verkligen bara rusat iväg med väldig fart. Sista skolveckan är i antågande och med den sommarlovet.


Vi har haft besök av åk 3 denna vecka. De fick följa med under en förmiddag för att känna på hur det är att gå på mellanstadiet. Det var en fin grupp av elever som säkert kommer att smälta in i gruppen under höstterminen.


På fredag har vi varit Radioaktiva. Det var P4 Norrbotten som hade den årliga friskvårdssatsningen och givetvis deltog vi i detta!


Nästa veckas aktiviteter:


Måndag 6/6 LOV  Sveriges nationaldag


Tisdag 7/6 Fotbollsturnering, blandade lag hela skolan

      Prisutdelning av diverse medaljer för olika prestationer


Onsdag 8/6Cykeltur, om vädret tillåter, ta gärna med en flaska med kallt vatten!


Torsdag 8/9Repetition inför skolavslutningen i kyrkan

Städning av klassrum och skolområdet

Prisutdelning för olika prestationer i klassen


Fredag 10/6SKOLAVSLUTNING 09.30 i Hedenäsets kyrka. Efter avslutningen i kyrkan bjuds på tårta, kaffe och saft på Backens matrestaurang. Sen väntar det efterlängtade sommarlovet!

OBS! det går inga skolskjutsar denna dag. Om ni är i behov av skjuts så måste ni meddela detta till mig (Marja) eller Julia så fort som möjligt.


Vi önskar Er alla en riktigt skön sommar!


Julia och Marja

Veckobrev v 19


Hej!


Denna vecka har vi jobbat med familjens ekonomi i SO:n. Vi har läst, diskuterat och gjort planer för framtiden.

På onsdag hade vi besök av Nille från Kalix som hade ett musikframträdande och eleverna fick prova på att spela nyckelharpa.

På torsdag fick eleverna prova på Yoga, med Elina Johansson, ett roligt inslag på idrotten.

I matematiken jobbar vi som vanligt med olika moment. En del jobbar med klockan, en del med skalor, binära talsystemet och andra med bråk. Nu är det sista ”rycket” som gäller.

På fredag hade vi provet i svenska, stavning. Detta har vi jobbat med i ca tre veckor på skolan.

Vi hade även en avslutande fest, disco på fredag, för att fira att vi uppnått målet i läsprojektet. 3000 sidor hade vi som mål denna gång!


Nästa vecka har åk 5 fluorsköljning måndag - onsdag.

Vårkonsert i Övertorneå på torsdag den 19/5 kl. 18.00 på Folkets Hus, det är Musikskolans vårkonsert.


Vecka 21Den 26/5 åker vi till Siknäsfortet och Boden. Kl. 08.15 från skolan och kl. 15.00 hemfärd från Boden. Vi kommer alltså inte att ha skolskjuts hem den dagen, så hör av er till mig om vi ska köra hem era barn den dagen!Vecka 23


Måndag 6/6 LOV  SVERIGES NATIONALDAG


Skolavslutning i kyrkan fredagen den 10/6 kl. 09.20. Efter att ha ett demokratiskt val med eleverna så beslutades att skolavslutngen i år blir i kyrkan. Det kommer att bli högtidligt! Som vanligt kommer det inte att vara några skolskjutsar denna dag, hör av er till skolan, eller mig om ni behöver skjuts till era barn.Önskar Er alla en trevlig helg!


Marja   marja@hfskola.com   076-8215018

 


Hietaniemi Friskola

Skolbacken 20

957 95 HEDENÄSET

Telefon: 070-586 19 28

E-post: rektor@hfskola.com